Tak przy okazji ... ujawnijcie sie - kto z was lubi sobie troch pobrzdakac na gitarze ...
P.S.
Prywatnie jestem fanem :
1) Best of the best - Steve Vai - np. "For the name Of God" Posluchaj - wymaga Windows Media Player
2) Satriani - taki ostry rock jak dla mnie
3) Pat Matheny - no krol jazzu (gitarowego)
4) Carlos Santana - jego melodie (Samba Pa Ti) rozwalaja mnie
5) Gary Moore - krol bluesa
6) Clapton
Wysłany: 01-10-2007, 18:42
O jak miło,,,,dorzucę jeszcze Jeffa Becka i Slasha.
Pogrywam sobie na gitarce, choć przez całą szkołę muzyczną waliłam w klawisze fortepianu i dmuchałam w fujarkę.
Co do facia, który gra na gitarce techniką fortepianową, jak to ująłeś, to jestem zauroczona.
Może wiesz, że gdzie można go posłuchać?
Wysłany: 01-10-2007, 23:15
I napisał/a:
Czy tacy co tylko SOBIE i w dodatku BRZDĄKAJĄ też mogą się przyłączyć?
Koniecznie! Ja do takich należę i cieszę się, że od 2 lat na Rynku we Wrocławiu brzdąkacze mogą się spotkać i wspólnie pograć, jak choćby ostatnio świetny kawałek Hendrixa ,,Hey Joe".
Z polskich wymiataczy gitarowych lubię Darka Kozakiewicza z Perfectu.
Wysłany: 02-10-2007, 10:39
I napisał/a:
Hm... zaawasowani ....
Nie becz, ,,Twoje łzy lecą mi na koszulę z napisem King Bruce Lee Karate Mistrz"
Ja swoje granie nazywam graniem mimo, że moi faceci (2 gitarzyści) nazywają to rzępoleniem.
Najważniejsze, że to co robię sprawia mi frajdę.
Jeśli Ty sam lubisz swoje granie, to jest OK.
Zapytam z ciekawości: od jakich kawałków zaczynaliście swoje przygody z gitarą, w jakim wieku, gdzie?
Ja mając 14 lat, na obozie harcerskim, ,,Domem wschodzącego słońca" Animalsów.
Co do facia, który gra na gitarce techniką fortepianową, jak to ująłeś, to jestem zauroczona.
Może wiesz, że gdzie można go posłuchać?
Nie slyszalem o nim. Nie wiem jak sie nazywa. Trafilem na niego przypadkowo.
Wiem ze np. S.Vai , Satriani uzywaja tej techniki mocno.
[ Dodano: 02-10-2007, 16:01 ]
Jaga19 napisał/a:
Zapytam z ciekawości: od jakich kawałków zaczynaliście swoje przygody z gitarą, w jakim wieku, gdzie?
Ja mając 14 lat, na obozie harcerskim, ,,Domem wschodzącego słońca" Animalsów.
Wysłany: 03-10-2007, 08:49
No to teraz przykład wspaniałego połączenia gitarki bez prądu ze wspaniałymi głosami Nuno Bettencourta(gitara) i Garego Cherone,a z Extreme w kawałku,,More than words"[img]pl.youtube.com/watch?v=viQWJUoRG50[/img]
[ Dodano: 03-10-2007, 08:50 ]
[URL=pl.youtube.com/watch?v=viQWJUoRG50]More than words[/URL]
[ Dodano: 03-10-2007, 08:51 ]
[URL=pl.youtube.com/watch?v=viQWJUoRG50]More than words[/URL]
Też lubię se pobrzdakać-a nawet zawyć przepalonym głosem to i owo. Mój pierwszy kawałek-"Uwierz mi,Lili" bodaj Czerwonych Gitar.
Dodałbym jeszcze Marka Knopflera
Wirtuozów gitary podziwiam, ale słucham rzadko, kilkanaście lat temu grałem w kapeli Punkowej (ech, to były czasy), teraz czasem w domu wezmę do ręki pudło by pobrzdąkać coś młodemu.
Pozostała mi jednak sympatia dla kapel, które potrafią zagrać mocne energetyczne kawałki, często wracam do dwóch pierwszych płyt Metallici, a ostatnio ponownie odkryłem Motorhead (patrz: avatar ), Lemmy z kolegami, z gitary, basu i bębnów potrafią wykrzesać taki ogień, że czasami wydaje mi się to niemożliwe.
Zawsze jak wracam z imprezy (prowadzi żona ) słucham gitarowej muzyki i obiecuję sobie, że w poniedziałek idę kupić elektryka, piecyk i kilka efektów. Jednak jak dochodzę do siebie to w poniedziałek i tak idę do sklepu nurkowego.
Daj spokój Jaga , w sumie to nawet nie wiem czy coś się zachowało, nagrywaliśmy próby na jakiegoś kasetowca, może któryś z kolegów ma jeszcze te kasety? Niestety jak to w życiu, nasze drogi się rozeszły i oczywiście nikt nie został muzykiem.
Ale zabawa była fantastyczna.
To był początek lat 90 i pamiętam, że takich zespołów jak nasz było bardzo dużo, organizowane były przeglądy, koncerty w szkołach itd.. Jako ciekawostkę powiem, że próby mieliśmy na zmianę z chłopakami ze Sweet Noise, my ostro balowaliśmy i graliśmy dla frajdy, oni traktowali to poważniej, widać, że mieli rację, choć w obecnym składzie jest tylko jeden którego pamiętam (lub rozpoznaję ).
Wysłany: 04-10-2007, 13:50
Przemo_C napisał/a:
Daj spokój Jaga
Nie dam:-)
Przemo_C napisał/a:
w sumie to nawet nie wiem czy coś się zachowało
Nagraj coś teraz w wersji solo-pomyślałam nawet nieśmiało, że byłoby fajnie, gdybyśmy się pochwalili swoimi ,,nagraniami"
Odkąd jcsjacekj założył ten wątek prawie śpię z gitarą, jak za dawnych czasów:-)
Rodzinka dziwnie patrzy,,,,,,,,odnowiłam nawet parę kontaktów ze szkoły,,,,sie porobiło:-)
[ Dodano: 04-10-2007, 13:52 ]
Przemo_C napisał/a:
nasze drogi się rozeszły i oczywiście nikt nie został muzykiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko