Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
P2 <> IANTD ktore wybrac ?
Autor Wiadomość
maross 

Stopień: master of disaster
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-03-2007, 19:40   P2 <> IANTD ktore wybrac ?

Plastik plastikiem ale na tym poziome być musi. Rozpatrując wymagania P2 i IANTD oraz uprawnienia jakie dają ciężko połapać sie jaki stopień w IANTD jest rownowazny z P2.

Wykoncypowałem sobie żeby teraz 3mac sie jeszcze CMASA, a po P2 isc w kierunku mieszanin zgodnie z programem IANTD.

Jakie jest wasze zdanie w tym temacie ? są jakieś niuanse których wykazałby przewagę jednego nad drugim ?

Instruktorem sie nie martwię bo wiem ze będzie dobrze.

mikewroc 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-03-2007, 22:13   

Czy przypadkiem IANTD AOWD nie jest odpowiednikiem P2? :-D Ja w każdym razie zamierzam AOWD zrobić w IANTD i tam kontynuować szkolenie...

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 22-03-2007, 08:50   

mikewroc napisał/a:
Czy przypadkiem IANTD AOWD nie jest odpowiednikiem P2?

Odpowiednikiem IANTD AOWD jest CD PADI a jak to sie ma do CMAS to trzeba sprawdzic w tabelce odpowiedników :mrgreen:

Adamos 

Wysłany: 22-03-2007, 10:33   odpowiedniki

klik
Tabela ekwiwalentów wyszkolenia innych organizacji dla stopni płetwonurków KDP/CMAS

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 22-03-2007, 12:12   

scaner napisał/a:

Odpowiednikiem IANTD AOWD jest CD PADI a jak to sie ma do CMAS to trzeba sprawdzic w tabelce odpowiedników :mrgreen:

omg, to z adv.ntx. IANTD można zostać PADI CD Trainer ? :)

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-03-2007, 12:32   

scaner napisał/a:

ehhehehehheehe
łaaaaaaaaaaaaa
hihihi

dzieki scaner :) zaplułam sie ze smiechu :)

powaznie i w temacie
maross,
jesli chcesz isc w strone nurkowania technicznego to proponuje od razu uderzyc do IANTD, a nie trzymac sie "CMASA",

niuansów jest duzo

i instruktorem to bym sie wlasnie "martwila" najbardziej :)

Baster 

Stopień: bez znaczenia
Kraj:
Japan

Wysłany: 22-03-2007, 12:58   

Rozumiem,że byłaś, widziałaś i poznałaś a nie jedynie słyszałaś? Rozumiem także, że posiadasz pewne doświadczenie i wiedzę w dziedzinie "nurkowania technicznego"?

mysiar
[Usunięty]

Wysłany: 22-03-2007, 13:56   

scaner napisał/a:
:spoko:

martusia 

Stopień: P2, Adv.EAN IANTD
Wysłany: 22-03-2007, 14:18   

maross napisał/a:
Wykoncypowałem sobie żeby teraz 3mac sie jeszcze CMASA, a po P2 isc w kierunku mieszanin zgodnie z programem IANTD.

Zrobiłam podobnie jak Ty planujesz. Najpierw P2 i PN1 w CMAS-ie, a następnie Adv. Nitrox już w IANTD. Różnica pomiedzy P2 a AOWD jest między innymi taka, ze po P2 mam uprawnienia do 40 metrów , a po AOWD do 30. Dopiero po zrobieniu Deep-a ta różnica się wyrównuje.
Tak więc uwazam , ze moja droga była słuszna i gdybym jeszcze raz miała wybierać , też wybrałabym tę drogę.
Ale decyzja należy do Ciebie :)

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-03-2007, 15:13   

martusia napisał/a:
po P2 mam uprawnienia do 40 metrów , a po AOWD do 30.

Niezupełnie.... KDP w dość skomplikowany sposób określa uprawnienia dla P2, w szczególności owo 40 m jest tylko w pewnej sytuacji.
Poza tym crossując się z CMAS do IANTD zrobiłaś Deep+AEAN (otrzymałaś certyfikat AEAN, ale musiałaś wykonać wszystkie ćwiczenia z deep oraz odpowiednią liczbę nurkowań). W kwestii dalszego szkolenia w IANTD nie widzę różnicy między AOWD a P2.

martusia 

Stopień: P2, Adv.EAN IANTD
Wysłany: 22-03-2007, 16:16   

TomM napisał/a:
w szczególności owo 40 m jest tylko w pewnej sytuacji.

oczywiście masz rację - muszę nurkować z osobą o wyższych kwalifikacjach. Ale gdy planuję 40 to nie mam problemu ze znalezieniem partnura.

TomM napisał/a:
ale musiałaś wykonać wszystkie ćwiczenia z deep oraz odpowiednią liczbę nurkowań

to też prawda - ćwiczeń zaliczeniowych była masa, a co do nurkowań - było ich wystarczająco dużo przd rozpoczęciem kursu :lol:

tak czy inaczej taki był mój wybór i go nie żałuję :mrgreen:

Grzyb 

Stopień: tmx, cave
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 22-03-2007, 16:18   

scaner napisał/a:
Odpowiednikiem IANTD AOWD jest CD PADI

:mrgreen:
oczywiscie zakladajac, ze CD PADI nurkuje, a nie uczy marketingu :pajac:

a nawiazujac do tematu - jesli chcesz alternatywe wzgledem P3, to moze P2, a potem IANTD DM?
i do tego kurs fizjopatologii.

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 22-03-2007, 17:38   

martusia napisał/a:

No i slusznie bo niby czego tu żałować? W końcu o to nam wszystkim chodzi żeby jak najwiecej wykonywac nurkowań i czasem poćwiczyć ( mam nadzieje ze nie jestem odosobniony w takim pojmowaniu nurkowania?)

gladius 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-03-2007, 17:53   

scaner napisał/a:
martusia napisał/a:

No i slusznie bo niby czego tu żałować? W końcu o to nam wszystkim chodzi żeby jak najwiecej wykonywac nurkowań i czasem poćwiczyć ( mam nadzieje ze nie jestem odosobniony w takim pojmowaniu nurkowania?)

Ty jakiś dziwny jesteś... moim zdaniem chodzi o to, żeby zdobyć jak najwięcej plastików.

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 22-03-2007, 17:57   

scaner napisał/a:
W końcu o to nam wszystkim chodzi żeby jak najwiecej wykonywac nurkowań i czasem poćwiczyć ( mam nadzieje ze nie jestem odosobniony w takim pojmowaniu nurkowania?)

Moja wypowiedź niewiele wniesie w temat, ale napisałeś to tak obiektywnie, że musze się zgodzić w 100% i potwierdzić, że odosobniony w pojmowaniu nie jesteś.
Respect (coraz większy)

mysiar
[Usunięty]

Wysłany: 22-03-2007, 20:35   

gladius napisał/a:
moim zdaniem chodzi o to, żeby zdobyć jak najwięcej plastików.

te podobno można kupić na allegro, więc nie ma po co zdobywać ;-)

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 22-03-2007, 21:20   

mysiar napisał/a:

te podobno można kupić na allegro, więc nie ma po co zdobywać ;-)

ale jak sobie tak troche pozdobywasz to wzrasta potencja

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-03-2007, 22:10   

KasiaK napisał/a:
esli chcesz isc w strone nurkowania technicznego to proponuje od razu uderzyc do IANTD, a nie trzymac sie "CMASA",

P2 jest bardzo rzetelnym kursem reszta zabełta ci w głowie zbędnymi plastikami
za pływalność nawidgalność lub wyższością nad PADI itp.Na tym etapie polecam P2
Chcąc się rozwijać technicznie nie musisz być skazany na INTD możesz
z powodzeniem rozwijać się w szanowanym CMAS lub niemniej szanowanym i doświadczonym TDI.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-03-2007, 22:55   

D@rek napisał/a:
P2 jest bardzo rzetelnym kursem

Owszem. Historii nurkowania.

D@rek napisał/a:
z powodzeniem rozwijać się w szanowanym CMAS

Oczywiście. Nurek techniczny CMAS. Trzy gwiazdki, dwie belki, jeden wózek.

maross 

Stopień: master of disaster
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-03-2007, 23:24   

Cytat:
Zrobiłam podobnie jak Ty planujesz. Najpierw P2 i PN1 w CMAS-ie, a następnie Adv. Nitrox już w IANTD. Różnica pomiedzy P2 a AOWD jest między innymi taka, ze po P2 mam uprawnienia do 40 metrów , a po AOWD do 30. Dopiero po zrobieniu Deep-a ta różnica się wyrównuje.
Tak więc uwazam , ze moja droga była słuszna i gdybym jeszcze raz miała wybierać , też wybrałabym tę drogę.
Ale decyzja należy do Ciebie :)

no tak wlasnie mysle zrobic. IANTD jest na tych niskich i srednich stopniach nieco zbyt pogmatwany. Plastiki CMAS'owsie sa dla mnie bardziej przejrzyste. Dodatkowo moj partnur ma P3.
Pytanie wzielo sie stad ze u przyszlego mam nadzieje instruktora moge decydowac ktorej federacji plastik wybrac.

Cytat:

i instruktorem to bym sie wlasnie "martwila" najbardziej Smile

no martwie sie ze mi z "dupy zrobi jesien sredniowiecza", coz nasze hobby to nie przelewki :-) i tak byc musi. chetnie zaplace to frycowe, gdyz juz nie moge sie doczekac exploracji baltyku.

pzdr

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu