Wysłany: 11-08-2007, 16:36 Astma oskrzelowa a nurkowanie
Czy można nurkować z astmą oskrzelową? Przez wiele lat słyszałam, że nie jest to możliwe. Całkiem niedawno mój osobisty autorytet wyraził zdecydowanie odmienne zdanie. Czy znacie kogoś, kto nurkuje i choruje na astmę? Być może jest dla mnie jakaś nadzieja
Serdeczne dzięki, faktycznie mogłam poszukać - działam jednak spontanicznie i cierpliwość nie jest moją mocną stroną .
Niestety mój autorytet nurkowy niewiele ma wspólnego z medycyną wyraził jedynie swoje zdziwienie, że tak zdecydowanie odrzucam możliwość nurkowania z powodu astmy... Od kilku lat, od kiedy nurkować zaczął mój brat i jego żona myślałam o tym wiele razy.. zawsze jednak słyszałam, że nie mam szans. Pojawiło się światełko w tunelu, ale po przeczytaniu postów z załączonego przez Ciebie linku wcale nie jestem pocieszona obawiam się, że w moim przypadku nie będzie łatwo. Chyba jednak zacznę od badań. Najgorsze jest to, że jak coś sobie założę, to dążę do tego za wszelką cenę....
Raz jeszcze - dziękuję i pozdrawiam
$$ [Usunięty]
Wysłany: 11-08-2007, 20:05
Był oficer jednostek specjalnych który miał astmę i był także instruktorem nurkowania.
Zapytaj Majora Kupsa, albo to on albo wie kto.
Wiem, wiem... niestety mam tak, że jak mnie coś weźmie to będę próbować za wszelką cenę, a zaczyna mnie brać. Podobnie było z łowiectwem, wszyscy mi odradzali, bo generalnie kobiety nie polują, w Polsce to już praktycznie wcale itd., a ja się uparłam i proszę . Jeśli chodzi o nurkowanie to właściwie byłam przekonana, że pnie mam szans i nawet przestałam o tym myśleć, ale los postawił na mojej drodze zapaleńca i stało się... zbudziły się dawne pragnienia. Zaczynam dojrzewać. Postaram się być rozważna - a nie będzie to łatwe Zacznę od spirometrii... dawno nie robiłam. Faktycznie - niby zdrowie najważniejsze, ale co warte jest zdrowe życie bez odpowiedniej dawki emocji?
Dzięki za pomoc
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 11-08-2007, 22:05
Ogólnie astma oskrzelowa nie jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do nurkowania. Tak kiedyś uważano, ale ostatnio poglądy nieco się zmieniły. W niektórych postaciach astmy nurkowanie jest dopuszczalne, a nawet wskazane.
Jednak kwalifikacją powinna zająć się osoba kompetentna poza forum internetowym.
Maniu,
Nie lekceważę, bynajmniej kwestii bezpieczeństwa. Lubię swoje życie. Generalnie lubię życie. Nurkowanie to nie polowanie - masz rację. Wierz mi - polowanie to w inny sposób, ale również bardzo niebezpieczne zajęcie. Nie chcę dyskutować nad wyższością jednego nad drugim, co jest bardziej niebezpieczne itd. To zupełnie inne dyscypliny - chociaż niekiedy się łączą (podobno są tacy, którzy polują pod wodą??)
Nie zrozum mnie źle - lubię stawiać sobie nowe wyzwania, lubię robić rzeczy niecodzienne ale przy zachowaniu zdrowego rozsądku i rozwagi. Jakkolwiek dziękuję za dobre rady - to nieprawda, że wybrukowane jest nimi piekło
Postanowiłam - wybieram się do lekarza
Sabina
Aczkolwiek dobrze przypuszczalas, ze moge Cie nie polubic za to polowanie, to jednak mam o nim jakies mnimalne pojecie (kuzyni poluja). I tam jednak nie igrasz ze swoim zyciem (o ile nie ma jakiegos debila typu wiceprezydent USA, ktory nie umie celowac). W nurkowaniu natomiast tak.
Tak jak napisalam w pierwszym poscie - przede wszystkim idz do lekarza, lae nurkowego, a nie zwyklego. Co nie przeszkadza, ze warto bys, wbrew temu co twierdza niektore organizacje, miala swiadomosc, ze nurkowanie to niebezpieczny sport, poniewaz twoje zycie zalezy w duzej mierze od sprzetu i umiejetnosci, ktore nabedziesz. Bo nurkujac znajdziesz sie jako czlowiek w kompletnie sobie obcym i nie przystosowanym do ciebie otoczeniu. natomiast polujac jestes jak najbardziej w otoczeniu przeznaczonym dla czlowieka.
Przyjmuję z pokorą kompletnego laika wszystkie Twoje uwagi i rady - wierzę, że szczere
Zrobię dokładnie tak - jak mówisz.
I nie "nie lub" mnie, póki mnie nie poznasz, proszę
Serdecznie pozdrawiam
Zalezy mi tylko bys najpierw dokladnie to sprawdzila u znajacych sie na rzeczy medykow. Jesli oni powiedza, ze mozesz - to welcome in the club.
A co do lubienia - przeca napisalam, ze co najwyzej za polowanie, a nie za caloksztalt, bo tego nie znam
Raduje się zatem me serce, a micha cieszy
Uczynię jak radzisz.
Dzięki za wszystko - idę ułożyć me ciało w pozycji horyzontalnej
Do jutra
Pozdrawiam - Sabina
Wysłany: 12-08-2007, 09:15 Re: Astma oskrzelowa a nurkowanie
sabina napisał/a:
mój osobisty autorytet
proponuje zajrzec do medycyny nurkowej Krzyzaka, wydanie 2006, na strone 43 :
"...podjeciu ostatecznej decyzji o zakwalifikowaniu do nurkowania kandydatow z podejrzeniem nadreaktywnosci oskrzeli pomocna jest konsultacja pulmonologa i wykonanie wysilkowej proby prowokacyjnej lub testu hiperwentylacji zimnym powietrzem."
Wszystko jasne teraz to już tylko znaleźć dobrego - czytaj: odpowiedniego - lekarza i zobaczymy co z tego wyjdzie...
Porozmawiałam sobie wczoraj na gg z VooDoo_73 - rady i opinie bazujące na własnym doświadczeniu są bardzo cenne, jednak cechy osobnicze to kwestia bardzo ważna. Dlatego bezwzględnie poddaję się radom Mani i innych życzliwych , czyli pierwszy krok - lekarz, a potem zobaczymy.
Dziękuję
Wysłany: 13-08-2007, 00:19
Marcin Podolak mówił o mnie. Generalnie astma oskrzelowa wywoływana przez czynniki takie jak wysiłek czy zimne powietrze jest przeciwskazaniem. Z doświadczenia mam kilka uwag:
1. zanim zdecydujesz się wejść do wody dokładnie zdiagnozuj co ci jest i przede wszystkim co jest alergenem - czyli znajdź dobrego lekarza od astmy - pulmunolog / alergolog
2. pogadaj z lekarzem kwalifikującym do nurkowania - najlepiej j.w.
3. lekarz klubowy może powiedzieć ci - zmień sport - zmień lekarza - niech się trochę przyłoży - pobada i poczyta i dopiero wtedy wydaje ostateczny wyrok
4. jak już będzie totalna kicha to przejdź na rebreather ale tylko CCR - gaz nie dosyć że jest wilgotny to ma temperaturę ok 40 stopnii więc nie działa jako alergen
5. badanie z pkt 1 jest o tyle istotne by sprawdzić także, czy czasem nie będzie cię uczulał absorben - jest i na to sposób - jest i taki który nie pyli
6. jeżeli lekarz pozwoli ci nurkować na CCR to możesz profilaktycznie brać leki rozkurczające oskrzela przed nurkiem
Podsumowując - najpier diagnostyka a potem wyroki ale nie ma się co załamywać
PS. Marcin żałuj że cię nie było w ten weekend - widzimy się w środę
No to zabieram się za szukanie dobrego lekarza... może ktoś ma jakiś namiar na kogoś w okolicach Szczecina?
Konrad - serdeczne dzięki za szczegółową wypowiedź - powoli mi się rozjaśnia, chociaż jestem zieloniutka jak ta żabka , ale trochę mi się poukładało.
Raz jeszcze - dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko