Rozwijająca się interesująco polsko-łacińska dyskusja naszych podwodnych jurystów nie obejmuje jednego dość istotnego aspektu: tzw. przyzwoitości.
Rozumiem (staram się rozumieć) za co płaci się "na koparkach" - tam sama dzierżawa "wody" kosztuje. Trudniej mi pojąć, że mam płacić komuś za to, że w "publicznej" wodzie zatopił (prywatnie) coś ciekawego (samochód, lustro czy amforę) - uważam, że to atrakcja, która (niejako przy okazji) napędza klientów bazie nurkowej (wypożczanie sprzętu, bicie flaszek, kursy, przewodnicy). Ale płacenie "prywatnie" za możliwość zanurania w "publicznym" bajorze to już lekka przesada. Kiedy robi to jakiś dyrektor od rybackiego PGR-u, to mogę na to machnąć ręką, ale kiedy robi to kolega(?)-nurek, to już zwykłe ku....stwo (o "kumoterstwo" mi oczywiście chodziło).
To od razu dopiszmy do cennika kolejne pozycje: 1) powiedzenie "cześć" - 5 PLN (z uśmiechem - dycha), 2) pomoc w przeniesieniu sprzętu: 15 PLN (dla kobiet zniżka: 10 zł), 3) uprzejma rozmowa na tematy nurkowe: 20 zł ... 101) udział w akcji ratowniczej: 1400 zł (plus 100 za wezwanie karetki), 102) reanimacja usta-usta: 500 zł...
Ale tak na poważnie: nie chciałbym mieć za partnura kogoś takiego, kto przed podaniem mi okto w razie zamarznięcia automatu napisze na nabłiczce "25 złotych".
Wysłany: 06-07-2003, 10:29
To może jeszcze takie rozumowanie[biorące swój początek z łaciny, ale już pomijam]
Kto pije - śpi, kto śpi nie grzeszy, kto nie grzeszy jest święty- wniosek-kto pije jest święty! [chodzi oczywiście o wodę]
Strzała. Kijanek celność Twojej oceny styuacji ( a także dyskusji) powaliła mnie!! kruszymy kopie oceniając postępowanie tzw. TS z prawnego (?) punktu widzenia, a zapominamy o TYM jaka pasja, namiętność i "wartości" Nas łączą.
Wysłany: 07-07-2003, 17:50
Ja troche nie rozumiem tz ze jak ktos przyszedł na gotowe i kupił już zalane koparki i płaci to mu można płacic a jak ktoś sam się namęczył i płaci to my mu mamy nie placić? A "sama" chyba wszedzie kosztuje tyle samo (wiec jesli jest zwiazana z wielkoscią zbiornika...). A tak na marginesie to koparki są chyba prywatne wiec nikt ich nie dzierżawi.
p.s a propos koparek zapłaciłem tam 10 zł bo rzekomo przegryzłem ustnik, moze to i prawda ale automat który oddałem i zapłaciłem owe 10 zł został ponownie włożony do pudła -wypozyczalni na stertę. Wspominam tak na marginesie i nie robie z tego afery.
Wysłany: 22-07-2003, 16:12 mać a nie mać o to jest pytanie .
Ponieważ nie jest to dyskusja prawnicza w celu rozjasnienia problemu proponuję zastanowić się nad tym czy mieć prawo to znaczy posiadać prawo .
Jak mawiał jeden z moich mentorów " manie nie oznacza posiadania "
Jeżeli mam coś we władaniu to nie oznacza , że jestem posiadaczem i odwrotnie .
W tym przypadku ktoś coś ma i wydaje mu się , że posiada - ale tak naprawdę to on tylko ma a nie posiada .
I na podstawie mania przekazuje dalej część tego mania TS a ten uważa , że jak ma manie to i posiadanie .
Czcze przechwałki .
Mam nadzieję , że rozjaśniłem sytuację w sposób nie prawniczy - pzdr- Kriss
Jeszcze gwoli prawniczego wyjaśnienia:
Wody niepubliczne to są wody prywatne (których jak już kiedyś pisałam jest niewiele - tylko kilka malutkich jeziorek sprzedanych na Warmii i Mazurach oraz na Kaszubach). Jezioro Kownatki jest własnością Skarbu Państwa (sprawdziłam). Gospodarstwo Rybackie Szwaderki dzierżawi to jezioro od państwa na cele związane z rybactwem. Ma więc niekwestionowane prawo pobierania opłat za wędkowanie. Natomiast, zgodnie z Ustawą Prawo wodne na wodach publicznych musi byc powszechny dostep do wody (póltora metra od brzegu należy do państwa) oraz powszechne, swobodne prawo uprawiania sportów wodnych.
I oczywiście, że za korzystanie z ośrodka powinno się pobierać opłaty, ale nie można nikomu zabronić ani pływac, ani się opalać, ani nurkować w samym jeziorze.
Ośrodek również nie ma, tak naprawdę, prawa do samej linii brzegowej jeziora. nawet tej sąsiadującej z jego terenem.
Mania
Ośrodek również nie ma, tak naprawdę, prawa do samej linii brzegowej jeziora. nawet tej sąsiadującej z jego terenem.
Mania
więc tak naprawdę mogę nurkować nawet z pomostu ośrodka - jeśli znajduje się on na ustawowo określonym pasie nadbrzeżnym - a chyba inaczej nie da się go wybudować . Wcześniej pisano że zagradzanie dostępu do lini brzegowej jest zakazane więc ośrodek musi nas wpuścić na pomost - za darmo!!!!!!!!
Zo staje kwestia przyzwoitości - mogę uiścić drobną opłatę (np:2zł- amortyzacja deski) za korzystanie z pomostów, zapłacę za nabicie butli, kupię piwo w barku- jeśli jest - czy jeszcze za mało zapłaciłem - temat nurkowisk zaczyna przypominać problem parkingów w polsce.
Myślę też że "przejęcie jeziora na własność" kosztowało by strasznie dużo mamony. Na tyle dużo że żaden PGR wysprzedając całe pogłowie nie byłby w stanie zapłacić nawet na łapówkę dla ........
Pozdrawiam wszystkich pasjonatów. Trzeba się wspierać
Wysłany: 24-07-2003, 08:17
Ta dyskusja już chyba nic nie wnosi- zaczynamy dzielić włos na czworo
Proponuję ją zamknąć -jak się dowiedziałem TS już wie, że nie może zabronić nurkowania w jeziorze -wszyscy inni również- czas kończyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko