Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pianino...
Autor Wiadomość
Jaga19 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 09:16   

maczaty napisał/a:
Oj, raczej nie pomogę - słabo mam rozpoznane te areały. :shock:

Podaj swoje, dopasujemy się.
Z lat dzieciństwa, kiedy mnie tak jak Manię sadzano za pianinem, została mi miłość do Bacha, Mozarta, czy Pachelbela.
Chopin tylko dla rozruszania paluchów, w wersjach ułatwionych, bo mam uczulenie na nadmiar krzyżyków i bemoli.
No i Scott Joplin ,,The entertainer".
Pośpiewać też lubię: SDM, Wolna Grupa Bukowina, Jurek Filar, Cohen,,,,

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 09:24   

Jaga19 napisał/a:
Chopin tylko dla rozruszania paluchów

E tam....Marsz zalobny byl moim ukochanym kawalkiem - ale nie jego najbardziej znana czesc, tylko druga czesc - najmniej znana.

Mania

Jaga19 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 09:56   

Mania napisał/a:
Marsz zalobny byl moim ukochanym kawalkiem

Jak ja go gram, to on jest serio żałobny.
To jeden z mniej skomplikowanych kawałków Chopina, dlatego czasem go sobie przypominam.

kn_dlugi 

Stopień: M2+nTMX i inne
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2007, 23:45   

To może napiszcie koledzy i koleżanki, co kto ma? Ja mam dopiero kilka pozycji, bo wcale nie tak łatwo znaleźć coś takiego na internecie...

Jaga19 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2007, 08:31   

Prościej będzie, jeśli powiesz, czego potrzebujesz.
Nut mam sporo ( fortepian +gitara), szkoda czasu na wymienianie tego wszystkiego.

Chopin 

Stopień: spiryt blender 99%
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 15-11-2007, 09:57   

Mania napisał/a:
Jaga19 napisał/a:
Chopin tylko dla rozruszania paluchów

E tam....Marsz zalobny byl moim ukochanym kawalkiem - ale nie jego najbardziej znana czesc, tylko druga czesc - najmniej znana.

Mania

Maniuś - Marsz o którym myślisz ma tylko jedną część - sam w sobie jest częścią III Marche Funebre Sonaty b-moll op. 35 - to mniej znane o czym piszesz to finał sonaty cz. IV Presto - faktycznie to jest bardzo zagadkowy utwór (ten finał) - wiele osób uważa, że to był jeden z przykładów wyprzedzania przez kompozytora swojej epoki - nie ma tam wyraźnej melodyki oraz określonej tonacji - czysty modernizm, a jeśli chodzi o wyraz to moim zdaniem jest to jakiś oddech po Marszu, taka ucieczka, jak by się chciało o czymś zapomnieć, zostawić to za sobą - stąd zupełnie inna technika kompozytorska.

[ Dodano: 15-11-2007, 11:03 ]
Jaga19 napisał/a:
Mania napisał/a:
Marsz zalobny byl moim ukochanym kawalkiem

Jak ja go gram, to on jest serio żałobny.
To jeden z mniej skomplikowanych kawałków Chopina, dlatego czasem go sobie przypominam.

może jest prosty technicznie, natomiast wyrazowo to jeden z tudniejszych utworów Frycka - to tak jak z mazurkami - czasami najtrudniejsze jest to najprostsze, nie ma zaawansowanej wirtuozerii, którą można olśnić słuchacza - więc trzeba przykłuć jego uwagę czym innym, a często nie ma czym - skąd taki pogrom na mazurkach w konkursie chopinowskim

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2007, 10:41   

Chopin napisał/a:
Maniuś - Marsz o którym myślisz ma tylko jedną część - sam w sobie jest częścią III Marche Funebre Sonaty b-moll op. 35 - to mniej znane o czym piszesz to finał sonaty cz. IV Presto - faktycznie to jest bardzo zagadkowy utwór (ten finał) - wiele osób uważa, że to był jeden z przykładów wyprzedzania przez kompozytora swojej epoki - nie ma tam wyraźnej melodyki oraz określonej tonacji - czysty modernizm, a jeśli chodzi o wyraz to moim zdaniem jest to jakiś oddech po Marszu, taka ucieczka, jak by się chciało o czymś zapomnieć, zostawić to za sobą - stąd zupełnie inna technika kompozytorska.

Chopin, ty cholerny muzykologu :P :P:P
:D

Jako laik i osoba pozbawiona sluchu powiem tak. Dla mnie marsz ma 3 czesci. Pierwsza, ta najbardziej znana (jak nam wesolo, jak nam smiac sie chce. Pekamy ze smiechu, pekamy ze smiechu, jak nam wesolo, jak nam smiac sie chce...). Druga, o ktorej nie umiem tak madrze jak Ty napisac, jest kompletnie inna. jest w niej byc moze to, co sie bedzie ze mna dzialo po smierci. Poczucie ulgi, radosc (prawdziwa) i lekkosc. Wyswobodzenie sie z zmieskiego ciezaru. a moze to jest Niebo?
I te czesc lubie najbardziej. Bo w niej jest kwintesencja smierci.

A potem jest czesc trzecia - powrot to poczatku, sprowadzenie na ziemie, albo raczej do trumny. Sprowadzenie do Piekla?

Ot tak mi sie jakos dzis rano "poetycko" zrobilo...
Mania

Chopin 

Stopień: spiryt blender 99%
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 15-11-2007, 10:57   

Nie no zajefajna dyskusja na FN nam się wywiązała hehe Rozumiem twoją interpretację - tylko jak napisałem w poście wyżej, dla mnie to ten Finał (Presto) jest odpowiedzią - albo chyba właściwie stara się być odpowiedzią na to co jej po śmierci.

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2007, 13:45   

Jaga19 napisał/a:
maczaty napisał/a:
Oj, raczej nie pomogę - słabo mam rozpoznane te areały. :shock:

Podaj swoje, dopasujemy się.

Tak na szybko co mi małżowina zeznała, to: Bach, Haydn, Debussy, zamorska rozrywka, wspomniany Stevie Wonder(ful) i jakiś gospel.

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2007, 15:53   

Co jaracie :trawa: ? Podzielcie sie info bo ja też bym zapodał coś w tych klimatach

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2007, 17:16   

Adam Frajtak napisał/a:
Co jaracie

Chrust, stare gazety, igliwie, tego typu historie... :568:

;)

kn_dlugi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2007, 00:54   

Jaga19 napisał/a:
Prościej będzie, jeśli powiesz, czego potrzebujesz.

Napisalem kilka postów wyżej co mniej wiecej bym chciał. Na początek Bryan Adams - All for one albo Everything I do... Tak na początek... :D

maczaty napisał/a:
wspomniany Stevie Wonder(ful)

To też bym chciał :D

Mogę prosić?

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2007, 01:20   

kn_dlugi napisał/a:
maczaty napisał/a:
wspomniany Stevie Wonder(ful)

To też bym chciał :D

Mamy całą antologię - zarzuć konkretne tytuły i będziem ciurkać ;)

kn_dlugi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2007, 07:58   

maczaty napisał/a:
zarzuć konkretne tytuły

I just go to say I love you
To bym chciał, bo reszty nie kojarzę teraz... Ale to nie przeszkadza żeby pograć coś innego. A co jeszcze masz poza tym?

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2007, 08:41   

kn_dlugi napisał/a:
I just go to say I love you

A to nie bylo "I just called to say I love you" ???

No bo on w koncu slepy, to on raczej dzwoni niz idzie

Mania

kn_dlugi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2007, 08:55   

No fakt. Tak jakoś mi się napisało... :D Oczywiście ze call....

Jaga19 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2007, 09:16   

Mania napisał/a:
No bo on w koncu slepy, to on raczej dzwoni niz idzie

Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu-więc niech on sobie ,,go" zamiast ,,call"- da radę.

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2007, 10:47   

kn_dlugi napisał/a:
A co jeszcze masz poza tym?

Wondera? Jak na załączonym obrazku.

kn_dlugi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-11-2007, 10:52   

No to bym na ten właśnie "dzwoniący" kawałek się pisał. Jak można to pozyskać ?? może PW?

O wiem. Jeszcze Lionel Richie :D
Ostatnio zmieniony przez kn_dlugi 16-11-2007, 11:32, w całości zmieniany 2 razy  

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2007, 11:54   

kn_dlugi napisał/a:
może PW?

Uderzaj na PW :-)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu