Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
fatalny wypadek nurkowy...
Autor Wiadomość
jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2007, 14:15   

nseal napisał/a:
Wszyscy mówią o tym filmie a ja za bardzo nie wiem ocb. Skąd można ten film ściągnąć ewentualnie gdzie go można zobaczyć??

1. Otwierasz strone YouTube (w przegladarce "youtube.com")
2. w polu search wpisujesz "Yuri Lipski"
3. dostajesz -> http://youtube.com/result...+Lipski&search=

Trudne ?

pink panter 

Wysłany: 06-07-2007, 14:16   

to jest stronka.... http://www.youtube.com/watch?v=zr5doYH5dXc
ja osobiście uważam ze taki film powinno sie puszczać na kursach
może nie na OWD ale
na AOWD jako przestroga dla zapaleńców na cyferki :roll:

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2007, 15:38   

obejrzalam ten film po raz kolejny

moja znajomosc angielskiego, podpowiada mi, ze komentatorzy, mowia cos w rodzaju
'poniewaz by instruktorem, sadzil ze moze byc sam w wodzie"..
wiec nie wiem, jak z tym jego instruktorstwem....

p.s. ciekawi mnie jeszcze, jego nadwyraz spokojny oddech podczas zanurzania.....

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2007, 15:40   

Kasiu, zamknij proszę ten post, bo chyba nie wnosi nic nowego. Że masło jest maślane to już dawno wiadomo.

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2007, 15:55   

w sensie
a. usun swa odpowiedz
b. zamknij watek

??

odp
a. moge tylko wyedytowac, ale nie mam zamiaru :)
b. juz nie mam takich uprawnien (jak tez uwazam za zbedne, zamykanie)

milego popoludnia
Kas.

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2007, 15:56   

KasiaK napisał/a:
juz nie mam takich uprawnien

Jak to? Któż śmiał Ci coś takiego zrobić :evil:

[ Dodano: 06-07-2007, 15:59 ]
Ale moim zdaniem jaros4, uprawia jawne trollowanie :evil:

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2007, 16:01   

Zamiast zaczynac kolejna dyskusje na ten sam temat proponuje zajrzenie tutaj:
http://forum-nuras.com/vi...&highlight=yuri

Mania

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2007, 16:04   

Bigas napisał/a:
KasiaK napisał/a:
juz nie mam takich uprawnien

Jak to? Któż śmiał Ci coś takiego zrobić :evil:

na wlasne zyczenie :)
ale moze wroce w szeregi ;-)

Bigas napisał/a:

[ Dodano: 06-07-2007, 15:59 ]
Ale moim zdaniem jaros4, uprawia jawne trollowanie :evil:

a moze spojrz na to inaczej?
forum jest po to, zeby pogadac, podyskutowac
moze Kolega ma ochote wymienic kilka spostrzezen...
fakt, temat juz byl, ale skoro ma ochote o tym pogadac (i znajduje rozmowcow), a jednoczesnie nie obraza etc, to czemu mu tego nie umozliwic?
:)

peace
Kas.
Ostatnio zmieniony przez KasiaK 06-07-2007, 16:14, w całości zmieniany 1 raz  

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2007, 16:07   

Kasiu, zgadzam sie z Tobą ale po co nowy wątek, tu zgadzam sie z Manią, można było pociągnąć stary. A tak wątek sie rozwarstwił.

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2007, 16:09   

to niech go Mod polaczy :)

Kolega mial prawo nie wiedziec.

a tak btw, to ilosc postów niemerytorycznych i upominajacych jest wieksza, niz tematycznych.
nad tym sie warto zastanowic :)

PW-> przenioslem to w inny temat->link-> info dla reszty o polaczeniu watkow.
i problem z glowy :)

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2007, 16:10   

:22:

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-07-2007, 16:22   

Oba watki beda polaczone, jak Admin dorwie sie do kompa....

Warto pamietac, ze rozni moderatorzy maja uprawnienia do roznych dzialow (a kto do jakich latwo sprawdzic na stronie glownej forum).

Mania

luis 

Stopień: TMX
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 06-07-2007, 16:50   

nseal napisał/a:

Chlopaka zabilo parcie na cyfre. That's all.

1. nie wyhamował, mimo że mógł conajmniej 3 razy - vide: on chciał zajść głębiej w trakcie tego nurkowania
2. chciał udokumentować to co zamierzał zrobić (kamera)
3. poleciał sam, na singlu zrobić jego zdaniem "coś wyjątkowego"

podsumowując: motywacja i postawa w stylu "fuck off and dive" (hasło inspirowane koszulką z egiptu).
Rozkminiamy ten przypadek tylko i wyłącznie dlatego, że po wyciągnięciu ciała okazało się że Yuri nagrał film i możemy go oglądać. To wstrząsający obraz, który tym bardziej przemawia do wyobraźni nurka, że widać to, co on widział jak się topił. Prawda jest taka, że BH, to miejsce, w którym brawura zebrała i zbiera dalej bardzo duże żniwo.

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2007, 16:56   

luis napisał/a:
1. nie wyhamował, mimo że mógł conajmniej 3 razy - vide: on chciał zajść głębiej w trakcie tego nurkowania
2. chciał udokumentować to co zamierzał zrobić (kamera)
3. poleciał sam, na singlu zrobić jego zdaniem "coś wyjątkowego"

To był jego wybór i taka podjął decyzje za którą i poniósł odpowiedzialność. W takich przypadkach brakuje umiejętności przewidywania a to pozbawia możliwości dostrzeżenia ryzyka. Brak rozsądku i tyle. Ale dopóki będą nurkowie którzy nie rozważają ewentualnych skutków swoich posunięć dopóty będą wypadki, to tak jak z kierowcami na drodze i te same skutki: zdrowie a często i życie jak nie swoje to jeszcze i innych. Trzymajmy sie z dala od wariatów jak drogowych tak i nurkowych.

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 07-07-2007, 02:14   

do kolegi odsylajacego mnie do podrecznika padi...kolego,ja odsylam cie do podrecznika jez.angielskiego,bo z powodu jego nieznajomosci moze cie zabic nawet wlasna sokowirowka z importu.chodzi o zrozumienie instrukcji oczywiscie.kasia k.pozdro,nie daj sie zapedzac do szeregu... :22:

jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2007, 02:33   

jaros4 napisał/a:
ale na razie wasze hipotezy sa mocna zenojace...moze jacys fachowcy?

Dowaliłeś wszystkim.

jaros4 napisał/a:
grzybie w tym tempie zblizymy sie do PRAWDY ,moze za jakie 300 lat

Jak chcesz dotrzeć do prawdy na podstawie filmu ?

Jakbyś miał jego log z komputera, zrobił wizję lokalną na miejscu, zrobił/miał wyniki sekcji, plus miał potężną wiedzę medyczną + nurkową to może dotrzesz na 100% do przyczyny zgonu. Ale czy przyczyna zgonu (np. utopienie się na skutek braku powietrza) wyjaśnia Ci na 100%, czemu to zrobił ?

IMHO oczekujesz niemożliwego.

Koledzy jasno Ci napisali co go zabiło - brawura + brak odpowiedzialności.

Masz jakieś nowe pytania - pytaj. Tylko proszę - przemyśl je dokładniej.

VooDoo_73 

Stopień: OWD+A :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2007, 08:37   

Nie rozumiem... Jak znajomość j. angielskiego przekłada się na bezpieczeństwo nurkowania? Podpisuje się pod tym co napisała Luis - a przy okazji odsyłam do wątku o rekordowym nurku na 231 m, tam jest dość dużo i o planowaniu, i o przeciwnościach losu, i o parciu na cyfrę... A swoją drogą, tak dokładniej, to czego byś się chciał dowiedzieć?

nseal 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2007, 12:00   

jaros4 napisał/a:
do kolegi odsylajacego mnie do podrecznika padi...kolego,ja odsylam cie do podrecznika jez.angielskiego,bo z powodu jego nieznajomosci moze cie zabic nawet wlasna sokowirowka z importu.chodzi o zrozumienie instrukcji oczywiscie.kasia k.pozdro,nie daj sie zapedzac do szeregu... :22:

To co prawda nie do mnie, ale...

Wiesz co? Przykro sie czyta Twoje wypowiedzi. Zaczynasz watek na forum, ktos ci odpisuje to wyskakujesz z tekstem "moze jacys fachowcy, wasze wypowiedzi sa na razie zenujace". Fachowcy od czego: od DAD? lekarze ostatniego kontaktu?
W odeslaniu Cie do podrecznika nie bylo IMHO zlosliwosci. K..., troche pokory.

Nie wnikam czy ś.p Juti Lipski mial papiery instruktorskie czy nie (nie chce jeszcze raz tych filmow ogladac, bo sa przygnebiajace). Zreszta papier instruktorski, podobnie jak kazdy inny, daje jedynie przeslanki by przypuszczac ze ktos rezprezentuje wysoki poziom umiejetnosci. Wniosek ten jest poparty wlasnymi doswiadczeniami, ale zawsze mozna powiedziec ze zazdrosc przeze mnie przemawia.

Jezeli nie widzisz co chlopak zrobil nie tak, to obejrzyj te filmy raz jeszcze. Problemy nie pojawily sie pod woda, one sie pojawily juz na powierzchni w jego glowie. I to Ci tu wszyscy pisza. Reszta to juz realizacja czarnego scenariusza.

Z mojej strony EOT, nie jestem fachowcem. Nie spotkales mnie w koncu na zakrzowku

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 10-07-2007, 00:48   

w porzadku,koles byl wariatem,taka odpowiedz mi zupelnie wystarcza,wiecej, jesli chodzi o fachowcow,chcac nadac temu wydzwiek ironiczny dodalbym cudzyslow,a jesli chodzi o spotkanie to poredzej czy pozniej,co za roznica.i jeszcze jedno,odnosnie pokory,grzeszysz synu pycha,mow mi ojcze dyrektorze... :angryfire:

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2007, 07:10   

jaros4, odstaw te zioła z tego się herbatki zaparza a nie jara.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu