Wysłany: 01-07-2003, 10:43 DEMOKRACJA TAK
Fantomas [Usunięty]
Wysłany: 01-07-2003, 13:39
wolność wyrażania opini to pluralizm, a możliwość decydowania, to demokracja.
dzięki opiniom możemy decydować.
ile ludzi tyle opinii, decyzje przeważnie dwie...
(być albo nie być, oto jest pytanie...)
mattrix
Wysłany: 01-07-2003, 20:54
Strugalski Wyjasnia
Cennik nurkowan w naszej bazie, oraz warunki uczestniczenia w nich sa precyzyjnie opisane na stronie T.S.
Wszystkich, którzy chca do nas przyjechac proszę o uwazna lekture tych informacji, gdyby zas cos było niejasne jestem do dyspozycji pod nr. Tel 0 601 257 982 miedzy 20.00 a 22.00
Klub Pletwonurkow AKTIVE DIVERS PTTK, posiada wylaczne prawo do organizowania akcji nurkowych w jeziorze Kownatki .
Zawarlismy w tej sprawie umowe z wlascicielem Osrodka Kownatki który jest uzytkownikiem akwenu.
Formularz umowy( notarialnie poswiadczony) jest do wgladu w kazdej chwili.
Wszystkich nurkow, którzy zaakceptuja podane (na stronie T.S.) warunki bardzo serdecznie zapraszam.
Pozostale osoby proszone sa o nie przyjeżdżanie do naszej bazy.
Decyzje taka podjalem z bolem w sercu, nikt przeciez nie lubi wychodzic na drania.
Jednak w opinii miejscowych wladz kazde nurkowanie w Kownatkach odbywa się „na rachunek” Klubu Pletwonurkow AKTIVE DIVERS.
Gdyby ktos z zewnatrz przyjechal tu nurkowac( i nie daj Boze) stalo by mu się cos zlego Nasz Klub choc niewinny mialby z tego powodu duze nieprzyjemnosci.
Dlatego zechca Panstwo ALBO zaakceptowac nasze warunki i zwiazane z nimi standardy bezpieczenstwa ALBO pojechac gdzie indziej i tam, wedle zyczenia utonac na dowolnie wybranej przez siebie glebokosci.
Polska to wolny kraj, niech każdy robi co chce.
Proszę jednak nie robic mi zamieszania w moim miejscu pracy
Ze sportowym pozdrowieniem
Szef Szkolenia Klubu Pletwonurkow
AKTIVE DIVERS
PTTK
Tomasz Strugalski
kaarol [Usunięty]
Wysłany: 01-07-2003, 21:21
Dorzuce niesmialo swoje 3 grosze:
Tommy222: nie znam TS, wiec nic nie mam do niego ani jego bazy. Nie mam nic przeciw zeby placic w bazach za to z czego korzystam (powietrze, parking, wc, itp) i chcialabym moc nurkowac tam gdzie _mi_ sie podoba . 20 nurek na koparkach - czemu nie, jesli mam na to ochote, 1szy nurek w kownatkach - a jakze. Wiekszosc polskich jezior pod woda wyglada podobnie, ale mimo to lubie nurkowac (truizm - hi,hi) w nowych miejscach.
generalnie zgadzam sie z przedmocami (kriss/maretzky) i mam nadzieje, ze jesli pojawie sie w to lato w kownatkach nie spotkam sie z _niemilym_ traktowaniem.
mile wieczoru for all
Wysłany: 02-07-2003, 00:37
1. sprecyzuj o jakim uzytkowaniu traktuje umowa;
2. jakie miejscowe wladze wystawily to zaswiadczenie;
3. na jakich pragrafach (k.c., k.k., k.p.c, k.p.k., dz.u. ) opieraja sie te rygorystyczne prawa dostepu do akwenu wodnego.
bez podania konkretow (paragraf i punkt oraz zrodlo) nikt nie potraktuje "twojego manifestu" powaznie
Powiedcie mi o co tu chodzi tak naprawdę .
Jest baza nurkowa , która nastawiona jest na szkolenie nurków .
Jest cennik i są zasady korzystania z bazy przez osoby nie związane z cyklem szkolenia .
Cennik preferuje osoby nie poasiadające własnego sprzetu , oraz osoby z wyższymi stopniami .
Działa zaporowo w dni świąteczne ( " najazdy " na bazy w święta nie ułatwiaja szkolenia ) .
Po cenniku widać że właściciel bazy przede wszystkim nastawiony jest na szkolenie, szkolenie i jeszce raz szkolenie .
Czy to żle ?
Dla jednych jest drożej niż gdzie indziej , dla drugich taniej , ale każdy może z bazy skorzystać .
Dla tych którzy jadnak mogą podnosić swoje umiejetnosci tylko w dni swiateczne wprowadzono pakiety nurkowe z nurkowaniami stażowymi ( znowu nastawienie na szkolenie ) .
Ktos niedoswidczony , ma możliwośc podniesienia swoich kwalifikacji w bardzo bezpieczny sposób , nie posiadając nawet własnego sprzetu .
Równolegle do tej dyskusji jedna z koleżanek była w rosterce .
"Zrobiła" kurs OWD i zdaje sobie sprawę że trzeba podnieść kwalifikacje , nawet myślała o powtórzeniu kusu .
Proszę bardzo , jest to idealne miejsce dla niej i jej podobnych, bo tak ukierunkoeana jest ta baza !!!
Jestem przekonany że doswiadczeni nurkowie poradzą sobie sami .
Jeszcze raz ponawiam pytanie , napiszcie o co tu tak naprawde chodzi ???
p.s.
Nie myślcie , ze mi się wszystko u Tomka Strugalskiego podoba .
Zdecydowanie nie podobały mi się ceny nurkowań sobotnio - niedzielnych , przed wprowadzeniem pakietów .
Z tego powodu nie " zrobiłem " u niego żadnego nurkowania stażowego na P2 .
A było to tak :
na kurs na P1 " po zajęcich basenowych pojechałem z synem w lipcu 2001 roku .
Kurs zakończył się ezaminem w piątek i na dobrą sprawę w sobotę i niedzielę mieliśmy chęć jeszce ponurkować , w dodatku że syn miał wakacje , a ja spokojnie mogłem wyjechac w poniedziałek rano .
Rachunek wyglądał jednak bardzo niekorzystnie .
Dwie osoby czyli za kazde nurkowanie 100 zł ( 2x50zł ) , cztery nury 400 zł ( sobota niedziela ) .
Chciałem wynegocjować chociaż cenę jak w tygodniu czyli po 30 zł , niestety nie dało się .
Nie ukrywam że mam o to żal ponieważ zapłaciłem za dwa kursy basenowe oraz za dwa na P1 mogłem chyba liczyc na jakiś rabat .
Na terenie osrodka pozostaliśmy jednak do poniedziałku .
Pojechaliśmy do Olsztyna , do tych 400 zł ( co miałem wydać na stazowe ) dołożem i kupiłem sobie pianke .
Później w Milołajkach gofry z jagodami i powrót do osrodka .
W niedzielę próba pianki w ABC .
Na jesieni zapisałem się na FN , wspólne wyjazdy i tak nie wiadomo kiedy stażowe miałem za sobą .
pozdrawiam
Wysłany: 03-07-2003, 17:04
Kol. Strugalski, albo dał "się zrobić w konia", albo próbuje to zrobić z innymi.
O ile wiem J.Kownatki jest własnością Skarbu Państwa - jeśli tak ustawowo jest dozwolone korzystanie turystyczne i wypoczynek nad nim.
Żadne umowy nie mogą tego ustawowego prawa ograniczać- jego umowa jest bzdurą- jak tylko znajdę czas pojadę tam ponurkować i ciekaw jestem co powie na to Active Divers.
Jeśli raz zakceptujemy takie podejście do jezior -za chwilę nie będzie gdzie nurkować, bo wszystkie czystsze jeziorka będą obstawione bazami żądającymi zapłaty za nurkowanie.
Wysłany: 03-07-2003, 17:14
nuras5 jak juz bedziesz na miejscu to popros Strugalskiego, zeby pokazal ci umowe. jak sie dowiemy z kim ja podpisal zaczniemy szperac glebiej. bo moze jego ktos w blad go wprowadzil i podpisal z nim umowe ktora nie ma mocy prawnej. ktos mogl byc w stosunku do niego nieuczciwy....
Wysłany: 03-07-2003, 17:17
Jezioro Kownatki jest zbiornikiem sielawowym o bardzo dużej czystości i przezroczystości Jego ławica przybrzeżna jest piaszczysta, dno zaś kamienisto-piaszczyste. Na jeziorze znajdują się trzy wyspy: jedna duża o powierzchni około 1,4 ha, tuż obok i na środku dużego, głównego plosa znajdują się jeszcze dwie porośnięte trzcina wysepki. Ichtiofauna Kownatek jest bardzo bogata. Dominują w niej: sielawa, sieja, okoń, szczupak, leszcz, miętus, gruba płoć. Powierzchnia jeziora wynosi 217 ha, głębokość maksymalna - 31 m, długość maksymalna -3000 m, szerokość maksymalna - 1200 m. Użytkownikiem jeziora jest Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Sp. z o. o. Na początek kierujemy się na płytki blat (głębokości 2,5-5 metrów) między dużą a malutką, położoną kilkaset metrów na północ wysepką. Na jego dość stromych stokach można złowić okazałe okonie. Jeśli nie będą brały to spróbujmy poszukać ich na rozległej podwodnej górce położonej jakieś 200-250 metrów na północ od trzcinowej wysepki. Tu, na rozległym blacie, sięgającym głębokości 12-15 metrów, prócz okoni możemy liczyć na branie siei. Bardzo wydajnymi łowiskami okoni w jeziorze Kownatki są także wschodnie i zachodnie stoki grzbietu ciągnącego się od półwyspu Lemiesze, którego zwieńczeniem jest porośnięta trzciną wysepka położona na środku głównego plosa jeziora. Odnalezienie niewielkich uskoków dna będzie już połową sukcesu. Jednak naprawdę grube okonie i sieje zamieszkują najgłębsze partie jeziora. Spróbujmy więc pod koniec dnia, w powrotnej drodze, zatrzymać się za wyspą. Jej podwodne południowe stoki są najbardziej strome na całym jeziorze. To wymarzone miejsca dla największych ryb. Na okonie najskuteczniejsze będą stosunkowo duże twistery w kolorze motor oil oraz nieduże białe, przezroczyste rippery. Niekiedy łownymi okazują się miedziano-srebrzyste pilkerki. W pudełku dobrze też mieć kilka różnych błystek obrotowych i głęboko schodzących woblerów "Salmiaków". Gumki i pilkery najlepiej prowadzić skokami, bardzo często zmieniając ich amplitudę. Do tego celu najbardziej nadają się stosunkowo ciężkie, bo 10-, 12-, a nawet 15 gramowe główki. Po prostu chodzi o to, by czuć pracę przynęty.
Wysłany: 25-07-2003, 22:46
Troche nie rozumiem jednej sprawy czemu nikt się nie burzy za opłate bazowa płace np 20 zl za wejscie do publicznej wody gdzie ktoś (to nie moja wypowiedz) dla podniesienia atrakcyjnosci swoje bazy cos zatopił . Ja sie pytam jakim prawem on bierze za to opłate !!! To chyba dziwne ze wszyscy sie burza ze trzeba płacic T.S za nic a akceptują i nawet w Kownatkach postulują inna bezprawną opłatę. Ja rozumiem ze czasem w cenie tej opłaty jest np przebieralnia czy wieszak czasem nawet magazyn. Ale jak mam własny sprzet i nawet wieszak a i przebrac sie moge za recznikiem nie wspominajac o darmowym magazynie w samochodzie to nikt nie moze mi nic zabronic . Prawda???
Wysłany: 06-08-2003, 16:40
Dlaczego odrazu zamykac?
Poki co nie ma jeszcze pyskowki ani zamieszania jak na prn. Dyskusja tez przycichla. A chyba nie tylko ja jestem zainteresowany kolejnymi pomyslami pana T.Strugalskiego, instruktora M2, MN1, SS2, PL2.
Zamknijmy temat gdy wypowiedzi stana sie wulgarne lub nie na temat. Gdy watek zacznie zanizac poziom forum.
Ta wypowiedź większego wrażenia na mnie nie zrobiła. Pan Strugalski wyjaśnił na czym polega Jego działalność. A my nie możemy Mu tego zabronić, tak samo jak i On nie może zabronić nam nurkować w jeziorze nad którym mieści się Jego klub. Mimo że warunki jakie ustalił są nieco dla mnie kontrowersyjne to nic mi do tego. Nie muszę korzystać z Jego usług. Jak widać uważa klub Active Divers PTTK za elitę polskiego nurkowania i wymyślił w pewnym sensie zasady rekrutacji by zostać jego członkiem. Ja takiej potrzeby jeszcze nie czuję, kto wie może kiedyś. Póki co jeśli będę miał ochotę na penetrację Kownatek to zrobię to wcale nie korzystając z usług Pana TS, ale i oczywiście nie korzystając z zabawek które rozrzucił w wodzie. Z buciorami nie będę się pchał na czyjś plac zabaw. Tak samo zresztą nurkuję w jez. Łęsk (kulka) jak i Świętajno. I jeszcze problemów tego typu nie miałem. Na Świętajnie to nawet nabijałem butelkę w tamtejszej bazie i nikt mi nie robił problemów -bardzo mili ludzie.
kijanek [Usunięty]
Wysłany: 08-08-2003, 12:39
Nie znam T.Strugalskiego. Nie znam klubu Active Divers PTTK. Nie byłem w bazie w Kownatkach.
Zakładam, że T.Strugalski jest doskonałym nurkiem, miłą osobą a prowadzona przez niego baza jest rajem na ziemi i Mekką nurków z całej Polski.
Moje oceny opierają się wyłącznie na pisemnych wypowiedziach T.Strugalskiego.
Nie rozumiem dlaczego - zdaniem T.Strugalskiego - nurek Rescue albo DM PADI, jeśli wchodzi do wody w "jego" jeziorze i nie chce zapłacić 250 złotych za dive check musi pływać z bojką przyczepioną do tyłka.
Nie rozumiem na jakiej podstawie T.Strugalski uważa, że niedoszkoleni nurkowie zdarzają się we wszystkich innych federacjach, ale nie w KDP/CMAS'ie (sam znam kilku). Sensowne - i nawet godne pochwały - byłoby, gdyby T.Strugalski poddawał testom WSZYSTKICH nurków, których sam nie wyszkolił - choć raczej powienien to robić bezpłatnie, albo za jakieś sensowne pieniądze (dive check kosztuje w Egipcie chyba $25) - wtedy miałoby to jakąś logikę, choć zapewne też nie wszystkim by się podobało.
Nie rozumiem na jakiej podstawie T.Strugalski napisał następujace słowa: "Nie chciałem po prostu wylądować jak Rysiek Bałakier, który (choć Bogu ducha winny) miał ostatnio w swojej bazie wypadek nurkowy, spowodowany właśnie przez płetwonurka AOWD PADI". Z postów na grupie wynika, że wypadek miała osoba posiadająca stopień "CMAS-owski" a nurkini z PADI zachowała się całkiem przytomnie (pomijam, że OBIE były za głęboko).
Natomiast ROZUMIEM, że prezentowane przez T.Strugalskiego poglądy i zachowania doprowadzą wkrótce do totalnej wojny "międzyfederacyjnej", która nikomu nie jest do niczego potrzebna. Oczywiście wcale się nie zdziwię jeżeli T.Strugalski pojedzie do jakiejś bazy PADI i tam, z czystej przekory, zrobią specjalny dive check za 300 złotych, a potem...
Wysłany: 09-08-2003, 10:59
Temat był wałkowany wiele razy w różnych wątkach-nic nie wnosi poza pseudorelamą TS, wywoływaniem konfliktów z inną bazą i znów wojna C...v P... - to już chyba przesada
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko