Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
karmienie rekinow na bahamach
Autor Wiadomość
D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2007, 20:44   

icek napisał/a:
jeśli rekiny kojarzą Ci się tylko z szarpaniem dupy, to przeczytaj sobie jakąś sensowną publikację, a jeżeli to Ci sprawia trudność, to chociaż obejrzyj gdzie jest nemo, może coś dotrze

wgm to perwersja ostatniego zdziadzienia nurka a j@cek jeszcze bardziej mnie w tym
przekonaniu umocnił
Jedź słoneczko i karm rybki za 1200 $ w nowym stalowym kubraczku pa pa
ps zaproszenie na szarpanie dupy w Mąkolicach aktualne :20:

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2007, 20:49   

D@rek

Prosze grzeczniej. Mozna sie w jakis kwestiach nie zgadzac, ale robmy to z klasa.
A takie teksty wypowiadane wobec kobiet to po prostu chamstwo.

Mania

D@rek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2007, 20:53   

ok przepraszam tak mnie poniosło
zaproszenie nieaktualne owczarek syberyjski nie będzie robił za rekina

j@cek 

Wysłany: 16-04-2007, 21:12   

Mania napisał/a:
j@cek napisał/a:
A poza tym ozenilem sie i juz nie musze jezdzic z laskami Smile

Widzisz - i po co Ci to bylo?
:mrgreen:
Mania

Mysle, ze po X latach pozycia malzenskiego jak malzenstwo bedzie znudzone soba (odpukac w drzewo) znowu zaczne jezdzic tym razem juz zona. Na karmienie.. ludojadow. Moze mi sie uda (bo tansze to niz rozwod) i .... :roll: i wtedy jako juz pan w podeszlym wieku znowu zaczne jezdzic z laskami coraz to mlodszymi, chudszymi i z wiekrzymi biustami :)

Na razie ogladam filmy instruktarzowe jak przezyc :)

http://dailymotion.alice....-le-grand-blanc

Tak na serio, moja kochaniutka zonka to nawet do basenu nie wejdzie tak sie boi wody :mrgreen:

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2007, 21:27   

Ale te zarlacze to jak baranki....wybierz inne jak juz bedziesz bardzo chcial
:22:

Mania

Arecki 

Stopień: NSS-CDS, TDI
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 16-04-2007, 23:16   

Co do szkod wyrzadzanych srodowisku to nie wiem Maniu czy 5, no gora 10 malych rybek zjedzonych przez ok 20 rekinow moze wyrzadzic im jakas szkode, cale show odbywa sie na piaszczystym dnie i smiem twierdzic ze mniej szkod przynosi srodowisku niz 15 norkow na rafie lamiacych ja pletwami, a po takim przedstawieniu ludzie juz maja dosyc emocji i grzecznie ida spac

Co do kozysci... no coz, bynajmniej ludzie tacy jak D@rek (wychowani na "Szczekach") moga sobie uswiadomic, ze rekin to nie maszynka do zabijania ktorej nalezy sie bac i zabijac dla ochrony ludzkosci, tylko porzyteczna ryba regulujaca w naturalny sposob zycie rafy.
Nie wiem co jest wieksza glupota, nurkowanie z egipskimi divemasterami czy z rekinami rafowymi ktore sa pospolitym gatunkiem tu wystepyjacym i spotkac je mozna prawie wszedzie.
Dodam tylko ze na samej Grand Bahama sa dwie bazy organizujace takie programy i od ok 15 lat jeszcze nikogo rekin nie zaatakowal, a kolczugi sa po to jak juz wspomnial J@cek w razie gdyby rekin pomylil rybke z reka, uczestnicy ich nie maja (ludzie z Xanadu sa moimi serdecznymi przyjaciolmi i jak na razie maja wszystkie konczyny wlasne)
Przed kazdym show odbywa sie wyklad na temat zachowan rekinow, ich biologii itp
Jest to moim zdaniem dobra terapia dla tych ktorzy porownuja caraibskiego rekina rafowego do owczarka sasiada
D@rek polecam :)
Dla tych ktorzy sie nimi fascynuja jest to niesamowita okazja zeby sie o nich cos wiecej dowiedziec... polecam tym odwazniejszym :)

Jeszcze raz smiem twierdzic ze wieksza glupota jest traktowanie rekina rafowego jako pozeracza ludzi i owczarkow niz nurkowanie z nim
A dla tych ktorzy twierdza ze to snobizm i niepotrzebne wydawanie pieniedzy... hmmm, po co wiec jezdzic do Egiptu i ogladac kolorowy podwodny swiat, przeciez sa szare bezpieczne polskie jeziora

Jeden nurek z rekinami to $40

Pozdrawiam wszystkich zafascynowanych cudownym swiatem rekinim i tych przerazonych rowniez
Arecki

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2007, 23:23   

Arecki
Ilu nurkow rocznie i od ilu lat bierze udzial w tej atrakcji?

Czy na pewno jest to kilka rybek?
W tym wszystkim zapomina sie o czyms co mozna by nazwac efektem skali.....

A nie moznaby zorganizowac po prostu nurkowania - polaczonego z wykladem i obserwowaniem rekinow? Zwlaszcza, ze rafowe biale (reef white tip - bo chyba o tych mowimy) sa naprawde calkiem lagodne i fajowskie
Mania

Arecki 

Kraj:
Bahamas

Wysłany: 17-04-2007, 00:40   

Uwierz mi Maniu, nie wiecej niz 10 rybek, sam je wkładalem do tej tuby, show trwa 30 min z czego jakies 10 minut zajmuja przygotowania a 5 szukanie rekinich zebow w piasku :) jest to niezla pamiatka i dodam tylko ze rekin traci zęby i jest to naturalna kolej rzeczy, nikt ich specjalnie nie wybija :)
Nurkowie sa instruowani jak nalezy sie zachowywac a jak jakis z nich nie przestrzega reguł wraca na ludke.
Shark dive organizowane jest dwa razy w tygodniu przez dwie bazy, na raz zabiera się od 4 – 15 nurkow, nikt nie kozakuje mimo ze w większości sa to US diverzy, jedyny problem to komunikacja, pokazujesz takiemu znak „wynurzamy się” a on z uśmiechem dwa paluchy w gore „yes, I have great fun too”
Oczywiście jest to komercyjne i niezle się na tym zarabia, ale i wiele ludziom uswiadamia
Juszcze raz smiem twierdzic ze programy takie jak Xanadu przynosza wiele korzyści rekinom w stosunku do wyrządzanych szkód, przede wszystkim prostuja to co skrzywil w naszych głowach pan Spielberg i poprawiaja ich reputacje, uswiadamiają nam ze jest to normalne stworzenie, które żeby przezyc zjada podobnie jak człowiek inne rybki a nie owczarki sąsiadów, i podobnie jak człowiek jak mu się nie okaze stosownego zespektu potrafi się rozgniewac mimo to jest mniej niebezpieczny od niektórych rozgniewanych ludzi…

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-04-2007, 00:50   

10 rybekx2 razy w tygodniu=20 x 2 centra nurkowe=40 rybek tygodniowo
40x 52 tygodnie w roku=2080 rybek
2080 rybekx15 lat=31200 rybek - niezla lawica......
a przeciez to nie sa TYLKO 2 centra na calych Bahamach, prawda?

I chcesz mi powiedziec, ze to rekinow nie uzaleznia od wyzywienia dawanego im przez czlowieka?

Arecki, naprawde - to nie jest dobre dla tych zwierzat. Cala reszta - zgadzam sie z toba, ale nie karmienie.

Mania

Arecki 

Kraj:
Bahamas

Wysłany: 17-04-2007, 02:29   

Nie sądzę, że je to uzależnia, na takie show splywa sie ok 20 - 30 rekinow, zaledwie co trzeci dostanie rybke, niektore grupery są sprytniejsze od rekinow i tez im co nieco skapnie. W porownaniu do ilosci wchlanianych tygodniowo ryb jest to nikły procent ich diety, podnieca je bardziej cale to zamieszanie niż te zdechle rybki

Idąc twoim tokiem myslenia i zakladając że co setny nurek zgubi rurke w sharmie (mi sie to przydazyło) a przewija sie ich tam co dzien pare tysiecy zobacz ile plastyku lezy na ras mohammed

Liczby moze i sa duze ale podziel je przez setki rekinow plywajacych w okolicy, zostaje wiec kilkanascie rybek rocznie. Gdyby je mialo to uzaleznic i odzwyczaic od naturalnego zdobywania pokarmu juz dawno zdechlyby z glodu

Powinnaś byc na łodzi i posłuchac relacji ludzi wracajacych z takiego przedstawienia zrozumialabyś jak bardzo zmienia się ich podejscie do tych drapieznikow, jakiego szacunku a zarazem fascynacji do nich nabierają.
A zafascynowany czymś czlowiek stara sie zrobić coś w tym kierunku. Miedzy innymi bazy takie jak Xanadu czy Unexso biorą czynny udzial w ochronie tego gatunku ponieważ ludzie tam pracujacy nie robią tego dla sławy czy kasy ale z zamilowania.
Najlepsze show robi pewien norweg ktory nie bierze za to ani grosz, po prostu kocha te stworzenia i stara sie ludziom uswiadomic ze powiedzenie "dobry rekin to martwy rekin" nie jest dobre, a bez rekinow caly ekosystem rafy byłby zachwiany

A wiesz chyba ze dorosły rekin ma tylko jednego, nienaturalnego wroga - czlowieka
Ludzie tu i nie tylko tu zabijają rekiny nie dla miesa tylko dla zdjecia z nim, mieso jest niesmaczne.
A skoro mogą sobie zrobić zdjecie pod woda w odleglosci zaledwie pół metra od rekina po co wiec mają zabijać
Wedkarstwo jest tu bardziej rozpowszechnione niz nurkowanie, mnostwo spragnionych krwi turystow pierwszy raz trzymających wędkę w ręku robi to tylko po to żeby zabić rekina i mieć czym się pochwalić znajomym
A coż jest lepsze, zdjecie z martwym rekinem, czy DVD z calym stadkiem plywającym pomiedzu nurkami:)

Po co kupować rekinie zęby od miejscowych sprzedawców tandety zabijających je dla kilkudziesieciu zębow ($25 sztuka) jak mozna je sobie samemu znaleść, przy okazji przezyc coś niezapomnianego i dowiedziec sie czegoś więcej o tych fascynujących zwierzetach
Podczas normalnego nurkowania, owszem widuje sie rownież rekiny, ale trzymają sie one w pewnej odległości i niektorzy, żadni mocniejszych wrażeń są niezaspokojeni, pozatym takie bliskie obcowanie z nimi uświadamia nam ze wcale nie nalezy ich sie bac, że rekiny obgryzające ludziom tylki to tylko na filmach lub w Faktach pokazują.
Owszem zdarzają sie wypadki, jak to w zyciu, ale wiecej nurkow lezy na dnie blue hole w dahab niz zostalo zabitych przez rekiny

Aaaa…. I jeszcze jedno, oprócz nurkowania pasjonuje mnie również wędkarstwo (no może pasjonowało), do tej pory podejrzewam, ze nie oparłbym się pokusie i wybrałbym się na tzw „Big Game”. Teraz już wiem, że na pewno nie, bardziej fascynujący jest bezpośredni kontakt z rekinami niż poprzez nylonową żyłkę. Do tej pory byłem już na trzech takich nurkach i jestem w trakcie robienia wspomnianego kursu (dla informacji to $800 a nie $1200 a lokalni nurkowie mają 50% znizki :) i pływałem już w tym stalowym kubraczku
Myslę więc że program ten przyczynił się do uratowania co najmniej jednego rekina który padłby z mojej reki, wiec chyba warto???

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-04-2007, 09:30   

Arecki
wszystkiemi rekoma podpisze sie pod dzialaniami, ktore naprawde chronia rekiny. Bo wbrew pozorom niektore gatunki sa prawie na wyginieciu. I to przede wszystkim przez rabunkowa gospodarke morska czlowieka. Podobnie z wielorybami.

Ale bede przeciwniczka takiego karmienia poniewaz - co potwierdzaja liczne badania ichtiologow - jest to wyjatkowo szkodliwe dla ryb. A rekin to ryba, o czym warto pamietac. I dokladnie tak jest, ze stepia ich naturalny instynkt zdobywania pozywienia.

Nie mowiac o tym - i teraz to juz szerzej nieco - ze ludzie karmia ryby swoim jedzeniem, ktore je po prostu zabija - przyslowione karmienie ryb jajkiem na twardo w Sharm. Ryby nie jedza jajek na twardo, a ich uklad pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia takich rzeczy.

Nie mowiac o baktieriach, ktore sa w ludzkim pozywieniu, a ktore sa obce rybom i je zabijaja.

Nie jestem ichtiologiem, ale wiem, ze ci, ktorych znam sa absolutnymi przeciwnikami tego rodzaju dzialan. Jakos mam tendencje wierzenia naukowcom, zwlaszcza z obu instytutow - Rybactwa Srodladowego i Morskiego (Olsztyn i Gdansk).

Poza tym wbrew temu co piszesz (ze rekinow setki, a rybki dostaje tylko kilka) wlasnie efekt skali jest kompletnie nieuswiadamiany. To troche tak, jak z zabieraniem kawalka rafy z Egipty. Kazdy zabierajacy taki maly kawalek mysli sobie - to tylko ja, a kawalek malutki - przeciez nic sie nie stanie. A co by bylo gdyby wszyscy - czyli pare milionow ludzi rocznie - wzieli sobie ten malutki kawalek?

Poza tym powtorze moje wczesniejsze pytanie - dlaczego w wielu miejscach na swiecie "shark feeding diving" jest zabronione? Przeciez gdyby bylo tylko tak, jak piszesz to organizacje zajmujace sie ochorna srodowiska by wrecz propagowaly takie zabawy, zamiast dazyc (w wielu przypadkach skutecznie) do ich zabronienia?

I z tego co czytalam kiedys na Bahamach ta dyskusja rowniez sie toczy....

Mania

Arecki 

Kraj:
Bahamas

Wysłany: 17-04-2007, 15:02   

Troszke sie rozminelismy w naszej dyskusji Maniu, ja rozwazam tylko ten jeden przypadek, ty problem ogolnie.
Zgodze sie z toba, karmienie napoleonow jajkami, ryb chlebem lub innym nienaturalnym jedzeniem nie wplywa na ich kozysc, swoja droga przypacz sie co wedkarze wrzucaja do wody :)
Ja ten przypadek traktuje jako pewnego rodzaju kompromis pomiedzy wyrzadzaniem niewielkiej szkody paru rekinom a kozysci jakie to przynosi calej populacji, zreszta spieralbym sie rowniez o ta niewielka szkode.
Nie ma co tu mowic o zjawisku skali poniewaz nie sa to tysiace nurkow karmiacych rekiny czym popadnie a zaledwie dwoch i uwierz mi, nikt wiecej sie na to nie odwaza :) . Na swiecie jest zaledwie pare baz organizujacych takie programy z czego chyba wiecej niz polawa na Bahamach (ja wiem o szesciu na calych bahamach i chyba wiecej nie ma)
Temat jest o tyle glosny bo wzbudza nielada sensacje, szczegolnie w mediach
Nie chce Cie tu przekonywac do slusznosci tej idei, ma ona tak samo duzo zwolennikow co przeciwnikow, nie chce Cie rowniez namawiac na tego typu zabawe, jak by nie patrzec jest to dziki drapieznik z paroma rzedami ostrych zebow
Ale nie moge bez odzewu czytac komentarzy w stylu "poszarpane dupska" bo mnie krew zalewa. Oczywiscie najwiecej do powiedzenia maja ci co najmniej o tym wiedza, rekina widzieli tylko na zdjeciu lub szklanym ekranie a jedyne co o nim wiedzo to to, ze ma duza paszcze i odzywia sie na codzien ludzkim miesem z przerwami na owczarki sasiadow
I to mnie uswiadamia w slusznosci takich programow

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-04-2007, 15:31   

Arecki napisał/a:
Nie ma co tu mowic o zjawisku skali poniewaz nie sa to tysiace nurkow karmiacych rekiny czym popadnie a zaledwie dwoch

Dwoch nurkow???? Czy jak pisales poprzednio:

Arecki napisał/a:
Shark dive organizowane jest dwa razy w tygodniu przez dwie bazy, na raz zabiera się od 4 – 15 nurkow

Czyli krotko mowiac - 4 nurkow (przyjmijmy najmniejsza liczbe)x2 razy w tygodniu=8 nurkow.
8x52 tygodni416 nurkow rocznie x 15 lat = 6240 nurkow.

To sa tysiace nurkow. A de facto trzeba to wszystko jeszcze przemnozyc przez 6, bo:

Arecki napisał/a:
ja wiem o szesciu na calych bahamach i chyba wiecej nie ma

a gdyby zamiast 4 nurkow tygodniowo bylo ich powiedzmy 10, to:
10x52(tygodnie w roku)=520 x15(lat dzialania)=7800x6 (centrow na Bahama)=46.800 nurkow

Czyli calkiem duze miasto (jak na Polsce)

jesli to nie jest efekt skali to ja juz nie wiem co jest........

Arecki - ty z tego zyjesz, wiec bedziesz tego bronil. Ja wole ogladac rekiny, ktore karmia sie same, bez ingerencji czlowieka, wylacznie dla jego wlasnej uciechy.

Acha - widzialam rekiny na zywo, szanuje je, uwazam, ze sa super zwierzakami i - co wielokrotnie pisalam chetnie pomoge w ich ratowaniu.

A jak przestaniecie je karmic, a zaczniecie organizowac takie nurkowania jak chociazby to w filmie w poscie j@cka - to masz moje pelne popracie.

Mania

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2007, 15:37   

Mania napisał/a:
Czyli calkiem duze miasto (jak na Polsce)

Pani magister, pani doktor co to za gramatyka ?

pozdrawiam rc

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 17-04-2007, 15:47   

Arecki 

Kraj:
Bahamas

Wysłany: 17-04-2007, 16:08   

Mania w takim show uczestniczy od 4 do 15 nurkow jako bierni widzowie, klecza oni sobie na piaseczku i tylko obserwuja, nikt sie nawet reki wyciagnac nie odwazy.
Rekiny karmi tylko jeden (ten w kolczudze), ktory jest odpowiednio przeszkolony, i wie wiecej o zachowaniach rekinow niz niejeden ichtiolog.

Poza tym ja z tego nie zyje, w pocie i trudzie zarabiam pieniazki w wielkiej fabryce budujacej statki aby je moc potem wydac na nurkowanie z rekinami poniewaz zafascynowaly mnie do reszty, jest w tym cos magicznego.
Je rowniez widzialem wczesniej rekiny, na brothers islands (praktycznie kilka sztuk podczas kazdego nurka) ale to byly tylko ich cienie, nie bylo w tym takiej magii
A tu jestem s stanie policzyc ich receptory elektromagnetyczne, kiedy tracaja nosem moj aparat

http://picasaweb.google.c...423512527607346

Badz zrobic zdjecie macro rekiniego oka :D

[ Dodano: 17-04-2007, 17:33 ]
A zaglebiajac sie w liczby, popatrz na to w ten sposob
niech co dziesiaty nurek znajdzie rekiniego zeba (a nie jest z tym ciezko, jeden rekin gubi ok 30 000 zebow podczas swojego 25 letniego zycia)
46800 nurkow / 10 szczesliwcow = 4680 zebow nie kupionych u lokalnych sprzedawcow tandety
4680 zebow / 50 zebow jednego rekina = 94 mniej zabitych rekinow tylko dla zebow na samych grand bahama!!!

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-04-2007, 17:54   

Co do zebow - pelna zgoda :))))
Ale mozna je bez problemu znalezc nie karmiac rekinow :razz:

Na Florydzie znalazlam kilkanascie zebow. A nie dosc, ze nie karmilam rekinow, to tak naprawde poza nurse sharks to ich nawet nie widzialam. Nie trzeba do tego zabijac rekinow.

Zdjecie super. Ale obejrzyj ten filmik z j@ckowego posta. Tez super, prawda?

Obawiam sie, ze w kwestii karmienia nie dojdziemy do porozumienia. :22:

Mania

Arecki 

Kraj:
Bahamas

Wysłany: 17-04-2007, 18:53   

Ciesze sie, ze przynajmniej w kwestii ochrony tego gatunku mamy podobne zdanie :)))
Pozdrawiam
Arecki

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-04-2007, 19:28   

No widzisz...
Co nie przeszkadza, ze jednego zazdroszcze - pogody i otoczenia, w ktorym jestes..... :mrgreen:

Mania

D@rek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-04-2007, 20:35   

Mania napisał/a:
- Rybactwa Srodladowego i Morskiego (Olsztyn i Gdansk).

Rybactwo Morskie jest na AR w Szczecinie

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu