Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Znalazłem kłowrotek LOLA
Autor Wiadomość
TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2007, 10:58   

Leszek Nowak napisał/a:
właśnie przyznałeś się do kradzieży

Chyba jednak niezupełnie. Czyżby to nie była własność porzucona? Porzucenie rzeczy ruchomej jest wyzbyciem sie prawa własności - art 180 KC. Możemy mieć do czynienia z zawłaszczeniem - nabyciem własności rzeczy ruchomej porzuconej przez objęcie jej w posiadanie samoistne (art 181 KC). Stosując nierozważnie słowo "kradzież" dopuściłeś się występku z art 212 par 2 KK. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego :ping:

tOmki 

Stopień: PADI, CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2007, 10:59   

teraz pozczakmy na matematyczne rownanie opisujace charakterysteke glebokosci wzeru w stosunku do czasu przebywania tego kolowrtotka w wodzie. w celu udowodnienia iz byl on tam ponad rok
Ostatnio zmieniony przez tOmki 07-09-2007, 11:09, w całości zmieniany 1 raz  

$$
[Usunięty]

Wysłany: 07-09-2007, 11:13   

tOmki napisał/a:
iz byl on tam ponad rok

To jest nie istotna sprawa kołowrotek, istotną sprawą jest zebranie informacji jaki jest stan prawny znalezisk podwodnych.

powodzenia

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2007, 12:28   

Leszek Nowak napisał/a:
przyznałeś się do kradzieży

troszkę się kolego zagalopowałeś
tOmki napisał/a:
na matematyczne rownanie opisujace charakterysteke glebokosci wzeru w stosunku do czasu przebywania tego kolowrtotka w wodzie.

a to może być ciekawe..

tomkozd 

Stopień: posiadam
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2007, 19:49   

$$ napisał/a:
To jest nie istotna sprawa kołowrotek, istotną sprawą jest zebranie informacji jaki jest stan prawny znalezisk podwodnych.
powodzenia

Istotne jest abyś zadał sobie pytanie po co w ogóle napisałeś ten post? Chyba tylko po to, żeby drażnić innych.
Możesz przyjąć poziom istotności 0,05...

$$
[Usunięty]

Wysłany: 07-09-2007, 21:04   

tomkozd napisał/a:
Chyba tylko po to, żeby drażnić innych.

Dowiedziałem się kilku nowych rzeczy, zapewne nie tylko ja.
tomkozd napisał/a:
Możesz przyjąć poziom istotności 0,05...
Dla jakiej hipotezy i jakiego rozkładu mam przyjąć pozom ufności 0,95 ?

powodzenia

tomkozd 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2007, 00:04   

$$ napisał/a:
Dowiedziałem się kilku nowych rzeczy, zapewne nie tylko ja.

Ryszard...jeżeli tak się mogę zwracać, to czego się dowiedziałeś? Skutków prawnych tego, że wziąłeś/znalazłeś/jak zwał tak zwał ten kołowrotek? Określonych paragrafów? Reakcji innych ludzi na Twoje ogłoszenie? Przyznam, że Twoje podejście mnie zdumiewa.

$$ napisał/a:
Dla jakiej hipotezy i jakiego rozkładu mam przyjąć pozom ufności 0,95 ?
powodzenia

Możesz przyjąć...0,95, ale w przypadku szacowania przedziału ufności dla Ciebie...i zostawmy to bo jest nie związane z tematyką.
Ostatnio zmieniony przez tomkozd 08-09-2007, 00:04, w całości zmieniany 1 raz  

$$
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2007, 10:09   

tomkozd napisał/a:
Przyznam, że Twoje podejście mnie zdumiewa.

Kołowrotek pierniczę, dowiedziałem się że: ktoś coś tanio zdobył źle, coś zrobił drastycznie zmniejszając koszta źle, znalazł źle, ma paskudny charakter źle (lub dobrze).
Kilka informacji o statusie prawnym to nowe informacje, jeśli wiedziałeś to fajnie.
tomkozd napisał/a:
ale w przypadku szacowania przedziału ufności dla Ciebie...

Fajnie że orientujesz się w Teorii Pomiarów, zabawniej było wpisać poziom istotności 0,95 wtedy ufności by wynosił 0,05.

nseal 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2007, 10:38   

$$ napisał/a:

Kołowrotek pierniczę, dowiedziałem się że: ktoś coś tanio zdobył źle, coś zrobił drastycznie zmniejszając koszta źle, znalazł źle, ma paskudny charakter źle (lub dobrze).
Kilka informacji o statusie prawnym to nowe informacje, jeśli wiedziałeś to fajnie.

Bla bla bla... jedyne co wynika z Twojego posta to fakt ze jestes żałosny. Nawet jezeli cos jest zgodne z prawem, w co w tym przypadku nie wnikam (wiem - zaraz napiszesz ze sa tacy co wnikaja, ze nie mam wiedzy itp), to sa jeszcze zwykle zasady określające stosunki międzyludzkie. Kazdy na jakims poziomie by zapytal o to czy ktos nie szuka tego kolowrotka - tryumf taki sam, a przy okazji koleżenska postawa. Człowiek bez takich zasad po prostu schowałby kołowrotek do torby i zachował ten fakt dla siebie.
Ty jestes trzecim przypadkiem: chełpisz sie tym ze znalazłeś i "trafił w dobre rece"... tzn. oddałeś go komuś? :) Bo chyba nie piszesz o sobie?

Wystwiłeś sobie świadectwo. Wiem że nie warto z Tobą nurkować, teraz dodatkowo dowiaduję się że nie warto Cię znac, gdyż jesteś człowiekem pozbawionym elementarnych zasad.

Do tego że nazwałeś mnie onegdaj kłamcą wrócę... jeżeli będzie nam dane kiedykolwiek na siebie trafić bez bezpiecznego filtra w postaci forum.

$$ napisał/a:

Fajnie że orientujesz się w Teorii Pomiarów, zabawniej było wpisać poziom istotności 0,95 wtedy ufności by wynosił 0,05.

Niesamowite, Teoria Pomiarów? Nie wiem jak to wygląda w tej chwili, ale przedziały ufności to ZTCP materiał matematyki z zakresu IV klasy LO profil mat-fiz. Chyba wtedy podstawy statystyki się robi z elementami rachunku prawdopodobieństwa... ale tu się mogę mylić.

Ryszardzie, mały off topic, ale tak mi przyszło do głowy dzisiaj jak się zastanawiałem nad naszymi i nie tylko wymianami zdań (w sumie Tobie to na pewno nie przeszkadza, bo 90% tego co piszesz to off topic): z niewątpliwie szerokiego zakresu Twojej wiedzy (piszę to bez ironii) zgaduję że możesz być pracownikiem naukowym. Powiedz, czy uczysz innych ludzi? W sposób sformalizowany, tzn. w formie wykładów?
Ostatnio zmieniony przez nseal 08-09-2007, 11:17, w całości zmieniany 2 razy  

$$
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2007, 12:02   

nseal napisał/a:
tzn. w formie wykładów?

Na szczęście nie, dla obu stron.
nseal napisał/a:
Niesamowite, Teoria Pomiarów?

"Teoria Pomiarów" Praca zbiorowa pod redakcją Henryka Szydłowskiego Skrypt dla studentów fizyki uniwersytetów, wyższych szkół pedagogicznych i wyższych szkół nauczycielskich. To taki fundament.

Wracając do kwestii zegara, to dokładnie opisałem stan który jest spójny chronologicznie i podałem mechanizm psychologiczny tego co utrwaliłeś w pamięci.
A z tego co pamiętam to się na mnie obraziłeś i ignorujesz.

powodzenia

nseal 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2007, 12:41   

$$ napisał/a:
Na szczęście nie, dla obu stron.

Fakt:) Uspokoiłeś mnie.

$$ napisał/a:

"Teoria Pomiarów" Praca zbiorowa pod redakcją Henryka Szydłowskiego Skrypt dla studentów fizyki uniwersytetów, wyższych szkół pedagogicznych i wyższych szkół nauczycielskich. To taki fundament.

Jasne... czyli statystyka dla humanistów. Taki fundament to ludzie w ogólniaku dostawali. To podstawowy kurs statystyki.

$$ napisał/a:

Wracając do kwestii zegara, to dokładnie opisałem stan który jest spójny chronologicznie i podałem mechanizm psychologiczny tego co utrwaliłeś w pamięci.

Pieprzenie. Podałeś nagłówki, ja Ci napisałem że to bzdura. Nie osłabiaj mnie z mechanizmem psychologicznym... po pierwsze nie sądzę byś miał o tym pojęcie, po drugie dokładnie pamiętam co robiłem. Przeceniasz się.

$$ napisał/a:

A z tego co pamiętam to się na mnie obraziłeś i ignorujesz.

Obraziłem się? Przeceniasz się ponownie.
Ignoruję? Fakt, ale czasami ciekawość zwycięża i jednak czytam co napiszesz. Niestety, mam słabości i czasami bywam niekonsekwentny. Czasami to ma sens, jak w temacie odnośnie RAW chociaż wtedy niepotrzebnie poszedłeś w pyskówkę. Czasami, jak tu, nie ma żadnego, bo piszemy o czymś o czym zdajesz się nie mieć pojęcia - o jakości zachowań.

To troszkę jak z Twoim "powodzenia". Piszesz komuś że kłamie, a na koniec "powodzenia". Zauważasz brak konsekwencji? Ja bym nie życzył powodzenia komuś kogo uważam za kłamcę. Po prostu - nie zadaję się z takimi ludźmi. Nie jestem Kaczyńskim.

Po zastanowieniu się ja teraz też niepotrzebnie idę w pyskówkę, więc... znikam ponownie.
Ostatnio zmieniony przez nseal 08-09-2007, 12:43, w całości zmieniany 1 raz  

tomkozd 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2007, 14:38   

No więc dobrze, proponuję zakończyć wątek.
Ustaliliśmy co następuje:
1. Został znaleziony kołowrotek, kolega się pochwalił, nie odda jak podkreślił, właściciel ma się nie martwić - już go nie zobaczy, ale jest w dobrych rękach, więc jest gitara.
2. Wykładnia co do znaleźnego jest nie do końca jasna, a może i jasna biorąc pod uwagę prawo morskie, prawo rzeczowe, zobowiązania, etc. etc.
3. Nie wszyscy potrafią zrozumieć postępowania i sposób ekspresji osoby będącej w posiadaniu kołowrotka.
4. Post miał charakter typowo informacyjny jak się okazuje, można było się ponadto trochę nauczyć (zwłaszcza z teorii estymacji - ps. faktycznie "trochę" się w tym orientuję).

Tym miłym akcentem proponuję zamknąć ten ciekawy wątek i życze wszystkim udanego nurkowego weekendu.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2007, 14:49   

nseal napisał/a:
Taki fundament to ludzie w ogólniaku dostawali

Dokładnie.
nseal napisał/a:
ja Ci napisałem że to bzdura.

Jest tam w twoim poście wpis Dodano, co oznacza że dopisałeś część informacji, widnieje tam też data, niestety generowana przez forum, tak się składa że jest późniejsza niż w PW.
Proszę nie rób z siebie idola.
Zasuwasz dużo opinii wartościujących, popełniłeś błąd i zostało to "docenione".

powodzenia

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2007, 18:51   

$$ napisał/a:

Smok,po tym kawałku zaczynam dopatrywać sie u Ciebie poczatków stanu depresyjnego.Masz rodzinę,bliską?Porozmawiaj z nią.Od takiego poczucia niedocenienia siebie,mogą wywiązać sie w późniejszym czasie nieładne mysli:)
pozdro

$$
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2007, 19:12   

grzegorz napisał/a:
po tym kawałku zaczynam dopatrywać sie

Wiesz to nie jest takie proste, jak napisałem prawdę o cenach moich suchych skafandrów wywołało to zdenerwowanie wielu forumowiczów, z innymi zdobyczami było podobnie.
A pisanie jak ominąć wysokie koszta, wywołuje jeszcze większe zdenerwowanie.
Dlatego przyjmij jako założenie początkowe, mam paskudny charakter i dobrą pamięć.

powodzenia

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2007, 21:05   

$$ napisał/a:
Dlatego przyjmij jako założenie początkowe, mam paskudny charakter i dobrą pamięć.

No,nie wiem,czy ta pierwsza charakterystyka jest najbardziej porządana w nurkowaniu,szczególnie partnerskim :zdz:

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 08-09-2007, 21:45   

Kompletne OT:

Ryszard, juz drugi raz w tym watku uzyles przymiotnika "paskudny".

Uwazaj, bo on nie wszdzie jest odbierany pejoratywnie :D

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2007, 22:09   

$$
Ja to bym jednak najpierw zamiescila posta, ze znalazlam. Poczekala i jakby nikt sie nie odezwal to dopiero wtedy uznalabym kolowrotek za swoj.

Mania

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 09-09-2007, 00:44   

Mania napisał/a:
$$
Ja to bym jednak najpierw zamiescila posta, ze znalazlam. Poczekala i jakby nikt sie nie odezwal to dopiero wtedy uznalabym kolowrotek za swoj.

Mania

nie wierze ze $$mok wie dlaczego tak mialby zrobic

Jaga19 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2007, 10:50   

Mania napisał/a:
Poczekala i jakby nikt sie nie odezwal to dopiero wtedy uznalabym kolowrotek za swoj.

Za swój? A jakim prawem?

A może właściciel po nią wróci i fajnie byłoby, aby ta rzecz leżała tam, gdzie ją zostawił?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu