Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Łowiectwo
Autor Wiadomość
Tomek O. 

Wysłany: 16-08-2007, 08:42   

Ja jestem myśliwym. Uprawiam jednak łowiectwo podwodne. Mam kuszę pneumatyczną 40 cm, kartę łowcy podwodnego, przestrzegam wymiarów i okresów ochronnych. Jednakże, do tej pory nic nią nie ustrzeliłem z braku okazu godnego wystrzału. Poluję rzadko ze względu na durne przepisy ograniczające podwodnym łowcom dostęp to wód.

agrest 

Stopień: starszy moczydupa
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-08-2007, 11:38   

Tomek O. napisał/a:
durne przepisy ograniczające podwodnym łowcom dostęp to wód.

Mozesz rozwinac?

J.

sabina 

Stopień: brak
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2007, 09:46   

Kwestie legalnego wykonywania łowiectwa reguluje w Polsce ustawa prawo łowieckie oraz rozp dotyczące warunków wykonywania polowania. Okreslają one gatunki zwierzyny łownej i broń mysliwską, Miedzy innymi oczywiście. Rybek i innych podwodnych zyjątek :bee; nie zalicza się do gatunków łownych... no chyba, że np piżmak-drapieżnik, ktorego strzela się w wodzie... jakkolwiek: ryby nie są gatunkami łownymi, a do tego kusza nie zalicza się do broni mysliwskiej.... Tak, więc z tego wynika, że polowanie na "węgorze, pod wodą, z kuszy czy "z noża" to nie jest legalne polowanie.
Ale dlaczego nikt nie wpadł na pomysl, ażeby z inicjatywy obywatelskiej spróbowac przepchnąc te kwestie i uregulować je prawnie?
Cza na działanie stowarzyszenia :humor:
Pozdrawiam cieplutko znad słonecznego Bałtyku
Sabcia

VooDoo_73 

Stopień: OWD+A :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2007, 10:49   

ona chyba jest uregulowana przez polski związek wędkarski, ale na ten temat to wędkarze już raczej powinni...
M.

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2007, 11:04   

Myślisz? Jeśli chodzi o "przedmiot" połowu może tak, ale jeśli chodzi o "narzędzie".... nie wiem,... jesli miałaby być to kusza to raczej wchodzi w narzędzia niebezpieczne i łowienie za pomocą kuszy nie ma nic wspólnego z wędkarstwem... przy pomocy noża tym bardziej.... więc raczej to ustawa prawo łowieckie powinna okreslać te kwestie i rozp dot. wykonywania polowania z okresleniem dopuszcalnych narzędzi.
Pozdrowionka VooDoo :pa:

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 11-09-2007, 11:09   

Cytat:
Myślisz?

Wiem: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2001/1559.htm

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2007, 12:05   

No to w czym problem? Uzycie kuszy jest legalne. Jednak zboczenie zawodowe nie pozwala mi na pominięcie faktu, że użycie tak niebezpiecznego narzędzia jak kusza powinno być uregulowane trochę poważniejszym aktem prawnym... np ustawą o broni iamunicji.. ol ile nie jest, nie interesowałam się dotąd kwestią uzycia kuszy. W łowiectwie nie jest dopuszczalna. Jakkolwiek - to niebezpieczne narzędzie i jej posiadanie i używanie powinno być obwarowane przepisami ustawy o broni i aminucji = moja opinia rzecz jasna. Na marginesie - skandalem jest to poziom dostepności do używania wiatrówek ... niebezpieczne jak cholera a obwarowane w żadnym stopniu...

FotoMiś 

Stopień: starszy respirant
Kraj:
Saudi Arabia

Wysłany: 11-09-2007, 12:25   

sabina napisał/a:
skandalem jest to poziom dostepności do używania wiatrówek ... niebezpieczne jak cholera a obwarowane w żadnym stopniu...

No jaaaasne.... Jeszcze zapomniałaś o nożach, za pomocą których popełnia się w Pomrocznej gros zabójstw. Koniecznie powinny być którsze niż 10 cm i obowiązkowo mieć zaokrąglone końce - reszta wyłącznie na pozwolenie. Bo przecież najbezpieczniej nam było za Stalina.. :smok:

Michał

VooDoo_73 

Stopień: OWD+A :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2007, 12:29   

a swoją drogą ciekawe, że w łowiectwie nie można kuszami. to z łuku też nie można do zwierzyny? jak nasi dziadowie?
M.

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-09-2007, 12:47   

FotoMiś - niebezpiecznym narzedziem może być teoretycznie wszystko, nawet łyzeczka do herbaty, jesli wsadzisz ją komuś w oko lub w nos i dotrzesz do mózgu... jeśli go znajdziesz...
Znam wiele przypadków, kiedy z wiatrówki dziaciak postrzelił czlowieka w głowę, oko tętnicę szyjną itd. z bliskiej odległści... efekt - wiadomo, trwałe kalectwo, duży uszczerbek na zdrowiu, zgon. Chyba moja obawa jest uzasadniona, zatem. Natomiast wkrętka o staliniźmie - mało na miejscu raczej.
VooDoo - takie mamy przepisy, dobre, czy nie.... nie dyskutuję. Z całą pewnością kusza jest ciekawym narzędziem, cichym... w wielu krajach legalnie używa się jej do polowań np w Kanadzie. Łuk podobnie. W sumie nie wiem, co stoi na przeszkodzie. Może obawa przed zbyt dużą dostepnością. Może potrzeba obwarowania wykonywania polowań w taki sposób, aby nie miało do niego dostepu nielegalnie zbyt dużo osób. Gdyby kusza była dozwolona a jest legalna pod wodą np. , to nurek spokojnie może ja kupić, tak? Zresztą chyba każdy - nie wiem. I może sobie kusować - tak? Po cichu - tak? Chyba nie moznaby bylo nad tym zapanowac...

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 13-09-2007, 23:51   

sabina napisał/a:
FotoMiś - niebezpiecznym narzedziem może być teoretycznie wszystko, nawet łyzeczka do herbaty,

Dlatego wlasnie nie powinno być ograniczen w posiadaniu broni zarowno scyzorykow szabli mieczy toporow kusz pistoletow karabinow granatow granatnikow min czolgow armat bomb bombowcow wyrzutni rakiet broni atomej chemicznej biologicznej i wszelkiej innej jaka czlowiek jest w stanie wyprodukowac

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2007, 10:40   

Nie odniosę się do Twojej odpowiedzi, z oczywistych względów.

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2007, 08:58   

Scaner ma rację. To nie broń zabija. :snajp:
A co do jego wypowiedzi. Ja też mam dość rożnej maści nawiedzonych, co to twierdzą, że jak dadzą nam pozwolenie to się zaraz pozabijamy.
Tak, jak byśmy noży w kuchni nie mieli.
A tu patrz pan, nasi sąsiedzi jeszcze nie maja popodcinanych gardeł.
A co do jej legalnego posiadanie.
"Wolę, aby 3 mnie sądziło, niż 4 niosło".
Ostatnio zmieniony przez WW 17-09-2007, 08:59, w całości zmieniany 1 raz  

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2007, 09:39   

Mam inne zdanie. Jestem zdecydowaną przeciwniczką legalizacji, udostępnienia możliwości posiadania broni palenj bez żadnych ograniczeń. Podobnie jak eutanazji i innych...
A to z prostej przyczyny: uważam, że dopóki istnieje ograniczenie znacznie mniejszy odsetek sięga po to, co zabronione a i łatwiej jest to kontrolować. Jeżeli dalibyśmy możliwość nieograniczonego dostępu np do posiadania broni palnej to po pierwsze ze zwykłej ludzkiej ciekawości znacznie wiecej osób sięgnełoby po nią, po drugie ludzie mając świadomość, że sąsiad ma lub może mieć - chceliby mieć możliwość użycia wspólmiernej siły "w razie czego", po trzecie właściwie nie byłoby możliwości kontrolowania kto, co, ile, kiedy itp. Inna szkoła mowi, że owoc zakazany smakuje najlepiej i wręcz przeciwnie: gdyby wszyscy mieli możliwość to wcale nie mieliby na to ochoty...
Moje zdanie jednak jest takie ja powyżej. Mam prawo, prawda?
Pozdrowionka

[ Dodano: 17-09-2007, 09:39 ]
Mam inne zdanie. Jestem zdecydowaną przeciwniczką legalizacji, udostępnienia możliwości posiadania broni palenj bez żadnych ograniczeń. Podobnie jak eutanazji i innych...
A to z prostej przyczyny: uważam, że dopóki istnieje ograniczenie znacznie mniejszy odsetek sięga po to, co zabronione a i łatwiej jest to kontrolować. Jeżeli dalibyśmy możliwość nieograniczonego dostępu np do posiadania broni palnej to po pierwsze ze zwykłej ludzkiej ciekawości znacznie wiecej osób sięgnełoby po nią, po drugie ludzie mając świadomość, że sąsiad ma lub może mieć - chceliby mieć możliwość użycia wspólmiernej siły "w razie czego", po trzecie właściwie nie byłoby możliwości kontrolowania kto, co, ile, kiedy itp. Inna szkoła mowi, że owoc zakazany smakuje najlepiej i wręcz przeciwnie: gdyby wszyscy mieli możliwość to wcale nie mieliby na to ochoty...
Pozdrowionka

Jaga19 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2007, 09:46   

sabina napisał/a:
że dopóki istnieje ograniczenie znacznie mniejszy odsetek sięga po to, co zabronione

Święte słowa.
Pomyślcie o tych wszystkich, którym agresja nie jest obca i działają impulsywnie.
Strach się bać, że mogliby chwytać za broń kiedy im to tylko przyjdzie do głowy.

Zibi72
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2007, 09:47   

sabina napisał/a:
Pozdrowionka

[ Dodano: 17-09-2007, 09:39 ]
Pozdrowionka

Mam podwójne widzenie. :bee;

A co do legalizacji to jestem przeciwnikiem synek zawinie gnata tatusia do szkoły i będzie Doom w realu .
Jak ktoś chce sobie postrzelać to na strzelnicy albo niech jedzie do Afganistanu tam jeszcze bedzie ciekawiej.

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2007, 10:27   

Zyzowaty baranek jesteś :bee;
Tak mi jakoś wyszło... ale może w ten sposób dobitniej wyraziłam swoje poglądy :hihi-:

Jaga - dzięki za wsparcie, ale żeby zaraz święte słowa... w moich ustach nie pojawią się raczej :hihi-: - jakkolwiek - miłe to.
Pozdrowionka
Sabcia

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2007, 14:43   

sabina napisał/a:

Ależ ja nie mówiłem, że bez żadnych ograniczeń. Problem w tym, że poruszamy się "od bandy do bandy". To nie tak, że albo całkowity zakaz, jak obecnie, albo broń na straganie. Prawo jazdy też jest dla wszystkich, ale nie dla każdego. Ale jako niekarany, który przeszedł test psycho to dlaczego nie ???

sabina napisał/a:

A to z prostej przyczyny: uważam, że dopóki istnieje ograniczenie znacznie mniejszy odsetek sięga po to, co zabronione a i łatwiej jest to kontrolować.

Problem w tym, że przestępcy już ją mają. Natomiast zwykły obywatel jej nie ma i dlatego bandyta śmiało wchodzi do jego domu jak do swojego. Bo nic mu nie można zrobić !!!! No przesada, można zadzwonić na policję ;fuck:
W chwili powszechnego dostępu do broni złodziej musiał by założyć, że ofiara może się skutecznie bronic. :snajp: Większość włamań i napadów zakłada całkowita bezradność ofiary. Już sam fakt, że MOŻE ona mieć broń, skłoniła by ich do wyważenia , czy opłaci się ryzykować własnym życiem.

sabina napisał/a:

Jeżeli dalibyśmy możliwość nieograniczonego dostępu np do posiadania broni palnej to po pierwsze ze zwykłej ludzkiej ciekawości znacznie wiecej osób sięgnełoby po nią,

I bardzo dobrze. Może bandyci czuli by się mniej bezkarnie.

sabina napisał/a:

po drugie ludzie mając świadomość, że sąsiad ma lub może mieć - chceliby mieć możliwość użycia wspólmiernej siły "w razie czego"

Teraz ma nóż, piłę spalinowa, grabię, kosę itp. , ale sąsiad nadal żyje, więc może nie chcemy ich wszystkich natychmiast pozabijać. :bee;

sabina napisał/a:

, po trzecie właściwie nie byłoby możliwości kontrolowania kto, co, ile, kiedy itp.

Wszak jej kupno wiąże się z rejestracją, więc była by kontrola i to ścisła.

sabina napisał/a:

Inna szkoła mowi, że owoc zakazany smakuje najlepiej
Ja w to wierzę i wręcz przeciwnie: gdyby wszyscy mieli możliwość to wcale nie mieliby na to ochoty...

W USA jest miasteczko, gdzie istnieje obowiązek posiadania broni. W miasteczku jest tylko sam szeryf i nie ma policji. Zniknęły też kradzieże i napady a wieczorami można spokojnie iść ulicą.

sabina napisał/a:

Dokładnie tak. Jak ktoś nie chce, to wszakże nie musi mieć broni. Jak ktoś chce, to powinien mieć prawo ją posiadać i odpowiadać za jej użycie. Skoro badanie psyche potrafi określić czy morderca może wyjść na przepustkę, to dlaczego zakładać, że takie samo badanie nie wykaże, kto nie powinien mieć broni.

sabina 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2007, 15:08   

Bardzo rozsądne te Twoje uzasadnienia - przyznaję. Jednakże moje zdanie póki co jest niezmienne, co nie znaczy, że nie ewoluuję i podobno tylko krowa nie zmienia zdania bo nie myśli :bee; . Wiesz, ja mam kilka sztuk broni i w pełni zdaję sobie sprawę z odpowiedzialności, jaka na mnie ciąży z tego tytułu oraz z wielu ograniczeń, jakie są z tym związane. Temat nie jest łatwy i tyle, ile życiowych sytuacji, tyle pomysłów na uregulowanie tego typu kwestii. Wszystko jest dla ludzi, ale jedynie dla tych rozsądnych. Niestety nikt nam nie da gwarancji, że gość, który pomyślnie przejdzie badania psycho nie jest schizofrenikiem... nie oszukujmy się... sama znam co najmniej jednego gościa, który posiada zarówno broń osobistą jaki i myśliwską a wierz mi - mówię to nie bez uzasadnienia - powinien leczyć się u psychiatry...
Po raz kolejny - niestety - nie potrafimy stworzyć takiego systemu prawnego, który wyczerpywałby wszystkie możliwe konfiguracje.. życie pisze ciekawsze scenariusze. Tak, więc póki co - jestem przeciw legalizacji.
Pozdrawiam
Sabcia

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2007, 15:22   

WW napisał/a:

Problem w tym, że przestępcy już ją mają. Natomiast zwykły obywatel jej nie ma i dlatego bandyta śmiało wchodzi do jego domu jak do swojego. Bo nic mu nie można zrobić !!!! No przesada, można zadzwonić na policję ;fuck:

Nie przesadzaj. Ci bandyci którza ja mają to bynajmniej nie zajmują się drobnymi rozbojami ani wchodzeniem ci "na chatę" kiedy w niej jesteś. Tak więc póki co ~ 90% przestępców nie ma broni palnej. A ci którzy ją mają zajmują się powazniejszymi rzeczami (banki, tiry, porwania etc.) a nie "drobnicą" która jest dla przeciętnego obywatela najbardziej uciążliwa.

WW napisał/a:

W chwili powszechnego dostępu do broni złodziej musiał by założyć, że ofiara może się skutecznie bronic. :snajp: Większość włamań i napadów zakłada całkowita bezradność ofiary. Już sam fakt, że MOŻE ona mieć broń, skłoniła by ich do wyważenia , czy opłaci się ryzykować własnym życiem.

Ależ ofiara ma moralne prawo się bronić (abstrahujmy tutaj prosze do kwestii prawnych, bo tutaj to praktyka pokazuje ze nadzbyt czesto z ofiary stajesz sie katem) i ma ku temu mozliwości. Tylko po cholere Ci do tego broń palna? Trudno mi wyobrazic sobie realna sytuacje w której broń palna byłaby niezbędna do obrony przed złodziejem. A jeslibys posiadał takową broń to albo stałaby sie łatwym łupem i byłaby skradziona wraz z innymi rzeczami z domu,a lbo byłaby łądnie zamknieta w kasetce, niezaładowana, amunicja tzrymana osobno w drugiej kasetce: wsyztsko zgodnei z prawem. Tyle tylko ze wtedy mozliwosci jej użycia sa minimalne. A czy napastnik by się zastanowił? Pewnie tak. Jesli były zdecydowany zaatakowac/włamac się to na penwo postarałby się o własną broń i na pewno były gotowy jej użyc przeciwko tobie jeśli tlyko bys drgnął. On miałby świadomość ze może zginąć od twojej kuli jelsi sie obudzisz. Gdybys NIE miał broni pozostałaby mu opcja pt ucieczka, ale w tej sytaucji gdy moze zarobic kulke w plecy bo ty masz/mozesz meic bron,to raczej cie zastrzeli i wteyd zwieje z łupem.[/quote]

WW napisał/a:
Teraz ma nóż, piłę spalinowa, grabię, kosę itp. , ale sąsiad nadal żyje, więc może nie chcemy ich wszystkich natychmiast pozabijać. :bee;

Popełnaisz zasadniczy błąd. Uważasz że jeśli Ty nikogo nie zabiłeś to:
a) nie bedziesz skłonny tego zrobic
b) nikt inny tego nie zrobi

A tymczasem jest całe mnóstwo przypadków ludzi którzy przechodzą testy psychologiczne "na bron" a okazuje się że nie powinni.

WW napisał/a:
Wszak jej kupno wiąże się z rejestracją, więc była by kontrola i to ścisła.

Ale większa ilosc jednostek broni posiadanych przez obywateli pociągnie za sobą większa liczbę jednostek skradzionych/zagubionych. A wiec takich które dostaną się w ręce niebezpieczne.

Poza tym WW, zauważ proszę że prawo nie zabranai ci posiadania broni. Jeśli spełniasz wymogi może się ubiegac o pozwolenie. To że pozwolenie jest wydawane ludziom którzy mają powód aby sie o nie ubiegac? Bo chyba konieczność przejscia badań i wykazania się prze dkomisją umiejetnoscią obsługi nie budzi twojego sprzeciwu?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu