Czy ktoś z tu obecnych gra na klawiszach? Oczywiście. Najbardziej preferuję granie na żywym instrumencie, takim który ma duszę a nie zasilacz elektryczny Mowa oczywiście o fortepianie i pianinie. Chociaż fortepian jest dużo piękniejszy.
Czy ktoś z obecnych zatem gra na takowym intsrumentum? Może ma jakieś fajne nutki?
Wysłany: 13-11-2007, 13:20
No jak gram, choć właściwie ostatnio wcale - ale już niedługo zaczynam codzienne ćwiczenia - mam w domu pianino - takie stare, jeszcze z klawiszami z kości słoniowej
Czasem się dorwę w teatrze nawet do koncertowego Steinway'a - choć ostatnio to było dawno z uwagi na żenujący poziom moich umiejętności spowodowany brakiem codziennej gry.
Jeśli chcesz nuty - polecam PWM, mają różne akcje promocyjne i wtedy można kupować nuty na kilkogramy
Ja tez lubie, ale w domu (byl fortepian) zawsze mnie odganiali, a potem to wrecz zamykali fortepian, zebym nie grala
Jako osoba pozbawiona sluchu muzycznego i majaca nieulozona reke podobno go niszczylam. A ja tak lubilam brzdakac....Nadal lubie
Mania
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 13-11-2007, 13:51
kn_dlugi napisał/a:
Czy ktoś z obecnych zatem gra na takowym intsrumentum?
Osobiście nie plumkam, ale w domu stoi (żona gra, córka tropi interwały i ćwiczy time, kot się przechadza po klawiaturze i robi tzw. Warszawską Jesionkę )
kn_dlugi napisał/a:
Może ma jakieś fajne nutki?
A jakie to są fajne? Bo u nas to się głównie jakieś standardy walają, Stevie Wonder et consortes
Wysłany: 13-11-2007, 17:59
Mania napisał/a:
Jako osoba pozbawiona sluchu muzycznego i majaca nieulozona reke podobno go niszczylam. A ja tak lubilam brzdakac....Nadal lubie
Mania
eeetam, odrazu niszczyłaś... poprostu to była dodekafonia, Weberna, Schonberga też na początku nikt nie rozumiał - a stworzyli nowy rozdział w historii muzyki. Poprostu Maniu nikt w porę nie dostrzegł twego talentu
ps - szkoda, że smok już nie piszę, bo napewno wdałby się w tym wątku w dyskusję o wyższości diatoniki, ew. pentatoniki nad systemem dur-moll heheh, ew. systemu podwójnego wymyku w fortepianach Erarda - nie no żartuję sobie dobrze jest jak jest
Fajne, to takie co można sobie zagrać i pośpiewać nawet.
- Bryan Adams
- Piotr Rubik
- Grzegorz Turnau
- Joanna Zagdańska
- Alicja Majewska
- Stare Dobre Małżeństwo
No to jest przykład tego o co mnie chodzi Ma ktoś, coś, gdzieś z takiego typu muzycki ??
Oczywiście wersje na gitarę też wskazane
Ostatnio zmieniony przez kn_dlugi 13-11-2007, 19:12, w całości zmieniany 1 raz
A bardzo chętnie, chociaż myślę, że najsamwpierw to będę ja sobię podśpiewywać, a potem mój Aniołek mnie będzie szkolil. Nie znaczy to oczywiście że odmawiam wspólnych szaleństw W końcu im nas więcej tym weselej
Poczekaj, poczekaj - nuty umiem przeczytac. I to na obie rece.
Jako dziecko posadzili mnie przed tym fortepianem i powiedzieli, ze kazda panienka z dobrego domu musi umiec grac. Wiec najpierw cwiczylam te gamy i inne takie, ale potem uznali w domu, ze pianistki ze mnie nie bedzie
No co Ty! Przecież, ja myśliwka jestem, nie?! Lubię sporty ekstremalne
Maniu-jeśli, nie inaczej - kiedy się spotkamy to obiecuję, że bez mrugnięcia okiem wysłucham każdej arii w Twoim wykonaniu, będę bić brawo i nie dam po sobie znać, jeśli coś będzie nie tak , a po nalewce zapewniam Cię - wszystko będzie mi się podobać
A tak trochę poważniej - baaardzo mi przeszkadza brak możliwości akompaniowania sobie... próbowałam nauczyć się gry na gitarze - podchodziłam do tematu kilka razy... paluszki bolały mnie niemiłosiernie... po latach znów spróbowałam - nauczyciel mi uciekł , czarna, hiszpańska gitara stoi w kącie, myszy łażą po gryfie (one grają - ja nie)... widać nie dane mi uprawianie muzyki przy pomocy instrumentów - jakiegokolwiek typu
Tym bardziej podziwiam Was - grających - ukłony
Wysłany: 13-11-2007, 20:05
no właśnie ja o tym klaskaniu na Rubiku to nie łapię żartu - że to niby nie wypada, tak?
nie wypada to klaskać między poszczególnymi częściami dzieła, np. pomięcy Allegro i Romanza - Koncertu fortepianowego a-moll Paderewskiego bo to jest DZIEŁO - a na tym Rupikowym gównie to można klaskać, jeść popcorn, pić piwo itp. do woli, więc nie bardzo rozumiem skąd ta popularność tego kawału.
Disco Polo (deską w polu) jest fajne. Rubik też. Wszystko zależy od grona odbiorców. Ja tutaj nie zapytałem czy Rubik jest dobry czy nie. Pytałem kto co lubi, a nie kto czego nie lubi. Czytajcie uważniej posty.
sabina napisał/a:
próbowałam nauczyć się gry na gitarze
Sabinko. Jeśli posiadłaś umiejętnośc czytania nut, i masz w sobie odpowiednio dużo samozaparcia - śmiało. Ja uczyłem sie grać na gitarze sam. Fakt, nie zagram "desperado", czy "flamenco", ale do ogniska wystarczy. Ale nie o gitarach tutaj mieliśmy gaworzyć.
To co? Ma ktoś jakieś nutki na czarno-białą klawiaturę? Tak żeby można było coś pograć? Artystów podałem przykładowych, abyście wiedzieli o co mnie chodzi (gatunek muzyczny). Jak ktoś nie lubi Rubika - niech nie lubi. Głównym moim celem pytania są nuty. To jak? Ma ktoś coś?
PS. Akurat mi chodzi ten kawałek bez klaskania Psalm dla Ciebie.
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 14-11-2007, 01:46
kn_dlugi napisał/a:
Fajne, to takie co można sobie zagrać i pośpiewać nawet.
- Bryan Adams
- Piotr Rubik
- Grzegorz Turnau
- Joanna Zagdańska
- Alicja Majewska
- Stare Dobre Małżeństwo
Oj, raczej nie pomogę - słabo mam rozpoznane te areały.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko