Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Tomek Radomski
24-09-2007, 12:21
ratownictwo w przypadku konwulsji w wyniku zatrucia O2
Autor Wiadomość
$$
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2007, 20:21   

wiesiek01 napisał/a:
Twoja przeróbka do nurkowania maski dla strażaków.
Tą maskę stosuje się też do nurkowania, jest informacja na stronie Apeks. Jest zrobione przejście między cylindryczną powierzchnią jaką jest szyba obecna, a płaską szybą antywłamaniową w tych które będę realizował komercyjnie. Nie zgłoszony wzór użytkowy, nie będę się palił z pokazywaniem. Jest w poziomie szersze pole widzenia niż maskach Draeger i większe w pionie do dołu w porównaniu do maski Nira. Maska żółta którą pokazałeś jest silikonowa, czarna z gumy. Do "Tomka Siennickiego" poślę zdjęcia.

powodzenia
Ostatnio zmieniony przez $$ 26-09-2007, 20:26, w całości zmieniany 1 raz  

TURBISS 

Stopień: Szuwarowiec
Kraj:
Vatican

Wysłany: 26-09-2007, 20:33   

Mania napisał/a:
No troche tak
:D :D :D

OKY OKY postaram się jeszcze bardziej podlizywać :bee; :bee; :bee; :bee; :bee;

$$ napisał/a:
To jak zaczniesz pływać w pełnej masce, mojej produkcji.

naprawdę z dzika chęcią ją wyprobuje tylko daj znać kiedy jak i gdzie ---- i mowie to całkiem poważnie

Niestety maska pełnotwarzowa rozwiązuje tylko część problemu ---- jak już wcześniej pisałem w czasie napadu może dość do zachłyśnięcia się treścią pokarmowa co w niesprzyjającej sytuacji może doprowadzić do uduszenia się naszego delikwenta ------
IMHO maska pełotwarzowa jest dobrym rozwiązaniem lecz nie do końca rozwiązuje nasz problem :buuu: :buuu: :buuu: :buuu:

$$ ----- daj mi znać kiedy gdzie i jak można by wejść w " Twojej " masce do wody----- jak sie utopie to pewnie dużo moich przyjaciół się ucieszy :!!:

$$
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2007, 22:13   

TURBISS napisał/a:
jak sie utopie to pewnie dużo moich przyjaciół się ucieszy
To się tak łatwo nie uda, To nie maska z PW-2 z cholernym trójnikiem.

powodzenia

TURBISS 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 26-09-2007, 22:21   

$$ napisał/a:
To się tak łatwo nie uda, To nie maska z PW-2 z cholernym trójnikiem.

powodzenia

$$ nie zmieniaj tematu ""obiecałeś ""pamiętasz??????? :ping: :ping:

$$ napisał/a:
To jak zaczniesz pływać w pełnej masce, mojej produkcji.

Czekam na wyznaczenie przez Ciebie czasu i miejsca kiedy będę mógł wypróbować Twoją maseczkę ?????????
Czy może już zmieniłeś zdanie ????? :hihi-: :hihi-:

pozdro

$$
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 07:36   

TURBISS napisał/a:
Czy może już zmieniłeś zdanie ??
Przejrzyj e-maila.

powodzenia

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-09-2007, 08:23   

$$ napisał/a:
Tą maskę stosuje się też do nurkowania

A jak z zaparowaniem szkła w takich maskach ? Z racji tego, że wydychamy powietrze do maski to jest większe ryzyko zaparowania szkieł. Jaka jest "procedura" aby zmniejszyć to ryzyko ? Taka sama jak dla "zwykłych" masek ?

tomek Sienicki 

Stopień: AOWD IANTD
Wysłany: 27-09-2007, 08:47   

Cytat:
Do "Tomka Siennickiego" poślę zdjęcia.

Otrzymałem od Smoka foto wykonanej pracy. Potwierdzam tym samym, ze maska jest wykonana i wygląda na solidną robotę, choć jak rozumiem jest to wersja warsztatowa przy udziale podzespołów używanych. Zastanawiam się jedynie, w przypadku przedsięwzięcia komercyjnego, czy jesteś w stanie zbudować ją od podstaw (wyłączając automat), czy jednak musisz się ograniczyć do przebudowania istniejącego modelu.

--
tS

$$
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 14:32   

wiesiek01 napisał/a:
A jak z zaparowaniem szkła w takich maskach ?
Obieg czynnika oddechowego jest taki sam jak w masce AGA Interspiro, czyli na początek do maski potem przez zaworki do "namordnika" wydech osobną drogą szyba nie paruje.
tomek Sienicki napisał/a:
Zastanawiam się jedynie, w przypadku przedsięwzięcia komercyjnego, czy jesteś w stanie zbudować ją od podstaw (wyłączając automat), czy jednak musisz się ograniczyć do przebudowania istniejącego modelu.
Jest szeroka oferta AO, ruskie robią, Faser robi, Draeger, MSA-Auer, Interspiro i cholera wie kto jeszcze. Ten który jest na zdjęciach to nadciśnieniowy MSA. Widziałem niedawno nadciśnieniowego Draegera podobnego do tego który dostałem ostatnio w MSA-AUER.
Tych masek Draeger robił sporo wersji, np do tleniaków do kopalni z innym przyłączeniem, są też obecnie stosowane z szybkozłączami i trójnikiem do SCR (na allegro.pl była za 3000).
"TURBISS"sygnalizował problem "zapawiowania" i dzięki zgłoszeniu tego problemu, udało się znaleźć rozwiązanie znane z hełmów (znany stan techniki można stosować bez ograniczeń).

powodzenia
Ostatnio zmieniony przez $$ 27-09-2007, 14:34, w całości zmieniany 1 raz  

TomekR 

Stopień: emeryt
Kraj:
Micronesia

Wysłany: 28-09-2007, 00:17   

wiesiek01 napisał/a:
No właśnie. To jest oryginał:

Draeger sprzedaje maske Panorama Nova do nurkowania w wersji dla otwartych obiegow z tzw maska oralnonosowa oraz w wersji dla obiegow zamknietych "R"z ustnikiem wewnatrz maski.
Tu jest orginal:

W wersji rebreatherowej dostepne sa trojniki do popularnych tleniakow(LarV, FGT) ponadto mozna znalezc trojniki (nie produkcji Draegera) do kilku CCR.
Obie wersje wyposazone sa takze w tak zwane p-porty do ktorych podlaczac mozna bailout regulator zapasowe zrodla powietrza,deco mix czy bezprzewodowa komunikacje.

TURBISS napisał/a:
Niestety maska pełnotwarzowa rozwiązuje tylko część problemu ---- jak już wcześniej pisałem w czasie napadu może dość do zachłyśnięcia się treścią pokarmowa

Podczas pewnych szkolen uzywalismy wlasnie tej maski jako formy kontrolowania warunkow oxytoxu na tleniaku LarV. Swiadomie generowane bylo wysokie ppO2 2.4, 2.6, a nawet wyzej. Z posrod okolo 50 przypadkow (15 uczestnikow, kazdy przynajmnie trzykrotnie eksponowany) tylko jeden nurek, podczas jednej z prob, skarzyl sie na nudnosci. Zero wymiotow - nawet w fazie konwulsji - co oczywiscie nie oznacza bezwzglednego udrzucenia sytuacji opisywanej przez Turbissa. Moim zdaniem, w przypadku hyperoxii, maska pelnotwarzowa znacznie zwieksza szanse przezycia.
Przy okazji:Panorama lezy dobrze na twarzy i nie ogranicza pola widzenia - mysle powaznie o jej zakupie do moich nurkowan na obiegu zamknietym. Zarowno ISC(megledon) jak i Golem gear sprzedaje dostosowane do Panoramy DSV.
W Anglii, wydaje mnie sie, ze maske sprzedaje Apex i to od razu z portem dostosowanym do ich regulatorow.
pzdr
Tomek

TURBISS 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 28-09-2007, 08:59   

TomM napisał/a:
Nurek narodowości holenderskiej prawdopodobnie popełnił śmiertelny błąd przepinając gazy w czasie wynurzania na głębokości 60 m - przełączył się omyłkowo na EAN50.
Piszę to jako memento.

Z wyjątkowym smutkiem cytuje fragment z innego miejsca ---jako bardzo tragiczne zobrazowanie tego o czym psaliśmy --- niestety i z duża dozą refleksji nad naszym sportem
Ciągle my wszyscy(i ja też) chyba chcemy nie pamiętać że podczas każdego nurkowania ryzykujemy życie (co za czarny tydzień !!!!!!!)

luis 

Stopień: TMX
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 28-09-2007, 12:15   

[quote="TURBISS"]
TomM napisał/a:

Ciągle my wszyscy(i ja też) chyba chcemy nie pamiętać że podczas każdego nurkowania ryzykujemy życie (co za czarny tydzień !!!!!!!)

to prawda, wielka tragedia :(

niemniej jednak nie potrafię się nie zastanowić nad tym jak można doprowadzić do takiej pomyłki?!? Większość przypadków zatrucia o2 wynika z tego, że nurek pomylił gaz przy przepinaniu się, a coś takiego nie może być opcją - nie powinno się nigdy wydarzyć, jesli postepuje się zgodnie z procedurą.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 28-09-2007, 12:40   

luis napisał/a:
nie powinno się nigdy wydarzyć, jesli postepuje się zgodnie z procedurą.

Procedury sa procedurami, a zycie jest zyciem...

$$
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2007, 13:47   

Skreślę kilka literek, z których wynika co następuje, od 2 lat wiem jak zrobić obieg otwarty o stałym ciśnieniu cząstkowym tlenu nie zależnie od głębokości, elementy są wykonane skończyć się nie chce, bo uważam że nie ma dla kogo. Czy jesteście zainteresowani nurkowaniem w urządzeniu które utrzymuje stałe ppO2 (czysto mechaniczne rozwiązanie) ?

powodzenia

Tomasz-Szeryf 

Stopień: DM, Blender, LOK
Kraj:
Togo

Wysłany: 28-09-2007, 13:47   

luis napisał/a:
że nurek pomylił gaz przy przepinaniu się, a coś takiego nie może być opcją

Cóż człowiek omylna istotą jest.
By wyeliminować słabe ogniwo trza by wyeliminować człowieka.
Tu raczej jest to niemożliwe by mój sprzęt miał lepsze wrażenia z nurkowania niz ja sam więc będę się trzymać procedur i oby mój podczaszkowy komputerek mnie nigdy nie zawiódł.

TURBISS 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 28-09-2007, 14:47   

$$ napisał/a:
Czy jesteście zainteresowani nurkowaniem w urządzeniu które utrzymuje stałe ppO2 (czysto mechaniczne rozwiązanie) ?

kurcze samobójca jestem czy co ???? ale spróbowałbym ponurać na takim urządzeniu jak już zgłosiłem się na wypróbowanie maski pełnotwarzowej to muszę być konsekwentny (głupi byłem )
A jak to oddycharka będzie miała opcje kontrolowania poziomu co2 to nawet sie uspokoję wchodząc do wody

$$
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2007, 15:06   

TURBISS napisał/a:
A jak to oddycharka będzie miała opcje kontrolowania poziomu co2 to nawet sie uspokoję wchodząc do wody
To obieg otwarty o udoskonalonych funkcjach. Odpadnie konieczność wtykania w pysk różnych AO na różnych głębokościach. Można ustalić na jakim ppO2 ma się trzymać. Zakres podstawowy to ppO2=1at z możliwością zmiany w górę i w dół.
Nie bardzo się spieszę bo to patent zależny w stosunku do zgłoszenia SCR, a zastrzeżeń nie publikowałem.

powodzenia

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 29-09-2007, 09:34   

$$ napisał/a:
To obieg otwarty o udoskonalonych funkcjach. Odpadnie konieczność wtykania w pysk różnych AO na różnych głębokościach. Można ustalić na jakim ppO2 ma się trzymać. Zakres podstawowy to ppO2=1at z możliwością zmiany w górę i w dół.

Ok ja takze chce to zobaczyc. I maske takze. Dziwie sie ze majac takie pomysly i patenty nie wspolpracujesz z jakas z czolowych firm z branzy.

Moj kolega zaczynal od projektowania wieczorami aby nauczyc sie programu a ze byl dobry teraz pracuje dla BMW-Sauber.

Wiec albo Twoje projekty sa do kitu a Ty zyjesz marzeniami albo cos zle robsz aby sie sprzedac (co nie jest dziwne po tym co wyczyniasz na forum). Znajdz sobie osobe ktora" sprzeda Ciebie" z patentami.Gwiazdy tak robia.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 29-09-2007, 10:10   

Nurofen napisał/a:
albo cos zle robsz aby sie sprzedac ..... Znajdz sobie osobe ktora" sprzeda Ciebie" z patentami.
Znasz taką firmę czy tylko wyobrażasz sobie że Polska to USA. Czasem masz rację lecz bez infrastruktury.

powodzenia

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 29-09-2007, 10:16   

$$ napisał/a:
Znasz taką firmę czy tylko wyobrażasz sobie że Polska to USA. Czasem masz rację lecz bez infrastruktury.

Z twoich wypowiedzi wynika ze jestes pasjonatem i wydaje mi sie ze jakis % twoich pomyslow jest to realizacji,wiec jak w Polsce nie da rady to ruszaj na podboj USA. Jak jestes pewien swoich racji nie zastanawiaj sie, szkoda czasu.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 29-09-2007, 10:23   

Nurofen napisał/a:
Z twoich wypowiedzi wynika ze
Też jestem zaskoczony że dzisiaj możemy się dogadać, ciekawe jak długo to potrwa.

powodzenia

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu