to jest stronka.... http://www.youtube.com/watch?v=zr5doYH5dXc
ja osobiście uważam ze taki film powinno sie puszczać na kursach
może nie na OWD ale
na AOWD jako przestroga dla zapaleńców na cyferki
moja znajomosc angielskiego, podpowiada mi, ze komentatorzy, mowia cos w rodzaju
'poniewaz by instruktorem, sadzil ze moze byc sam w wodzie"..
wiec nie wiem, jak z tym jego instruktorstwem....
p.s. ciekawi mnie jeszcze, jego nadwyraz spokojny oddech podczas zanurzania.....
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 06-07-2007, 15:40
Kasiu, zamknij proszę ten post, bo chyba nie wnosi nic nowego. Że masło jest maślane to już dawno wiadomo.
a moze spojrz na to inaczej?
forum jest po to, zeby pogadac, podyskutowac
moze Kolega ma ochote wymienic kilka spostrzezen...
fakt, temat juz byl, ale skoro ma ochote o tym pogadac (i znajduje rozmowcow), a jednoczesnie nie obraza etc, to czemu mu tego nie umozliwic?
peace
Kas.
Ostatnio zmieniony przez KasiaK 06-07-2007, 16:14, w całości zmieniany 1 raz
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 06-07-2007, 16:07
Kasiu, zgadzam sie z Tobą ale po co nowy wątek, tu zgadzam sie z Manią, można było pociągnąć stary. A tak wątek sie rozwarstwił.
1. nie wyhamował, mimo że mógł conajmniej 3 razy - vide: on chciał zajść głębiej w trakcie tego nurkowania
2. chciał udokumentować to co zamierzał zrobić (kamera)
3. poleciał sam, na singlu zrobić jego zdaniem "coś wyjątkowego"
podsumowując: motywacja i postawa w stylu "fuck off and dive" (hasło inspirowane koszulką z egiptu).
Rozkminiamy ten przypadek tylko i wyłącznie dlatego, że po wyciągnięciu ciała okazało się że Yuri nagrał film i możemy go oglądać. To wstrząsający obraz, który tym bardziej przemawia do wyobraźni nurka, że widać to, co on widział jak się topił. Prawda jest taka, że BH, to miejsce, w którym brawura zebrała i zbiera dalej bardzo duże żniwo.
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 06-07-2007, 16:56
luis napisał/a:
1. nie wyhamował, mimo że mógł conajmniej 3 razy - vide: on chciał zajść głębiej w trakcie tego nurkowania
2. chciał udokumentować to co zamierzał zrobić (kamera)
3. poleciał sam, na singlu zrobić jego zdaniem "coś wyjątkowego"
To był jego wybór i taka podjął decyzje za którą i poniósł odpowiedzialność. W takich przypadkach brakuje umiejętności przewidywania a to pozbawia możliwości dostrzeżenia ryzyka. Brak rozsądku i tyle. Ale dopóki będą nurkowie którzy nie rozważają ewentualnych skutków swoich posunięć dopóty będą wypadki, to tak jak z kierowcami na drodze i te same skutki: zdrowie a często i życie jak nie swoje to jeszcze i innych. Trzymajmy sie z dala od wariatów jak drogowych tak i nurkowych.
do kolegi odsylajacego mnie do podrecznika padi...kolego,ja odsylam cie do podrecznika jez.angielskiego,bo z powodu jego nieznajomosci moze cie zabic nawet wlasna sokowirowka z importu.chodzi o zrozumienie instrukcji oczywiscie.kasia k.pozdro,nie daj sie zapedzac do szeregu...
ale na razie wasze hipotezy sa mocna zenojace...moze jacys fachowcy?
Dowaliłeś wszystkim.
jaros4 napisał/a:
grzybie w tym tempie zblizymy sie do PRAWDY ,moze za jakie 300 lat
Jak chcesz dotrzeć do prawdy na podstawie filmu ?
Jakbyś miał jego log z komputera, zrobił wizję lokalną na miejscu, zrobił/miał wyniki sekcji, plus miał potężną wiedzę medyczną + nurkową to może dotrzesz na 100% do przyczyny zgonu. Ale czy przyczyna zgonu (np. utopienie się na skutek braku powietrza) wyjaśnia Ci na 100%, czemu to zrobił ?
IMHO oczekujesz niemożliwego.
Koledzy jasno Ci napisali co go zabiło - brawura + brak odpowiedzialności.
Masz jakieś nowe pytania - pytaj. Tylko proszę - przemyśl je dokładniej.
Wysłany: 07-07-2007, 08:37
Nie rozumiem... Jak znajomość j. angielskiego przekłada się na bezpieczeństwo nurkowania? Podpisuje się pod tym co napisała Luis - a przy okazji odsyłam do wątku o rekordowym nurku na 231 m, tam jest dość dużo i o planowaniu, i o przeciwnościach losu, i o parciu na cyfrę... A swoją drogą, tak dokładniej, to czego byś się chciał dowiedzieć?
do kolegi odsylajacego mnie do podrecznika padi...kolego,ja odsylam cie do podrecznika jez.angielskiego,bo z powodu jego nieznajomosci moze cie zabic nawet wlasna sokowirowka z importu.chodzi o zrozumienie instrukcji oczywiscie.kasia k.pozdro,nie daj sie zapedzac do szeregu...
To co prawda nie do mnie, ale...
Wiesz co? Przykro sie czyta Twoje wypowiedzi. Zaczynasz watek na forum, ktos ci odpisuje to wyskakujesz z tekstem "moze jacys fachowcy, wasze wypowiedzi sa na razie zenujace". Fachowcy od czego: od DAD? lekarze ostatniego kontaktu?
W odeslaniu Cie do podrecznika nie bylo IMHO zlosliwosci. K..., troche pokory.
Nie wnikam czy ś.p Juti Lipski mial papiery instruktorskie czy nie (nie chce jeszcze raz tych filmow ogladac, bo sa przygnebiajace). Zreszta papier instruktorski, podobnie jak kazdy inny, daje jedynie przeslanki by przypuszczac ze ktos rezprezentuje wysoki poziom umiejetnosci. Wniosek ten jest poparty wlasnymi doswiadczeniami, ale zawsze mozna powiedziec ze zazdrosc przeze mnie przemawia.
Jezeli nie widzisz co chlopak zrobil nie tak, to obejrzyj te filmy raz jeszcze. Problemy nie pojawily sie pod woda, one sie pojawily juz na powierzchni w jego glowie. I to Ci tu wszyscy pisza. Reszta to juz realizacja czarnego scenariusza.
Z mojej strony EOT, nie jestem fachowcem. Nie spotkales mnie w koncu na zakrzowku
w porzadku,koles byl wariatem,taka odpowiedz mi zupelnie wystarcza,wiecej, jesli chodzi o fachowcow,chcac nadac temu wydzwiek ironiczny dodalbym cudzyslow,a jesli chodzi o spotkanie to poredzej czy pozniej,co za roznica.i jeszcze jedno,odnosnie pokory,grzeszysz synu pycha,mow mi ojcze dyrektorze...
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 10-07-2007, 07:10
jaros4, odstaw te zioła z tego się herbatki zaparza a nie jara.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko