Wysłany: 14-10-2007, 19:11 Automat. Jaki wybrać R1PRO czy już ICE ?
Witam...
Mam pytanie : Czy dla nurania w ciepłych wodach (Egipt,Chorwacja) i naszych - ale w okresie letnim wystarczy R1PRO czy lepiej kupić ICE? Jestem dopiero co po kursie P1 . Dzięki za wszelkie uwagi i propozycje
Automat spełniający normę EN 250 czyli na zimne wody wcale nie jest dużo droższy. Może się okazać, ze bedziesz chciał nurkować np w naszych kamieniołomach a tam woda i tak ma 4-6 st C troszke głębiej. Ja na początku zakładałem ,że będę nurał tylko w lecie a teraz czekam na podlodowe
Ja bym zainwestował w automat na zimne wody. pozdrawiam i życzę udanego zakupu
Wysłany: 14-10-2007, 22:31
szczerze to poleciłbym bardziej albo apeksa albo cyklona. apeks tańszy(ok. 1100zl wersja xtx50/40, ok. 1500zł xtx100) ale dostajesz sam automat i jakoś akurat one mi nie leżą w buzi mimo, że oddycha się z nich całkiem nieźle:) cyklon droższy(Piórewicz=1400zł), ale jak dla mnie nie ma lepszego automatu, dodatkowo dostajesz piękna torbę do niego:P najlepiej zanurkuj sobie w apeksie, cyklonie i scubie(lub jeszcze czymś innym jeśli masz ochotę)-wypożycz w CN albo pożycz od kogoś(z pożyczeniem cyklona czy apeksa myślę, że nie będzie problemu, bo sporo ludzi je ma. gorzej może być ze scubą-przynajmniej tak mi się wydaje), zrób parę głębszych nurków, zobaczysz ze scuba odpadnie i zostanie najprawdopodobniej apeks(nie robie krypto reklamy - sam mam co innego:P) lub cyklon(jeśli nie będzie Ci przeszkadzać dmuchanie bąbli w jedno ucho:)).
pozdrawiam
crow
Ostatnio zmieniony przez Crowley 14-10-2007, 22:36, w całości zmieniany 3 razy
Czyli lepiej R2pro jeśli już...
Chyba faktycznie muszę przemyśleć dołożenie do jakiegoś z EN250
To wymaga u mnie solidnych negocjacji z "drugą połową" ...
Dzięki za opinie
[ Dodano: 15-10-2007, 17:29 ]
A co sądzicie o Mares MR12?
Wysłany: 15-10-2007, 20:04
A ja proponuję automat Mares Abyss 42.
Włoska firma wprowadziła w tym roku na rynek swój kultowy, niezniszczalny, hardcorowy drugi stopień z także wyśmienitym pierwszym stopniem MR 42 (do tej pory był "tylko" 22).
Cena około 1500 zł.
Automat na lata!
Dalej jestem za apeksem:
XTX50 + DS4 kosztuje 1,405 zł wg cennika TP
jak już w apeksa to spokojnie można wybrać 40-tkę. Imo nie ma co przeplacać za regulację, której i tak nie ruszamy od momentu jednorazowego ustawienia wg. swoich upodobań.
Propozyzja z pierwszego lepszego sklepu internetowego w Polsce atx40 z DS4 900 zł.
xtx40 z ds4 1075 zł.
No dobra...
Czy może mi ktoś wytłumaczyć czemu R1pro jest fatalnym wyborem jeśli chodzi o polskie wody? Na kursie takowy miałem, owszem na 17metrach czułem nieźle zimne powietrze z II stopnia ale wtedy termoklima się ostro podniosła. W sumie byliśmy tam może z 4minuty bo zimno rączki "zespawało" (bez rękawic) i nie dało się dłużej. Nic nie zamarzło.. Może jakbym się postarał i głębiej oddychał to i może by zamarzł. Pojęcia nie mam.
No i jeszcze jedno pytanie : Czy cena za I+IIst jest adekwatna do jakości? Tzn. czy zestaw (Ist.+IIst.+wąż)za 1400zł jest lepszy od tego za 850zł?
To ja poproszę jeszcze o krótką odpowiedź.
Czym się różni XTX od ATX.
Z jednego wątku wyczytałem że w ATX to "A" oznacza mniejszą puszkę a "X" to dodatkowy wymiennik cieplny na drugim stopniu.
Czy to "X" na początku oznacza innego rodzaju puszkę?
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 16-10-2007, 12:21
Różnice są minimalne. Sprowadzają siędo innego designu pokrywy puszki II stopnia (IMHO tandetnego), możliwości zmontowania automatu odwrotnie, czyli z wężem LP od lewej strony puszki oraz innego typu kierownica wydechu (dwuczęściowa) z założenia wymienna pomiędzy typ zbliżony do ATX i TX (ale to są inne kierownice pasujące wyłacznie do XTX). Sam zespół zaworu II stopnia jest identyczny jak TX i ATX.
Wiek: 54 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 883 Skąd: Wawa-Łady
Wysłany: 16-10-2007, 13:11
Dokładnie jak TomM napisał - różnice oprócz designu i ceny nieznaczne. I również moim zdaniem zmierzające ku gorszemu. XTX-y kompletnie do mnie nie przemawiają - uwielbiam prostotę i tak jak bolało mnie że przestali produkować TX-y tak teraz będzie bolało że również zaprzestano produkcji ATX-ów
Ostatnio zmieniony przez duch 16-10-2007, 13:13, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko