wciaz jestem pod wrazeniem filmu pt.fatalny wypadek nurkowy ,na ktory natknalem sie przypadkiem podczas czytania postu pt.najlepszy nurek techniczny swiata ,z dnia chyba 23 06 07 .na tym filmiku grono jakichs,mysle ,ekspertow ciezko docieka co przyprawilo o smiertelne zejscie glownego bohatera.biedak opada na dno caly czas majac wlaczona kamere.wstrzasajace!a co wy o tym myslicie?prosze o jakies glosy,nie tylko ekspertow.pozdro.
Film zaiste wstrzasajacy, ale z pelnym szacunkiem dla zmarlego: z tego co pamietam na dzien dobry spier... mu partner, mimo to chcial trzasnac solo zyciowy rekord DAD na dodatek z kamera. Moim zdaniem to bylo proszenie sie o klopoty. Niestety młodzieńczy entuzjazm czasami bywa zabójczy. Szkoda chłopaka i jego rodziców
Znajomy Egipcjanin, lokalny divemaster powiedział opierając się na swoich doświadczeniach że Polacy nurkując głęboko są szaleni, ale przynajmniej niektórzy wiedzą co robią... Rosjanie są szaleni.
Ostatnio zmieniony przez nseal 05-07-2007, 14:25, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 05-07-2007, 13:38
nseal napisał/a:
Moim zdaniem niestety to bylo proszenie sie o klopoty. Niestety młodzieńczy entuzjazm czasami bywa zabójczy.
po prostu tak w naszych czasach dziala mechanizm selekcji naturalnej. kilkanascie tys. lat temu ten sam gosc probowalby upolowac mamuta za pomoca wierzbowej witki.
nie wiem jak to zostanie odebrane ale na razie wasze hipotezy sa mocna zenojace...moze jacys fachowcy?klient zaklada na kamere czerwony filtr.to znaczy ze siedzi w temacie,po kilku minutach dowiadojemy sie ze byl instruktorem,moze jakims "lajtowym",ale to nie znaczy ze musial byc nie oplywany.po paru minutach slyszymy jak wola w ustnik help...wiem ,bez sensu,ale ludzie w panice robia rozne rzeczy.marek m. z katowic ,a co ty otym myslisz???pytam,bo po twoich postach spodziewam sie fachowca.co o tym sadzisz?dla ulatwienia ja jaros to koles ktorego spotkales pare razy z rzedu na zakrzowku,wiecznie z jakimis wynalazkami ,a ostatnio z nuno gomezem,w tle.wiesz o co biega.a wogole to dociekam wtym temacie,bo wiem ze to moze spotkac kazdego z nas,wiec lepiej wiedziec wiecej...
grzybie w tym tempie zblizymy sie do PRAWDY ,moze za jakie 300 lat...chodzi mi o to by wwspolnie analizojac dany przypadek,miec choc troszke wiecej szans na unikniecie podobnych sytuacji.jajcarsko to wiesz gdzie mozemy sobie pogadac...
Wysłany: 06-07-2007, 00:13
no coz, PRAWDE to poznal ten gosc na dole...
powaznie, ja uwazam, ze nie ma tu czego analizowac.
jesli chodzi o unikniecie takiej sytuacji, to mysle ze dobrym poczatkiem jest nie schodzenie na 100m na powietrzu.
ok.zgadzam sie,ale dla czego facet,podobno instruktor,wiec swiadomy,na 40-stym metrze stwierdza ze idzie nie tak,w panice krzyczy w ustnik,nie proboje nawet walczyc o utrzymanie poziomu,na pewno nie w suchaczu,wiec wystarczyloby tylko odrzucic balast.spada bezwladnie o 50m. nizej co konczy jego droge...nie jest to film o zwyklym wypadku,po to tam ci ekperci,jesli chodzilo by o zwyklego nurasa,po prostu mu nie wyszlo,ale w tym wypadku?to dopiero zagwozdka.
w sieci krążą różne wersje tego filmiku, jest jedna również z komentarzami izraelskich specjalistów wojskowych którzy przeprowadzali w Dahab badania. Komentują ten film i te wydarzenia, są również komentarze jego rodziców oraz człowieka który wydobywał jego ciało.
jaros4,
Cytat:
nie jest to film o zwyklym wypadku,po to tam ci ekperci,jesli chodzilo by o zwyklego nurasa,po prostu mu nie wyszlo,ale w tym wypadku?to dopiero zagwozdka.
Wręcz przeciwnie, to jest film o zwykłym wypadku, człowieka który za wszelką cenę chciał zrobić głębokie powietrzne nurkowanie bez odpowiednich umiejętności i przygotowania. A specjaliści, no cóż- jest materiał, było drogie wydobycie, można skomentować i zrobić program dla telewizji
jaros4,
Cytat:
klient zaklada na kamere czerwony filtr.to znaczy ze siedzi w temacie
Albo pożyczył od kogoś zmontowany zestaw tylko po to aby sfilmować swój wyczyn.
jaros4,
Cytat:
ok.zgadzam sie,ale dla czego facet,podobno instruktor,wiec swiadomy,na 40-stym metrze stwierdza ze idzie nie tak
Świadomy instruktor - robiący 100 na powietrzu - myślę że wymyślił bym inną definicję świadomego instruktora, nie wiadomo czy świadomie stwierdza że coś jest nie ok, komputer pokazuje dopiero na 80m i nie wola help - przynajmniej nikt tego tak nie odbiera
Nie ma tu żadnej tajemnicy ani żadnej zagwozdki...
Dobry film ku przestrodze - znam jednego moim zdaniem dobrego instruktora, który nurkuje ponad 30 lat który puszcza ten film ludziom na pierwszym kursie technicznym
Wysłany: 06-07-2007, 10:22
jaros, z całym szacunkiem... weź sobie podręcznik do owd, powinieneś taki posiadać i przejdź punkt po punkcie jak powinno się planować i realizować nurka. To chyba nie wymaga dyskusji na forum, a wręcz czułbym się skrępowany pytając co było nie tak...
(...)
Świadomy instruktor - robiący 100 na powietrzu (...)
ś.p. Yuri Lipski nie był instruktorem, tylko młodym, sfokusowanym na GŁĘBOKOŚĆ nurkiem-zapaleńcem. Dziś miałby 30 lat, gdyby nie to, że 7 lat temu utopiła go brawura.
też mi się wydawało że akurat ON nie był instruktorem...
W jednym z tych filmow jest tekst ze "chcial zostac instruktorem".
Do kolegi ktory zaczal watek: o czerwonym filtrze na obiektyw to wiem nawet ja, a moja kariera podwodnego filmowca to jeden film zrobiony cyfrakiem.
Twoja ocena podobna jest do "ma twina to nurek techniczny".
Chlopaka zabilo, jak napisala luis, parcie na cyfre. That's all.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko