Powrócę do wątku poruszanego trochę wcześniej. Ja już podczas drugiego nurkowania zszedłem wraz z instruktorem na 16 metrów; podczas czwartego zaliczyłem już 22. Robiłem kurs OWD w PADI
Nie wiem co macie do udostępniania manuali ale ja po pożyczeniu i przeczytaniu załatwiłem sobie swój własny, który... przeczytałem raz jeszcze.
Przekonałem się że warto i 1,5 m-ca później już robiłem kurs do którego czułem się dobrze przygotowany teoretycznie, a przede wszystkim psychicznie wiedząc co mnie czeka i na co powinienem uważać.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-06-2007, 12:12
o zgubiłem ten wątek chyba a tak się ładnie rozwinął...co do udostępnienia manuala po przeczytaniu którego jakiś człowiek skoczy na kupionym od ruskich sprzęcie z mostu w celu nurkowania to jestem za - zapewne głosował na PIS...
abstrahując od tego że przecież w manualu instruktorskim niewiele jest kwestii opisów podstaw nurkowania jako takich - to nie podręcznik mający nauczyć kogoś nurkować a kompendium pragramowo - ćwiczeniowo - marketingowe - a jak ktoś zna PADI to wie czego jest przewaga.
A i słowa o skakaniu z mostu tam nie ma, przejrzałem.
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-06-2007, 12:40
Beeker napisał/a:
Napisz, proszę w której bazie Ci kazali plastik pokazać przed wejściem do wody... Przyjeżdżasz, wyciągasz twina, suchara i takie tam inne, i co? Ktoś pyta?
Ja nie zanotowałem...
Napisz, proszę w której bazie Ci kazali plastik pokazać przed wejściem do wody... Przyjeżdżasz, wyciągasz twina, suchara i takie tam inne, i co? Ktoś pyta?
Ja nie zanotowałem...
np w Krakowie zawsze prosza
żeby mieć pewność, że zwrócisz kluczyk od bramy
Jeśli nura więcej osób, to zostawiamy 1 plastik. Pozostałych nikt nawet nie wyciąga z auta.
o.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-06-2007, 09:15
Aronax napisał/a:
styx napisał/a:
Cytat:
człowiek skoczy na kupionym od ruskich sprzęcie z mostu w celu nurkowania to jestem za - zapewne głosował na PIS...
A może gdyby ten człowiek jednak przeczytał podręcznik to nie robiłby takich głupot ?
z pewnością lektura akurat manuala instruktorskiego od tego ochroni.
Co do Zakrzówka, ja też mogę potwierdzić że tam tylko zostawia się dokument jako zastaw za kluczyk niezależnie od ilości nurków przybywających w samochodzie, nigdy nie byłem tam solo i nigdy nie zostawialiśmy więcej niż jeden plastik, także nikt się o nic podobnego nie pytał.
z pewnością lektura akurat manuala instruktorskiego od tego ochroni.
vide:
orzech napisał/a:
Rozumiem, że organizacje nie udostępniają swoich programów nauczania bo programy te sa ich własnością, opracowanie ich kosztowało, więc stanowią wartość .
Wysłany: 24-06-2007, 14:07
Sławku ja miałem idętyczną sytuację jak przez ciebie opisywana tylko że ja opadłem na 21m (dobrze że nie było tam 40 albo i głębiej:-) ) a przez szybkie nie kontrolowane oddychanie zamroziłem automat. Stres tak mi się udzielił że mimo iż miałem oktopus i zaraz obok mnie był mój partniurek wyrwałem do góry nie patrząc na nic, dobrze że była osoba która w danym momęcie myślała za mnie i do niczego złego nie doszło. po zrobieniu rachunku sumienia i przeanalizowaniu całego nurkowania ( choć nie wiele z niego pamiętałem-chyba tak mi się to wszystko udzieliło)doszedłem do wniosku jak ważną rolę odgrywa pływalność i od razu odjołem cięzarki z pasa. Ja przy swojej wadze 64kg miałem 12kg ołowiu a teraz wystarczy mi 6kg. różnica jest prawda?po czym dużo niurałem na głębokościach nie przekraczających 15m, na większe głębokości przyszła póżniejsza pora.
Sławku moja rada- poprostu dużo nurkuj w taki sposób i na na takich głębokościac na których ty się dobrze i komfortowo czujesz. Pozdrawiam
Wysłany: 19-08-2007, 18:33
a propo materjałów szkoleniowych
ja mam problem z kursem bo będzie on angielsko języczny bo mieszkam w angli
a mój angielski nie jest wystarczający do poprawnej komunikacji z instruktorem i taki materjał w wersji pdf pomógł by mi napewno
a kurs padi który mam zamiar rozpocząć nie zawiera materjałów w języku polskim
i czy ten fakt też mnie stawia w grupie podwyższonego ryzyka??
wolał bym mieć trochę więcej wiedzy teoretycznej niż coś co błędnie przetłumaczyłem i zinterpretowałem .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko