Dzięki, ale niestety nie będę w Sharm tylko Hurghada i okolice. A pytałam -poważnie.
Pozdrawiam
Tak na marginesie- w jakiej masce nurkowałaś- chodzi mi o czarny silikon i "klapki.."
yyyyy bo to nie towar który kupują absolutnie wszyscy (jak tshirty, adidasy itp rzeczy które sie podrabia bo jest an nie ogromny popyt ?)
Troszkę pozwolę sobie się z Tobą niezgodzić. Na freediving nie potrzeba czegoś specjalnego do oglądania raf ale trafić się może ktoś kto napali się na nurkowanie będąc dopiero na miejscu i nie mający o tym bladego pojęcia. Jak trafi do niewłaściwego człowieka który powie jedynie że do kursu potrzebne jest ABC to skąd ma taki człek wiedzieć co ma kupić i gdzie.
Na potwierdzenie dodam że znajomi jutro wybierają się do Egiptu i przy okazji pomyśleli żeby zrobić sobie pełny kurs. Odradziłem bo:
- powinni byli wcześniej o tym pomyśleć (czytaj: omówić chociaż co mają kupić i gdzie oraz gdzie się szkolić);
- jadą po raz pierwszy do kraju arabskiego, tylko na tydzień, a chcą jeszcze pozwiedzać a to już trochę IMHO za ambitne robić obie rzeczy na raz;
- trafić mogą na "niewłaściwą" osobę która wmówi im że to będzie proste i łatwe;
Cytat:
nas instruktor zabrał do sklepu w którym sam kupuje sprzęt
I chwała mu za to.
alhanna [Usunięty]
Wysłany: 10-10-2007, 17:16
Hej,
mam ten sam model maski w wersji z czrnym i przezroczystym silikonem. Przylegaja do twarzy tak samo, na wprost widac tak samo, ale w czarnej jest jakos mniej swiatla, ciemniej - czyli odczucie takie jak kon w klapkach na oczach:) na codzien plywam w tej z przezroczyctym silikonem, a ta z czarnym wkladam w kieszen jako zapasowa w razie gdyby ta pierwsza pod woda zaczela szwankowac. BTW. nie ma nic zlego w rozowym silikonie maski (choc takiej jeszcze nie widzialam:)
Do maski polecam neoprenowa nakladke na ten gumowy pasek przytrzymujacy maske, lub sa tez takie nakladki ktore zastepuja ten pasek calkowicie (i wtedy sie ja mocuje na paski z rzepem) - duuuza wygoda w zakladaniu tego na glowe, szczegolnie gdy sie nurkuje bez kaptura np. cwiczenia na basenie lub w Egipcie.
Wysłany: 10-10-2007, 21:12
alhanna napisał/a:
Przylegaja do twarzy tak samo, na wprost widac tak samo, ale w czarnej jest jakos mniej swiatla, ciemniej - czyli odczucie takie jak kon w klapkach na oczach:)
hmm Ciekawe spostrzezenie ...
nurkowalem w wielu maskach i moim zdaniem jest to totalna bzdura , chyba ze masz maske o bardzo wielkiej pojemnosci i odleglosc od oka do szybki jest tak wielka ze swiatlo wpada"bokiem".
ja plywam w micromask i sobie chwale , ma ona Czarny silikon i nie ma efektu ciemniejszego widzenia ;p
Jaki silikon: czarny czy przezroczysty? a może jest różowy? - żart
Dzielona czy niedzielona?
czarna oczywiście , niedzielona ...
[ Dodano: 10-10-2007, 21:24 ]
alhanna napisał/a:
Do maski polecam neoprenowa nakladke na ten gumowy pasek przytrzymujacy maske
tez tak uważałem do momentu jak na abilli przy wycofywaniu sie z wraku , ta pieprzona nakładka bardzo łatwo zdjeła mi maske z pyska , wiec od tamtej pory opaski juz nigdy nie użyje ... 4'C w pysk z nienacka nie było miodzio
Wiek: 54 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 883 Skąd: Wawa-Łady
Wysłany: 11-10-2007, 22:40
Dobra dobra dość pitolenia.
Weź kup sobie ScubaTecha Framless II - czarny silikon - jak nie masz wady wzroku proponuję niedzieloną szybę.
Bardzo dobra maska i nie widzę celu w przepłacaniu.
Bardzo dobra bo:
1. Hartowana szyba
2. Mała pojemność powietrzna - łatwo przedmuchać
3. Ukośna w dół co zapewnia duży obszar widoczności i nawet widać własną klatkę piersiową
4. Czarny lepszy bo się nie mechaci - tzn nie zrobi się za chwilę żółty i sraczkowaty i nie wkurza refleksami świetlnymi
5. Bardzo szerokie pole widzenia
6. Uchwyty paska mocowane do silikonu co pozwala na złożenie maski na płask - i np włożenie do kieszeni.
Powinno wystarczyć.
Co do wężyków - to każde puszczają - po pewnym czasie jedne dłuższym drugie krótszym - nawet mercedesy się psują wystarczy zajrzeć do serwisu.
Mnie padały węże DR, H, P i ST również
Dzięki Będę szukać jej w Egiptowie- bo w B-stoku można ją zamówić- a niby jak miałabym przymierzyć- mail'owo?
"Ukośna w dół co zapewnia duży obszar widoczności i nawet widać własną klatkę piersiową"
-to może wstawię sobie powiększające szybki -;)
Pozdrawiam
Wreszcie ktos z Białegostoku Witamy na forum i wsrod osob zafascynowanych nurkowaniem!!!!! W Białymstoku sa prawdopodobnie dwa kluby nurkowe ale ja jeszcze nie trafilam do zadnego gdyz ciagle brak czasu na wszystko ... ale juz jest w planach kolejny wyjazd do Egiptowa (poczatek grudnia) a w nastepnym sezonie letnim planuje tez wyjazdy gdzies w Polsce aby zobaczyc jak to wyglada w zimnych wodach wiec jak ciagle bedziesz zafascynowana tym sportem to mam nadzieje ze sie poznamy i moze uda sie nam razem kiedys zanurkowac
Odezwijcie się na priv, dostaniecie namiary, żaden problem.
[ Dodano: 12-10-2007, 13:42 ]
wielki(mały;)błękit napisał/a:
Dzięki Będę szukać jej w Egiptowie- bo w B-stoku można ją zamówić- a niby jak miałabym przymierzyć- mail'owo?
Na kiedy potrzebujesz? Będę w weekend w Bstoku, mogę Ci w niedzielę swoją do przymiarki podrzucić.
Na kiedy potrzebujesz? Będę w weekend w Bstoku, mogę Ci w niedzielę swoją do przymiarki podrzucić.
Dziękuję za oferowaną pomoc - ale raczej jest już za pozno na zamawianie.Jadę do Egiptowa w poniedziałek...
Mam jeszcze prośbę: Czy mógłbyś mi poradzić inną maskę - jeżeli nie dostanę w Egipcie Scubatech Framless II? Inną- tzn. w miarę dobrą- bo nie chciałabym żeby ktoś mi "wcisnął" jakąś "maskę- porażkę". Wiem, że na forum jest poruszonych wiele kwestii co do masek, ale jak dla "żółtodzioba" i początkującego ( w moim przypadku to chyba jeszcze niżej- bo jak narazie jest wielki zapał ale wiedzy 0:)) to wciąż za mało. Poza tym, skoro Sami (doświadczeni) poruszacie ten temat- to znaczy tyle- "temat rzeka"
Dodam, że jestem osobą u której uczucia, emocję widoczne są na twarzy -moja mimika(jak już się przekonałam) jest nadto i zdecydowanie jeszcze bardziej rozbudowana w trakcie nurkowania...buzka o taka: I jak zrozumiałam z waszych wypowiedzi- trzeba brać to pod uwagę. (?)
Jak buźka szczupła i uśmiechająca to (IMHO)
- nieśmiertelny Technisub Look
- Mares X-Vision lub Pure Vision
(to właściwie ta sama maska w wersji dwu lub jedno szybowej)
- Mares X-Vision występuje również w wariancie "MID" z mniejszym fartuchem na mniejsze twarzyczki.
Nie daj sobie wcisnąć żadnych wynalazków fartuchowych pt. Liquid Skin
tylko czarna rzecz jasna
Ostatnio zmieniony przez Beeker 12-10-2007, 14:11, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko