meschiash
Wysłany: 30-03-2007, 14:37 Źle się czuję po powrocie z nurka
Witam,
od 20 do 27 byłem w Sharm. Nurkowałem 22 i 23, oraz 25 i 26. 26/03 zrobiłem 2 nurki pierwszy do 21m a drugi do 11 na mieszance nitrox 33%.
Samolotem leciałem po 23 godzinach.
Następnego dnia po powrocie zwariował mi błędnik, mam uczucie jakby ciśnienie parło mi na błonę bębenkową. Do tego lekko bolą mnie stawy i przez dwa dni miałem kołatanie serca.
Czy mogą to być to objawy po nurkowaniu ? Jeśli tak to co z tym zrobić. Lekarz nurkowy czy rodzinny ?
Jeśli masz podejrzenie że objawy mają związek z nurkowaniem to zdecydowanie lekarz nurkowy.
Lub (co szybsze pewnie) konsultacja telefoniczna z KOMH w Gdyni (0-58) 622 51 63
Nie zaszkodzi.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 30-03-2007, 16:33 Re: Źle się czuję po powrocie z nurka
meschiash napisał/a:
Czy mogą to być to objawy po nurkowaniu ?
Skoro najpierw nurkowałeś, a teraz źle sie czujesz, to objawy masz po nurkowaniu, nie przed.
Jeśli pytasz o chorobę dekompresyjną to bolące stawy po nurkowaniu na 11 m na EAN33 nie są objawem DCS. W całości bóle kostno-stawowe, kołatania serca i zatkane trąbki wyglądają na grypę.
meschiash
Wysłany: 30-03-2007, 16:39
To też wiem. Ale sam się zastanawiałem.
TomM napisał/a:
Jeśli pytasz o chorobę dekompresyjną to bolące stawy po nurkowaniu na 11 m na EAN33 nie są objawem DCS.
Dlatego nie dzwonię teraz do Gdyni bo nie jest to alarmowa sprawa.
W stosunku do pierwszego dnia po powrocie dziś już jest znacznie lepiej ale o 18 jadę do lekarza nurkowego. Jeśli nic nie stwierdzi to telefon Gdynia. Dzięki za odpowiedzi.
Napisz coś więcej, jaki miałeś profil nurkowania ? Głębokość i gazy to nie wszystko !
Zawsze są inne przyjemności które twój organizm polubi
meschiash
Wysłany: 31-03-2007, 08:02
Dziś jest już ok. Byłem też u lekarza i uznał, że moje złe samopoczucie wynikało ze stresu zawiązanego ze sprawami służbowymi (a był taki) i z awarią laptopa, która spowodowała przymusowy urlop przy nawale pracy.
Co do nurkowania to:
22/03 - zwykłe powietrze, 1 nur gł. max 12m czas 40m, zużycie 70 bar, 2 nur zwykłe powietrze, gł. max 18m czas 40m, zużycie 80 bar,
23/03 - EAN32, 1 nur gł. max 21m czas 51m, zużycie 120 bar, 2 nur EAN32, gł. max 16m czas 45m, zużycie 100 bar,
25/03 - EAN32, 1 nur gł. max 30m czas 40m, zużycie 90 bar, 2 nur EAN32, gł. max 18m czas 51m, zużycie 110 bar,
26/03 - EAN34, 1 nur gł. max 21m czas 40m, zużycie 70 bar, 2 nur EAN33, gł. max 11m czas 20m, zużycie 30 bar.
Zawsze przystanek bezpieczeństwa i zachowanie wszystkich zasad.
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Przy okazji sprzedam ciekawostkę (może przez Was znaną):
DAN wypłaca ubezpieczenie po przedstawieniu aktualnych (czyli nie starszych niż 1 rok) badań nurkowych. Moje są lekko starsze i nie obejmowałoby mnie ubezpieczenie.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 31-03-2007, 19:20
meschiash napisał/a:
Byłem też u lekarza i uznał, że moje złe samopoczucie wynikało ... z awarią laptopa
Gratuluje wyboru lekarza....
meschiash
Wysłany: 31-03-2007, 19:57
Cytat:
Gratuluje wyboru lekarza....
Awaria i związany z tym stres przyczynił się do złego samopoczucia. Nie wiem co w tym dziwnego. Moja praca opiera się wyłącznie analizach, które wykonuję w kompie. Bez niego nie mogę realizować zleceń a to jest stresujące.
Sam byś się denerwował, gdyby nawalił Tobie komp, nowy który szybko kupujesz ma uszkodzony dysk, wymieniasz go na kolejnego nowego a ten przyjeżdża kurierem całkiem przygnieciony. Dopiero trzecia nowa maszyna była dobra. Kosztowało to parę dni i wiele stresu, który objawił się tak jak napisałem powyżej. A to, że po nurkowaniu to skojarzenie było jedno.
Ok. Dziś jest dobrze więc prośba do moda o zamknięcie wątku.
Wysłany: 31-03-2007, 20:07
Bardzo Cię proszę o odpowiedź na moje pytanie. Zobacz wyżej.
meschiash
Wysłany: 31-03-2007, 20:08
Będę tego szukał. Jak znajdę to napiszę. Tę informację otrzymałem od doktorka. Nie wiem czy chodzi mu o badanie za 50zł czy jest to prawdą. Będę pisać.
od 20 do 27 byłem w Sharm. Nurkowałem 22 i 23, oraz 25 i 26. 26/03 zrobiłem 2 nurki pierwszy do 21m a drugi do 11 na mieszance nitrox 33%.
Samolotem leciałem po 23 godzinach.
Następnego dnia po powrocie zwariował mi błędnik, mam uczucie jakby ciśnienie parło mi na błonę bębenkową. Do tego lekko bolą mnie stawy i przez dwa dni miałem kołatanie serca.
meschiash napisał/a:
Dziś jest już ok. Byłem też u lekarza i uznał, że moje złe samopoczucie wynikało ze stresu zawiązanego ze sprawami służbowymi (a był taki) i z awarią laptopa, która spowodowała przymusowy urlop przy nawale pracy.
meschiash napisał/a:
Awaria i związany z tym stres przyczynił się do złego samopoczucia. Nie wiem co w tym dziwnego. Moja praca opiera się wyłącznie analizach, które wykonuję w kompie. Bez niego nie mogę realizować zleceń a to jest stresujące.
Sam byś się denerwował, gdyby nawalił Tobie komp, nowy który szybko kupujesz ma uszkodzony dysk, wymieniasz go na kolejnego nowego a ten przyjeżdża kurierem całkiem przygnieciony. Dopiero trzecia nowa maszyna była dobra. Kosztowało to parę dni i wiele stresu, który objawił się tak jak napisałem powyżej. A to, że po nurkowaniu to skojarzenie było jedno.
a może byś tak bloga założył, a nie pier....dzielił tu o wpływie laptopa na chorobę dekompresyjną
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 31-03-2007, 23:28
alf napisał/a:
może byś tak bloga założył, a nie pier....dzielił tu o wpływie laptopa na chorobę dekompresyjną
Właśnie to jest myśl!! Szanowny Adminie czy jest możliwe założenie takiego działu dla blogerów?
meschiash
Wysłany: 31-03-2007, 23:32
Cytat:
a może byś tak bloga założył, a nie pier....dzielił tu o wpływie laptopa na chorobę dekompresyjną
wywody o swojej ponoć bardzo stresującej pracy możesz opisywać na blogu i tam szukać współczucia.Może powinieneś porozmawiać z psychologiem. Szukasz pomocy czy pożałowania??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko