Wysłany: 21-09-2007, 12:30 Nurkowanie w Himalajach
Na początku przepraszam jeśli zdublowałem już temat i prosze o jego ewntualne skasowanie.
Wyrywkowo za dzisiejszą Gazetą Stołeczną, artykuł Dawida Maćkowskiego:
"Himalaiści na głębokości
Dwóch warszawiaków wyruszyło wczoraj na piekielnie niebezpieczną wyprawę w Himalaje. Razem z innymi śmiałkami będą nurkować w najwyżej położonym jeziorze.
Wyprawa ma dwa cele. Himalaiści chcą zdobyć siedmiotysięcznik Tilicho, a następnie zanurkować w jeziorze o tej samej nazwie położonym na wysokości 5 tys. m. Aby dotknąć dna, muszą zejść 60 m pod wodę. To zadanie skrajnie niebezpieczne. Dotychczas próbowała tego tylko ekipa z Rosji. W 2000 r. udało jej się jednak zanurkować jedynie
na głębokość 10 m. Tam Rosjanie zaczęli się dusić, o mało co nie doszło do tragedii.
[...]
O ekspedycji na bieżąco można czytać na
www.himalaisci.blox.pl "
Ostatnio zmieniony przez train 21-09-2007, 12:31, w całości zmieniany 1 raz
No życze uczestnikom powodzenia, niezapomnianych wrażeń i bezpiecznego powrotu do powierzchni i poziomu morza!.
Widać, że chłopkai nie marnują czasu na byle co.
"Wyobraźmy sobie, że mamy dwa jeziora. Jedno położone równo z poziomem morza, drugie wysoko w górach. Ciśnienie w tym pierwszym jeziorze na 60 metrach głębokości będzie takie jak na 30- metrowej głębokości w tym drugim."
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 21-09-2007, 14:26
silver111 napisał/a:
Wyobrazmy sobie, ze mamy dwa jeziora....
Totalna bzdura. Jedyna rzecza jaka zmienia sie to cisnienie atmosferyczne na powierzchni. Na 5km n.p.m. oczekujesz (mniej/wiecej) .5bar, w wodzie pozostaje wzrost 1 bar/10m.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 21-09-2007, 15:09
silver111 napisał/a:
"Wyobraźmy sobie, że mamy dwa jeziora. Jedno położone równo z poziomem morza, drugie wysoko w górach. Ciśnienie w tym pierwszym jeziorze na 60 metrach głębokości będzie takie jak na 30- metrowej głębokości w tym drugim."
To jak pisałeś cytat ze strony, który ma bąd wskazany przez "martin".
To porównanie bardziej dotyczy problemów dekompresyjnych i pojemności tkanek na gaz inertny, z tej perspektywy porównanie dosyć dobre. Bo na dużej wysokości możemy mieć mniej masowo inertu rozpuszczonego, bo jego ilość jest proporcjonalna do ciśnienia rozprężania.
na stronie jest jeszcze parę perełek - ale według mnie to co zacytowałem było "najlepsze". Życze powodzenia organizatorom wyprawy, ale radził bym dla ich bezpieczeństwa skreślić punkt pt. "nurkowanie" z planu wyprawy. Tym bardziej że ma to być nurkowanie na 60m (dekompresyjne).
Przyśpieszenie ziemskie zależy od wysokości - zatem ciśnienie względne p=g(y)*h*ρ będzie funkcją wysokości y. Praktycznie przy takich wysokościach można to pominąć i założyć stałą wartość g.
Na tym wykresie zależności przyśpieszenia od wysokości widać jakie małe zmiany zachodzą na wysokościach paru km:
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Erdgvarp.png
Właściwie to dlaczego Rosjanie się dusili? Zanim doczytałem o tym duszeniu na 10m, to sądziłem, że mieli po wynurzeniu kłopoty z DCS.
ale w to nie za bardzo chce mi się wierzyć: "Eskapada odbywa się pod naukowym patronatem specjalistów z gdyńskiego Ośrodka Medycyny Hiperbarycznej i Ratownictwa Morskiego"
i czytając dalej: "Oni obliczyli już dla każdego z nas specjalne wytyczne, których musimy się trzymać podczas nurkowania, aby nasze zdrowie nie było zagrożone. To wszystko sprawia, że wyprawa w Himalaje musi się zakończyć sukcesem."
Wysłany: 21-09-2007, 16:14
Cytat:
że wyprawa w Himalaje musi się zakończyć sukcesem."
Byłoby dobrze dowiedzieć się o możliwościach ludzkiego organizmu podczas wynurzania z takiej głębokości w jeziorze położonym na 5tyś.m n.p.m.
Co innego tabele, co innego przekonać się o tym na własnej skórze.
Rosjanom nie udało się, trzymajmy kciuki za Polaków.
Wysłany: 21-09-2007, 16:46
Jaga19 napisał/a:
Byłoby dobrze dowiedzieć się o możliwościach ludzkiego organizmu podczas wynurzania z takiej głębokości w jeziorze położonym na 5tyś.m
To w zasadzie to samo co przelot samolotem po nurkowaniu....
$$ [Usunięty]
Wysłany: 21-09-2007, 16:54
Prowadzi to Michał Brajta, ma pełną informację o nurkowaniu francuzów w jeziorze Chungara w Chile na wysokości 4517m npm. Nurkowanie odbywało się w aparacie SCANUBA z wysokim startem ppO2, bo taki stosowany jest w tym urządzeniu, zapewniało to dobre wysycenie krwi tlenem nawet 15min po nurkowaniu. Jestem spokojny o bezpieczeństwo ekipy. "silver111", "styks", dobrze że humor wam służy.
Wiesiek napisał/a:
zatem ciśnienie względne p=g(y)*h*ρ będzie funkcją wysokości y
Opisuje to wzór barometryczny wchodzi tam P(h)=Poexp(Rogh/Po) Ro-gęstość powietrza na poziomie 0, g-przyspieszenie ziemskie, h-wysokość, exp-e do potęgi to co w nawiasie, przy założeniu stałej temperatury.
Czy tekst umieszczony na stronie podanej w pierwszym poście jest autoryzowany przez w/w pana?
Zdjęcie ze strony:
podpowiem: wąż
a to opis: "Na uroczystość zjechało do Sierakowa tysiąc osób. Uczestnicy wyprawy w Tilicho przygotowali dla nich niespodziankę: założyli stroje do nurkowania i dali próbkę swoich umiejętności"
Zresztą już się nie czepiam.
Życze sukcesu i czekam na relację po powrocie.
silver111
$$ [Usunięty]
Wysłany: 21-09-2007, 17:25
silver111 napisał/a:
Czy tekst umieszczony na stronie podanej w pierwszym poście jest autoryzowany przez w/w pana?
Nie sądzę Michał posługuje się trochę innym językiem.
Wysłany: 24-09-2007, 11:02
Tomasz-Szeryf napisał/a:
Rozumiem, że już próbowałeś po długim deco - jak wrażenia?
Rozumiem ze czepiasz sie bo wyczytales w instrukcji do suunciaka ze dopoki pali sie symbol samolocika, nie wolno latac?
A moze widzisz roznice miedzy wynurzeniem sia na wysokosci 5km n.p.m. (ca .5 bar cisnienie otoczenia) a lotem (ca. .6 bar cisnienie otoczenia) ktorej ja nie dostrzegam?
Bo jak dla mnie, to fizyka pozostaje fizyka, a wzorki na podstawie ktorych liczy sie jak ma wygladac deko zaczynana z cisnienia X z pobyciem czasu Z przy cisnieniu Y i powrot do cisnienia X sa identyczne. I rownie dobrze mozesz sobie policzyc deko dla takich zmian cisnienia, jak dla nurkowania w egipcie - wystarczy troche dobrej woli i jakis programik do liczenia deko lub nawet tabelka w excellu.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-09-2007, 11:19
martin napisał/a:
Tomasz-Szeryf napisał/a:
Rozumiem, że już próbowałeś po długim deco - jak wrażenia?
Rozumiem ze czepiasz sie bo wyczytales w instrukcji do suunciaka ze dopoki pali sie symbol samolocika, nie wolno latac?
A moze widzisz roznice miedzy wynurzeniem sia na wysokosci 5km n.p.m. (ca .5 bar cisnienie otoczenia) a lotem (ca. .6 bar cisnienie otoczenia) ktorej ja nie dostrzegam?
może się mylę ale chyba w typowych samolotach rejsowych ciśnienie jest obniżane do ~0,8 ata (rząd 2000m npm) ?
zelmer
witam wszystkich.rosjanie to twarde chlopy,wiadomo.a to ze zaczeli sie dusic juz na 10.m. pewnikiem spowodowane bylo zespolem ostrego zatrucia alkoholowego ktorego mogli nabyc w przeddzien niefortunnego nurkowania.natomiast brakoje mi w tej dyskusji jakiejkolwiek wzmianki o wplywie tz.choroby wysokogorskiej ,a moze byla tylko skutecznie ukryta za skomplikowanymi wzorami matematycznymi uszla mojej laickiej uwadze.a czy nie lepiej sprawdzili by sie tam jakies "zuchy"spod nowego targu boc to w koncu deczko wyzej niz warszawa i aklimatyzowac sie juz tyle nie trza?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko