Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Strzelanie bojki pytania początkowe.
Autor Wiadomość
Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 05-09-2007, 13:07   Strzelanie bojki pytania początkowe.

Wybieram się w weekend potrenować strzelanie bojki, kiedyś miałem okazję tego próbować i większych problemów nie miałem jednak teraz chcę to na pewno zrobić dobrze.
Pojawiają się oczywiście pewne pytania, np. transport bojki, czy trzymać ją spiętą ze szpulką na tylnym d-ringu, czy w kieszeni pod płytą, a szpulkę osobno (gdzie?) ?
Jeżeli w kieszeni pod płytą to jak, od góry, czy wsunąć od dołu między materiał, a płytę, czy mocować ją gdzieś karabinkiem ?
Co do strzelania, analizowałem film z hogartian, nie zauważyłem jednak czy trzeba coś kombinować z pływalnością, np. ustawić się lekko ujemnie przy strzelaniu lub zwijaniu?

Poradźcie coś praktycy, bo nie chciałbym zmarnować sobotniego nurka odkrywając coś z pozoru oczywistego.

Aha dałem temat w dziale JESTEM POCZĄTKUJĄCY, żebyście sobie jaj nie robili. :ping:

Nul 

Stopień: Kuchcik
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 13:22   

Moja bojka "podróżuje" w gumkach przymocowanych na stałe do dolnych dziur w płycie. Zdjęcia chyba tu pod ręką nie mam, to nie pokażę. Nie jest "z góry" przypięta do szpulki czy kołowrotka. W razie potrzeby - ruch lewą ręką do tyłu i wyszarpnięcie nie sprawia problemów, udaje mi się to również przy stejdżach. Mój partnur ma też rozwiązanie gumkowe, ale z boku płyty.
Szpulkę trzymam w lewej kieszeni. Na tylnym dringu jeżdzi kolowrotek. Strzelam albo z tym, albo z tym.
Dmucham z wydechu, ostatnio ćwiczę trzymanie bojki jedną ręką, ale jakoś odruch mam, żeby toto łapać dwiema... No nic, może wyćwiczę...
Pzdr,
Nul

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 05-09-2007, 13:32   

Przemo, tu jak zwykle - ile ludzi tyle rozwiązań - a bez praktyki się i tak nie obejdzie - proponuję wypróbować kilka sposobów i wybrać najwygodniejszy.

Abstrahując od miejsca montażu jeszcze można się zastanowić czy instalować bojkę razem ze szpulką czy zabawiać się w montaż tego pod wodą ?

Zibi72
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 13:54   

Szpulka z bojką i do kieszeni :) .
Osobiście polecam szpulkę Agira ,jest naprawdę doskonale wykonana i nie sprawia trudności przy utrzymaniu jej podczas rozwijania (strzelania) bojki.

Ostatnio zmieniony przez Zibi72 05-09-2007, 13:55, w całości zmieniany 1 raz  

Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 05-09-2007, 13:58   

Zibi72 napisał/a:
Szpulka z bojką i do kieszeni :) .........

Nuram w mokrym, musiałbym do bojki jakieś gacie z kieszeniami zakładać.

gladius 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 14:04   

Zibi72 napisał/a:
Szpulka z bojką i do kieszeni :) .
Osobiście polecam szpulkę Agira ,jest naprawdę doskonale wykonana i nie sprawia trudności przy utrzymaniu jej podczas rozwijania (strzelania) bojki.

Obrazek

Toto jest bardzo fajna i wygodna szpulka, o ile operuje się nią bez rękawiczki.

silver111 

Stopień: Extended Range Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 14:16   

gladius napisał/a:
Toto jest bardzo fajna i wygodna szpulka, o ile operuje się nią bez rękawiczki.

Już nie pamiętam kiedy nurkowałem bez rękawic (suchych) i nigdy nie mam problemu ze strzeleniem bojki właśnie z takiej szpulki.

takie wynalazki to raczej "chłyt markietingowy"

gladius 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 14:30   

Jeżeli chodzi Ci o ten dodatkowy zaczep na karabińczyk, to można i bez tego, ale jak na szpulce jest dużo linki, to czasem ten karabińczyk ciężko zaczepić. Da się z tym żyć.

Mina 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 05-09-2007, 15:23   

generalnie jak masz skrzydelko to mozesz wykonac na przyklad tak

wiem podniosa sie glosy ze moge zaplatac sie w siec czy cos ,ale puki co mi to nie grozi wiec nie pakuje jej do kieszeni .

co do technicznej strony strzalu samego to mozesz troszke spuscic ze skrzydla potem wziac glebszy oddech i strzelic bojke. ja tak robie ale tak czy inaczej aby plywalnosc byla doskonala przy wykonywaniu czegokolwiek to potrzeba wielu (zaje...ście) wielu godzin treningu.

jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 18:13   

Nul napisał/a:
Dmucham z wydechu, ostatnio ćwiczę trzymanie bojki jedną ręką, ale jakoś odruch mam, żeby toto łapać dwiema..

A czym trzymasz automat w trakcie dmuchania ?

Zibi72
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 06:30   

Przemo_C napisał/a:
Zibi72 napisał/a:
Szpulka z bojką i do kieszeni :) .........

Nuram w mokrym, musiałbym do bojki jakieś gacie z kieszeniami zakładać.

No widzisz i już masz problem z głowy gdzie schować bojkę ;) .

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2007, 08:09   

Przemo_C napisał/a:
musiałbym do bojki jakieś gacie z kieszeniami zakładać.

No cóż, pewnie tak... Pozostaje kwestia czy bojka ma być gadżetem do zabawy/treningu, czy też planujesz wykonac nurkowania, gdzie bojka będzie koniecznym sprzetem awaryjnym. Cel strzelania bojki może być różny - przy zastosowaniu bojki jako dekompresyjnej szybkośc jej strzelenia ma znaczenie drugorzędne. Bojka może podróżować w kieszeni, pod gumkami, na płycie, szpulka w innym miejscu. Mozna sobie pozwolić na składanie tego w wodzie - w końcu potrzebny jest tylko punkt odniesienia na dłuższy przystanek dekompresyjny, który możemy sobie przygotować.
Natomiast nieco inaczej wygląda sytuacja, gdy bierzesz pod uwagę, że bojka będzie strzelona np. z dna jako sygnalizacyjna. Jeśli to ma byc sygnalizacja awaryjna, to szybkość jej strzelenia ma podstawowe znaczenie (np. utrata kontaktu z wrakiem i dekompresja w toni). I tu powstaje problem szpulki.... Przeważnie na szpulce znajduje sie 30-35 m sznurka co oznacza, że z takiej głebokości można bojke strzelić. Wtdy lepiej jak bojka jest w kiezeni skafandra lub w kieszeni na plecach gotowa i złożona ze sznurkiem.
Przy głebszym nurkowaniu gdy zachodzi możliwość konieczności strzelenia w czasie dennym szpulka nie wystarcza - potrzebny kołowrotek awaryjny.
Generalnie najszybciej obsłużysz bojkę z kieszeni skafandra.
A kieszenie i tak potrzebne, bo gdzieś przecież musisz mieć zapasową maskę...

Nul 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2007, 12:23   

jcsjacekj napisał/a:
Nul napisał/a:
Dmucham z wydechu, ostatnio ćwiczę trzymanie bojki jedną ręką, ale jakoś odruch mam, żeby toto łapać dwiema..

A czym trzymasz automat w trakcie dmuchania ?

Przez "automat" mam tu rozumieć podstawowy II stopień? Trzymam go ustami. Mam go w pysku i nie wyciągam, tak mnie nauczono... Przechylam głowę lekko w lewo, powietrze wydychane leci sobie grezcznie do ustawionej w odpowiednim miejscu bijki i jakoś wlatuje... Jedna ręka trzyma bojkę, druga kołowrotek gdzieś nieco odsunięty, cobym się w niego nie zaplątała. Albo też dwie łapki na bojce, a kołowrotek w jednej z noch, co podobno może sprzyjać poplątaniu sznureczka...

Póki co, ćwiczę, nie powiem, żeby zawsze wychodziło doskonale...

Nul

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 06-09-2007, 12:59   

Nul napisał/a:
Trzymam go ustami....

A bardziej skomplikowanie nie da sie nadmuchac bojki?

Nul 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2007, 13:03   

martin napisał/a:

Pewnie się da. Można spróbować nosem. Przy okazji przedmuchiwania maski.

Nul

Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 06-09-2007, 13:12   

TomM napisał/a:

... Pozostaje kwestia czy bojka ma być gadżetem do zabawy/treningu, czy też planujesz wykonac nurkowania, gdzie bojka będzie koniecznym sprzetem awaryjnym. ...

Obecnie, bojka ma być "gadżetem do zabawy/treningu", chcę opanować jej obsługę korzystając z takiej konfiguracji jaką obecnie dysponuję (skrzydło, pianka, brak kieszeni bocznych). Zastosowania stosowne do nurkowania bezdekompresyjnego, oznaczenie własnej pozycji, przystanek bezp. w toni itp..

Co do samego strzału, nie mam problemów, poćwiczę i się nauczę. Zastanawiam się nad kwestiami związanymi z transportem, myślę, że zastosuję sposób podany przez Mina, czyli zmontowana bojka ze szpulką na tylnym d-ringu, lub alternatywnie - szpulka na tylnym d-ringu a bojka w kieszeni pod płytą.

styx 

Kraj:
USSR

Wysłany: 06-09-2007, 13:34   

Przemo_C napisał/a:
lub alternatywnie - szpulka na tylnym d-ringu a bojka w kieszeni pod płytą.

Jest jeden minus tego rozwiązania - źle skręcona szpula potrafi się rozwiązać i nawet tego nie zauważysz. Oczywiście rozwiązuje problem dobre jej zaplątanie i zabezpieczenie karabinkiem ;)

luis 

Stopień: TMX
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 06-09-2007, 16:07   

Nul napisał/a:
martin napisał/a:

Pewnie się da. Można spróbować nosem. Przy okazji przedmuchiwania maski.

Nul

:)
lub tez sprezentować sobie nieco inną bojkę:

wada: odrobinę większa po zwinięciu
zalety: nie trzeba nic wypinać, wpinać, przekręcać głowy, nadmuchiwać itd - zwyczajnie odkręcasz zawór :)

styx 

Kraj:
USSR

Wysłany: 06-09-2007, 16:11   

luis napisał/a:

zalety: nie trzeba nic wypinać, wpinać, przekręcać głowy, nadmuchiwać itd - zwyczajnie odkręcasz zawór :)

ciekawe co będzie jak ten zawór się odkręci sam kiedy bojka jest przymocowana do dringu czy w kieszeni ;P

luis 

Stopień: TMX
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 06-09-2007, 16:13   

styx napisał/a:
luis napisał/a:

ciekawe co będzie jak ten zawór się odkręci sam kiedy bojka jest przymocowana do dringu czy w kieszeni ;P

oh, zawsze mam przy sobie nóż wrazie gdyby jakiś złośliwy niewidzialny odkręcacz zaworów chciał mi zrobic takiego psikusa pod wodą ;)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu