Stopień: IANTD Instr. Trainer
Wysłany: 03-07-2007, 14:34 Nurkowanie w jaskini St Sauver - nowy film Sławka Packo
3 tygodnie maja spędziłem we Francji nurkując w jaskiniach i prowadząc kursy jaskiniowe. Z racji na anomalie pogodowe był to niezwykły maj. Przez 2 z 3 tygodni codziennie padał deszcz, co spowodowało gwałtowne zmiany w poziomie wody i prądach w jaskiniach pod koniec maja. Woda w studni wejściowej do Landenouse poszła do góry o 6m w ciągu 2 dni, a widoczność spadła do 3m, do Ressel ledwo dawało sie wejść z powodu prądu, a widoczność w tej znanej z krystalicznej wody jaskini spadła do 3-5m. W innych nie było lepiej.
Jednak jedna jaskinia - St Sauver - sprawiła nam niespodziankę. Nurkowaliśmy w niej w 2005 roku i wtedy powstał pierwszy film. Potem przez kilkanaście miesięcy była niedostępna po obsypaniu się piasku z jeziorka, który zablokował przejście przez przewężenie na 20m. Zimowe wypływy odsypały jednak wejście i w jaskini znów można nurkować. Dodatkowo bardzo silne prądy całkowicie oczyściły wodę i widoczność, z typowej dla St Sauver 5-10 m wzrosła do ponad 40m. Trudno było nie wykorzystać takiej okazji.
Razem ze Sławkiem Packo postanowiliśmy popłynąć kawałek w głąb korytarza na 70m, pobawić się skuterami, pofilmowac (lub byc filmowanym) czyli zrobić sobie fun-dive na ostatni dzień pobytu we Francji. Udało się.
Dopłynęliśmy jakieś 300 m w głąb - bo taki był plan - a czas w jaskini spędziliśmy na filmowaniu, kręceniu kółeczek na skuterach itp. St Sauveur pokazała nam nową twarz. Okazała się tak wielka, że nawet 2x 50 HID Sławka nie był w stanie rozświetlić całego korytarza w głębszej partii. Czas nurka - 100 minut, głębokość maks 73m. Było zaje.. fajnie.
Zapraszam do oglądania:
Wysłany: 05-07-2007, 11:17
KasiaK napisał/a:
albo niedokrecisz i zalejesz
albo dokrecisz za mocno i sie wlacza...
Jest też trzecia możliwość - jak w życiu, zawsze jest jakiś kompromis ...
zabierek [Usunięty]
Wysłany: 05-07-2007, 11:26
TOMA52 napisał/a:
Jest też trzecia możliwość - jak w życiu, zawsze jest jakiś kompromis ...
"Daj mi czlowieka a znajde ci paragraf"....
Przywalic mozna sie do wszystkiego, nie ? Chetnie zobacze film w ktorym Ty na trudnym nurkowaniu masz perfekcyjnie poustawiane backupy ... Tak zeby utrzec Robertowi i Slawkowi nosa, a co
Wysłany: 05-07-2007, 14:55
zabierek napisał/a:
Przywalic mozna sie do wszystkiego, nie ?
Nie to było moją intencją. Zobaczyłem latarke taką sama jak moja, bo zachowuje się tak samo jak moja.
zabierek napisał/a:
Tak zeby utrzec Robertowi i Slawkowi nosa, a co
Trzeba być nieźle pokręconym, żeby tak to odczytać. To jakas mania, czy kompleksy?
zabierek [Usunięty]
Wysłany: 05-07-2007, 15:11
No, pokreconym..
Przypomina mi to sytuacje, w ktorym po tym jak ze Slawkiem nakrecilismy serie filmow instruktazowych jak juz sie ogol nie mial do czego czepic, to czepil sie do tego... ze mam noz na lydce
Wysłany: 05-07-2007, 15:18
Nóż na łydce ???!!!
zabierek [Usunięty]
Wysłany: 05-07-2007, 15:22
Bogen napisał/a:
I o ile pamiętam to Cię zabolało.
Więcej luuuzu. ... i samokrytyki.
Jak sam napisałeś.
Tak zabolalo, bo takie debilne wnioski sa pisane przez ludzi, ktorzy do nurkowania nic nigdy nie wniesli i nie wniosa...
Gdyby nie garstka napalencow, ktorym sie chce, moglibysmy jedynie domyslac sie, jak pewne rzeczy wygladaja. Takie glupie teksty jedynie powoduja, ze chce sie coraz mniej dla "ludzi" robic.
Luuzu mam dosc i samokrytyki rowniez, ale nie widze zadnych powodow do krytyki latarki czy noza przez gosci, ktorych jedynym osiagnieciem jest ilosc postow na sektach.
3 tygodnie maja spędziłem we Francji nurkując w jaskiniach i prowadząc kursy jaskiniowe. Z racji na anomalie pogodowe był to niezwykły maj. Przez 2 z 3 tygodni codziennie padał deszcz, co spowodowało gwałtowne zmiany w poziomie wody i prądach w jaskiniach pod koniec maja.
Można wiedzieć w jakiej organizacji ?
P.S>
Jest jakies www gdzie można zobaczyć jak ów France jaskinie wyglądają strukturalnie ?
Pozazdrościć. A dla wnikliwych obserwatorów - Robertowi włączał się samoczynnie backup (Princeton Tec).
no co ty nie wiedziales ze w jaskini trzeba miec swiatlo wsteczne aby partner widzial twoja pozycje
[ Dodano: 10-07-2007, 14:19 ]
zabierek napisał/a:
Luuzu mam dosc i samokrytyki rowniez, ale nie widze zadnych powodow do krytyki latarki czy noza przez gosci, ktorych jedynym osiagnieciem jest ilosc postow na sektach.
swiete slowa Tomku
jak nie masz oczy w d..pie to nie nurkuj a jak nurkujesz i masz oczy w d..pie to zle sie siedzi w masce na posladkach
Wysłany: 13-07-2007, 15:47 Re: Nurkowanie w jaskini St Sauver - nowy film Sławka Pack
Filmy Slawka sa zawsze bardzo przyjemne w ogladaniu; dobre ujecia, oswietlenie i swietny montaz. Dzieki za udostepnienie. Sama jaskinia przypomina niektore z jaskin na Florydzie (miedzy innymi Jackson Blue); podobne formacje, rozmiar i jasny odcien wapienia. Dla zainteresowanych dwa linki do naszych filmow z Jackson Blue:
Filmy byly nakrecone w dalszych, ciasniejszych partiach jaskini ale pierwsze 200-300m wyglada bardzo podobnie do St Sauver.
Co do oswietlenia to w duzych jaskiniach jest to rzeczywiscie spory problem, szczegolnie w partiach gdzie wapien ma ciemny lub czarny odcien - swiatlo po prostu ginie. Nawet cztery 50W HID moga nie dac pozadanego efektu. Pierwszy z powyzszych filmow byl nakrecony z czterema 50W HID, drugi z dwoma 200W HMI, oba w HD ale jakosc ginie na Youtube.
Pozdrawiam,
Maciek Robert Pawlak (MRP)
Robert Klein napisał/a:
Jednak jedna jaskinia - St Sauver - sprawiła nam niespodziankę. .....
St Sauveur pokazała nam nową twarz. Okazała się tak wielka, że nawet 2x 50 HID Sławka nie był w stanie rozświetlić całego korytarza w głębszej partii. Czas nurka - 100 minut, głębokość maks 73m. Było zaje.. fajnie.
Zapraszam do oglądania:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko