Witam. Mam pytanie właśnie zrobiłem OWD (PADI), a w mojej lekturce (nie podręczniku na kurs) wyczytałem że podobno jak się zrobi kurs w egipcie to w polsce się ma ograniczone uprawnienia. Czy ktoś może mi powiedzieć czy to prawda?? Za odpowiedzi będę wdzięczny
Ja o niczym takim nie słyszałem.
Jest jeden problem: Polskie wody są dużo cięższe do nurkowania niż przejrzysta woda w Egipcie. U nas jest widocznosc 4-10m w porywach 12 a w egipcie 10x lepsza. To jak ktos nauczył się w Egipcie może być przerażony polskimi wodami ale uprawnienia sa takie same na całym świecie. Oczywiście niektórzy mogą bacznie na Ciebie patrzeć jak jesteś początkujący w polskich wodach, bo jest zupełnie inaczej.
Wysłany: 01-08-2007, 09:07
Witam!
Z tego co wiem to PADI mowi ze powinno sie nurkowac w warunkach takich samych badz lepszych niz te w ktorych robiles kurs. Teoretycznie jest taki program PADI jak Discover Local Diving czyli zapoznanie sie z nowym srodowiskiem podwodnym ale nie slyszalem zeby ktos robil ten program PADIowski zeby nurkowac w Polsce jezeli zrobil kurs w Egipcie. Warto jednak zapytac kogos oplywanego w wodach Polskich jak to wyglada u nas podwoda a najlepiej pierwszy raz pojsc z kims takim podwode.
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-08-2007, 11:25
dis napisał/a:
Z tego co wiem to PADI mowi ze powinno sie nurkowac w warunkach takich samych badz lepszych niz te w ktorych robiles kurs. Teoretycznie jest taki program PADI jak Discover Local Diving czyli zapoznanie sie z nowym srodowiskiem podwodnym ale nie slyszalem zeby ktos robil ten program PADIowski zeby nurkowac w Polsce jezeli zrobil kurs w Egipcie. Warto jednak zapytac kogos oplywanego w wodach Polskich jak to wyglada u nas podwoda a najlepiej pierwszy raz pojsc z kims takim podwode.
DLD może zrobić DM, AI i instruktor. To prawda, że mało kto to robi.
Ja powtarzam, że jeśli ktoś się nie czuje pewnie po kursie w Egipcie to ja zawsze z nim z chęcią (oczywiście za darmo) zanurkuję. Często nurkuję z początkującymi/niedoświadczonymi. Ale widzę, że oni bardzo często boją się/wstydzą się poprosić o nurkowanie z kimś z wyższym stopniem.
Jak ktoś chętny to zawsze zrobimy dwa nurkowania, gdzie zobaczą, że mało co widać i poczują niską temperaturę.
Teraz często mam sytuację, że jadę sobie nad jeziorko (Białe k/Gostynina, Narty czy inne) i jak nikt nie chce ze mną nurkować to wchodzę sobie sam. A jakby ktoś chciał się czegoś ode mnie nauczyć - to by mógł
Ja sam na początku mojej kariery nurkowej poszedłem pod wodę z Rescue Diverem i miałem psychicznego stresa, że mu rozwalam nurkowanko.
Po nurkowaniu powiedział mi "Dobrze, dobrze. Ale w Polsce jak nurkujesz to musisz mieć dwa automaty, bo ludzie mogą nie chcieć z Tobą nurkować".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko