Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
20-08-2007, 17:52
pytanie zoltodzioba
Autor Wiadomość
Chemol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2007, 00:18   

Powrócę do wątku poruszanego trochę wcześniej. Ja już podczas drugiego nurkowania zszedłem wraz z instruktorem na 16 metrów; podczas czwartego zaliczyłem już 22. Robiłem kurs OWD w PADI

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 21-06-2007, 00:26   

to wtedy miałeś tą krew w masce?

Chemol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2007, 08:55   

Nie, krew poszła mi podczas innego nurkowania (byliśmy wtedy na 9 metrach). Z tego co się dowiedziałem to pękły mi jakieś drobne naczynia włosowate.

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2007, 11:41   

Nie wiem co macie do udostępniania manuali ale ja po pożyczeniu i przeczytaniu załatwiłem sobie swój własny, który... przeczytałem raz jeszcze.
Przekonałem się że warto i 1,5 m-ca później już robiłem kurs do którego czułem się dobrze przygotowany teoretycznie, a przede wszystkim psychicznie wiedząc co mnie czeka i na co powinienem uważać.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 21-06-2007, 12:12   

o zgubiłem ten wątek chyba a tak się ładnie rozwinął...co do udostępnienia manuala po przeczytaniu którego jakiś człowiek skoczy na kupionym od ruskich sprzęcie z mostu w celu nurkowania to jestem za - zapewne głosował na PIS...

abstrahując od tego że przecież w manualu instruktorskim niewiele jest kwestii opisów podstaw nurkowania jako takich - to nie podręcznik mający nauczyć kogoś nurkować a kompendium pragramowo - ćwiczeniowo - marketingowe - a jak ktoś zna PADI to wie czego jest przewaga.

A i słowa o skakaniu z mostu tam nie ma, przejrzałem.

Ela 

Wysłany: 21-06-2007, 12:18   

styx napisał/a:
człowiek skoczy na kupionym od ruskich sprzęcie z mostu w celu nurkowania to jestem za - zapewne głosował na PIS...

strzał w 10 :!: :!: :!:

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2007, 12:40   

Beeker napisał/a:
Napisz, proszę w której bazie Ci kazali plastik pokazać przed wejściem do wody... Przyjeżdżasz, wyciągasz twina, suchara i takie tam inne, i co? Ktoś pyta?
Ja nie zanotowałem...

np w Krakowie zawsze prosza

orzech 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 21-06-2007, 15:43   

waterman napisał/a:
Beeker napisał/a:
Napisz, proszę w której bazie Ci kazali plastik pokazać przed wejściem do wody... Przyjeżdżasz, wyciągasz twina, suchara i takie tam inne, i co? Ktoś pyta?
Ja nie zanotowałem...

żeby mieć pewność, że zwrócisz kluczyk od bramy :)
Jeśli nura więcej osób, to zostawiamy 1 plastik. Pozostałych nikt nawet nie wyciąga z auta.
o.

Beeker 
Moderator Grupy

Kraj:
Indonesia

Wysłany: 21-06-2007, 17:27   

waterman napisał/a:

faktycznie

orzech napisał/a:
Jeśli nura więcej osób, to zostawiamy 1 plastik. Pozostałych nikt nawet nie wyciąga z auta.

tak było ... było im nawet wszystko jedno który plastik zostawię ...
a mam ich nieco bom z PADI ;)

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 21-06-2007, 20:04   

Cytat:
w Krakowie zawsze prosza

Jako zastaw za kluczyk..... Nie ma roznicy czy zostawiasz brewet czy karte stalego klienta do jakiegos night clubu....

Aronax 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2007, 22:37   

styx napisał/a:
Cytat:
człowiek skoczy na kupionym od ruskich sprzęcie z mostu w celu nurkowania to jestem za - zapewne głosował na PIS...

A może gdyby ten człowiek jednak przeczytał podręcznik to nie robiłby takich głupot ?

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2007, 00:44   

Cytat:
Nie ma roznicy czy zostawiasz brewet czy karte stalego klienta do jakiegos night clubu....

no nie dokońca tak jest

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 22-06-2007, 07:45   

waterman napisał/a:
no nie dokońca tak jest

Pisze o moich doswiadczeniach.

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2007, 08:05   

A propo kart stałego klienta do night clubów, był ktoś z was we wrocławskiej Pruderii ?

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 22-06-2007, 09:15   

Aronax napisał/a:
styx napisał/a:
Cytat:

A może gdyby ten człowiek jednak przeczytał podręcznik to nie robiłby takich głupot ?

z pewnością lektura akurat manuala instruktorskiego od tego ochroni.

Co do Zakrzówka, ja też mogę potwierdzić że tam tylko zostawia się dokument jako zastaw za kluczyk niezależnie od ilości nurków przybywających w samochodzie, nigdy nie byłem tam solo i nigdy nie zostawialiśmy więcej niż jeden plastik, także nikt się o nic podobnego nie pytał.

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 22-06-2007, 09:44   

styx napisał/a:
z pewnością lektura akurat manuala instruktorskiego od tego ochroni.

vide:

orzech napisał/a:

Rozumiem, że organizacje nie udostępniają swoich programów nauczania bo programy te sa ich własnością, opracowanie ich kosztowało, więc stanowią wartość .

i tego sie trzymajmy

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2007, 10:11   

waterman napisał/a:
no nie dokońca tak jest

Certfikat zostawia się tylko jako zastaw za kluczyk. Jeżeli kupujesz bilet, a nie bierzesz kluczyka, nie musisz się legitymować żadnym certyfikatem.

mistret 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-06-2007, 14:07   

Sławku ja miałem idętyczną sytuację jak przez ciebie opisywana tylko że ja opadłem na 21m (dobrze że nie było tam 40 albo i głębiej:-) ) a przez szybkie nie kontrolowane oddychanie zamroziłem automat. Stres tak mi się udzielił że mimo iż miałem oktopus i zaraz obok mnie był mój partniurek wyrwałem do góry nie patrząc na nic, dobrze że była osoba która w danym momęcie myślała za mnie i do niczego złego nie doszło. po zrobieniu rachunku sumienia i przeanalizowaniu całego nurkowania ( choć nie wiele z niego pamiętałem-chyba tak mi się to wszystko udzieliło)doszedłem do wniosku jak ważną rolę odgrywa pływalność i od razu odjołem cięzarki z pasa. Ja przy swojej wadze 64kg miałem 12kg ołowiu a teraz wystarczy mi 6kg. różnica jest prawda?po czym dużo niurałem na głębokościach nie przekraczających 15m, na większe głębokości przyszła póżniejsza pora.
Sławku moja rada- poprostu dużo nurkuj w taki sposób i na na takich głębokościac na których ty się dobrze i komfortowo czujesz. Pozdrawiam

jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-06-2007, 21:06   

Apropo wyważania. Pierwsze moje nurkowanie (pięć nurkowań temu) w pierwszym własnym skrzydle + worek. Balast 4 kafelki po 1.3kg.

Dziś nurkowałem z jednym. Też się zanurzyłem. Ale jaka różnica - ile mniej dmuchania w skrzydło. Niestety jakieś dmuchanie zawsze zostanie (pianka).

andrzej4380 

Stopień: sport diver,compr.op
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 19-08-2007, 18:33   

a propo materjałów szkoleniowych
ja mam problem z kursem bo będzie on angielsko języczny bo mieszkam w angli
a mój angielski nie jest wystarczający do poprawnej komunikacji z instruktorem i taki materjał w wersji pdf pomógł by mi napewno
a kurs padi który mam zamiar rozpocząć nie zawiera materjałów w języku polskim
i czy ten fakt też mnie stawia w grupie podwyższonego ryzyka??
wolał bym mieć trochę więcej wiedzy teoretycznej niż coś co błędnie przetłumaczyłem i zinterpretowałem .

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu