Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PADI training online
Autor Wiadomość
KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-06-2007, 13:29   

i kontynuujac wypowiedz martina...

i.... na pewno nie OWD kurs...
przyklad:
zanim zaczelam nurkowac, bylam kompletnym tumanem "fizycznym". wszystkie pojecia, wzory, zasady etc to byla dla mnie czarna magia.
Gdyby mi tego Trembi na balonach, butelkach z cola etc nie wytlumaczyl, to ja bym nigdy w zyciu tego nie ogarnela.
Moglam czytac ile wlezie, a i tak nic nie dawalo. I to nie jest kwestia pojetnosci danej osoby, tylko chyba kwestia zagadnien, bo jakos nigdy nie mialam najmniejszego problemu z przeliczeniem opcji wykupu w obligacji strukturyzowanej, ale przeliczenie i zrozumienie, dlaczego akurat tak a nie inaczej , jest w przypadku cisnien i gradientów bylo dla mnie nie lada wyczynem.

stad - net, jako doczytanie/uzupelnienie/dopowiedzenie - oczywscie. ale tylko w przypadku, gdy czlowiek ma juz jakies pojecie i jest "ciekawski" i zadny dalszej wiedzy.
jako podstawa nauki - bzudra, jako JEDYNE zrodlo nauki - tragedia

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 05-06-2007, 13:43   

oczywiscie ze nie OWD, wytlumaczenie pewnych rzeczy "na zywca" jest duzo latwiejsze, ale pewna podbudowa... chociazby taka ze kursant wie o co pytac chyba jest przydatna.

Zreszta wykonanie porzadnego "kursu" elerningowego to kupa pracy. Balony i butelki z cola mozna nagrac i wkleic filmik... i mysle ze glowna przeszkoda jest porzadne wykonanie takiego materialu. Na tym trzeba sie znac (nie chodzi mi o znanie sie na nurkowaniu tylko na nauczaniu taka metoda).

Zeby nie bylo, preferuje bezposredni kontakt z kursantem i tak kursy prowadze, jednak temat sklonil mnie do podzielenia sie przemysleniami... zamiast wysmiewania.

luis 

Stopień: TMX
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 05-06-2007, 20:40   

Mania napisał/a:
luis napisał/a:
jak widzisz to nie kurs on-lineowy, tylko miejsce, gdzie można uzupełniać wiedzę z poziomu w w w.

Ech...widac juz jestem za stara....
Bo jakos bardziej wierze w podreczniki i zajecia (teoretyczne - bo o tym mowimy w tym przypadku) z instruktorem. Moze to juz pora klasc sie do trumny?

Mania

Mania, przecież jedno wcale nie wyklucza drugiego. Chill out, na trumnę jeszcze nie pora - do wszystkiego trzeba dojrzeć - już moderujesz, niedługo zaczniesz kupować przez internet a od tego to już tylko moment do e-learningu :)

peace :cool:
Luiza

$$
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2007, 21:56   

Judas napisał/a:
zlecajac kursantom przed kursem przeczytanie ogolnie dostepnych w sieci artykulow np. M wartosci.

Znasz dobry materiał o M z sieci ? za stronę hogartian z góry dziękuję.
Judas napisał/a:
Balony i butelki z cola mozna nagrac i wkleic filmik...

Głębokościomierz kapilarny zastępował pokazy, działa na tej samej zasadzie.

E-lerning jest metodą dla nielicznych dobrą, zwykle to ta sama grupa która potrafi się z książek nauczyć. Pozostali metoda małpy, od instruktora.
Gorzej jeśli on też jest przedstawicielem tej metody zdobywania doświadczeń.

powodzenia

Judas 

Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 05-06-2007, 22:44   

$$ napisał/a:
Znasz dobry materiał o M z sieci ? za stronę hogartian z góry dziękuję.

Ja czytalem w orginale, przed hogartian przetlumaczono na http://www.krysinski.biz/

ja sie chce mozna znalesc... kopalnia wiedzy jest strona wienkego...

POzdrawiam

$$
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2007, 07:07   

Judas napisał/a:
ja sie chce mozna znalesc... kopalnia wiedzy jest strona wienkego...

Zapytam może pamiętasz czy jest tam opis co dzieje się z wartościami M dla trymiksu w trakcie dekompresji.

powodzenia

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-06-2007, 09:09   

luis napisał/a:
niedługo zaczniesz kupować przez internet

Eee, ten etap mam juz za soba....

Czyli co - mam sie przygotowywac do e-learningu?
:mrgreen:

Pozdro
Mania

Judas 

Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 06-06-2007, 09:25   

zarknij tutaj... do bakera i wienkego... chociaz to material raczej na dlugie zimowe wieczory...

ftp://ftp.decompression.org/pub/

i jeszcze tu...

http://www.rgbmdiving.com/

luis 

Stopień: TMX
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 06-06-2007, 11:23   

Mania napisał/a:
luis napisał/a:
niedługo zaczniesz kupować przez internet

Eee, ten etap mam juz za soba....

Czyli co - mam sie przygotowywac do e-learningu?
:mrgreen:

Pozdro
Mania

przeciesz i tak to uprawiasz :) kazde poszukiwanie informacji, googlowanie, wikipedie, czytanie postów Smoka, artykułów - to świadomy lub nieświadome wyrabianie sobie opinii, wyciąganie wniosków - vide: uczenie się. Nie chce mi się wierzyć, że człowiek po wirtualnym kursie wejdzie do wody i zacznie nurkować. Moim zdaniem należy to traktować jako uzupełnienie, dodatkowe źródło wiedzy, którą ktoś się postarał złożyć do kupy, opracować w html i albo zarabiac na tym $ albo czerpać satysfakcję z zachowań altruistycznych (jak np twórcy php :))) i oddawać wiedzę za darmo. Tak czy siak takie twory są nieunikmnione bo to konsekwencja rozwoju netu i tyle: od e-bankingów, e-shopów, porzez e-lerningi do e-diverów, e-randek, e-orgazmów <- - krótko mówiąc e-globalizacja, Konsekwencja tego że technologia a wraz z nią konsumenci rozwijaja się, i kto nie idzie do przodu, ten zostaje w tyle, tak to zapier***a. W życiu 5 lat temu bym nie uwierzyła, że moja mama będzie robic przelewy przez internet :))

ferret 

Stopień: Wystarczający
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 06-06-2007, 16:28   

$$ napisał/a:

E-lerning jest metodą dla nielicznych dobrą, zwykle to ta sama grupa która potrafi się z książek nauczyć. Pozostali metoda małpy, od instruktora.

Jasne, pewnie dlatego MIT udostępnił wszystkie swoje kursy online, tylko dla tych nielicznych, reszta "małp" nic z tego nie skuma. Ale co tam taka prowincjonalna uczelnia może wiedzieć o nauczaniu, pewnie nie poradzili się instruktorów nurkowania jak powinno się nauczać ludzi.

Absolwentów wyższych uczelni którzy nie przychodzili na wszystkie wykłady i śmieli się uczyć z książek i skryptów czy też nie daj Boże z kursów online w domu czy akademiku powinno się pozbawić dyplomów. Przecież nie chłoneli z wypiekami na twarzy słów z ust guru wykładającego tajemną wiedzę dostępną tylko nielicznym.

PADI mnie ani ziębi ani grzeje ale nie ma nic złego w nauce TEORII metodą e-learning, jeśli tylko kurs taki jest profesjonalnie przygotowany, zawiera cała wymaganą wiedzę i dodatkowo jest poparty sesją face2face z instruktorem/nauczycielem która pozwoli odpowiedzieć na pytania studenta i wyjaśnić mniej jasne kwestie. Wiedza zdobyta tą metodą powinna być rzetelnie zweryfikowana egzaminem (jak zresztą wiedza zdobyta każdą inna metodą).

Dobrze że nikt z instruktorów nurkowania nie pracuje w Wydziale Komunikacji bo bym chyba stracił moje prawo jazdy. Kurs ukończyłem eksternistycznie :razz:

Maciej

PS: Dla ciekawych link do kursów online MIT: http://ocw.mit.edu/index.html

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-06-2007, 20:36   

luis napisał/a:
e-randek, e-orgazmów

Stanowczo prostestuję. W tej kwestii wolę pozostać konserwatystą skrajnym, czego i wam życzę :)

$$
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2007, 21:43   

ferret napisał/a:
$$ napisał/a:

Jasne, pewnie dlatego MIT udostępnił wszystkie swoje kursy online, tylko dla tych nielicznych, reszta "małp" nic z tego nie skuma. Ale co tam taka prowincjonalna uczelnia może wiedzieć o nauczaniu, pewnie nie poradzili się instruktorów nurkowania jak powinno się nauczać ludzi.

http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=12898
Tu jest temat który przeczytasz i na pewno odpowiesz, Czy ta koncepcja ma zalety dla nurkowania i jakie ?
Ponieważ jesteś dobry, to pytanie nie sprawi najmniejszych problemów, przy okazji dowiesz się do której grupy się zaliczasz "Mądrej głowie..." czy od instruktora.

Za adres do instytutu technologicznego dziękuję w imieniu syna.

powodzenia

[ Dodano: 07-06-2007, 09:21 ]
Jest podstawowa różnica uczelni Amerykańskich i Polskich za moich czasów. W Polsce profesor prowadził wykład a ćwiczenia asystenci. W USA asystent prowadził wykłady prof prowadził ćwiczenia.
Zbór zadań do przerobionego materiału to faktyczne kształcenie.

powodzenia

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu