Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
rada dla poczatkującego
Autor Wiadomość
wielki(mały;)błękit 

Stopień: OWD:)
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-10-2007, 16:12   

[/quote] jeśli pytasz poważnie to w Sharm - w

Dzięki, ale niestety nie będę w Sharm tylko Hurghada i okolice. A pytałam -poważnie.
Pozdrawiam
Tak na marginesie- w jakiej masce nurkowałaś- chodzi mi o czarny silikon i "klapki.."

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-10-2007, 17:14   

kiwigirl napisał/a:
yyyyy bo to nie towar który kupują absolutnie wszyscy (jak tshirty, adidasy itp rzeczy które sie podrabia bo jest an nie ogromny popyt ?)

Troszkę pozwolę sobie się z Tobą niezgodzić. Na freediving nie potrzeba czegoś specjalnego do oglądania raf ale trafić się może ktoś kto napali się na nurkowanie będąc dopiero na miejscu i nie mający o tym bladego pojęcia. Jak trafi do niewłaściwego człowieka który powie jedynie że do kursu potrzebne jest ABC to skąd ma taki człek wiedzieć co ma kupić i gdzie.
Na potwierdzenie dodam że znajomi jutro wybierają się do Egiptu i przy okazji pomyśleli żeby zrobić sobie pełny kurs. Odradziłem bo:
- powinni byli wcześniej o tym pomyśleć (czytaj: omówić chociaż co mają kupić i gdzie oraz gdzie się szkolić);
- jadą po raz pierwszy do kraju arabskiego, tylko na tydzień, a chcą jeszcze pozwiedzać a to już trochę IMHO za ambitne robić obie rzeczy na raz;
- trafić mogą na "niewłaściwą" osobę która wmówi im że to będzie proste i łatwe;

Cytat:
nas instruktor zabrał do sklepu w którym sam kupuje sprzęt

I chwała mu za to.

alhanna
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2007, 17:16   

Hej,
mam ten sam model maski w wersji z czrnym i przezroczystym silikonem. Przylegaja do twarzy tak samo, na wprost widac tak samo, ale w czarnej jest jakos mniej swiatla, ciemniej - czyli odczucie takie jak kon w klapkach na oczach:) na codzien plywam w tej z przezroczyctym silikonem, a ta z czarnym wkladam w kieszen jako zapasowa w razie gdyby ta pierwsza pod woda zaczela szwankowac. BTW. nie ma nic zlego w rozowym silikonie maski (choc takiej jeszcze nie widzialam:)
Do maski polecam neoprenowa nakladke na ten gumowy pasek przytrzymujacy maske, lub sa tez takie nakladki ktore zastepuja ten pasek calkowicie (i wtedy sie ja mocuje na paski z rzepem) - duuuza wygoda w zakladaniu tego na glowe, szczegolnie gdy sie nurkuje bez kaptura np. cwiczenia na basenie lub w Egipcie.

Mina 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 10-10-2007, 21:12   

alhanna napisał/a:
Przylegaja do twarzy tak samo, na wprost widac tak samo, ale w czarnej jest jakos mniej swiatla, ciemniej - czyli odczucie takie jak kon w klapkach na oczach:)

hmm Ciekawe spostrzezenie ...

nurkowalem w wielu maskach i moim zdaniem jest to totalna bzdura , chyba ze masz maske o bardzo wielkiej pojemnosci i odleglosc od oka do szybki jest tak wielka ze swiatlo wpada"bokiem".

ja plywam w micromask i sobie chwale , ma ona Czarny silikon i nie ma efektu ciemniejszego widzenia ;p

PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-10-2007, 21:20   

wielki(mały;)błękit napisał/a:
Jaki silikon: czarny czy przezroczysty? a może jest różowy? - żart
Dzielona czy niedzielona?

czarna oczywiście , niedzielona ... :)

[ Dodano: 10-10-2007, 21:24 ]
alhanna napisał/a:
Do maski polecam neoprenowa nakladke na ten gumowy pasek przytrzymujacy maske

tez tak uważałem do momentu jak na abilli przy wycofywaniu sie z wraku , ta pieprzona nakładka bardzo łatwo zdjeła mi maske z pyska , wiec od tamtej pory opaski juz nigdy nie użyje ... 4'C w pysk z nienacka nie było miodzio

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 11-10-2007, 07:41   

Wg niezłego pomysłu Tomka - ciąg dalszy wylądował w Hyde Parku - można :snajp:

PawelW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-10-2007, 21:48   

a to od tego są mondratorzy ??

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 11-10-2007, 22:40   

Dobra dobra dość pitolenia.

Weź kup sobie ScubaTecha Framless II - czarny silikon - jak nie masz wady wzroku proponuję niedzieloną szybę.

Bardzo dobra maska i nie widzę celu w przepłacaniu.
Bardzo dobra bo:
1. Hartowana szyba
2. Mała pojemność powietrzna - łatwo przedmuchać
3. Ukośna w dół co zapewnia duży obszar widoczności i nawet widać własną klatkę piersiową
4. Czarny lepszy bo się nie mechaci ;-) - tzn nie zrobi się za chwilę żółty i sraczkowaty i nie wkurza refleksami świetlnymi
5. Bardzo szerokie pole widzenia
6. Uchwyty paska mocowane do silikonu co pozwala na złożenie maski na płask - i np włożenie do kieszeni.

Powinno wystarczyć.

Co do wężyków - to każde puszczają - po pewnym czasie jedne dłuższym drugie krótszym - nawet mercedesy się psują ;-) wystarczy zajrzeć do serwisu.
Mnie padały węże DR, H, P i ST również

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 12-10-2007, 08:45   

PawelW napisał/a:
a to od tego są mondratorzy ??

Tak, od tego są moderatorzy.

wielki(mały;)błękit 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-10-2007, 11:50   

duch napisał/a:
Dobra dobra dość pitolenia.

Dzięki :) Będę szukać jej w Egiptowie- bo w B-stoku można ją zamówić- a niby jak miałabym przymierzyć- mail'owo? ;)
"Ukośna w dół co zapewnia duży obszar widoczności i nawet widać własną klatkę piersiową"
-to może wstawię sobie powiększające szybki -;)
Pozdrawiam

nseal 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-10-2007, 12:39   

madziaaaaaa napisał/a:
Widzę, że nie jestem sama :)

Wreszcie ktos z Białegostoku :)) Witamy na forum i wsrod osob zafascynowanych nurkowaniem!!!!! W Białymstoku sa prawdopodobnie dwa kluby nurkowe ale ja jeszcze nie trafilam do zadnego gdyz ciagle brak czasu na wszystko ... ale juz jest w planach kolejny wyjazd do Egiptowa (poczatek grudnia) a w nastepnym sezonie letnim planuje tez wyjazdy gdzies w Polsce aby zobaczyc jak to wyglada w zimnych wodach wiec jak ciagle bedziesz zafascynowana tym sportem to mam nadzieje ze sie poznamy i moze uda sie nam razem kiedys zanurkowac ;)

Odezwijcie się na priv, dostaniecie namiary, żaden problem.

[ Dodano: 12-10-2007, 13:42 ]

Dzięki :) Będę szukać jej w Egiptowie- bo w B-stoku można ją zamówić- a niby jak miałabym przymierzyć- mail'owo? ;)

Na kiedy potrzebujesz? Będę w weekend w Bstoku, mogę Ci w niedzielę swoją do przymiarki podrzucić.

PawelW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-10-2007, 12:50   

nuras5 napisał/a:
Tak, od tego są moderatorzy.

aha ,

wielki(mały;)błękit 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-10-2007, 13:57   

nseal napisał/a:

Na kiedy potrzebujesz? Będę w weekend w Bstoku, mogę Ci w niedzielę swoją do przymiarki podrzucić.

Dziękuję za oferowaną pomoc - ale raczej jest już za pozno na zamawianie.Jadę do Egiptowa w poniedziałek...
Mam jeszcze prośbę: Czy mógłbyś mi poradzić inną maskę - jeżeli nie dostanę w Egipcie Scubatech Framless II? Inną- tzn. w miarę dobrą- bo nie chciałabym żeby ktoś mi "wcisnął" jakąś "maskę- porażkę". Wiem, że na forum jest poruszonych wiele kwestii co do masek, ale jak dla "żółtodzioba" i początkującego ( w moim przypadku to chyba jeszcze niżej- bo jak narazie jest wielki zapał ale wiedzy 0:)) to wciąż za mało. Poza tym, skoro Sami (doświadczeni) poruszacie ten temat- to znaczy tyle- "temat rzeka"
Dodam, że jestem osobą u której uczucia, emocję widoczne są na twarzy -moja mimika(jak już się przekonałam) jest nadto i zdecydowanie jeszcze bardziej rozbudowana w trakcie nurkowania...buzka o taka: :))) I jak zrozumiałam z waszych wypowiedzi- trzeba brać to pod uwagę. (?)

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 12-10-2007, 14:07   

Jak buźka szczupła i uśmiechająca to (IMHO)
- nieśmiertelny Technisub Look
- Mares X-Vision lub Pure Vision
(to właściwie ta sama maska w wersji dwu lub jedno szybowej)
- Mares X-Vision występuje również w wariancie "MID" z mniejszym fartuchem na mniejsze twarzyczki.

Nie daj sobie wcisnąć żadnych wynalazków fartuchowych pt. Liquid Skin

tylko czarna rzecz jasna ;)
Ostatnio zmieniony przez Beeker 12-10-2007, 14:11, w całości zmieniany 2 razy  

Nul 

Stopień: Kuchcik
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-10-2007, 14:09   

No tak, a niektórzy rośmieszają pod wodą :)

Niestety nie powiem, która maska w takiej sytuacji będzie najlepsze, moze ktoś pomoże, a ja i tak będę życzyć: baw się dobrze! :)

Nul

wielki(mały;)błękit 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-10-2007, 14:20   

Beeker napisał/a:

Nie daj sobie wcisnąć żadnych wynalazków fartuchowych pt. Liquid Skin

tylko czarna rzecz jasna ;)

Oczywiście że, czarna! :)
"Liquid Skin" - o matko- co to jest?

kiwigirl 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-10-2007, 14:21   

buzka o taka: :)))
tylko się nie śmiej "pełna gębą" bo ci się i do paszczy wody naleje :D

wielki(mały;)błękit 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-10-2007, 14:24   

Nul napisał/a:
No tak, a niektórzy rośmieszają pod wodą :)

Niestety nie powiem, która maska w takiej sytuacji będzie najlepsze, moze ktoś pomoże, a ja i tak będę życzyć: baw się dobrze! :)

Nul

A tak rośmieszają...tylko, że na samą myśl o nurkowaniu (a to już i dopiero we wtorek:)) moja buzka szczerzy ząbki :))))

kiwigirl 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-10-2007, 14:24   

"Liquid Skin" - o matko- co to jest?
lepsiejszy silikon... ze niby lepiej sie układa... na sucho niewielka róznica, nie wiem jak pod wodą.

komentarz pewnego instruktora do mojego pytania czy warto wygladał tak: :roll:

wielki(mały;)błękit 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-10-2007, 14:27   

kiwigirl napisał/a:
buzka o taka: :)))
tylko się nie śmiej "pełna gębą" bo ci się i do paszczy wody naleje :D

Hehe, już to przeszłam... i nie było tak zle - zawsze można wypluć lub połknąć- jak to woli :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu