Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 26-06-2007, 19:00
icek napisał/a:
płytkie szybkie oddechy i retencja CO2 zupełnie się nie wykluczają,
Plytkie szybkie nie, to sie nawet fajnie z francuskiego "essofloument" nazywa. Ale kolezanka pisala o oddychaniu jak lokomotywa, co przynajmniej ja interpretuje jako "duzy przeplyw gazu przez pluca".
Kiedys po powrocie z jednego dalekiego ciepłego kraju co to go mundurowi czesto odwiedzają miałem badanie laryngologiczne polegające między innymi na wlewaniu do jednego ucha wody o odpowiedniej temp. pozniej do drugiego ucha a następnie zmana temp. na chłodniejszą i zgadnijcie jaki był efekt - VERTIGO. Więc może zamiast o otworze owalnym w sercu warto pomyśleć o zmanie temp. wody w jednym kanale ucha i wpływie zalania tylko jednego ucha zimną wodą (10 m w jeziorkach to zimno zaczyna być bardzo). Zdaje się, że zjawisko takie (zalanie ucha bardzo zimna wodą) nie jednego nurka utopiło a w kazdym razie wrakowi i jaskiniowcy biora taka możliwośc pod uwagę (tzn. Vertigo)
generalnie powstal problem z nazewnictwem, ale sie chyba dogadalismy
tak w ogole, to akurat w tym przypadku,doskonale wiem, dlaczego mi sie w glowie zaczelo krecic i ze to przez takie, a nie inne oddychanie
a najmilsze i najbardziej potrzebne bylo mi wtedy to, co wtedy zrobily osoby bedace ze mna pod wodą...
jak kurczowo trzymalam sie, zeby nie "fiknąc" i probujac powrocic do normalnego oddychania...oni uspokajac mnie, zaczeli mnie po prostu gładzic po dłoni...
to bylo zajebiste.
bardzo, bardzo dziekuje.
o dzizas. Tomek!
TZW (TGV) mialo okreslac to JAK SZYBKO ODDYCHALAM
dajcie juz spokoj mojemu oddychaniu i kreceniu w glowie, bo ja wiem czemu
zajmijcie sie autorem watku
toć FN robi za lekarza, instruktora i ....w ogole nurkowanie, wiec do dziela!
Ale - częstą przyczyną zawrotów głowy pod wodą jest niesymetryczne podrażnienie narządu równowagi (błędnika), które z kolei może być spowodowane nierównomiernym wyrównywaniem ciśnienia w uszach. Wystarczy do tego mieć jedną z trąbek troche mniej drożną niż drugą, wtedy podczas zmian głębokości wyrównywanie ciśnienia w jednym uchu zachodzi szybciej niż w drugim, błędnik jest niesymetrycznie pobudzany i zawroty głowy gotowe.
Jest to opisane w medycynie nurkowej Krzyżaka na stronie 120.
Niestety, też mam ten problem, objawia się to tym, że muszę lewe ucho przedmuchiwac "bardziej", i wynurzać się muszę "bardziej powolutku".
Wysłany: 17-07-2007, 12:16
no właśnie, jak w temacie
ostatnio to samo stwierdziłem u siebie. zanurzanie bez problemów, przedmuch prawidłowy jednak podczas powolnego wychodzenia po delikatnym wzniesieniu z 10m, na granicy 7-6m poczułem to samo, niezbyt przyjemne uczucie dziwnego kręcenia w bańce, chwilowy przystanek zlikwidował objawy. drugim razem miałem to także przy wychodzeniu z 20m ale dopiero na tej samej glębokości 7-5m, nie wynurzałem się ani za szybko ani za wolno po prostu normalny powrót z nurkowania do brzegu przy ścianach kamieniołomu
tak więc - drobny nawet katarek może być tego przyczyną? przy zanurzaniu żadnych problemów ani objawów -dziwne ale widzę, iż to normalka i nie jestem odosobnionym przypadkiem - ufffff
pozdro
No dobrze, jak już wiecie że to ma jakiś związek z koleją to może pociągnijmy temat dalej.
Mam kursantkę której na 3 m zaczyna się kręcić w głowie i ewidentnie jest to zawsze między 2-3m. Ona nie ma pojęcia jak to jest głębokość. Mówi że ma problem z wyrównaniem ciśnienia w uchu, ale nie czuje bólu tylko jej się kręci w głowie, odpada sprawa ciepłej zimnej wody, na tej głębokości była ciepła.
Może namiary na DOBREGO laryngologa w warszawie ? Najlepiej Nurkowego ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko