Wysłany: 27-09-2007, 12:25 Przydatne wskazówki dla młodego..
Witam wszystkich prof. nurkowania..:O)
Mam 23 lata i nareszcie stać mnie na sprzęt do nurkowania, mam nadzieje:O). Chciałbym dowiedzieć sie gdzie najlepiej robić kursy nurkowania, na co zwrócić uwagę?? (profesjonalne), oraz gdzie mogę kupić dobry sprzęt do nurkowania, nie drogi i jakiej firmy?? Czy może kupić sprzęt używany...Od dawna o tym marzyłem i teraz chciałbym wreszcie coś z tym zrobić, z góry dziękuje za informacje, które będą mi na pewno pomocne...
z góry dziękuje za informacje, które będą mi na pewno pomocne...
Czołem na FN,
Na początek przeczytaj wszystkie 220 postów w 10 wątkach w Tym dziale ...
Potem (jak już będziesz wiedział jakie są elementy szpeju) użyj opcji "szukaj" w dziale Technika.
A jak już się naczytasz, to udaj się do swojego instruktora i zapytaj co on o tym myśli.
A jak nie lubisz czytać to od razu go zapytaj.
a on wcisnie ci wszystko czego wg. niego ci trzeba- ale nie do konca wg ciebie.
Trauma jakaś? Instruktor Ci coś nawciskał?
A może dobrze trafi i instruktor tylko wyjaśni jakie są opcje i możliwości w miarę rozsądnego wyboru (czyt.: uniwersalnego) w początkowym etapie drogi nurkowej.
Nie nabijacie sie z Kolegi - moze lepiej niech najpierw zrobi kurs, a pozniej zastanawia sie nad sprzetem (chyba ze ma tyle pieniedzy ze chce kupic rebreather na 'dzien dobry').
Drakon - pojscie z wlasnymi zabawkami na kurs, ktory jest pierwszym (czy cos wczesniej robiles?) kontaktem z nurkowaniem nie jest najlepszym rozwiazaniem. Wiekszosc z forumowiczow chyba zaczynala nurkowac na sprzecie szkolnym - pozniej wypozyczajac go i kupujac sobie kolejne elementy.
Zatem posluchaj sie piszacych wyzej i jak bedziesz lepiej zorientowany to poszukaj na forum, jak nie ma informacji to wtedy pytaj.
Chciałbym dowiedzieć sie gdzie najlepiej robić kursy nurkowania, na co zwrócić uwagę?? (profesjonalne),
No to profesjonalne czy...
Drakon napisał/a:
kupić dobry sprzęt do nurkowania, nie drogi
A..
Beeker napisał/a:
A jak już się naczytasz, to udaj się do swojego instruktora i zapytaj co on o tym myśli.
A jak nie lubisz czytać to od razu go zapytaj.
A najlepiej napisz na Forum pytanie do niejakiego Smoka vel $$ i nie będziesz musiał juz mieć instruktora,serwisanta,sprzedawcy,doradcy.....etc($$ nie obrazaj się:))
Nie zauważyłem żeby $$ cokolwiek oferował w odróżnieniu od wielu fachowych doradców - z moich (kilku już) doświadczeń jest bezinteresownie pomocny - nie tylko radą.
Ostatnio zmieniony przez Beeker 27-09-2007, 20:04, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 27-09-2007, 20:08
Drakon napisał/a:
gdzie najlepiej robić kursy nurkowania, na co zwrócić uwagę?? (profesjonalne),
kolego nie słuchaj doradców którzy mówią rób w tylko w organizacji A a nigdy w B
Niestety w każdej organizacji trafiają się zarówno świetni instruktorzy jak i patałachy
zorientuj się w okolicy kto szkoli pogadaj z ludźmi którzy kończyli kursy u rożnych instruktorów i w różnych organizacjach
IMHO najwięcej zależy od osoby która szkoli
I nie bój się wymagać od instruktora ------- Bo wodnym RAMBO dopiero na pewno zostaniesz
Organizacje " techniczne" -- chodź na pierwszy rzut oka mają bardziej wyśrubowane standardy szkoleń ----to nie zawsze ......... ale zwykle nie jest źle
Sam nie będąc nawet w 0,001% fanem PADI muszę przyznać że znam instruktorów świetnie uczących nawet w PADI { fuj fuj }
tak na marginesie to chyba nie zazdroszczę Tobie Tej decyzji
Wiesiek napisał/a:
Nie nabijacie sie z Kolegi - moze lepiej niech najpierw zrobi kurs
Święte słowa ufffff
Ostatnio zmieniony przez TURBISS 27-09-2007, 20:11, w całości zmieniany 1 raz
$$ [Usunięty]
Wysłany: 27-09-2007, 20:58
grzegorz napisał/a:
i nie będziesz musiał juz mieć instruktora
Tak się składa że nie zaczynałem w "skórwionych komercyjnie" czasach na kursie było kilku instruktorów, zajęć basenowych dużo, sprzętu mało. Znajdź moje zalecenie olania kursów.
Jeszcze pytanie na serio, na którym kursie w Polsce mogę się nauczyć robienia wynalazków w rozumieniu prawa własności przemysłowej ?
grzegorz napisał/a:
$$ nie obrazaj się:)
Zawiesiłem temat o głębokich przystankach, prosty model. Kto zrozumiał że to daje krótszą dekompresję w szybkich głębokich nurkowaniach ? (R Gałach). To nie jest obrażanie się, to wytarcie tobą podłogi.
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-09-2007, 09:13
Andrzej Kosko napisał/a:
KAZDEGO twojego potencjalnego instruktora o to,kiedy ostatni raz nurkował dla przyjemności
oooo o to too to
to jest ważne ( widziałem takiego co wcale nie w chodzi)
grzegorz napisał/a:
Smoka vel $$ i nie będziesz musiał juz mieć instruktora
troszkę sie rozpędziłeś kolego, mimo że czasami jego posty są troszkę dziwne. To maprawił za co mu jeszcze raz dziękuję, szbko i tanio zamek w moim suchym ( trzyma super)
$$ napisał/a:
Znajdź moje zalecenie olania kursów.
no to już przesada, teraz się robi takie kursy, lepsze gorsze ale kursy, a nie o nurkowaniu dowiadujesz się z wezwania do LWP
$$ [Usunięty]
Wysłany: 28-09-2007, 10:16
waterman napisał/a:
a nie o nurkowaniu dowiadujesz się z wezwania do LWP
Dostając książeczkę wojskową już miałem książeczkę płetwonurka, a ty nurka lekkiego. A suwak trzeba wymienić i mam do zmiany.
-maski
-snorkla
-pletw (tu wtopilem bo mylnie zakladalem ze w cieplych wodach nie bede chcial uzywac botow)
Po czasie kupilem wetsuit.
Niestety zeby dobrze zaplanowac swoje zakupy (pletwy, pianke) musisz wiedziec gdzie chcesz sie uczyc i nurkowac (temp wody), i jak gleboko.
Sam teraz mysle co warto kupic jako nastepny krok i dochodze do wniosku ze oprocz wlasnych botow zainwestuje we wlasne regulatory, komputer, zegay i BCD.
Nie wiem jak to robia inni panowie ale wydaje mi sie ze wlasna butla i pas z olowiem to zbedny wydatek - latanie z tym chyba jest zupelnie nieekonomiczne?
Kolekcjonowanie wlasnego sprzetu daje niezla radoche, ale warto sie poradzic kogos kto zna cala ukladanke od strony praktycznej zeby nie zmarnowac kasy na nietrafione inwestycje.
Ach.. no i tak sobie mysle zebys nie kupowal sprzetu przez internet - porada sprzedawcy w sklepie nurkowym bedzie w jakims stopniu cenna no i np maski nie przymierzysz przez komputer.
Ostatnio zmieniony przez squbel 02-10-2007, 11:18, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko