Wysłany: 05-09-2007, 14:59 skafander TILOS prośba o opinie
Czy ktoś z Was używa skafandra TILOS, takiego jak ten T U T A J i jeżeli tak, czy mógłby podzielić się swoją opinią?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 05-09-2007, 22:18
nie znam tego skafandra ale cena jest gites i na pierwszy rzut okiem nie wyglada najgorzej choc ryzykowne moze byc kupowanie pianki tak egzotycznego producenta.
Czy ja wiem czy cena jest tka gites?? W tej cenie spokojnie można dostać BARE 7+7
A co do tej firmy to miałem na tych skafandrach okazje pływać w egiptowie i tak powiem szczerze że nic specjalnego- były wszystkie albo poprzecierane albo przy rzepach rozdarte ale może to dlatego że swoje już tam wypływały:P
pozdrawiam
Jeżeli wdepniesz w nurkowanie na ostro, polubisz nasze chłodniejsze wody, to prędzej czy później będziesz szukać czegoś suchego, doszedłem do tego wniosku bardzo szybko, więc nie miej złudzeń, że 7+7 wystarczy na lata .
Dlatego teraz uważam, że kupując piankę trzeba wybrać zestaw uniwersalny czyli 5mm overal + 7mm ocieplacz. W takim overalu możesz swobodnie nurkować w ciepłych krajach (można się czasem wesprzeć żyletą), a i w Polsce swobodnie wystarczy jak dołożysz do niego ocieplacz.
Wysłany: 11-09-2007, 16:13
Dziękuję za rady.
Interesował mnie ten bardzo elastyczny materiał i wkładka tytanowa, która ma jakoby dużo lepiej utrzymywać ciepło w skafandrze. Nie wiem czemu, ale podobają mi się skafandry z poprzecznym zamkiem na klacie, choć nigdy takiego nie miałem na sobie i nie wiem, czy to wygodne rozwiązanie.
Jak dotąd nurkowałem tylko w Equesie 5mm (chyba dualdive) i bywało, że marzłem a w dodatkowej bluzie było mi za ciasno. Zamek na plecach mi nie bardzo pasuje.
Nie ukrywam, że wygląd też jest ważny. Raczej nie lubię tych wszystkich malunków. Wolę proste i skromne formy (choć mam maskę demon i wyglądam trochę jak Batman, ale się nie widzę, a pływa mi się w niej fajnie ).
Pozdrawiam,
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 11-09-2007, 16:22
hara-kiri napisał/a:
Nie wiem czemu, ale podobają mi się skafandry z poprzecznym zamkiem na klacie, choć nigdy takiego nie miałem na sobie i nie wiem, czy to wygodne rozwiązanie.
Proponuje zebys przymiezyl cos takiego i sam ubral i rozebral. Mysle ze przestana ci sie podobac
Zdecydowanie wygodniej ubiera/rozbiera sie skafandry z zamkiem na plecach.
a co do tych "tytanowych/platinium/silver" wkładek, to nie wierz temu zbytnio
bo jest to głównie bełkot marketingowy. a już pisaniem że
Cytat:
"Mikrokomórkowy neopren najnowszej generacji zapobiega efektowi utraty grubości (i pływalności) pod wpływem ciśnienia"
to producent moooocno pojechał po bandzie...
chyba że zaraz Smok/$$ się zaraz wtrąci i powie
coś innego (np. o "apochromatycznych iluminatorach")...
jak już się pakujesz w mokry skafander w Polsce, to musi to być 7+7!
nie znam tego skafandra ale cena jest gites i na pierwszy rzut okiem nie wyglada najgorzej choc ryzykowne moze byc kupowanie pianki tak egzotycznego producenta.
Ty Scanerku to jakiś masochista jesteś? Nie masz jeszcze dość wciskania się w poprzeczny zamek? I to na dodatek nawet nie w suchym ale żeby to jeszcze robić w mokrej piance?
Przeca to jakiś chory umysł wykombinował!
Pozdroofki
gryf
1200? na scuba.com kosztuje 139$ plus wysylka , sa polskie firmy co ci to przesla za jakies .60 centow za funt (czyli jakies .45kg) takie firmy jak polonez , polamer ,
To może jeszcze ja dodam swoje przysłowiowe trzy grosze.
Używam tego skafandra od 2 lat z lekkim hakiem. Wybrałem go jak najbardziej świadomie z kilku powodów:
-poprzeczny zamek na klacie (heh... jedni uważają to za wadę, inni -w tym ja- za dużą zaletę)
-jednoczęsciowy, nieźle uszczelniony i z mięciutkiego, rozciągliwego neoprenu (zboczenie z czasu pancernych pianek)
-nadspodziewanie ciepły (jak już jest naprawdę chłodno, to zakładamjeszcze żyletkę)- to pewnie wynik ograniczenia cyrkulacji wody.
Dla mnie jest to jeden z lepszych skafandrów, z jakimi miałem do czynienia. Łatwozakładalny (trzeba się tylko... przyzwyczaic!) i niesamowicie dokładnie wykonany. Mogę tylko polecic.
P.S. Wiadomośc dla nadpobudliwych. Nic nie łączy mnie z importetem ani tym bardziej z producentem rzeczonych skafandrów.
Pozdrawiam. Gryzli.
Wysłany: 03-06-2009, 13:27
Rok temu kupiłam w Egipcie skafander Tilosa 5/4 mm (bo innych damskich nie było) i jestem bardzo zadowolona. Nurkowałam w nim w Morzu Czerwonym, Sródziemnym (na Krecie i na Rodos). Wygodny i ciepły, łatwo się go zakłada. Brat ma ScubaPro 7 mm i choc to lepsza marka, wole mojego Tilosa. W Morzu Śródziemnym, w maju nurkowałam kilkanascie razy i nie zmarzłam (bez kaptura). Polecam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko