Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Znalazłem kłowrotek LOLA
Autor Wiadomość
$$
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 11:39   Znalazłem kłowrotek LOLA

To prawda zamieszczam ten temat bo i tak nie oddam, został znaleziony w Jastarni, więc stosując prawo morskie w czystej postaci, jest mój. Zamieszczam informację dla poprzedniego właściciela żeby się nie martwił, jest w "dobrych" rękach, nie rdzewieje i flądry na niego nie paskudzą.

powodzenia

VooDoo_73 

Stopień: OWD+A :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 11:59   

prawdziwie społeczna postawa
Gratuluję
M.

iwiki 

Stopień: GUE T2
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 12:05   

VooDoo_73 napisał/a:

tak, mozna powiedziec ze kolega $$ jest typowym społecznikiem.... i ta znajomosc prawa morskiego hohoho
Gratuluje!!!

$$
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 13:23   

W jeziorze Wuksniki musiałem "falandyzować" prawo morskie, tu tego nie robię.
Utopiłem 3 zegarki w królestwie Posejdona, to rekompensata z jego strony.

powodzenia

gladius 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 14:34   

iwiki napisał/a:
VooDoo_73 napisał/a:

tak, mozna powiedziec ze kolega $$ jest typowym społecznikiem.... i ta znajomosc prawa morskiego hohoho
Gratuluje!!!

No czego chcecie, pryz wziął.

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 15:12   

$$ napisał/a:
KasiaK napisał/a:
i nie nurkuje wcale.

Wróciłem z Jastarni, widziałem 3 różne ekipy:
1 techniczni, wejście do wody w przygotowanym sprzęcie sprawnie szybko, atmosfera zimna skupiona.
2 SSI "rozpiżdziaj" nielichy, towarzystwo musi być dodatkowo upominane o konieczności ubrania czegoś jeszcze, wejście bardzo długie, słownictwo fachowe jak na licencji "trembowel".
3 ekipa rekreacyjna ratowników pod wodzą Jarka (ten od rekordu pod lodem między przeręblami), sprzęt taki sobie, atmosfera , pomoc wzajemna znakomita!!!
4 gość w ubraniu na łódce przy wyjściu z portu, ubiera się w trakcie płynięcia, nurkuje obok technicznych samodzielnie, sprzęt zdecydowanie najtańszy, szybkozłącze do suchego od "jcsjacekj", na poprzednim nurkowaniu znalazł pod wodą kołowrotek LOLA.

Twoja opinia jest słuszna, godna polecenia dla większości nurkujących, lecz nie jest to jedyna droga do nurkowania.

powodzenia

$$ przecież już wcześniej w innym wątku informowałes o fakcie znalezienia tego kołowrotka.Pisałes o sobie co prawda w trzeciej osobie ...sorry:)ale ja sie domysliłem,ze tym Miszczem byłeś TY!

$$
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 15:18   

grzegorz napisał/a:
ale ja sie domysliłem

Wiesz jak mam się polewać wodą żeby w suchym dotrwać do nurkowania, to wolę się ubierać w trakcie płynięcia, zwłaszcza że mogę to czynić.

powodzenia

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 15:20   

Grzegorz?

a to "KasiaK napisał/a" to skąd żeś wziął? :)
prosze cytowac dokladnie :)

grzegorz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 15:35   

KasiaK napisał/a:
Grzegorz?

a to "KasiaK napisał/a" to skąd żeś wziął? :)
prosze cytowac dokladnie :)

Sorki wielkie oczywiscie,jako nieuk komputerowy zrobiłem to niepoprawnie.Obiecuję poprawę:)
pozdrawiam

[ Dodano: 05-09-2007, 16:36 ]
$$ napisał/a:
grzegorz napisał/a:
ale ja sie domysliłem

Wiesz jak mam się polewać wodą żeby w suchym dotrwać do nurkowania, to wolę się ubierać w trakcie płynięcia, zwłaszcza że mogę to czynić.

powodzenia

No, racja.Chodziło mi o mistrzostwo w poszukiwaniach skarbów.

TOMA52 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 18:03   

Smoku, czy kazde dzialanie dozwolone przez prawo jest moralnie sluszne? Widziales film "Komornik"? I jeszcze chwalic sie tym na forum...
Jak chcesz, to obok lewej burty "Delfina" na wys. srodokrecia lezy gdzies moj sekator. Jak znajdziesz to sobie go wsadz w smocza d...

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 05-09-2007, 18:12   

TOMA52 napisał/a:
obok lewej burty "Delfina"

Za bakburtą znaczy?

$$
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 18:35   

TOMA52 napisał/a:
czy kazde dzialanie dozwolone przez prawo jest moralnie sluszne?

Jeśli wejdziesz na pokład tonącego statku i doprowadzisz do portu jest twój, żeby wyciągnąć "1 dolara z morza trzeba zainwestować 2" maksyma poszukiwacza.
Z magazynu Andrzeja Sali nic nigdy nie zginęło za moją sprawą i z pozostałych miejsc do których miałem dostęp.
TOMA52 napisał/a:
Jak znajdziesz to sobie go wsadz w smocza d...

Dobra zaspawam w pozycji mocno otwartej i oddam żebyś mógł sobie .... .

powodzenia
Ostatnio zmieniony przez $$ 05-09-2007, 18:36, w całości zmieniany 1 raz  

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 20:25   

Dla przypomnienia:
prawo morskie stosujemy na wodach miedzyterytorialnych, Jastarnia i okolice to wody RP, obowiazuje zatem kodeks RP. Czyli przysluguje Ci znalezne w wysokosci 10% wartosci znalezionego przedmiotu.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 20:34   

Haw napisał/a:
Czyli przysluguje Ci znalezne w wysokosci 10% wartosci znalezionego przedmiotu.

Słusznie mówisz, czy wydobyte z głębokości większej niż 50 cm (dotyczy ziemi) nie należy do Skarbu Państwa ?
Ponieważ kilka osób widziało, to masz propozycję jak rozpoznać właściciela ?

powodzenia

grzegorz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 21:20   

$$ napisał/a:
Słusznie mówisz, czy wydobyte z głębokości większej niż 50 cm (dotyczy ziemi) nie należy do Skarbu Państwa ?
Ponieważ kilka osób widziało, to masz propozycję jak rozpoznać właściciela ?

Więc depozyt sadowy?

$$
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 21:48   

grzegorz napisał/a:
Więc depozyt sadowy?

Do tego dołóżmy koszta wydobycia i wtedy pytajmy czyja to własność. Jak jest na dnie to może być właściciela który nie dbał o swoje mienie, po wydobyciu 10% + koszta wydobycia, czy jak za Cara do pierdla ?

powodzenia

grzegorz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2007, 22:31   

$$ napisał/a:
Do tego dołóżmy koszta wydobycia i wtedy pytajmy czyja to własność. Jak jest na dnie to może być właściciela który nie dbał o swoje mienie, po wydobyciu 10% + koszta wydobycia, czy jak za Cara do pierdla ?

No to w tym przypadku koszty niewielkie,gazy-pewnie powietrze 1pln litr,no i koszt łodzi.musisz odliczyć procent swojego zadowolenia w kosztach z tytułu fajnego nurka

$$
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 09:26   

grzegorz napisał/a:
musisz odliczyć procent swojego zadowolenia w kosztach z tytułu fajnego nurka

Ja ? ten który stracił powinien być zachwycony że stracił tylko sprzęt, a nie życie.

Poważnie, to albo się szuka własnego sprzętu, albo odpływa zostawiając na pastwę losu. Jeśli zostawiliśmy, to roszczenie praw własności gdy tego nie wpisaliśmy do księgi wieczystej (jestem świadomy że dotyczy to nieruchomości, w takiej sytuacji proponuję intercyzę z Posejdonem (to czyste jaja)), jest lekką błazenadą.

powodzenia

Leszek Nowak 

Stopień: TDI/SDI IT
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2007, 09:36   

$$ napisał/a:
więc stosując prawo morskie w czystej postaci, jest mój

Jesteś pewien? Według prawa właściciel ma rok czasu na wydobycie przedmiotu. Po tym okresie przedmiot staje się własnością Skarbu Państwa.
Jednym słowem według prawa właśnie przyznałeś się do kradzieży :)

$$
[Usunięty]

Wysłany: 07-09-2007, 10:26   

Leszek Nowak napisał/a:
przyznałeś się do kradzieży

Tak, lub zadbałem o niezaśmiecanie wód.
Leszek Nowak napisał/a:
Według prawa właściciel ma rok czasu na wydobycie przedmiotu.

Ponieważ jest ze stali nierdzewnej, a ma wżery to był pod wodą względnie długo.

powodzenia

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu