Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Tomek Radomski
29-10-2007, 10:29
Co lepsze? TUSA BCJ 5960 Oceanic Outrigger HLT?
Autor Wiadomość
Nivellen 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2007, 19:02   Co lepsze? TUSA BCJ 5960 Oceanic Outrigger HLT?

Zastanawiam się nad zakupem jacketu z przedziału cenowego 1500-2000 zł, niekoniecznie skrzydła. Jestem ciekawy propozycji i ew. oceny posiadaczy TUSA BCJ 5960 i Oceanic Outrigger HLT.
Pozdrawiam

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 28-10-2007, 12:14   

Chłopie za tą cenę możesz mieć porządne skrzydło w wersji komfort ;-) (regulowane ramiona, naramienniki itp) po cholerę chcesz się pakować w coś nierozwojowego ??

iwiki 

Stopień: GUE T2
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-10-2007, 12:26   

Nie nurkowałem na żadnym z nich, ale moja żona ma jacket Tusy 9100 Selene o ile dobrze pamiętam. Mogę powiedzieć że jakościowo jest bardzo dobrze wykonane i naprawde super się spisuje.
Jednak tak jak Duch napisał zastanów się bo za takie pieniądze kupisz dobe skrzydło dające możliwość rozwoju, jeżeli będziesz szedł w kierunku trudniejszych nurkowań, a jeżeli nie - dające możliwość szybszej sprzedaży, jeżeli postanowisz zakończyć karierę nurkową.

Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 28-10-2007, 13:42   

Wczoraj nurkowałem z kolegą, który ma taki jacket, obejrzałem go sobie i wysłuchałem jego opinii. Generalnie jest wykonany bardzo przyzwoicie, z dobrych materiałów. Kolega który zrobił na nim kilkadziesiąt nurków jest z niego bardzo zadowolony. Nie rozumiem tylko po co, przy w sumie niewielkiej objętości worka, opletli go gumkami, jest w ofercie Tusy model 6900 i gumek nie ma.

Ja bym wybrał (i wybrałem) jednak rozwiązanie jakie podpowiadają przedmówcy. Do pojedynczej butli worek typu oponka np. H eclipse, Apeks WTX3 o pojemności 15-18l, jeżeli dużo nurkujesz za granicą to płyta aluminiowa do tego cztery małe kieszonki balastowe (allegro 35 zł/szt.), dwie na pas i dwie na pas do mocowania butli.
Łatwość spuszczania powietrza tylnym zaworem w takim rozwiązaniu nie ma sobie równych, jest prosto i wygodnie.

Pitt_M 

Stopień: jest ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-10-2007, 20:24   

Witam.
O gustach nie należy dyskutować - jednak chyba najlepsza z możliwych rada - pożycz jacket, zanurkuj, pozycz skrzydło równierz zanurkuj i zdecyduj co Ci odpowiada. Teoretycznie moi przedmówcy mają rację ALE ja nurkowałem na jackecie, dwa lata temu stwierdziłem : czas na skrzydło. Kupiłem , zrobiłem 30 - 40 nurków ... i kupiłem jcket. Skrzydła pozbyłem się pospiesznie. Może to syndrom wapniaka ze swoimi nawykami ? Przed zmianą noszaka na jacket też broniłem się kilka lat.
Jeszcze jedno - jak zamierzasz nurkować - turystycznie i nie głęboko - pomyśl o dobrym jackecie - technicznie, głęboko - przemyśl płytę z workiem
Reasumując - nie twierdzę, że jacket lepszy - tylko że różne są przyzwyczajenia, gusty i nawyki.
Jeszcze jedno - na pewno worek jest bardziej trendy :ping:

Sorki za wypowiedź trochę nie na temat pytanie było o "ocenę TUSA BCJ 5960 i Oceanic Outrigger HLT" ja odpowiadałem na sugestie przedmówców na temat zakupu skrzydła. :bee;
Ostatnio zmieniony przez Pitt_M 30-10-2007, 10:47, w całości zmieniany 1 raz  

ewin
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2007, 13:56   

Witam,
Ja osobiście nie odczułem różnicy pomiędzy jacketem typu skrzydło, a zwykłym. No może poza tym ze na powierzchni trzeba tez zrobić sobie odpowiednią pływalność, ale tak jak przedmówca (chyba) pisał. A pożycz od kogoś skrzydło i zanurkuj w nim i sam oceń.

PS. Ja kopiłem ten jacket w ciemno ;) , ale jestem zadowolony. No jeszcze miąłem możliwość zwrotu.

Pamiętaj najważniejszy jest komfort i bezpieczeństwo. Bo jak ma Cie coś uciskać pod wodą albo masz mieć stres cały czas ze nie potrafisz tego durnego skrzydła opanować to kup normalny jacket.

Do 2tys. to duży przedział cenowy może pomyśl nad innymi modelami innych firm.

I jeszcze jedno pytanie: Gdzie chcesz nurkować?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu