Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Honorowe oddawanie krwi a nurkowanie.
Autor Wiadomość
Smok
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2007, 17:39   

Bigas napisał/a:
A miałeś nie wychodzić poza temat. Innych natomiast próbujesz pouczać.

To temat o "Honorowe oddawanie krwi a nurkowanie."

pozdrawiam rc

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 09-03-2007, 22:20   

to ja wracajac do tematu oddawania krwi
tez juz mam za soba 12 lat honorowego krwiodawstwa i mimo, ze bardzo dobrze reaguje na jej utrate to nie ryzykowalbym po nim nurkowania.
nie ma po co sprawdzac wytrzymalosci organizmu.nie warto

oczywiscie mozna teraz rozpoczac dyskusje o tym, ze lekkie nurkowanie nie powinno zaszkodzic, jezeli ktos dobrze znosi utrate krwi, ale granice "latwego nurkowania" dosc latwo przekroczyc.

lepiej sluchac sie lekarzy, ktorzy podkreslaja, ze po oddaniu krwi nie nalezy meczyc organizmu.

no i polecam pojawianie sie raz na te pare miesiecy w punktach krwiodawstwa. pobranie krwi nie boli, czasu duzo nie zajmuje, jak zauwazzl MarS mozna sobie wziasc nawet wolne z pracy czy ze szkoly jesli ktos chce, a mozna komus uratowac zycie.

swoja droga tez czytalem i slyszalem o tym, ze kobiety lepiej znosza oddawanie krwi, ale w punktach krwiodawstawa to przede wszystkim widuje mezczycn

Kuba
ps. no i mozna uszczesliwic znajomych pokazna paczka czekolad :)

agrest 

Stopień: starszy moczydupa
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2007, 22:30   

qdlaty napisał/a:
Nie wiem, jak długo krew się "odnawia".

Obilo mi sie o uszy ze 72h to czas zycia erytrocytow... co z reszta budulca krwi... nie wiem.

J.

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 09-03-2007, 22:38   

qdlaty napisał/a:
Nie wiem, jak długo krew się "odnawia"

z tego co wiem ok 7-8 tygodni trwa wyprodukowanie calej brakujacej krwi. dlatego nie nalezy jej oddawac czesciej nic co 2 miesiace. ale lekarzem to nie jestem, moze jest inaczej

K.

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2007, 23:05   

robin91 napisał/a:
Problem także w tym iiż nie mozna "bezbólowo" przestać oddawać. Następuje utrzymującą sie nadprodukcja czegoś tam i w ten sposób dochodzi do problemów z zaprzestaniem krwiodawstwa. Temat znany blizej lekarzom.

Nie zgodzę się z takim poglądem. Przez większość dorosłego życia oddawałem krew. Uzbierało się tego prawie 30 litrów. Gdy zacząłem nurkować wstrzymałem się z oddawaniem przez ponad dwa lata. Żadnych skutków zaprzestania nie zaobserwowałem (ani pozytywnych, ani negatywnych). Po dwóch latach wróciłem do oddawania krwi jednocześnie znacznie zwiększając czestotliwość nurkowania.
Moje doświadczenia w tym względzie wskazują, iż nie należy nurkować w dzień oddania krwi (0,45l) i ewentualnie w dzień następny (łatwiej o zmęczenie i zadyszkę). Na trzeci dzień nie widzę żadnej różnicy w sampoczuciu. Samopoczucie podczas i po nurkowaniach "bezdekompresyjnych" wykonywanych na drugi lub trzeci dzień po oddaniu krwi nie różniło się od nurkowań odległych w czasie od oddawania.
Postawiłbym hipotezę, iż od momentu nastania równowagi płynów w organizmie po oddaniu, wpływ oddania na proces dekompresji nie jest wielki. Zauważalny wpływ na wydolność może natomiast mieć obniżone stężenie hemoglobiny we krwi.

Powyższe jest wynikiem wyłącznie osobistego doświadczenia i może nie dotyczyć innych oddających krew.

Dla oszacowania wpływu oddania krwi na wydolność organizmu, można wykonać serię ćwiczeń wydolnościowych (Przed i po oddaniu, w dzień oddania i dni kolejne).

FotoMiś 

Stopień: starszy respirant
Kraj:
Saudi Arabia

Wysłany: 09-03-2007, 23:53   

agrest napisał/a:
Obilo mi sie o uszy ze 72h to czas zycia erytrocytow..

Zasadniczo dobrze Ci sie obiło z tym, że nie 72 lecz ca 100-120, i nie godzin lecz dni. :-)

Michał

agrest 

Stopień: starszy moczydupa
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2007, 01:00   

a wez mnie nawet nie denerwuj bo bede musial poszuakc :mrgreen: nie wiem czy nie bylo na patofizjologi odnosnie zatrucia tlenkiem wegla. Poszukam, jak znajde to walne cos mooondrego ;)

J.

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 10-03-2007, 02:54   

kjar napisał/a:
Dla oszacowania wpływu oddania krwi na wydolność organizmu, można wykonać serię ćwiczeń wydolnościowych (Przed i po oddaniu, w dzień oddania i dni kolejne).
OK, opiszę swoje doznania.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2007, 08:06   

kjar napisał/a:
od momentu nastania równowagi płynów w organizmie po oddaniu, wpływ oddania na proces dekompresji nie jest wielki

A jeśli, to korzystny... Obniża się hematokryt.

kjar napisał/a:
. Zauważalny wpływ na wydolność może natomiast mieć obniżone stężenie hemoglobiny we krwi.

Na wydolność na powierzchni. W warunkach hiperbarycznych już na niewielkich głebokościach możemy funkcjonować w ogóle bez hemoglobiny :mrgreen:

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 12-03-2007, 11:10   

Dzięki TomM za szczegółowe wyjaśnienia.

Tyran 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-03-2007, 16:49   

Smok napisał/a:
Bigas napisał/a:
że po pobraniu krwi, powiedzmy te 0,5 litra,

Po oddaniu przez faceta który nie jest krwiodawcą , mamy poważny kłopot leży i wymaga pomocy...

Gdybyś oddawał czasem krew nie powtarzałbyś takich głupot.

robin91 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-03-2007, 10:40   

Temat nie jest taki jednoznaczny. Nawet ministerstwo zdrowia refunduje leki, któe były honorowy dawca krwi przyjmować musi całę życie: po zaprzestaniu bycia krwiodawcą.
Podobno nadmierna aktywność powoduje jednak problemy w wieku emerytalnym i często wiąże sie z koniecznością trwałego przyjmowania leków.
O szczególy musiałbym popytać lekarzy, bo od nich to słyszałem.

robsen 

Stopień: p3
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-03-2007, 21:38   

Witam
Honorowi Dawcy Krwi nie mają żadnych leków refundowanych już od kilku lat. A co do tego ze w organizmie nastepuje nadprodukcja to jest to nieprawda, radze omijac lekarzy którzy coś takiego powiedzieli- ja przez kilka lat oddawałem krew regularnie od 3 lat tego nie robie i w zaden sposob to mi nie zaszkodzilo.- poczytaj krewniaków i pare innych stron + jesli to mozliwe wybierz sie do punktu krwiodastwa .
Pozdrówka
Robert

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-03-2007, 21:46   

robin91 napisał/a:
któe były honorowy dawca krwi przyjmować musi całę życie

Z ciekawości: Co to za leki? Człowiek uczy się całe życie, więc może czegoś się nauczę...
Może ci sie pomyliło z biorcą przeszczepu?

PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-03-2007, 23:30   

TomM napisał/a:
Z ciekawości: Co to za leki? Człowiek uczy się całe życie, więc może czegoś się nauczę...

za komuny dostawało sie kawe i czekolade moze o to chodziło ?! :cool:

robin91 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2007, 08:24   

Spytam autora informacji:) poprostu wiem to z przypadkowej rozmowy.
A na stronie ministerstwa zdrowia jest informacja o lekach refundowanych, które kwriodawca musi przyjmowac po zaprzestaniu .....

qdlaty 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2007, 09:49   

robin91 napisał/a:
Spytam autora informacji:) poprostu wiem to z przypadkowej rozmowy.
A na stronie ministerstwa zdrowia jest informacja o lekach refundowanych, które kwriodawca musi przyjmowac po zaprzestaniu .....

A możesz linka podrzucić?

Q.

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-03-2007, 09:54   

A czekolade nadal dają :D BTW: 16-18.03 w Poznaniu akcja oddawania krwi dla dzieci ofiar wypadków.

maross 

Stopień: master of disaster
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2007, 19:33   

Bob Cole, Meandry Dekompresji strona 99
Cytat:

Oddawanie krwi obniża ilość krwi u dawcy. Krew zostanie uzupełniona w ciągu następnych dwóch, trzech dni, jednak ilość czerwonych ciałek krwi powróci do normy po dwóch tygodniach. dawcom sugeruje sie, aby zrobili czterodniowa przerwę od momentu oddania krwi do nurkowania; w tym czasie należy pic dużo napoi bezalkoholowych. Powinno sie również zrobi czterodniową przerwę pomiędzy nurkowaniem, a planowanym oddawaniem krwi.

Tyran 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2007, 20:50   

maross - Dzięki za info.

robin91 - Jeśli masz taką możliwość to poproś tego lekarza, żeby się powołał na jakieś konkretne źródła tych informacji.

Ja się już różnych złych rzeczy nasłuchałem o krwiodawstwie, głównie od osób, które nigdy krwi nie oddawały. A czekolady jak dawali - tak dają :mrgreen:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu