Wysłany: 20-06-2007, 23:15 Maska panoramiczna a standardowa. Ktora wybrac?
Panowie eskperci,
nie wiem co wybrac: maske panoramiczna czy zwykła. Gdzies słyszłem ze panoramiczne nie wytrzymuja duzych cisnien i moze pęknac. To prawda jest czy głupoty mi ktos wciska?
Wszystkich obeznanych w temacie i/lub posiadajach maske panoramiczna bardzo prosze o opinie.
O pękaniu masek to kosmiczna bzdura... po kursie powinieneś wiedzieć dlaczego. Kup maskę o małej objętości to ją łatwiej przedmuchasz. Zerknij na Cressi Matrix, Scubatech frameless, a jak lubisz szpan to Mares Demon. O wszelkich panoramach zapomnij.
Wysłany: 21-06-2007, 09:13
Witam!
Polecam rowniez Oceanic Shadow, przede wszystkim co ma super w sobie to parciany pasek z neoprenem niepodatny na pekniecia w porownaniu ze zwyklymi lateksowymi.
co ma super w sobie to parciany pasek z neoprenem niepodatny na pekniecia w porownaniu ze zwyklymi lateksowymi.
A ile razy Ci się urwał lateksowy podczas nurkowania ?
Mnie po kilku latach (jakieś 3 lata snorkel/20h używania na rok = 60 h) plus 1rok nurkowania (ok 30h uzywania) razem ok 90h na głowie się naderwał częściowo i wymieniłem. Maska Technisub Look.
Testowałem "na sucho" Oceanic Panorama. Widoczność na boki super, w dół na szpej juz gorzej ale przedewszystkim zniecheciły mnie szkła. Tzn. wole nie mysłeć co by się stalo gdyby upadła lub gdybym na nią stanął.
Zdecydowanie polecam:
Oceanic Shadow - bo jak się przyjrzysz nie bardzo ma się co tam urwać, wygląda i funkcjonuje jak Frameless, a i "wbudowana" opaska naprawdę ułatwia życie;
Cressi Matrix - używam i jak nie przeszkadza Ci silikonawy pasek to będziesz zadowolony;
Wysłany: 20-08-2007, 17:26
Ja polecam Mares Demon. Mnie udało się jeszcze dostać z limitowanej serii "Black Passion". Nie wiem czy to szpan, ale maska jest rewelacyjna i... ładniutka. Można ją kupić na allegro za 180 pln. To rewelacyjna cena.
Jeśli cenisz sobie wygodę i delikatność, sprawdź Maresa X-Vision Liquidskin.
Ostatnio zmieniony przez Polluks 20-08-2007, 17:27, w całości zmieniany 1 raz
Oceanic Shadow - bo jak się przyjrzysz nie bardzo ma się co tam urwać, wygląda i funkcjonuje jak Frameless, a i "wbudowana" opaska naprawdę ułatwia życie;
Wysłany: 21-08-2007, 10:17
Witaj
Po kilku latach eksperymentów z maskami polecam dwie:
technisub look - szczelna,dopasowuje się do kazdej twarzy,bardzo łatwo opróżnia się ją z wody
Scubatech frameless - dużo tańsza podróba maski scubapro, używam jej ostatnio - rewelacja, dobra widocznośc, dopasowanie, łatwość opróżniania, jedyna wada na początku -parowanie- próbowałem wszystkich metod, lecz parowanie ustąpiło dopiero po około 15 nurkowaniach.
W panoramicznej nurkowałem raz na próbę. Na małej głębokości przy pięknej słonecznej pogodzie, nie widziałem nic. Słońce wpadające przez boczne szyby dość skutecznie mnie oślepiało. Po zasłonięciu bocznych szkieł dłońmi było o.k.
Polluks chwała Ci za to że chcesz pomóc ale nie zauważyłeś że kolega czajnik pytał o to 2 m-ce temu i pewnie maskę już kupił?
Na przyszłość przydała by się sonda/ranking na temat sprzętu, nurasy by głosowały i uzasadniały swój wybór. Tematy i pytania przestały by się dublować.
Ostatnio zmieniony przez train 21-08-2007, 11:41, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 21-08-2007, 18:20
train napisał/a:
Polluks chwała Ci za to że chcesz pomóc ale nie zauważyłeś że kolega czajnik pytał o to 2 m-ce temu i pewnie maskę już kupił?
Na przyszłość przydała by się sonda/ranking na temat sprzętu, nurasy by głosowały i uzasadniały swój wybór. Tematy i pytania przestały by się dublować.
Tia, dawno pytał i pewnie już kupił. Ale myślę, że każde zdanie się liczy.
Co do sondy na temat sprzętu, świetny pomysł!
Wysłany: 30-08-2007, 15:47
jeszcze mozna poza Framlesem polecic OMER-Alien sie maska nazywa , jak dla mnie bomba , plywalem w Demonie , czas jakis bylo ok potem zaczela ciec, Framles tez po czasie zaczol podciekac , a i jeszcze maska ktora polecam BARDZO : MAKO, (nie pamietam producenta) Fantastyczna , ale tylko w bialym silikonie w czarnym cos spotkac nie mozna
MAKO robi Oceanic, który w swojej ofercie ma także maskę typu HUD (do obejrzenia na ich stronie)
"Maska HUD posiada wyświetlacz ciekłokrystaliczny (LCD), mikroprocesor, głębokościomierz, odbiornik sygnału z bezprzewodowego nadajnika (transmitera), wymienną baterię oraz oprogramowanie - wszystko zamnknięte w ultranowoczesnej obudowie maski nurkowej. Wyświetlacz LCD prezentuje informacje na temat ciśnienia w butli, głębokości i czasu nurkowania. Wieloelementowe szkło maski zapewnia krystaliczny odczyt i widoczność wskazań komputera niezależnie od panujących pod wodą warunków."
Wysłany: 21-09-2007, 10:30
Cos mi się widzi że kolega nie dotał odpowiedzi na zadane pytanie. Pytał o maskę PANORAMICZNĄ . Mój syn nurkuje w Sferze Technisuba. Co do wytrzymałosci to mysle że nie ma takiego problemu. Bylismy razem na 4-rech dychach i nic się nie działo mimo ze szyby w sferze są plastikowe. jedyny problem to ze trzeba o nia bardzo dbac na powierzchni. Plastik jest miekki i bardzo podatny na zarysowania. Ja próbowałem w niej pływac i mi nie pasuje. Ale syna nie namówisz na inną ;-D.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko