Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Łowiectwo
Autor Wiadomość
agrest 

Stopień: starszy moczydupa
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-08-2007, 15:25   

No nie takiego stu procentowego. Moj raczej z tych mniejszych ale jako posokowiec sprawuje sie idealnie. Na dzika jest poprostu wysmienity. Przykleja nos do gleby i nie oderwiesz go dopoki nie znajdzie tego czego szuka :) .

Czyli inaczej szorstkowlosy :580:

Ale mamy tez fouska czeskiego. Dobrze ze zaczyna sie sezon na kaczki bo to strasznie gupi pies jest :ping: Normalnie jak labrador albo dalmatynczyk, nic tylko by sie bawil. Moze jak troche pogania za drobiem to mu sie odechce.

sabina 

Stopień: brak
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-08-2007, 16:42   

A ja mam Amę bawarkę :bee; i dwa teriery walijskie oraz do kompletu konia rasy fryzyjskiej :ping: niezłe stadko, co?

Pozdrawiam serdecznie Darzbór!

agrest 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-08-2007, 16:49   

sabina napisał/a:
i dwa teriery walijskie

Teriery to niezle szajbusy, musisz miec z nimi niezly ubaw :)
Sam dla urozmaicenia chcialem sobie kupic cos terieropochodnego. Takiego malego amstafka ale tutaj tez panuja legendy jak w przypadku mysliwych takze bez szans. Narazie .....

A stadko faktycznie imponujace.

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-08-2007, 17:13   

sabina napisał/a:
Amę bawarkę i dwa teriery walijskie

No Sabina...
chyba jednak bede musiala Cie lubic
:D

Moj tez bawarczyk (chociaz wziety ze schorniska - wiec troche blizszy agrestowemu). A poprzednio (i to nawet przez chwile hodowlano) terriery walijskie.
Welshe to moje absolutnie ukochane psy.....Jedne z najinteligentniejszych. wiedzlaas, ze w Walii sluza jako psy policyjne? Widzialam je tam w pracy. Rewelka....

Wkupilas sie
Mania

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-08-2007, 17:33   

:pajac:
O rany ale fajnie!

Faktycznie generalnie teriery są szalone, najbardziej jagtteriery (czyli teriery niemieckie). Moje walijczyki, chociaż bez papierów są naprawdę świetne... suka w 5 pokoleniu wstecz miała babkę jagtterierkę, więc jest nieźle rąbnięta :ping: . Ale tym psom nie można ufać, niestety. W jednej chwili łaszą się jak kotki a jeśli coś im nie pasuje gryzą bez zapowiedzi... i nikt mi nie powie, że to wina właściciela czy złego ułożenia... uwierzcie. Terier to taki indywidualista... no może tapczanowiec jest inny, ale pies polujący - no chance.
Za to posokowiec - diametralnie inna psychika. Wierny do bólu, ciepły, przesympatyczny pies, mojej suce mogę robić dokładnie wszystko - wkładać palec w oko i zęby, jeśli trzeba... ale kiedy poluje, kiedy jest w lesie - zupełnie inny pies, nic więcej ją nie interesuje. Poza tym jej wyjątkowość polega na tym, że jest to jedyny pies, jakiego znam, który nie liże ludzi - w ogóle, ani porękach ani po twarzy - po prostu przytula się i wącha ale nie liże. Mnie polizała tylko raz - kiedy po 2 miesiącach wróciłam ze szpitala - natomiast doznałam szoku, kiedy zobaczyłam, jak facetowi, którego widziała po raz pierwszy w życiu po kilku godzinach wlazła na kolana i lizała bez opamiętania po twarzy :humor: - dobrały się dwa czubki widać :bee;

Mam też rocznego ogierka - fryzyjczyka, z posokowcem rozumieją się super, z suką walijką - średnio ale z psem welshem - no bloody way.... kiedy pies biega koń zamknięty w stajni, koń biega - pies w kojcu - inaczej się nie da...

Tak, więc Maniu - cieszę się, że "musisz" mnie polubić - mam nadzieję, że będziemy miały jeszcze nie jeden wspólny temat i okazję ku temu, aby się poznać i polubić :ping:
Pozdrawiam

[ Dodano: 14-08-2007, 17:39 ]
Agrest, a z tym układaniem 8 tygodniowej suni to Ty chłopie sporo poczekaj :hihi-: Jakieś 5 miesięcy... Moja suka zaczynała ze mną staż w "wieku" 4,5 miesiąca od chodzenia w naganki, generalnie posokowiec nie powinien w ogóle chodzić na zbiorowych w nagance, ale wychowywany z terierami - to se ne da, Pane Havranek. I muszę CI powiedzieć, że pierwszego dzika znalazła w wieku 6 mcy a jelenia po deszczowej dobie w wieku 9 m-cy. Ale ona jest naprawdę wyjątkowa. A szczenięta po niej zbiera takie pochwały, że jestem dumna, jakby to moje dzieciaki były :bee; . Swoich nie mam, więc podszywam się lekko...
Połamania - Darzbór

agrest 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-08-2007, 22:50   

Mania napisał/a:
Moj tez bawarczyk (chociaz wziety ze schorniska - wiec troche blizszy agrestowemu).

Nie no ja nie zakupilem miszanca takiego nie wiadomo co. Zakupilem jamniora bo zona je kocha a do polowan sa super. Najlepsze sa szorstkowlose bo to wlasnie mieszanka jest zwyklego krotkowlosego z terrierem tylko teraz nie pamietam ktorym. Te to dopiero maja charakter. Nasz gumka mimo tego ze kurdupel z niej jeszcze to juz foszki pokazuje :) A starej fousce zyc nie daje. W dodatku te cholery to straszne tapczanowce, nic tylko by sie wylegiwaly na lozkach swoich panow :)

sabina napisał/a:
z tym układaniem 8 tygodniowej suni to Ty chłopie sporo poczekaj :hihi-: Jakieś 5 miesięcy

Spoko spoko, nasz poprzedni jamnior (budyn :) ) pierwszy raz na dzika poszedl w wieku 6 miesiecy i znalazl go szybko a inni mysliwi z pasmi szukali juz wczesniej bardzo dlugo bez rezultatow. Z ta bedzie podobnie. Ale wyznaczac "wloczke" a pozniej przygotowywac szlak to juz zaczniemy wczesniej :)

Zreszta ona juz biega i uzywa wiecej nosa niz oczu. Czasami smiesznie wyglada jak szuka jedzenia i mimo ze je widac to idzie za nosem.

pozdrowki i niech tam, darzbor.

Zibi72
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2007, 06:46   

Mania napisał/a:
sabina napisał/a:
Amę bawarkę i dwa teriery walijskie

No Sabina...
chyba jednak bede musiala Cie lubic

Moj tez bawarczyk (chociaz wziety ze schorniska - wiec troche blizszy agrestowemu). A poprzednio (i to nawet przez chwile hodowlano) terriery walijskie.
Welshe to moje absolutnie ukochane psy.....Jedne z najinteligentniejszych. wiedzlaas, ze w Walii sluza jako psy policyjne? Widzialam je tam w pracy. Rewelka....

Wkupilas sie
Mania

Maniu a ja mam patyczaka
gromada-owady
rząd -straszyki
rozmnażanie-partenogeneza

polubisz mnie trochę ?? :ping:

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2007, 09:56   

agrest napisał/a:
ja nie zakupilem miszanca takiego nie wiadomo co

Ja tez nie. Wzielam go ze schroniska, po czym oczywiscie prosto do weterynarza. A ten na to : Jaki ladny posokowiec

Wtedy w ogole po praz pierwszy uslyszalam o tej rasie.

Ale lagodny to on nie jest. Kilka osob na FN to sie go boi. Chociaz na starosc (ma 15 lat) zdecydowanie zlagodnial.

Zibi72 napisał/a:
Maniu a ja mam patyczaka

polubisz mnie trochę

No masz :D
Pamietam w liceum na bilogii hodowalismy patyczaki. Sa strasznie smieszne...

mania

Moann 

Stopień: tmx:)
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 15-08-2007, 12:27   

Zibi72 napisał/a:

Maniu a ja mam patyczaka
gromada-owady
rząd -straszyki
rozmnażanie-partenogeneza

polubisz mnie trochę ?? :ping:

to ja tez sie podlize

9 letni mieszaniec pies mysliwsko-bojowy. z adhd - niezrownowazony
9 miesieczny nowofundland wielki ciapek i pierdoła. jak sie nauczy byc moze stanie sie odpowiedzia na pytanie ''jak targnac twinseta''. Uwielbia nurkowac :-+:

dopisane:
a co polowań to absolutnie tam siebie nie widze - nie moglabym z zimna krwia strzelic do bezbronnego zwierzecia, ktorego zycie zalezy tylko ode mnie.
Ale kazdy robi co lubi.

VooDoo_73 

Stopień: OWD+A :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2007, 12:43   

Łowiectwo przeewoluowało w hodowlę :)
A ja nie mam czym się chwalić, czy to znaczy, że nikt mnie nie będzie lubił?
M.

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2007, 13:23   

No jak możesz :smok:
Czyż nie lubię Cię wystarczająco bardzo?
Tak dalece, że gotowam zabrać Cię na dzika :bee;
A w przyszłym roku, obdaruję Cię dzieckiem mojej bawarki i Mania również Cię polubi - będzie musiała.......

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 15-08-2007, 13:39   

Moann napisał/a:
z adhd - niezrownowazony

Futrem z ADHD tez sie moge pochwalic. Nasz czarnuch do zrownawazonych niestety nie nalezy. Targac twinseta nie chce, natomiast obgryzac lubi - sorry Scaner :)

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2007, 13:43   

Generalnie adhd to zespół przynależny obowiązkowo terierom :bee; ...
A Twój czarnuch to kto?
Pozdrawiam

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 15-08-2007, 13:54   

sabina napisał/a:
A Twój czarnuch to kto?

Tego to nikt nie wie - warczy to, szczeka, po firankach chodzi, muchy lapie... Moze jakas wydra, czy cos takiego.

Moann 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 15-08-2007, 14:08   

Moj mieszaniec z adhd to krzyżówka owczarka niemieckiego dlugowlosego z ogarem albo gonczym (nieudany eksperyment p***ego pseudohodowcy).
Nie wiem czy nadawalby sie do prawdziwych polowań ale myśliwy z niego świetny - potrafi na otwartej przestrzeni wytropic dopasc i zamordowac szczura (a potem ja to musze sprzatac-brrr), oprocz tego łapie ptaki i wszystko co sie rusza.

Natomiast niuf to 1000% nowofundlanda - kocha wode pod kazda postacia. 60kg futra i miłości :)

[ Dodano: 15-08-2007, 14:10 ]
martin napisał/a:
Moann napisał/a:
z adhd - niezrownowazony

Futrem z ADHD tez sie moge pochwalic. Nasz czarnuch do zrownawazonych niestety nie nalezy. Targac twinseta nie chce, natomiast obgryzac lubi - sorry Scaner :)

hehe - czyli juz wiadomo dlaczego Scaner sie pozbywa jednego twina :ping: :ping: :ping:

agrest 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2007, 14:29   

A to ja sie swoim siersciuchem tez pochwale :)

Siersciuch na focie jest w fazie odpoczynku.

Moann 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 15-08-2007, 14:41   

agrest napisał/a:
A to ja sie swoim siersciuchem tez pochwale :)

Siersciuch na focie jest w fazie odpoczynku.

Śliczności siersciuch :-+:

agrest 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2007, 15:13   

Moann napisał/a:
Śliczności siersciuch :-+:

Zgadza sie, jest sliczna jak na siersciucha ;)

jankos 

Kraj:
Greece

Wysłany: 15-08-2007, 16:11   

Wydrę to ja mam :spoko:
Już dzwoniłem do hodowli z której brałem mojego weimara, że się pomylili.
Wodę kocha do tego stopnia, że skacze z wysokiego pomostu na główkę z pełnym zanurzeniem :ping:

Pozdrawiam - jankos.

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-08-2007, 17:35   

No i jak się pięknie zrobiło :ping:
Tak rodzinnie.... widać łowiectwo nie takie straszne, jak się niektórym wydaje... mało tego myśliwi to czasem też ludzie :bee; .. no chyba, że kobiety - jak ja...

Jankos - szczerze gratuluję wyboru rasy - cudowny pies i wcale nie dziwi mnie, że lubi wodę - przecież to idealny pies na pióro (czytaj: na ptactwo).

Poznajcie Amę - bawarkę - tu 4 lata wstecz.

Czy jednak wśród Was jest ktoś, kto poluje?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu