Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
W jakiej organizacji zrobić kurs
Autor Wiadomość
Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 13-11-2007, 19:43   

Andrzej Minorczyk napisał/a:

Jakby to byl friend to nie pisalbym tyle w tym watku. To pierwszy zlodziej jakiego poznalem ktory nie ma honoru a znam wielu...

no to w morde chama :!!: i na tapetę z nim :!!:

ps. Andrzej a moze on nie miał sumienia aby Ci powiedzieć że nie jesteś jeszcze gotów aby otrzymać certyfikat AOWD PADI ? :bee;
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak 13-11-2007, 19:45, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 13-11-2007, 19:50   

Adam Frajtak napisał/a:
no to w morde chama i na tapetę z nim

Kazdemu na priv powiem jak sie gosc nazywa i podam strone internetowa oraz opowiem na czym polegalo oszustwo.
W morde nie warto bo podobno płacze jak dostanie lanie. A swoja droga gowna sie nie rusza bo zaczyna smierdziec.

Zaczekam jeszcze bo pan owy sie rozkreca jako instruktor niech zdobedzie jakis rozglos wtedy ... niestety zmieni zawod. No ma jeszcze opcje dac mi plastik lub zwrocic kase za kurs. Ja nie zapominam a dzialam kiedy przeciwnik sie najmniej tego spodziewa.

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-11-2007, 21:08   

Nie latwiej wyslac do Czech papiery dopiero kiedy delikwent zaliczy wszystko zgodnie z wymaganiami.

Zazwyczaj tak robię, ale są nurkowie (przyzwyczajeni do tymczasówek ?? ), którzy życzą sobie mieć certyfikat na zakończenie kursu i jeszcze w trakcie kursu wpłacają kasiorę za plastik, pomimo informacji, że otrzymają go dopiero po zaliczeniu wszystkich ćwiczeń.

Ty masz jego certyfikat a on idzie do innego instruktora ktory zalicza mu kurs. Ten inny instruktor wysyla papiery do certyfikatu ktory Ty masz... co wtedy?

Nie ma problemu z wysłaniem informacji do IANTD o anulowaniu certyfikatu.

hondziak 

Stopień: CMAS** AdvEANx , DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-11-2007, 21:26   

I z takim anulowanym certyfikatem nie można nurkować ? Znaczy w bazach nurkowych mają komputery z dostępem do systemu shengen i jak senatora S do ciupy? BTW system certyfikacji naprawde godny podziwu ale czy nie zdarzyło ci się że ktoś reklamował jakośc swiadczonych przez ciebie usłóg znaczy zapłaciłem za kurs i zostałem żle przeszkolony i dlatego nie mogłem zaliczyć ćwiczen co było ewidentna winą instruktora.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-11-2007, 21:50   

hondziak napisał/a:
I z takim anulowanym certyfikatem nie można nurkować ? Znaczy w bazach nurkowych mają komputery z dostępem do systemu shengen i jak senatora S do ciupy?

Nie może nurkować na danym poziomie, ponieważ nie otrzymuje certyfikatu.

hondziak napisał/a:
BTW system certyfikacji naprawde godny podziwu ale czy nie zdarzyło ci się że ktoś reklamował jakośc swiadczonych przez ciebie usłóg znaczy zapłaciłem za kurs i zostałem żle przeszkolony i dlatego nie mogłem zaliczyć ćwiczen co było ewidentna winą instruktora.

Nie zdarzyło mi się, aby ktoś kwestionował decyzję o braku certyfikacji.

A czy uważasz, że wpłata kasiorki = certyfikat ?
Ostatnio zmieniony przez waldo 13-11-2007, 21:59, w całości zmieniany 3 razy  

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-11-2007, 21:54   

[quote="arek rozbicki"]dobre ,ja juz znam podejscie nurkow iantd do nurkow padi bo duzo z nich uwaza innych za beee [/quote
coś chyba ci się pomieszało ,bo nie zrozumiałes kontekstu.przede wszystkim swojego.Swó pierwszy kurs zrobiłem w LOK,kolejne w PADI,następny w IANTD,i nigdy nie dyskryminowałem płetwonurków wg.organizacji.Jezeli twierdzisz ,ze robienie kursów w organizacji ,która jest niszowa w danym miesciejest bee,bo powinno się robić w takiej ,w której robi większość nurków,to stwierdzam ,ze jesteś po prostu jeb......niety.!

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 13-11-2007, 22:07   

grzegorz napisał/a:
jeb......niety
teraz pokazales ze juz jestes duzy i mozesz przy mamusi brzydko mowic. Sa tysiace innych epitetow czy koniieczny byl ten...?

hondziak 

Stopień: CMAS** AdvEANx , DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-11-2007, 22:29   

Waldo oczywiście że tak nie uważam znaczy kasa= certyfikat. Zapytałem z ciekawości. BTW nie wybrał bym P1 i P2 gdybym tak myslał sa łtwiejsze sposoby zdobywania plastików a że IANTD na moim terenie na poczatku mojej drogi nurkowej nie było więc pozostane w CMAS-ie tym bardziej że instruktok u którego robiłem P2 jest instruktorem IANTD więc dobre standarty nie sa mu obce.
Wiem skądinnąd że sa ludzie którzy mając np. PN2 robią kursy Adv. Nx/EAN w IANTD więc dobry marketing widac swoje robi, a może to moda. Nie podważam oczywiście dobrej jakości standartów.

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 10:49   

teraz pokazales ze juz jestes duzy i mozesz przy mamusi brzydko mowic. Sa tysiace innych epitetow czy koniieczny byl ten...?

No pewnie masz rację,było późno i byłem w...y.Jesli uraziłem-przepraszam

arek rozbicki 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 10:56   

do grzegorza ,ktory napisal "[quote="arek rozbicki"]dobre ,ja juz znam podejscie nurkow iantd do nurkow padi bo duzo z nich uwaza innych za beee "

no wlasnie,tylko ze ja jestem tolerancyjnyi to bardzo, o czym pisalem,natomiast pisalem o podejsciu innych ,ktore obserwuje nie raz,wystarczylo by doczytac i zrozumiec .a dlaczego nurkowie iantd sa tacy wybuchowi ostatnio? :) bo twoj ostatni plastik to wlsanie iantd. tez moze w przyszlosci zrobie sobie jakis bardzo specjalistyczny kursik w iantd ale mam obawy czy tez po kursie stane sie taki wybuchowy i bede brzydko mowil jak ty? :): ):)

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 14-11-2007, 11:44   

waldo, po pierwsze IANTD to jedyna taka organizacja.
Po drugie nie sadze aby kolega wybrał na OWD kurs w IANTD choc zachecam goraco.
I dalej wiekszosc organizacj sprzedaje kurs z certyfikatem.

Hmmm... w CMAS placisz oddzielnie za certyfikat (plastik) i wydeje mi sie ze tak jest wszedzie... za darmo jest pieczatka w logbooku, bedaca potwierdzeniem certyfikacji - plastik nie jest konieczny, aczkolwiiek przydatny

arek rozbicki 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 13:19   

w wielu centrach cena jest podawana za calosc (czyli np 1200 i opis ze w tym jest wliczony kurs,materialy, ksiazki,certyfiakt i wszystko inne. mozna tez napisac ze ktos oferuje za 1100zl plus certyfikat za 100zl , czyli tez razem 1200zl.w jednym i drugim wychodzi na to samo, gdyz kursanta interesuje ile jego pieniazkow pochlonie od A do Z by stac sie dobrym certfikowanym nurkiem z potwierdzajacym papierkiem mowiacym o jego umiejetnosciach na danym poziomie.tyle :) a czy za wszystko placi sie oddzielnie czy razem , to i tak z portfela ubywa tyle samo. :) chyba ze sie myle?

np w padi placi sie za PIC,papierek na certfikacje ,czy jest on wysylany w wersji papierowej czy elektronicznej to i tak padi odciaga za to ok 16,5 funta,w wersji elektronicznej troszke mniej.ktos za to musi zaplacic a czy jest to cena wliczona do calosci czy oddzielnie to i tak kursant palci w calosci tyle samo. a jak to z oplata za certyfikat w innych organizacjach to mozecie dopisac i bedziemy wiedzieli gdzie jest za free a gdzie nie.
Ostatnio zmieniony przez arek rozbicki 14-11-2007, 13:32, w całości zmieniany 2 razy  

KacperPe 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 14:34   

To ja pytam jakiego polecasz i dlaczego??

Andrzeju, jeśli już mnie wywołałeś do tablicy to ja polecam Jacka Trembowelskiego, a jeśli ktoś będzie zainteresowany tym, jak wygląda kurs owd u Jacka to niedługo będzie relacja z takowego kursu, napisana przez same uczestniczki, zapraszam na

www.trembowel.pl
Ostatnio zmieniony przez KacperPe 14-11-2007, 14:44, w całości zmieniany 1 raz  

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 14:40   

arek rozbicki napisał/a:
mozna tez napisac ze ktos oferuje za 1100zl plus certyfikat za 100zl

Nie chodzi o to co ktoś sobie napisze, tylko jaka jest filozofia organizacji szkoleniowej.
Najpóźniej na pierwszych zajęciach kursowych IANTD (ja to robię przed rozpoczeciem kursu), kursanci otrzymują informację, że kupują tylko szkolenie na dany poziom, a certyfikacja jest uzależniona od ich umiejętności, wiedzy i podejścia do nurkowania.
Tak więc certyfikat jest całkowicie niezależny od kupionego kursu - kupuje się kurs, a na certyfikat należy "zasłużyć".
Może się zdarzyć, że pomimo prawidłowego rozwiązania testów z teorii oraz zaliczeniu wszystkich ćwiczeń, kursant nie otrzyma certyfikacji za niebezpieczne podejście do nurkowania.

Jak jest w PADI możesz nam napisać - ja mam w PADI dość dużą ilość certyfikatów :)
Ostatnio zmieniony przez waldo 14-11-2007, 14:40, w całości zmieniany 1 raz  

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 16:31   

waldo napisał/a:
Jak jest w PADI możesz nam napisać - ja mam w PADI dość dużą ilość certyfikatów

W PADI są jasno określone wymagania zaliczeniowe. Jeśli kursant spełnił wszystkie wymagania zaliczeniowe oraz uiścił uzgodnioną opłatę to instruktor nie może nie wydać certyfikatu.

~BitPump

arek rozbicki 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 17:15   

Tak więc certyfikat jest całkowicie niezależny od kupionego kursu - kupuje się kurs, a na certyfikat należy "zasłużyć".

tak to prawda co waldo napisal, na certyfikat trzeba zasluzyc ale to nie zmienia faktu ze trzeba za niego rowniez zaplacic.zdalem niedawno prawko na motocykle.dokument przyznali za umiejetnosci ,ale kurcze kazali zabulic za niego w urzedzie z 80zl :( i to jest sprawiedliwosc :(

[ Dodano: 14-11-2007, 17:36 ]
waldo napisal "Tak więc certyfikat jest całkowicie niezależny od kupionego kursu - kupuje się kurs, a na certyfikat należy "zasłużyć".

tak to prawda co waldo napisal, na certyfikat trzeba zasluzyc ale to nie zmienia faktu ze trzeba za niego rowniez zaplacic.zdalem niedawno prawko na motocykle.dokument przyznali za umiejetnosci ,ale kurcze kazali zabulic za niego w urzedzie z 80zl i to jest sprawiedliwosc :(

dodatkowo jesli poczatkujecy kursant przychodzi na kurs to raczej kazdy z nich mysli ze jak zaliczy teorie elegancko i cwiczonka elegancko to dostanie tego potwierdzenie w postaci certyfikatu.

waldo pisze " kursant nie otrzyma certyfikacji za niebezpieczne podejście do nurkowania. "
czyli za co np w iantd?bo mnie to ciekawi :) jesli zaliczyl teorie ,ok, cwiczonka ok, czyli takze i sytuacje awaryjne, wspolprace z partnerem itd czyli ze byl bezpiecznym nurkiem bo zostalo mu to zaliczone przez instruktora czyli za co moze nie dostac plastiku? "za niebezpieczne podejście " czyli ? :)

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 19:22   

arek rozbicki napisał/a:
"za niebezpieczne podejście " czyli ?

Brak wpólpracy w zespole, brak partnerstwa, ignorowanie planów nurkowania - przegłębianie niezgodne z planem, lekceważenie planowania (w szczególności gazów), ogólna ignorancja zasad, ...

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 14-11-2007, 20:25   

Judas napisał/a:
w CMAS placisz oddzielnie za certyfikat (plastik) i wydeje mi sie ze tak jest wszedzie... za darmo jest pieczatka w logbooku, bedaca potwierdzeniem certyfikacji - plastik nie jest konieczny, aczkolwiiek przydatny

He he cmas to organizacyjny dziwolag wiec dziwie sie ze podales ta org za przyklad.
Nurkowania stazowe....?? za ktore sie placi.
Książka płetwonurka...?? za ktora sie placi.
Certyfikat ... za ktory sie placi.

KacperPe, niestety nie mialem przyjemnosci z Jackiem ...

BitPump napisał/a:
W PADI są jasno określone wymagania zaliczeniowe. Jeśli kursant spełnił wszystkie wymagania zaliczeniowe oraz uiścił uzgodnioną opłatę to instruktor nie może nie wydać certyfikatu

O tym juz byla miedzy nami dluga dyskusja po ktorej zapraszales nie na AOWD , za cene certyfikatu :) ale mam za daleko :(

arek rozbicki napisał/a:
dodatkowo jesli poczatkujecy kursant przychodzi na kurs to raczej kazdy z nich mysli ze jak zaliczy teorie elegancko i cwiczonka elegancko to dostanie tego potwierdzenie w postaci certyfikatu.

A tak nie jest? zobacz w manuale instruktorskie. Jak zrobil cwiczenia odpowiednio Ty placisz za jego plastik z tych 1200 pln ktore Ci zaplacil. on nie przelewa na konto organizacji zadnej kasy. I jeszcze jedno zaplaci kase i czeka miesiac na plastik.

waldo napisał/a:
Brak wpólpracy w zespole, brak partnerstwa
- NAJWAZNIEJSZE

To kuleje u wielu zaczynajacych kursy nawet te zaawansowane - bylo tak ze mna.
Ale niekonczace sie OOA nauczylo mnie doceniac bliskosc partnera.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 20:27   

waldo napisał/a:
Brak wpólpracy w zespole, brak partnerstwa, ignorowanie planów nurkowania - przegłębianie niezgodne z planem, lekceważenie planowania (w szczególności gazów), ogólna ignorancja zasad, ...

A czy miałeś takich kursantów (Rosjan nie bierzemy pod uwagę jeśli miałeś :ping: ) ?

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 21:08   

wiesiek01 napisał/a:
A czy miałeś takich kursantów (Rosjan nie bierzemy pod uwagę jeśli miałeś ) ?

Opisane problemy w mniejszym lub większym stopniu występują u większości osób ropoczynających kursy, ale również ogromna większość w trakcie kursu pozbywa sie tych problemów.
Ostatnio zmieniony przez waldo 14-11-2007, 21:16, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu