Wysłany: 01-06-2007, 22:22 Kurs CMAS P1
Witam wszystkich.Mam prośbę odnoszącą się do kursu CMAS P1.W lipcu planuję zapisać się na w/w kurs.Chciałem jednak poczytać jakieś publikacje i dowiedzieć się jak najwięcej w danym temacie. Czy moglibyście mnie ukierunkować co powinienem poczytać i czego się dowiedzieć przed rozpoczęciem aby nie być całkowicie zielonym. Z góry wszystkim dziękuję za pomoc.
Szczerze polecam na początek stronę www.nurkomania.pl Tam znajdziesz podstawy.
Jeśli chodzi o podręczniki dla początkujących nurków, to chociaż CMAS jest przez wielu uważany za tę "lepszą organizację" mają oni beznadziejne materiały do nauki w porównaniu z PADI. Wykorzystaj to i poszukaj teorii właśnie w ich podręczniku "PADI OWD Manual". I pamiętaj, że po to idziesz na kurs, żeby się tam nauczyć nurkowania. Rozpoznaj dobrze lokalne środowisko i "zainwestuj" w najlepszego instruktora. To lepsze niż czytanie najlepszego podręcznika.
Powodzenia w szkoleniu!
Wysłany: 02-06-2007, 00:00
Dzięki wielkie.Owszem,kurs ma nauczyć mnie nurkowania jednak chcę też coś wnieść od siebie. Wiem że teoria to jedno a technika swoje jednak chcę na początek mieć rozeznanie. Będę szperaćdalej.
Wysłany: 02-06-2007, 10:50
Witam
Z materiałami do P1 jest tak szkoły nurkowe same ustalają co ma być w skryptach a czego ma nie być. Tutaj plusem jest podr. OWD w Padi wszystkie są takie same
Tak się składa że dysponuję takimi materiałami z Cmasu oraz z Padi, gdybyś był z W-wy to mógłbym wypożyczyć.
Spróbuj poszukać na własną rękę skryptu do kursu P1 szkoły Nowa ama z Warszawy, mają bardzo dobre podręczniki, często powielane przez innych.
Życzę powodzenie w Kursie oby pogoda dopisała.
Książka kultowa głównie dlatego, że gdy ktoś się wgryzie w szczegóły to się łapie za głowę i mówi: "Łooo Jezuuuu!"
Michał
Artee [Usunięty]
Wysłany: 03-06-2007, 21:52
Ksiązka "Nurkowanie" doskonała nie jest, ala za to 3 razy tańsza i 3 razy obszerniejsza niż Padi OWD manual. Z całym szacunkiem dla dr. Krzyżaka, jeśli ma zastrzeżenia do zawartości merytorycznej proponuję aby przyłaczył się do redagowania kolejnego wydania książki z cennym wkładem z zakresu medycyny czy patofizjologi nurkowej.
Dla autora postu polecam jeszcze książeczkę Moniki Rahimi "Nurkowanie bez strachu".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko