Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Paintball
Autor Wiadomość
KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2007, 12:22   

ok,
to kto sie podejmuje organizacji? ;-)
jakis termin dobry i ziuu

p.s. jak na starcie, 0.7 na glowe, to ja juz walkowerem oddaje :lol:

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2007, 00:16   

KasiaK napisał/a:
walkowerem oddaje
no przestań-bądż twardka,nie miętka(cytuję) i....trenuj dużo :mrgreen:

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2007, 00:20   

dzieki Andrzejku, ale ostatnie "trenowanie" zakonczylam dziurą w zyciorysie :lol:
i nie mam ochoty tego powtorzyc, nic a nic :-|

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-08-2007, 16:28   

Marcin H. jakbyście szukali/potrzebowali kogoś do gry albo ogólnie coś organizowali to ja chetnie.
A hala z fragfactory przypomina mi pewną mapkę do CS:S :snajp:

Kelo 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-08-2007, 19:43   

Ja miast peintbola polecam jego lepszą odmianę A.S.G.. Różni się ona tym, iż strzela się replikami w skali 1:1 broni, które istnieją w rzeczywistości i nie strzela się farbą tylko kulkami z tworzyw sztucznych. Wiem zaraz powiecie a jak ktoś się nie przyzna, tak zdarzają się takie wypadki, lecz takowe osoby są szybko eliminowane, a uwieżcie nie ma prawie sytuacji, że nie poczuje się strzału nie ma takowych sytuacji. Druga istotna różnica w tych dwóch sportach jest to, iż w A.S.G podchodzi się dużo poważniej do całej zabawy stawiamy na oryginalny ubiór oryginalną broń i taktykę. Poza tym szkolimy w się w tym, co robimy. Jeśli chcecie wiedzieć więcej na temat tego wspaniałego sportu to zapraszam na stronę największego portalu w Polsce poświęconemu A.S.G. czyli: www.wmasg.pl
i na forum stowarzyszenia Wągrowieckiego (miejscowości, w której się strzelam): www.wagrowiecasg.mojeforum.net
Na koniec mogę powiedzieć, iż bawię się w to od ładnych 3 lat i jestem snajperem. Dla ciekawskich w A.S.G są takie rzeczy jak mimini, miny, granaty, karabiny szturmowe czy szturmowe. Jeśli ktoś chce zobaczyć jak taka zabawa wygląda to zapraszam do siebie. Drużyna A.S.G. S.O.G. chętnie was przyjmie.

P.S. Mania rozumiem, że jesteś pacyfistka, ale uwież takie zabawy budują w nasz większy respekt do broni. Trudno w to uwieżyc, ale tak jest.
:snajp: :snajp: :snajp: :snajp: :snajp: :pa: :pa: :pa:

Garnett 

Stopień: wystarczający
Wysłany: 10-08-2007, 09:04   

Kelo a jak jestes snaperem to jak daleko leci Ci taka mala kuleczka z tworzywa zanim ja wiatr zniesie ???? 10- 15 m ?????? w PB tez sa miny i inna pirotechka ale uzywa sie jej tylko na grach lesnych Speeball to juz inna bajka :) Asg jest dla dzieci ktore jeszcze sa za mlode zeby grac w PB lub boją sie zwiazanego z tym bólu :) lub dla ludzi ktorzy nie byli w wojsku i marzą o zabawie w żołnierzy :)

Dla mnie jedyna przewaga ASG nad PB jest tylko ekonomiczna a dokladnie chodzi o cene kulek bo sa znacznie tańsze.

[ Dodano: 10-08-2007, 08:08 ]
Jeszcze jedno wedlug mnie najwazniejsze niestety ale bawiac sie w ASG zasmiecacie srodowisko bo na 100% nie zbieracie po sobie po grze tych wszystkich kuleczek a niestety kuleczki z tworzyw nie sa chetne do rozkladania sie i zasmiecaja lasy. Kulki do PB sa zrobione z zelatynu i barwnika spożywczego wiec po pierwszym deszczu nie ma po nich sladu a nawet widzialem jak skorupki z kulek w lesie ptaki zjadaly :)

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 10-08-2007, 09:41   

a propos ASG przypomniała mi się jedna opowieść jak to znajomy widział akcję na jakimś małym dworcu, kiedy to antyterroryści zdjeli grupkę młodzieży w pełnych mundurach z replikami M-16...;)
http://www.nokaut.pl/oferta/karabin-asg-m16.html

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2007, 12:07   

Garnett, odpowiem za Kelo: wszystko zalezy od mocy replikii siły wiatru, ale o ile nie wieje huragan, to spokojnie Kelo trafia z 50m w korpus. Ja ze swoim tuningowanym AK47 podobnie (ostatnio przy średnim siłą, ale bardzo zmiennym wietrzyku w terenie zabudowanym) musiałem się wstrzeliwać 10 razy zanim trafilem gosica schowanego za murkiem jakieś 70 metrow dalej. :(
Co do zanieczyszczania terenu: dopóki robimy to na swoim terenie to wybacza, ale nasza sprawa :D A do lasu istnieją kulki biodegradalne. Fakt ze są ciut droższe, ale jak sam zauważyłeś to są ceny rzędu parunastu-parudziesieciu groszy za dobrą kulke, więc da się przeżyć.

SPróbowałem obydwu dyscyplin i mi bardziej odpowiada ASG. A ty Garnett próbowałeś obu że deprecjonujesz ASG? Nie sądze...

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2007, 12:18   

Kelo napisał/a:
Trudno w to uwieżyc, ale tak jest.

naprawde, naprawde trudno...

Mania

Kelo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2007, 13:04   

W ASG nie ma takiego czegoś jak broń, która znosi na 15-16 metrów w bok, gdy jeśli tak się dzieje to oznacza, iż na tym zasięgu jest nie celna. My mówimy o zasięgu skutecznym, czyli takim, że po lekkich poprawkach można ściągnąć osobę. W mojej obecnej broni mówimy tu o 45m. Po tiuningu będzie to 70-80 m może i więcej. Poza tym mówiłeś, że ASG jest dla dzieciaków. Wiesz ja tak nie uważam strzelamy się broniami o ogromniej mocy i dzieciaków nie przyjmujemy. Po drugie mówiłeś, że w asg bawią się osoby, które boją się siniaków i bólu. To także nie prawda gdyż w asg mocniej się odczuwa postrzał. Dalej chciałbym zauważyć, iż wy macie ograniczoną moc do 90m/s my tego nie mamy, więc moja broń będzie osiągać przynajmniej to 180m/s jak na razie ma około 98m/s. Aha i najważniejsze w peintbolu mi się nie podoba to, iż nie trzymacie się realiów. Nie trzymacie się umundurowania, o osprzęcie taktycznym to nie słyszycie a o maskowaniu mało wiecie np. ghili (hehehe no tak musiałem się pochwalić ze go zrobiłem i to bardzo dobrze ci, którzy widzą jak to wygląda mogą mi pogratulować). :snajp: :krowa:

Łukasz M. 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2007, 13:12   

Kelo napisał/a:
Dalej chciałbym zauważyć, iż wy macie ograniczoną moc do 90m/s my tego nie mamy, więc moja broń będzie osiągać przynajmniej to 180m/s jak na razie ma około 98m/s.

Dodam, że masa kulek jest "nieco" inna w obu "dyscyplinach", więc prędkość kulki nie będzie tu wyznacznikiem bólu :muu:

The_PiotREX 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2007, 13:37   

Zgadza się. inna energia, inna masa, inna prędkosć, ale także inna średnica więc powierzchnia skóry na którą jest oddawana energia.

mysiar
[Usunięty]

Wysłany: 10-08-2007, 14:27   

Kelo jeszcze rok a i pewnie mniej (bo chyba nieletnich nie biorą)i sam będziesz mógł się zapisać do takiej drużyny co trzyma wszystkie realia uzbrojenia i mundurów.
Wojsko Polskie się nazywa.
Jak się zgłosisz na ochotnika to i może pozwolą wybrać "drużynę"

Kelo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2007, 15:55   

Wybacz, ale moja fascynacja wojskiem kończy się na tym stopniu gdyż nie mam zamiary słuchać debili poza tym tam się zabija a ja nie był bym w stanie kogoś zabić. Wystarczy ze cała moja rodzinka od strony matki była wojskowymi matka pierwsza, która się uchowała od tej tradycji. A co do bólu tak piotrek ma racje, ale trzeba brać uwagę na kilka aspektów.
1. Kulka od peintbola jest miękka, więc amortyzuje uderzenie.
2. Ta sama kulka się rozpryskuje twarda jest tylko obudowa.
3. Większy opór kulki w powietrzu, więc szybciej hamuje.

P.S. w asg sam widziałem, bo nawet raz przez przypadek to zrobiłem jak takie małe kuleczki rozcinały skórę i dorabiały sutki.

P.P.S. Mania wiemy, co taka broń może zrobić nawet taka w, asg więc jak jest potencjalna ofiara zbyt blisko to nie strzelamy do niej. JA osobiście bałbym się trzymać broni poza strzelnicą a to z powodu, iż mogłaby komuś zrobić krzywdę. Broń dla nas staje się części nas samych. Ale na tyle groźną ze wiemy, jaki i kiedy jej używać. To tak samo jakbyś ćwiczyła sztuki walki. PiotreX może ci powiedzieć „każda walka, do której nie doszło jest wygraną walką”.
:tak: :pa:

The_PiotREX 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2007, 17:36   

lol

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2007, 19:19   

Kelo napisał/a:
każda walka, do której nie doszło jest wygraną walką

Piekne!!!!
Gratuluje Kelo - i to na powaznie.

Podoba mi sie Twoj sposob myslenia.

Ale paintball mi sie nie podoba, moge????
:D

Mania

Kelo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2007, 21:09   

Mania ależ oczywiście ja tylko przedstawiam swój sposób widzenia świata. Poza tym mogę powiedzieć, iż mam kilku znajomych, którzy mają niesamowite awersje do broni.

sabina 

Stopień: brak
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 16:04   

Witajcie,
Z całą pewnością wprowadzę ostre zamieszanie swoim postem, Mania nigdy mnie nie polubi :buuu: a wszyscy pozostali będą się zastanawiać co ja tu właściwie robię :co: , ale moje podejście do tematu jest zdecydowanie inne... poluję od kilku lat. W wypowiedziach osób uprawiających paintball uderza mnie jedno - strzelanie to zabawa. Z tym nie mogę się zgodzić. Powodów, dla których sięga się po broń jest bardzo wiele, ale zawsze należy traktować to bardzo poważnie. W momencie, w którym staje się to zabawą -należy poważnie zastanowić się nad sobą... Nawet "udawane" celowanie, strzelanie do ludzi powoduje w psychice otworzenie się klapki, sygnalizuje możliwość przekroczenia bariery... Nieco inaczej wygląda strzelanie do makiety, ale jakkolwiek - broń to nie zabawka, strzelanie to nie zabawa. Możliwość decydowania o życiu i śmierci - nawet na niby - to władza, która podnieca, kusi i wciąga a stąd już niedaleko do następnego kroku. Nurkowanie w czystej postaci, znajduje się na przeciwległym biegunie... Szkoda tylko, że nie jest i nie będzie mi dane spróbować :buuu:

Kelo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2007, 22:33   

Tutaj także się z tobą zgodzę, ale nie we wszystkich aspektach, co prawda dostrzegłem u siebie to, iż łatwiej było by mi strzelić do kogoś, ale jeśli o następny krok to asg coraz bardziej mnie oddala od niego. Gdyż brzydzę się takowa możliwością wykorzystania broni. Mimo wielu lat tej zabawy nie był bym wstanie pójść na polowanie. Nie był bym w stanie oddać strzału w kierunku do zwierzaka.

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 12-08-2007, 00:02   

obejrzalem sobie strony ktore podales o asg - musze stwierdzic, ze zabawa coraz bardziej mi sie podoba, szkoda tylko ze zeby dobrze zagrac w teamie trzeba z nim duzo cwiczyc, na co nie mam warunkow :)
podoba mi sie przede wszystkim realizm (dokladnosc replik, zastsowania podobnych taktyk co w rzeczywistosci, maskowanie)... chociaz z tym maskowaniem nie przesadzalbym - przede wszystkim w walkach miejskich to przewaga taktyki i sposobu poruszania sie,
snajper maskuje sie przy strzelaniu na wieksze odleglosci, a tego niestety nie potrzeba przy normalnych 400-500fps (zasieg), pozatym charakter gry wymaga (chyba) czestszego przemieszczania sie (wiekszy dynamizm) - prawdziwy strzelec oddaje swoje kilka strzalow na znaczna odleglosc po czym ulatnia sie dosc szybko, w asg troche to przypomina gry fpp shooter :)

sabina pewnie ma racje - dodatkowa klapka otwiera sie w glowie, ale przyznac musisz, ze bardzo duzo zalezy od grupy w jakiej sie to odbywa, socjalizacja i imprinting pewnych regul albo zmieniaja osobnika, albo eliminuja go z dalszej zabawy, ktora niestety wymaga grupy, zeby byc zabawna

btw, bawia sie w to ludzie na calym swiecie - dlaczego nie mielibysmy i my? realizm tej gry powoduje, ze wykorzystywana jest na rowni z PB do treningu regularnych oddzialow w bardziej zorgranizowanych armiach na swiecie...

[ Dodano: 12-08-2007, 00:13 ]
to moze ktos wyjasni "zady i walety" elektryka, gazowki i sprezyny?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu