Wysłany: 08-05-2007, 09:34 Nurkowanie jaskiniowe X divers team-France Expedition 2007
Czesc
Milo mi poinformowac o szczesliwym zakonczeniu wyprawy France Expedition 2007
Zobaczylismy nastepujace jaskinie:
Emergence du Ressel
Source de Landenouse
Gouffre de Lantouy
Trou Madame
Fontaine du Truffe
Gouffre de Cabouy
Gouffre de Poumayssen
Source de St Sauveur
Fontaine de St George
Source de la Finou
Najdalsza penetracja: 1200m od otworu
najgłębsza: 54m
Spedzilem ponad 18 godzin pod woda, przeplynalem lacznie 12km jaskiniowych korytarzy
Szersza relacja jak troche ochlone
Generalnie PELNY SUKCES - tym razem nie odnotowano skrytobojczej dzialalnosci ormowcow z kraju nad wisla, kapusiow i innych frajerow wiec w spokoju moglismy oddac sie swojej pasji...
Tak, najdalsze nurkowanie wykonalismy w Trou Madame, trwalo okolo 4 godziny, natomiast najglebsze w Ressel (okolo 700m od otworu, 30 minut na 50+)
W pozostalych jaskiniach w powodu braku helu nurkowalismy na glebokosci nitroksowe.
MTBiker [Usunięty]
Wysłany: 08-05-2007, 15:51
A wogole to czuje sie sprowokowany i podejmuje sie bycia adwokatem diabla:
majki napisał/a:
Generalnie PELNY SUKCES - tym razem nie odnotowano skrytobojczej dzialalnosci ormowcow z kraju nad wisla, kapusiow i innych frajerow wiec w spokoju moglismy oddac sie swojej pasji...
Czy wydaje mi sie, czy powyzsza wypowiedzia odnosisz sie do faktu ze osobie odpowiedzialnej za nurkowania w Miltitz jakis xxxTeam zadeklarowal posiadanie wymaganych, do samodzielnego tam nurkowania uprawnien i certyfikatow (ktorych faktycznie nie mial - czyli po mojemu oszustwa)?
Nie wiem moze Cie to zdziwni - ale zgadzam sie z osoba ktora poinformowala organizatorow o takim fakcie - w razie jakichkolwiek problemow/kontroli moglo by sie okazac ze zostanie cofniete pozwolenie i nurkowanie tam calkowicie zostanie zabronione.
Tym bardziej ze mozna przeciez tam zanurkowac bez kwitow jaskiniowych ... kwestia tego czy jestesmy uczciwi czy kombinujemy...
Wtedy zaczynasz sie zastanawiac czy jak ktos sciemnia w takiej kwesti to czy spytany o cisnienie w butli poda ci rzeczywista wartosc czy 'troszke' wyzsza bo da to kilka minut penetracji wiecej ... jeden zalom korytarza.... a przeciez nic sie nie stanie ... przeciez zawsze sie udawalo ...
Nurkowanie jaskiniowe jest mocno zero jedynkowe - tu nie ma kontuzji - a team podejmuje decyzje wspolnie i wzajemne zaufanie w nim jest jego nieodlacznym elementem ... tak na powierzchni jak i pod woda ...
Sie rozpisalem pzdr
Luc
icek [Usunięty]
Wysłany: 08-05-2007, 16:20
Cytat:
A wogole to czuje sie sprowokowany i podejmuje sie bycia adwokatem diabla
Łuki, kogo Ty próbujesz przekonać? Gdyby mnie ktoś złapał za rękę na oszustwie, to bym się wstydziła i siedziała cicho (o ile nie starczyłoby mi jaj, żeby po prostu przeprosić). Ktoś, kto uważa się w takiej sytuacji za obrażoną niewinność jest raczej impregnowany na argumenty, które przedstawiasz.
Cytat:
tym razem nie odnotowano skrytobojczej dzialalnosci
Nie wiem, Majki, dlaczego piszesz o działalności skrytobójczej - o ile wiem, Robert, informując Udo o tym, że go oszukaliście na te parę euro, nie ukrywał swojej tożsamości. Poinformowanie kumpla o tym, że ktoś go próbuje wyr.uchać nie wydaje mi się powodem do wstydu i skrytości.
Stopień: IANTD Instr. Trainer
Wysłany: 08-05-2007, 16:20
Luc
Luc spoko. We Francji xxx-coś tam nie musiało oszukiwac. Tam nurkowac moze każdy - bo nikt kwitów nie wymaga. No i mozna wlazic praktycznie wszędzie - chyba że przyleci policyjny helikopter nad St. Seveur i narobi trochę zdjęć.
Po ostatnim zawaleniu stropu St. Seveur ciągle zamknięta. Jak widać niektórych to nie odstrasza - pewnie wiedzą lepiej od miejscowych.
Tamten rozdzial uwazam za zamkniety. Wypowiedz nie odnosi sie do niego.
Choc jak teraz sie zastanawiam nad sensem tej frazy, faktycznie, moze wywolac wspomnienia.
Niepotrzebnie jednak sie podniecacie i rozgrzebujecie dawne dzieje.
Za naleznym szacunkiem
[ Dodano: 08-05-2007, 16:50 ]
PS A St Sauveur ciagle zawalona... i wizura nienajlepsza...
gratulacje Majki świetnie że ktoś kontynuuje dobre tradycje nurkowania w jaskiniach,
ważne jest że wyprawa się udała i wszyscy są zadowoleni a komentaże olej
Ja nie zamierzam ponownie wyciągać trupa z szafy, sprawa Miltitz dla mnie już od dawna jest zamknięta. Rozumiem że część osób wymaga kursy i papiery na wszystko łącznie z robieniem zdjęć pod wodą, zawsze więc znajdzie się ktoś komu się nasze akcje nie spodobają. Trudno. Łukasz, chyba się trochę zagalopowałeś, czy jeśli ktoś przekracza dozwoloną przepisami prędkość i łamie przepisy, to również zastanawiasz się czy zdradza żonę? Dalszych komentarzy z mojej strony odnośnie tamtej sprawy nie będzie. Dla zainteresowanych głównym wątkiem i żeby uciąć dalsze ploty: Michał trochę nieprecyzyjnie się wyraził, w St. Sauver nie było żadnego nurkowania, tylko rekonesans na powierzchni, więc złośliwości że wiemy coś lepiej niż miejscowi można było sobie darować. Nurkowania na wyprawie:
1.Ressel 90 min, 46m, 400 m
2.Ressel 125 min, 53m, 700m
3.Landenouse 125min, 30m, 800m
4.Trou Madame 180 min, 15m, 1200m
5.Fontaine del Truffe 76min , 13m, 300m (2 syfony)
6.Cabouy max 90 minut, 33m, okolo-600m
7.Fontaine del Truffe 80min , 13m, 300m
8.St George 90minut, max 30m, 600m
9.Source de La Finou 60minut,max 33m, 300m
10.Gouffre de Lantouy - kilkanaście metrów korytarza do głębokości 20m - bardzo silny prąd
Pozdrawiam
MTBiker [Usunięty]
Wysłany: 09-05-2007, 14:12
Rysiek napisał/a:
Cześć
Rozumiem że część osób wymaga kursy i papiery na wszystko łącznie z robieniem zdjęć pod wodą, zawsze więc znajdzie się ktoś komu się nasze akcje nie spodobają.
Nie chodzilo o posiadanie/nie posiadanie kwitow i dobrze o tym wiesz ...
Rysiek napisał/a:
. Nurkowania na wyprawie:
1.Ressel 90 min, 46m, 400 m
2.Ressel 125 min, 53m, 700m
moje ukochane Ressel - shaft widziany po raz 1 potem sni sie po nocach
Rysiek napisał/a:
9.Source de La Finou 60minut,max 33m, 300m
1 syfon do konca czy dotarliscie tez do 2?
Rysiek napisał/a:
10.Gouffre de Lantouy - kilkanaście metrów korytarza do głębokości 20m - bardzo silny prąd
szkoda - nie nurkowalismy tam jeszcze a ciekaw jestem jak wyglada zacisk na 25m ... ale jeszcze to sprawdzimy
zobacz kiedys shaft "Pozzo 2000" w Grotta dei Fontanazzi - dopiero bedzie ci sie snil po nocach
szczerze polecam
A Ressel... przepiekne...
La Finou I syfon. Naokolo wywierzyska stoja trzy tablice z tajemniczym napisem "Properite privee plongee interdite". Pomyslelismy, ze to pewnie zakaz lowienia ryb w jeziorku wiec zanurkowalismy...
W Lantouy dotarlem do zacisku na 26 metrach. Korytarz z w miare obszernego przeradza sie w szeroki ale bardzo waski, jakies pol metra albo mniej. Prad jest tak silny, ze jaskinia wypluwa gruby zwir w dosc duzych ilosciach. AO sie wzbudza jak sie jest frontem do jaskini, przy ocieraniu sie/wciaganiu do wnetrza widocznosc drastycznie spada, moze do 20cm. Dosc nieprzyjazne miejsce. W jaskini mieszkaja wegorze a widocznosc jak sie nie zmaci wynosi okolo 5m. A okolice wywierzyska bardzo malownicze.
M
[ Dodano: 09-05-2007, 15:04 ]
Fotka Gouffre de Lantouy
[ Dodano: 12-05-2007, 07:58 ]
Monika skrecila krotki filmik (kompletna amatorszczyzna, tak prosze na niego patrzec i sie nie smiac). Podaje link bo widac na nim "miejsca" - kilka z miejsc, w ktorych zanurkowalismy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko