W swoim czasie Jacques Mayol "popełnił" dzieło, które zatytułował "Homo Delphinus The Dolphin within Man". Książka została przetłumaczona na kilka języków, niestety polskiej wersji jeszcze nie ma.
Poszukuję "namiętnie" tego dzieła. Znalazłem możliwości zakupu wersji obcojęzycznej ale wartość zakupu wraz z przesyłką jest dosyć wysoka: około 200 zł. Dodatkowo trzeba długo czekać na przesyłkę.
Intersuje mnie kilka rozdziałów: III - Origins of Apnea, VII - Man as Dolphin, VIII - Sports and Science, XIV - The Ocean in Man oraz XVI - Apnea and Yoga.
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów nie zetknął się z tą książką ?? Może być wersja angielska albo hiszpańska w ostateczności rosyjska. Będę niezmiernie wdzięczny za każdy fragment...Ewentualnie dostęp czytelniany na terenie Krakowa, Warszawy lub Białegostoku.
Pozdrawiam
baca
Blue-Ring [Usunięty]
Wysłany: 31-03-2007, 11:37
Ja tą książkę miałam w reku kilka razy! Kidy w lutym łaziłam po Rzymie postanowiła też poszukać jakiegoś nurkowego sklepu. Ale znalazłam się północno-wschodniego, gdzie były właściwie same sklepy z winami i antykami. I w drodze na Piazza del Popolo na Via del Corso znalazłam niesamowity sklep - księgarnię Il MARE (http://www.ilmare.com/), gdzie było wszytko co dotyczy szeroko pojętej tematyki wodnej. I zaraz zapytałam o coś nurkowego. Natychmiast wręczono mi Homo Delphinus. The Dolphin Within Man była to książka w wersji angielskiej wyłącznie (99 €). Poniżej to ta księga właśnie:
No trochę sobie tam posiedziałam Wydawnictwo, jest rzeczywiście imponujące. Oprócz zdjęć zawartość merytoryczna też, jest bardzo bogata. I warto z pewnością ją mieć. Ponadto tematyka nurkowa zajmuje w księgarni sporo miejsca.
I ten Umberto
Wracałam tam parę razy, szperałam w książkach:
No fakt koszty przesyłki będą spore. Możesz sam wybrać się na zakupy podczas wakacji, albo kogoś obarczyć listą zakupów. Książka jest ogromna (ok. 400 stron) i waży parę kilo. Szkoda że u nas nie ma takich księgarni. Ale w oczekiwaniu na to aż zdobędziesz tą właśnie książkę zachęcam cię do przeszukania zasobów Biblioteki Narodowej: http://alpha.bn.org.pl/screens/opacmenu_pol.html Są tam też inne ciekawe pozycje, które mogą się okazać dla ciebie cennym źródłem wiedzy. Książki dla zapalonych czytelników czytelni naukowych można nawet sprowadzić. Walcz zatem o wiedzę !
Wysłany: 04-11-2007, 11:09
No cóż a ją tą książkę mam. I nie ukrywam, że dzięki najwspanialszej dziewczynie na świecie, tzn. mojej dziewczynie, która zając moje divingowo-freedivingowe szaleństwo dała mi ją w prezencie. Jeśli potrzebujecie jakiś fragmentów to proszę na priv.
Wysłany: 19-03-2009, 07:54
baca, A no widzisz .. mozna ja bylo dostac na targach Wiatr i Woda, skoro pojawila sie w reedycji przy udziale "Wielkiego Błękitu" tam jej szukaj, lub w ksiegarniach. Na targach kosztowala 90zl i wydanie jest bardzo ladne - http://www.wielkiblekit.c...id,26/vmcchk,1/
Ostatnio zmieniony przez breath 19-03-2009, 07:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko