Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Automat. Jaki wybrać R1PRO czy już ICE ?
Autor Wiadomość
connan12345 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2007, 19:11   Automat. Jaki wybrać R1PRO czy już ICE ?

Witam...
Mam pytanie : Czy dla nurania w ciepłych wodach (Egipt,Chorwacja) i naszych - ale w okresie letnim wystarczy R1PRO czy lepiej kupić ICE? Jestem dopiero co po kursie P1 . Dzięki za wszelkie uwagi i propozycje :)

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2007, 19:23   

Wystarczy najtańszy Apeks za 800 PLN.

mikewroc 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2007, 19:26   

Automat spełniający normę EN 250 czyli na zimne wody wcale nie jest dużo droższy. Może się okazać, ze bedziesz chciał nurkować np w naszych kamieniołomach a tam woda i tak ma 4-6 st C troszke głębiej. Ja na początku zakładałem ,że będę nurał tylko w lecie a teraz czekam na podlodowe :ok2:
Ja bym zainwestował w automat na zimne wody. pozdrawiam i życzę udanego zakupu

tomek Sienicki 

Stopień: AOWD IANTD
Wysłany: 14-10-2007, 19:29   

Cytat:
Wystarczy najtańszy Apeks za 800 PLN.

W dziale komis jest oferta automatu za 760,00 PLN. Jak dla Ciebie.

--
tS
Ostatnio zmieniony przez tomek Sienicki 14-10-2007, 19:30, w całości zmieniany 1 raz  

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 14-10-2007, 21:56   

To ja odpowiem dokładnie na pytanie kolegi.

Otóż R1 to automat tłokowy a więc słabo nadający się do nurkowania w Polsce jako automat główny.

Więc na pytanie kolegi odpowiem tak, kupujesz jeden z poniższych i będzie ok:
1. Apeks ATX40/DS4
lub
2. ScubaTech R2PRO

Crowley 

Stopień: TDI Trimix Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2007, 22:31   

szczerze to poleciłbym bardziej albo apeksa albo cyklona. apeks tańszy(ok. 1100zl wersja xtx50/40, ok. 1500zł xtx100) ale dostajesz sam automat i jakoś akurat one mi nie leżą w buzi mimo, że oddycha się z nich całkiem nieźle:) cyklon droższy(Piórewicz=1400zł), ale jak dla mnie nie ma lepszego automatu, dodatkowo dostajesz piękna torbę do niego:P najlepiej zanurkuj sobie w apeksie, cyklonie i scubie(lub jeszcze czymś innym jeśli masz ochotę)-wypożycz w CN albo pożycz od kogoś(z pożyczeniem cyklona czy apeksa myślę, że nie będzie problemu, bo sporo ludzi je ma. gorzej może być ze scubą-przynajmniej tak mi się wydaje), zrób parę głębszych nurków, zobaczysz ze scuba odpadnie i zostanie najprawdopodobniej apeks(nie robie krypto reklamy - sam mam co innego:P) lub cyklon(jeśli nie będzie Ci przeszkadzać dmuchanie bąbli w jedno ucho:)).

pozdrawiam
crow
Ostatnio zmieniony przez Crowley 14-10-2007, 22:36, w całości zmieniany 3 razy  

connan12345 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2007, 09:31   

Czyli lepiej R2pro jeśli już...
Chyba faktycznie muszę przemyśleć dołożenie do jakiegoś z EN250 :tak:
To wymaga u mnie solidnych negocjacji z "drugą połową" :uuuu: ...
Dzięki za opinie :papa:

[ Dodano: 15-10-2007, 17:29 ]
A co sądzicie o Mares MR12?

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2007, 18:35   

Kup apeksa - bo po co sobie utrudniac zycie...

Polluks 

Stopień: TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2007, 20:04   

A ja proponuję automat Mares Abyss 42.
Włoska firma wprowadziła w tym roku na rynek swój kultowy, niezniszczalny, hardcorowy drugi stopień z także wyśmienitym pierwszym stopniem MR 42 (do tej pory był "tylko" 22).
Cena około 1500 zł.
Automat na lata!

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2007, 21:04   

Dalej jestem za apeksem:
XTX50 + DS4 kosztuje 1,405 zł wg cennika TP

Apeks jest automatem najczęściej spotykanym nad polskimi wodami, przez co łatwiej dostać jakiś oring itp.

Miałem wcześniej automat Mares'a, wymieniłem na 2xATX50 + DS4 i uważam ze to była naprawdę dobra przesiadka...

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2007, 23:00   

Cytat:
Dalej jestem za apeksem:
XTX50 + DS4 kosztuje 1,405 zł wg cennika TP

jak już w apeksa to spokojnie można wybrać 40-tkę. Imo nie ma co przeplacać za regulację, której i tak nie ruszamy od momentu jednorazowego ustawienia wg. swoich upodobań.

Propozyzja z pierwszego lepszego sklepu internetowego w Polsce atx40 z DS4 900 zł.
xtx40 z ds4 1075 zł.

connan12345 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2007, 09:48   

No dobra... :)
Czy może mi ktoś wytłumaczyć czemu R1pro jest fatalnym wyborem jeśli chodzi o polskie wody? Na kursie takowy miałem, owszem na 17metrach czułem nieźle zimne powietrze z II stopnia ale :co: wtedy termoklima się ostro podniosła. W sumie byliśmy tam może z 4minuty bo zimno rączki "zespawało" (bez rękawic) i nie dało się dłużej. Nic nie zamarzło.. Może jakbym się postarał i głębiej oddychał to i może by zamarzł. Pojęcia nie mam.
No i jeszcze jedno pytanie : Czy cena za I+IIst jest adekwatna do jakości? Tzn. czy zestaw (Ist.+IIst.+wąż)za 1400zł jest lepszy od tego za 850zł?

duch 

Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 16-10-2007, 10:18   

To powinieneś wiedzieć juz po swoim kursie P1 ;-)

Polecam poczytac tutaj:
http://www.nurkomania.pl/ao040.htm

[ Dodano: 16-10-2007, 10:19 ]
connan12345 napisał/a:
Czy cena za I+IIst jest adekwatna do jakości? Tzn. czy zestaw (Ist.+IIst.+wąż)za 1400zł jest lepszy od tego za 850zł?

To zależy nie od ceny a od automatu ;-) - zapytaj o konkretne modele wtedy można się wypowiedzieć.

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2007, 11:40   

To ja poproszę jeszcze o krótką odpowiedź.
Czym się różni XTX od ATX.
Z jednego wątku wyczytałem że w ATX to "A" oznacza mniejszą puszkę a "X" to dodatkowy wymiennik cieplny na drugim stopniu.
Czy to "X" na początku oznacza innego rodzaju puszkę?

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2007, 12:21   

Różnice są minimalne. Sprowadzają siędo innego designu pokrywy puszki II stopnia (IMHO tandetnego), możliwości zmontowania automatu odwrotnie, czyli z wężem LP od lewej strony puszki oraz innego typu kierownica wydechu (dwuczęściowa) z założenia wymienna pomiędzy typ zbliżony do ATX i TX (ale to są inne kierownice pasujące wyłacznie do XTX). Sam zespół zaworu II stopnia jest identyczny jak TX i ATX.

duch 

Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 16-10-2007, 13:11   

Dokładnie jak TomM napisał - różnice oprócz designu i ceny ;-) nieznaczne. I również moim zdaniem zmierzające ku gorszemu. XTX-y kompletnie do mnie nie przemawiają - uwielbiam prostotę i tak jak bolało mnie że przestali produkować TX-y tak teraz będzie bolało że również zaprzestano produkcji ATX-ów
Ostatnio zmieniony przez duch 16-10-2007, 13:13, w całości zmieniany 1 raz  

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2007, 13:22   

Dziękuje wam obojgu za bardzo wyczerpującą odpowiedź. :pa:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu