A największym gitarzysta był i będzie zawsze Dimebag Darell
Oczywiscie zaraz po Jimmy Hendrixie ?
Z całym szacunkunkiemdo Jimmiego - nie. Jakoś riffy i sola Dime'a bardziej do mnie przemawiają...
Jimmi brzmi dziś już archaicznie,ale to On nadał kierunek rozwojowi muzuki rockowej i na tamte czasy był szokująco nowatorski .Bez urazy ale takich wirtuozów jak Dime u "nas mnoga" a dzisiaj takie granie to "nihil novi"
Jacola, dyskusja o wyższości jednego gitarzysty nad drugim może być bardziej burzliwa nawet od standardu CMAS vs PADI vs Reszta Świata Nie podważam nowatorskości Hendrixa, ale zwracam uwagę publiczności na mniej "okrzyczanych",ale wysoce utalentowanych muzyków. A co do pospolitości Dime'a to zdecydowanie protestuję - o jego muzyce wypowiedziało się w samych pozytywach wielu wybitnych rockmenów, gitarzystów i nie tylko.
Wysłany: 07-10-2007, 23:38
jacola napisał/a:
Jimmi brzmi dziś już archaicznie
Niekoniecznie-trzeba mieć ucho, by słyszeć z jakim luzem pomyka po strunkach:-)
Khoza napisał/a:
ale zwracam uwagę publiczności na mniej "okrzyczanych",ale wysoce utalentowanych muzyków
Tylko po co? Muzyk ma trafiać w moje najczulsze punkty, dawać,,kopa" swoją grą,a udaje się to niekoniecznie tym najzdolniejszym( oni często kończą w filharmoniach i są nudni jak flaki z olejem)
Khoza napisał/a:
o jego muzyce wypowiedziało się w samych pozytywach wielu wybitnych rockmenów, gitarzystów i nie tylko.
To jeszcze o niczym nie świadczy.
O komuniźmie też wielu wypowiadało się i pisało, a jakoś mnie nie rajcuje.
Wracając do tematu,,,,,,może pogramy Dżem? Pewnie nie raz próbowaliście, hm?
Jimmi brzmi dziś już archaicznie,ale to On nadał kierunek rozwojowi muzuki rockowej i na tamte czasy był szokująco nowatorski .Bez urazy ale takich wirtuozów jak Dime u "nas mnoga" a dzisiaj takie granie to "nihil novi"
Nie chcialem wywolac wojny "kto jest wiekszym gitarzystom".
Kazdy ma swoja liste fanow. Ja swoja opisalem jestem ciekaw jaka macie Wy.
Nie bede tlumaczyl czemu serce mi krwawi jak slucham "Still got the blues" bo to kwestia gustow. I jak kazda sztuka w jednym moze wzbudzac wzruszenie a u innych torsje.
Maly programik a i jakos tam nastaroilem gitare. Nie mam kamertonu ani sluchu absolutnego wiec przydal sie.
[ Dodano: 08-10-2007, 15:39 ]
jacola napisał/a:
Nie chcialem wywolac wojny "kto jest wiekszym gitarzystom".
Kazdy ma swoja liste fanow. Ja swoja opisalem jestem ciekaw jaka macie Wy.
Nie bede tlumaczyl czemu serce mi krwawi jak slucham "Still got the blues" bo to kwestia gustow. I jak kazda sztuka w jednym moze wzbudzac wzruszenie a u innych torsje.
Wysłany: 16-10-2007, 11:43
Wracając do wspomnianego przez I King Crimson warto wspomnieć o ich świetnym basiście, który grywał z Floydami, Sealem, czy Peterem Gabrielem .
Facet nazywa się Tony Levin-chyba wszyscy o nim słyszeli-jest propagatorem instrumentu o nazwie chapman stick mającego znacznie większą skalę niż gitara elektryczna, czy basowa.
Gra się na nim techniką tappingu oburęcznego, o którym była już wcześniej mowa.
Wysłany: 23-10-2007, 15:01
Witam,
Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.
Zdarzyło mi się swego czasu trochę żeglować i poznać kilka utworów z tym związanych.
A czy ktoś zna piosenki o nurkowaniu – bo jeszcze się nie spotkałem.
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 23-10-2007, 19:40
Bogus napisał/a:
Zdarzyło mi się swego czasu trochę żeglować i poznać kilka utworów z tym związanych.
shanties powstaly jako piesni pracy, glownie na deku i w rytmach odpowiednich do wykonywanych czynnosci
Bogus napisał/a:
Jak tylko nurkowie zaczna spiewac w czasie wykonywania pracy - na pewno cos powstanie.Np "Ballada o rezerwie", czy tez cos a la "Dlugie deko z panienka w Dahab"
Wysłany: 24-10-2007, 09:22
gorcio napisał/a:
Jak tylko nurkowie zaczna spiewac w czasie wykonywania pracy - na pewno cos powstanie.Np "Ballada o rezerwie", czy tez cos a la "Dlugie deko z panienka w Dahab"
Coś mi się wydaje, że Ballada o rezerwie może być strzałem w 10tkę
Sam bym sobie czasem nucił
Wysłany: 25-10-2007, 09:07
Bogus napisał/a:
Szczerze mówiąc nie słyszałam, więc zrobiłam małą transpozycję znanego kawałka ,,Gdzie ta keja" Jurka Porębskiego i wygląda to tak:
Zwrotka:
Gdyby tak ktoś przyszedł i powiedział: a
- Stary, czy masz czas? G a
Potrzebuję do nurania jakąś nową twarz, a C G7 C
Jakieś wraczki, Wielka Rafa, oceany trzy, C C7 F d
DIRgaloty, rebreathery - to powiedziałbym: d a E7 a
Refren:
Gdzie ta bojka, a pod nią ten wrak a G a
Gdzie ta stępka wymarzona w snach? C G C
W każdej chwili daję nura w głąb g A7 d A7 d
Byle tylko znów nie bolał ząb. d a E7 a
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko