Jacek, ktory byl przy rozmowie zwrocil uwage,ze wyrwalem zdanie JJ troche z kontekstu. Takze prostuje
Zeby troche rozladowac atmosfere - wlasnie slyszalam, ze sie wreszcie spotkaliscie. A zanurkowaliscie razem czy wciaz nie mozecie sie Panowie "dobrac"????
Mania
Wysłany: 30-03-2007, 00:34
Smok napisał/a:
Na konstrukcjach prof Lundgrena i jego dalszych rozwinięciach nurkowało 10.000.
To musi byc najpopularniejszy rebreather na swiecie! 10 000 ludzi nurkowalo i cisza jak w kosciele po smierci organisty - chyba ze wszyscy potoneli - pewnie byli ograniczeni i otepiali.
ln-1 napisał/a:
srt3 rysunek SCR na gazach czystych z funkcją procedury "3 H "
O Lekkosci Umyslowa (to do Smoka), O Kosmosie Pogladow (to do smoczego alter ego ln-1) zielonym jak dolarowy banknot bedac, wyjasnienia sie dopraszam(moze byc w formie dialogu), bo ani ze schematu, ani z opisow, ani z okladki, jakolwiek pieknej, nie wynika jak w przypadku ktorejkolwiek 'H'- sytuacji w ciagu 3 sekund wymienisz calkowicie gaz w petli na gaz bezpieczny. A co w przypadku utraty tlenu?(nie pytam o uzycie bailout'u)
Mania napisał/a:
Zeby troche rozladowac atmosfere - wlasnie slyszalam, ze sie wreszcie spotkaliscie. A zanurkowaliscie razem czy wciaz nie mozecie sie Panowie "dobrac"????
Rozladowac? Wyczuwasz jakies napiecie?
Tak. Owszem. Spotkalem wreszcie Jacka. Natomiast, nie udalo sie nam jeszcze wspolnie zanurkowac. ja siedze po10 godzin w Hudson River i jakos mnie nie specjalnie ciagnie do nurkowania w weekendy za darmo, zwlaszcza po cieplym Hondurasie.
Jacek natomiast nie chce sie dac namowic na nurkowanie w Hudson.
tak na serio moze sprobujemy cos w weekend po swietach.
pzdr
Tomek
Nieee, skad...w ogole...a poza tym mam katar i nic nie czuje
TomekR napisał/a:
Spotkalem wreszcie Jacka.
Sukces.....gratulejszyn...i zanurajcie wreszcie razem, bo czekam na opowiesci....Kurcze....mieszkacie obok siebie (prawie) i tyle Wam to zajelo.....
Pozdrowionka dla Was obu
Mania
Smok [Usunięty]
Wysłany: 30-03-2007, 08:40
TomekR napisał/a:
chyba ze wszyscy potoneli - pewnie byli ograniczeni i otepiali.
To w europie północnej się działo, informacja ze strony Interspiro, zapomniałem dodać, Masek i automatów oddechowych AGA dla nurków i straży (nadciśnieniowe pomysł Lundgrena)
TomekR napisał/a:
sytuacji w ciagu 3 sekund wymienisz calkowicie
Warunek konieczny to wymienić w płucach, łatwo realizowalny.
TomekR napisał/a:
A co w przypadku utraty tlenu?
Wyciągamy kopyta, podobnie jak przy zalaniu wielu CCR i SCR.
TomekR napisał/a:
to do smoczego alter ego ln-1
To zabawa nad ciałem liczb zespolonych, w reprezentacji nad R2 występuje oś urojona i rzeczywista na tym polu możesz sobie pofolgować.
Wysłany: 31-03-2007, 00:17
Smok napisał/a:
Masek i automatów oddechowych AGA dla nurków i straży
To znaczy, ze 10000 ludzi nurkowalo w maskach Interspiro.To ma wiele wspolnego z CCR!
Ile sztuk swoich rebreatherow sprzedal Morrison??? 1?3?
Smok napisał/a:
Warunek konieczny to wymienić w płucach
To rozwiazanie chwilowe,
Smok napisał/a:
łatwo realizowalny.
Tak przy pomocy bailout'u. A co z SCR - zrzucic jak nipotrzebny balast?
Smok napisał/a:
Wyciągamy kopyta, podobnie jak przy zalaniu wielu CCR i SCR.
Tak, tylko my nie mowilismy o zalaniu, a o np hypoksji.
Innymi slowy jezeli to cudo 'da ciala' to jedyna opcja to bailout OC.
Zreasumujmy: konceptualnie polsrodek(SCR), w razie awarii z mocno ograniczonymi mozliwosciami alternatywnymi, bez mozliwosci odczytu realnego ppO2, z mocno ograniczona mozliwoscia zmian set pointow w czasie nurkowania. Moze dla tego coraz mniej chetnych na SCRy i coraz mniej producentow - a CCR sprzedaja sie jak cieple buleczki. I to napisalem w pierwszym poscie w tym watku. Mnie nie musisz wierzyc, popatrz na liczby. Chyba ze uwazasz ze wszyscy zwolennicy CCR'ow sie myla. Kto tu naprawde jest "ograniczony w poglądach i ociężały umysłowo. "
Smok napisał/a:
możesz sobie pofolgować.
Nie musze! "oś urojona" wiele tlumaczy.
pzdr
Tomek
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 31-03-2007, 00:22
Panowi a tak całkiem poważnie to co jest bardziej niebezpieczne nurkowanie na ccr czy gra w rosyjską ruletkę w wersji 5 komór pełnych jedna pusta ?
To efekt zmiany konwencji mnożenia par liczb i tłumaczenie dla prostaczków oś urojona, bo pierwiastek z minus jeden istnieje. Tak poza nurkowaniem, to ciało liczb zespolonych powstało po to, żeby wszystkie wielomiany miały miały tyle pierwiastków co ich stopień.
TomekR napisał/a:
Kto tu naprawde jest "ograniczony w poglądach i ociężały umysłowo. "
SCR moim skromnym zdaniem jest doskonałym fundamentem do CCR. Daje dłuższe ochronne działanie niż gaz denny w OC. Po przejściu na SCR jesteśmy w sytuacji awaryjnej więc regulacje ppO2 są zbędne, potrzebne jest dosyć wysokie ppO2.
Jak widać na str3 są to proste rozwiązania, korzystające z tych samych elementów co CCR.
Wełniany sweter (avatar), na imię Tomuś, Czereśniak!! (byłeś w Polsce i wiesz o co chodzi)
pozdrawiam rc
[ Dodano: 31-03-2007, 17:23 ]
Smok napisał/a:
Na konstrukcjach prof Lundgrena i jego dalszych rozwinięciach nurkowało 10.000.ludzi z MW Szwecji, Norwegii, Finlandii, A także piloci szybkich korzystających z nadciśnieniowych systemów oddychania.
Smok napisał/a:
To w europie północnej się działo, informacja ze strony Interspiro, zapomniałem dodać, Masek i automatów oddechowych AGA dla nurków i straży (nadciśnieniowe pomysł Lundgrena)
To wypowiedzi początkowe.
TomekR napisał/a:
Smok napisał/a:
Masek i automatów oddechowych AGA dla nurków i straży
To znaczy, ze 10000 ludzi nurkowalo w maskach Interspiro.To ma wiele wspolnego z CCR!
To co zdołałeś zrozumieć.
Przepraszam zapomniałem że jesteś zielony w nadciśnieniowych systemach, w OC i zamkniętych obiegach. Brak wiadomości zaowocował takim wnioskiem.
Lundgren zrobił nadciśnieniowe OC i zamknięty , Ernst Warneke Draeger nadciśnieniowy zamknięty obieg. Gdybyś to wiedział to wlot byś rozumiał, wtrącenie o nadciśnieniowych OC i ich związkach z CCR.
Wysłany: 31-03-2007, 23:04
Smok napisał/a:
Przepraszam zapomniałem że jesteś zielony w nadciśnieniowych systemach, w OC i zamkniętych obiegach.
Absolutnie tak! Ale mam tego swiadomosc! "Wiem, ze nic nie wiem" itp.
Natomiast na drugim biegunie jest swiadomosc, ze wiem wszystko - w Niebie atrybut boskosci, na Ziemi objaw uposledzenia.
Smok napisał/a:
Czereśniak!! (byłeś w Polsce i wiesz o co chodzi)
Tak, wiem! Kazdy mial swoich idoli w dziecinstwie,Smoku. Nie ma sie czego wstydzic, moze to nie najlepszy wybor, ale latwo bylo w tym czasie ulec urokowi propagandy.
Ja w tym czasie uwielbialem filmy Rona i Valery Taylor'ow, ktore 'z rzadka' pokazywala rodzima telewizja.
Smok napisał/a:
Wełniany sweter
????????
Smok napisał/a:
(avatar),
Czy dobrze rozumiem? Starasz sie komentowac moj avatar?
Gratuluje inwencji!
Smok napisał/a:
dla prostaczków
Coz za intelektualny wysilek!
A co nastepne? Pokazesz jezyk? Naplujesz na ekran?
T
Wełniany sweter (avatar), na imię Tomuś, Czereśniak!! (byłeś w Polsce i wiesz o co chodzi)
Moderatorzy, regulamin forum chyba określa zasady ...
Smok [Usunięty]
Wysłany: 01-04-2007, 09:12
waldo napisał/a:
Smok napisał/a:
Moderatorzy, regulamin forum chyba określa zasady ...
TomekR napisał/a:
smoki to gatunek niemal wytepiony - wszystko co zostalo to tylko te co dzieci ssaja i te co sie nabija na/w butelke.
t
"Waldo", "TomekR" ma przyznane prawo pyskowania, ponieważ to jest tylko forma która może z zewnątrz wyglądać jak mordobicie, oświadczam nie mam żadnych złych zamiarów wobec wszystkich rozmówców. Także tych którym nie przyznałem prawa pyskowania.
"Waldo" nie zapoznałeś się z załącznikami, nie wiesz jaki jest stan wiedzy dotyczący meritum dyskusji. (to jedna z zalet własnego konta załączników)
TomekR napisał/a:
"Wiem, ze nic nie wiem"
Pełna zgoda. Dalsza część linijki twojego tekstu, mnie nie dotyczy.
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 02-04-2007, 11:05
Smok napisał/a:
Smoku - w powyższej wypowiedzi przekroczyłeś granice nie tylko regulaminu naszego forum ale i dobrego smaku. Czuję się zobowiązany poprosić Cię o baczniejsze zwracanie uwagi na treść swoich wypowiedzi ( nie wnikam w zagadnienia merytoryczne ).
Smok [Usunięty]
Wysłany: 05-04-2007, 19:40
Smok napisał/a:
Wysłany: 04-04-2007, 11:51
Mania napisał/a:
Smoku
Musialam Cie jednak troche ocenzurowac. Prosze daj sobie spokoj z niewybrednymi wycieczkami osobistymi.
Mania
Bardzo przepraszam ale to cytat z "TomekR" podałem z datą. Ponieważ jest to tekst zupełnie nie obraźliwy zdaniem moderatora "Pitt_M" mogę stosować do autora bez ograniczeń.
pozdrawiam rc
Taką pośrednią formą odpowiem na symetrię ocen, to co jest zupełnie dopuszczalne wobec mnie, zdaniem innego moderatora jest skandaliczne wobec kogokolwiek.
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 06-04-2007, 15:28
Smoku - miejscem właściwym dla ogłaszania wyników tego typu experymentów jest dział HYDE PARK - proszę tam je zamieszczać. Ten dział, jak nazwa wskazuje służy do wymiany doświadczeń i wiadomości na temat REBREATHER'ów.
Innego typu posty będą usuwane lub przenoszone do właściwych działów.
Smok [Usunięty]
Wysłany: 06-04-2007, 18:37
Pitt_M napisał/a:
i wiadomości na temat REBREATHER'ów
Z wielką przyjemnością dowiedziałbym się czegoś nowego, zwłaszcza z poziomu drugiego (patenty) i trzeciego, wiedza firm nie publikowana. Niestety nie zdarza się to często, zwykle wcale.
Z wielką przyjemnością porozmawiałbym o systemach nadciśnieniowych otwartych i zamkniętych, poproszę o informację z kim ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko