Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Tomek Radomski
27-08-2007, 14:58
Jaskinie
Autor Wiadomość
geojacek 

Stopień: Rescue Diver PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-08-2007, 16:27   Jaskinie

Mam w tej chwili około 110 nurkowań w log booku, rescue Padi, i dwa nurkowania w jaskiniach w Chorwacji. Czy jest miejsce w Polsce, które mógłbym zobaczyć ( Chodzi o jaskinie), bez kursu Jaskiniowego? Pozdrawiam Geojacek.
Ps. Bardzo Dziękuję za życzenia urodzinowe.
Ostatnio zmieniony przez geojacek 23-08-2007, 17:46, w całości zmieniany 1 raz  

majki 

Stopień: CD NAUI
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-08-2007, 21:17   

Najblizsze - 5km od centrum Warszawy.
Kolejne - 30km od centrum Warszawy,
Nastepne - 150km od Warszawy.
Kolejne - 300km
Kilka kolejnych - 450km
i nastepne 600km
Wszystkie na dzien dzisiejszy dostepne...
Prawdziwy, ostry overhead.
Tylko uwazaj bo jaskinie chetnie pozeraja smialkow takich jak ty.

Powodzenia

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 23-08-2007, 21:21   

majki, mógłbyś sprecyzować bardziej konkretnie i ew. nieco opisać ?

majki 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-08-2007, 21:27   

Nie wiem czy na forum wypada, bo pewnie zaraz ktos mnie zjebie.

Jesli jestes zainteresowany - zapraszam na priv.

mysiar
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2007, 22:21   

majki napisał/a:

nikt Cie nie zjebie, dawaj na forum bo ja też jestem ciekawy
Ostatnio zmieniony przez mysiar 23-08-2007, 22:23, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 23-08-2007, 22:35   

majki napisał/a:

WYpada. Dawaj namiary na te zalane rupieciarnie :)

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 24-08-2007, 08:50   

Wlasnie dawaj namiary, albo pisz wszystkim na priv...

morfius 

Wysłany: 24-08-2007, 09:40   

Też bym był zainteresowany :)

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-08-2007, 10:09   

eeee taaaam. Pewnie jakaś ściema. Tylu w wawie nurasów i niby miały by sie zachować w tajemnicy jakie jaskinie lub groty ?
Ściema i tyle. Niepodpuszczam żeby jak by co :ping:

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-08-2007, 11:04   

też jestem zainteresowany proszę o info

Rysiek 

Stopień: NTmx Iantd
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-08-2007, 12:46   

A ja jestem przekonany że większość użytkowników tego forum nie jest wcale zainteresowana nurkowaniem w jaskiniach (kilka razy z Majkim na forum dawaliśmy informacje o planowanych wyprawach jaskiniowych, zero odzewu), zainteresowanie tematem kończy się na oglądaniu filmów i zdjęć z jaskiń, a do tego nie jest konieczne podawanie dokładnej lokalizacji otworów. Dla mnie jest to ok, każdy robi to co lubi - jeden Jezioro Białe drugi jaskinie, nic mi do tego. Podanie opisu dojazdu nic nie zmieni bo i tak nikt się tam nie wybierze, zrobi się z tego jałowa dyskusja - tylko po co o tym dyskutować z osobami które nigdy takich nurkowań nie będą wykonywać bo je to nie interesuje. Lokalizacja kilku atrakcyjnych miejsc gdzie można zanurkować pod stropem, również tego 30 km od Warszawy nie jest żadną skrywaną tajemnicą i jeśli kogoś to rzeczywiście interesuje to znajdzie namiary np. na stronie Speleoklubu Warszawskiego lub w naszych relacjach z wyjazdów na stronie PNJ.

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-08-2007, 12:50   

Rysiek napisał/a:
(kilka razy z Majkim na forum dawaliśmy informacje o planowanych wyprawach jaskiniowych, zero odzewu)
o przepraszam nie widziałem
Rysiek napisał/a:
również tego 30 km od Warszawy

znam tylko jedno, a i tak działki tam zrobili

mysiar
[Usunięty]

Wysłany: 24-08-2007, 16:02   

Rysiek napisał/a:
A ja jestem przekonany że większość użytkowników tego forum nie jest wcale zainteresowana nurkowaniem w jaskiniach (kilka razy z Majkim na forum dawaliśmy informacje o planowanych wyprawach jaskiniowych, zero odzewu), zainteresowanie tematem kończy się na oglądaniu filmów i zdjęć z jaskiń

Rysiu trzymam Cie za słowo, jak się pokursuję to się zgłoszę :)

geojacek 

Stopień: Rescue Diver PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-08-2007, 20:22   

Może macie linki do speleoklubu i na Wasze opisy wypraw.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez geojacek 24-08-2007, 20:30, w całości zmieniany 1 raz  

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 25-08-2007, 11:19   

geojacek napisał/a:
Może macie linki do speleoklubu i na Wasze opisy wypraw.
Pozdrawiam

masz do PNJ - http://gnj.org.pl/
i do speleoklubu waw - http://speleo.waw.pl/

majki 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2007, 20:56   

Czesc

Widze, ze temat umiera smiercia naturalna - niedobrze.

2 osoby zglosily sie do mnie na priv - obie dostaly namiary na fajna dziure blisko Wwy.
Teraz czekam na relacje z nurkowan.

Tymczasem mam propozycje dla zdeterminowanych jaskiniowo nurkow:

W drugiej polowie wrzesnia moge zabrac na nurkowanie typu overhead w Polsce grupe 2-3 nurkow.
Proponuje obiekt pochodzenia antropogenicznego z krystalicznie czysta woda (kilkadziesiat metrow przejzystosci) oraz kilkaset metrow zalanych korytarzy.
300km od Warszawy.

Chetnych prosze o przeslanie zgloszenia na priv zawierajacego (aby troche sie poznac):

- uprawnienia nurkowe
- ilosc nurkowan
- liste - wraz z krotkim opisem - kilku (3-5) "flagowych" nurkowan

Zastrzegam prawo do odpowiedzi na wybrane zgloszenia.

Wybrane osoby prawdopodobnie zaprosze na pogadanke i check-dive przed wyjazdem.

Czekam na zgloszenia.

Jesli dojdzie do wyprawy we wrzesniu, nie ma przeciwskazan aby kolejna (w kolejne miejsce) zorganizowac w pazdzierniku.

PS. W Polsce jest ponad 20 miejsc gdzie z powodzeniem mozna uprawiac nurkowanie jaskiniowe. Ponad 10 jest swobodnie dostepnych. W wiekszosci tych miejsc nurkowalem i jestem gotow podzielic sie wiedza o nich z osobami co do ktorych nabiore przypuszczen, ze moga bezpiecznie nurkowac pod stropem.

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2007, 08:29   weryfikacja

Chetnych prosze o przeslanie zgloszenia na priv zawierajacego (aby troche sie poznac):

- uprawnienia nurkowe

adv nitrox TDI Deco procedury TDI instruktor SDI p3 cmas

- ilosc nurkowan
zalogowanych 350 niezalogowanych mnustwo :)

- liste - wraz z krotkim opisem - kilku (3-5) "flagowych" nurkowan

łagów trześniowskie - 47 m z łódki po linie na dno i na kompas do brzegu deco na NX 50
czas denny 15 profil oparty na z-planerze 14 lipiec
- wukśniki 48 m powietrze czas denny 20 min 25 czerwiec
- abilla 3 maj 18' czas denny deco NX 50
- hańcza kwiecień 52 m
wszystko na powietrzu z opcją deco na NX wiele solo w jeziorach do około 40m
i kilka solo w kamieniołomie sulejowskim płytko 14m ale blisko i wizura w porywach do
1 m

:pa:

[ Dodano: 28-08-2007, 08:41 ]
ha zamiast na priv wyklikałem na post :) :) :)

majki 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2007, 08:41   

Darku, na priv, bylo na priv ! :)

nseal 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-09-2007, 12:36   

Wczoraj postanowiłem ruszyć trochę d… zamiast gnić w domu i zdecydowałem się wykorzystać namiary otrzymane od Majkiego. Blisko, podane na talerzu - nie wypadało nie skorzystać...

Graty do bagażnika, mapka na siedzenie i „witaj wesoła przygodo”.

Trafiłem prawie bez problemu, pokrążywszy wcześniej po okolicznych wsiach. Miejsce od razu mi się spodobało, klimat niecodzienny jak na nurkowisko: auto musiałem zaparkowałać na urokliwej łączce, którą lokalesi zamienili w małe wysypisko śmieci. Nie zrażony tym faktem udałem się na mały rekonesans… backupowy Princeton-Tec w dłoń, gdyż jako jaskiniowiec neofita nie dorobiłem się czołówki i siup do środka fortu. Ciemnooooo… poświeciłem wokół latarką i okazało się że już się otarłem o zagładę. Po obu stronach kładki jaką okazało się być główne wejście ziały otwarte klatki schodowe… a kolejny poziom był jakieś 3 metry niżej. Obszedłem górny poziom fortu, moje przeświadczenie że to dziewiczy teren zostało szybko przepędzone precz widokiem kilku całkiem współcześnie wyglądających flaszek po winie. Ściany zdobiły starożytne freski z tekstami typu „Jasiek robił mi tu laskę za 4,5 pln” itp. Obiekt duży nie jest, więc szybko obszedłem górny poziom, po czym schodkami poszedłem sobie w dół szukać zalanego korytarza. Nie było to trudne, minąłem jeszcze kilka rozbitych butelek po różnych trunkach ze zdecydowanie dolnej półki, rozkładające się zwłoki jakiegoś czworonoga i pogrążyłem się w ciemnościach korytarza. Samo miejsce w dechę, połączenie meliny ze smętarzem dla zwierząt. Wodę znalazłem bez trudu, korytarz lekko opadał w dół, na powierzni unosiły się jakieś paskudztwa, ale jak wiadomo prawdziwe piękno tkwi wewnątrz, więc nie zrażony tym faktem poleciałem w te pędy klarować sprzęt.

Doczłapałem do wody, tym razem wejściem bocznym wchodząc do fortu – kładka przy głównym była na tyle cienka, że nie byłem pewien czy udźwignie mnie dociążonego butlami. Zszedłem po schodkach uważając by nie wpieprzyć się w truchełko zwierzaka. Następnie nie tracąc czasu przebiłem się przez śmieci pływające na powierzchni i poszedłem wzdłuż korytarza.

Suuuuuper! Sam korytarz nie jest wielki: ma ok. 20m długości (30 ze schodami – zgaduję bo nie mam za bardzo wyczucia). Najpierw płynąłem nad schodami usianymi żelastwem, następnie dotarłem do korytarza. Wejście ozdabiała imponująca ropucha w stanie rozkładu. HID rozświetlał korytarz bardzo ładnie, woda dość przejrzysta, sądzę ze ok. 4-5 m przejrzystości. Ciekawy strop, wzdłuż ściany rura i jakieś elementy techniczne. Jest dość wąsko, zawracając w zasadzie kolanami dotykałem jednej ściany a czołem drugiej. Ponieważ korytarz kończy się szybko, przepłynąłem go kilka razy w każdą stronę. Nie mąci się bardzo, niemniej troszkę farfocli zaczęło się unosić w wodzie – podejrzewam że głównie od bąbli powietrza, być może gdzieś dotknąłem płetwą ściany. Posiedziałem w wodzie kilkanaście minut i uznałem że już zobaczyłem wszystko… ale jednocześnie stwierdziłem że naprawdę chętnie tu wrócę. Zaczynam rozumieć dlaczego jaskiniowcy pchają się w takie dziwne miejsca. Naprawdę, nie sądziłem że nurkowanie w zasadzie obok domu, na gł. 6m, trwające ok 15 minut może dać taką frajdę.
Miejsce jest proste do zanurkowania, niemniej trzeba uważać poruszając się po samym forcie: ciemności, klatki schodowe, szkło na podłodze, inne niespodzianki.

Potem się zapuściłem się spacerkiem na tyły fortu. Tam też jest zalany korytarz, czy to coś ciekawego – nie wiem. Niestety ukrywał się za zakrętem, a mnie trochę czas naglił, zresztą nie chciałem się wpieprzać nie wiedząc co tam jest - bez "wsparcia". Następnym razem…

Jeszcze raz dziękuję bardzo Majkiemu za to że podzielił się namiarami i wskazówkami.

kamyk 

Stopień: Seal Team Juz Lvl 2
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 03-09-2007, 12:52   

Z twojego opisu wynika ze to jest zalany korytarz (nie jaskinia) - Czy może się mylę ?

Super Relacja; ] Najlepszy jest opis fresków :d Pewnie sa Historycznie Wartościowe.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu