Wybieram się w weekend potrenować strzelanie bojki, kiedyś miałem okazję tego próbować i większych problemów nie miałem jednak teraz chcę to na pewno zrobić dobrze.
Pojawiają się oczywiście pewne pytania, np. transport bojki, czy trzymać ją spiętą ze szpulką na tylnym d-ringu, czy w kieszeni pod płytą, a szpulkę osobno (gdzie?) ?
Jeżeli w kieszeni pod płytą to jak, od góry, czy wsunąć od dołu między materiał, a płytę, czy mocować ją gdzieś karabinkiem ?
Co do strzelania, analizowałem film z hogartian, nie zauważyłem jednak czy trzeba coś kombinować z pływalnością, np. ustawić się lekko ujemnie przy strzelaniu lub zwijaniu?
Poradźcie coś praktycy, bo nie chciałbym zmarnować sobotniego nurka odkrywając coś z pozoru oczywistego.
Aha dałem temat w dziale JESTEM POCZĄTKUJĄCY, żebyście sobie jaj nie robili.
Moja bojka "podróżuje" w gumkach przymocowanych na stałe do dolnych dziur w płycie. Zdjęcia chyba tu pod ręką nie mam, to nie pokażę. Nie jest "z góry" przypięta do szpulki czy kołowrotka. W razie potrzeby - ruch lewą ręką do tyłu i wyszarpnięcie nie sprawia problemów, udaje mi się to również przy stejdżach. Mój partnur ma też rozwiązanie gumkowe, ale z boku płyty.
Szpulkę trzymam w lewej kieszeni. Na tylnym dringu jeżdzi kolowrotek. Strzelam albo z tym, albo z tym.
Dmucham z wydechu, ostatnio ćwiczę trzymanie bojki jedną ręką, ale jakoś odruch mam, żeby toto łapać dwiema... No nic, może wyćwiczę...
Pzdr,
Nul
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-09-2007, 13:32
Przemo, tu jak zwykle - ile ludzi tyle rozwiązań - a bez praktyki się i tak nie obejdzie - proponuję wypróbować kilka sposobów i wybrać najwygodniejszy.
Abstrahując od miejsca montażu jeszcze można się zastanowić czy instalować bojkę razem ze szpulką czy zabawiać się w montaż tego pod wodą ?
Zibi72 [Usunięty]
Wysłany: 05-09-2007, 13:54
Szpulka z bojką i do kieszeni .
Osobiście polecam szpulkę Agira ,jest naprawdę doskonale wykonana i nie sprawia trudności przy utrzymaniu jej podczas rozwijania (strzelania) bojki.
Ostatnio zmieniony przez Zibi72 05-09-2007, 13:55, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 05-09-2007, 14:04
Zibi72 napisał/a:
Szpulka z bojką i do kieszeni .
Osobiście polecam szpulkę Agira ,jest naprawdę doskonale wykonana i nie sprawia trudności przy utrzymaniu jej podczas rozwijania (strzelania) bojki.
Wysłany: 05-09-2007, 14:30
Jeżeli chodzi Ci o ten dodatkowy zaczep na karabińczyk, to można i bez tego, ale jak na szpulce jest dużo linki, to czasem ten karabińczyk ciężko zaczepić. Da się z tym żyć.
Wysłany: 05-09-2007, 15:23
generalnie jak masz skrzydelko to mozesz wykonac na przyklad tak
wiem podniosa sie glosy ze moge zaplatac sie w siec czy cos ,ale puki co mi to nie grozi wiec nie pakuje jej do kieszeni .
co do technicznej strony strzalu samego to mozesz troszke spuscic ze skrzydla potem wziac glebszy oddech i strzelic bojke. ja tak robie ale tak czy inaczej aby plywalnosc byla doskonala przy wykonywaniu czegokolwiek to potrzeba wielu (zaje...ście) wielu godzin treningu.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 06-09-2007, 08:09
Przemo_C napisał/a:
musiałbym do bojki jakieś gacie z kieszeniami zakładać.
No cóż, pewnie tak... Pozostaje kwestia czy bojka ma być gadżetem do zabawy/treningu, czy też planujesz wykonac nurkowania, gdzie bojka będzie koniecznym sprzetem awaryjnym. Cel strzelania bojki może być różny - przy zastosowaniu bojki jako dekompresyjnej szybkośc jej strzelenia ma znaczenie drugorzędne. Bojka może podróżować w kieszeni, pod gumkami, na płycie, szpulka w innym miejscu. Mozna sobie pozwolić na składanie tego w wodzie - w końcu potrzebny jest tylko punkt odniesienia na dłuższy przystanek dekompresyjny, który możemy sobie przygotować.
Natomiast nieco inaczej wygląda sytuacja, gdy bierzesz pod uwagę, że bojka będzie strzelona np. z dna jako sygnalizacyjna. Jeśli to ma byc sygnalizacja awaryjna, to szybkość jej strzelenia ma podstawowe znaczenie (np. utrata kontaktu z wrakiem i dekompresja w toni). I tu powstaje problem szpulki.... Przeważnie na szpulce znajduje sie 30-35 m sznurka co oznacza, że z takiej głebokości można bojke strzelić. Wtdy lepiej jak bojka jest w kiezeni skafandra lub w kieszeni na plecach gotowa i złożona ze sznurkiem.
Przy głebszym nurkowaniu gdy zachodzi możliwość konieczności strzelenia w czasie dennym szpulka nie wystarcza - potrzebny kołowrotek awaryjny.
Generalnie najszybciej obsłużysz bojkę z kieszeni skafandra.
A kieszenie i tak potrzebne, bo gdzieś przecież musisz mieć zapasową maskę...
Dmucham z wydechu, ostatnio ćwiczę trzymanie bojki jedną ręką, ale jakoś odruch mam, żeby toto łapać dwiema..
A czym trzymasz automat w trakcie dmuchania ?
Przez "automat" mam tu rozumieć podstawowy II stopień? Trzymam go ustami. Mam go w pysku i nie wyciągam, tak mnie nauczono... Przechylam głowę lekko w lewo, powietrze wydychane leci sobie grezcznie do ustawionej w odpowiednim miejscu bijki i jakoś wlatuje... Jedna ręka trzyma bojkę, druga kołowrotek gdzieś nieco odsunięty, cobym się w niego nie zaplątała. Albo też dwie łapki na bojce, a kołowrotek w jednej z noch, co podobno może sprzyjać poplątaniu sznureczka...
Póki co, ćwiczę, nie powiem, żeby zawsze wychodziło doskonale...
... Pozostaje kwestia czy bojka ma być gadżetem do zabawy/treningu, czy też planujesz wykonac nurkowania, gdzie bojka będzie koniecznym sprzetem awaryjnym. ...
Obecnie, bojka ma być "gadżetem do zabawy/treningu", chcę opanować jej obsługę korzystając z takiej konfiguracji jaką obecnie dysponuję (skrzydło, pianka, brak kieszeni bocznych). Zastosowania stosowne do nurkowania bezdekompresyjnego, oznaczenie własnej pozycji, przystanek bezp. w toni itp..
Co do samego strzału, nie mam problemów, poćwiczę i się nauczę. Zastanawiam się nad kwestiami związanymi z transportem, myślę, że zastosuję sposób podany przez Mina, czyli zmontowana bojka ze szpulką na tylnym d-ringu, lub alternatywnie - szpulka na tylnym d-ringu a bojka w kieszeni pod płytą.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-09-2007, 13:34
Przemo_C napisał/a:
lub alternatywnie - szpulka na tylnym d-ringu a bojka w kieszeni pod płytą.
Jest jeden minus tego rozwiązania - źle skręcona szpula potrafi się rozwiązać i nawet tego nie zauważysz. Oczywiście rozwiązuje problem dobre jej zaplątanie i zabezpieczenie karabinkiem
A bardziej skomplikowanie nie da sie nadmuchac bojki?
Pewnie się da. Można spróbować nosem. Przy okazji przedmuchiwania maski.
Nul
lub tez sprezentować sobie nieco inną bojkę:
wada: odrobinę większa po zwinięciu
zalety: nie trzeba nic wypinać, wpinać, przekręcać głowy, nadmuchiwać itd - zwyczajnie odkręcasz zawór
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko