Chcę oznaczyć równe długości na lince kołowrotka, jak to zrobić aby oznaczenie nie zmyła woda, wytrzymało kilkanaście zwinięć i rozwinięć linki.
Jest kilka metod.
Są specjalne plastikowe znaczniki, taśma kolorowa itp.
Jednak ja używam węzłów. Są tak zawiązane, że na czucie wiem, ile jest metrów do początku i co ważne, w którą stronę jest początek !!!.
Przy wyborze metody oznaczenia postaw się w sytuacji nurka, który zagubił się i nie ma światła.
I jeszcze jedno, upewnij sie diablo dokładnie przed nurkowaniem, że twój partner zna i rozumie Twoje oznaczenia. !!!
Mógłbyś podzielić się tym rozwiązaniem ? Czy węzły nie blokują linki przy zwijaniu/rozwijaniu ?
Oczywiście, to nie tajemnica.
Zresztą już tu gdzieś o tym pisałem.
Na kołowrotku mam 85 m linki. Co 10 m są powiązane węzły w ilości odpowiadającej ilości dziesiątek metrów od początku. Począwszy od 30 metra, jeden węzeł jest wiązany w pewnym oddaleniu od pozostałych. w kierunku początku linki.
Dzięki temu nawet w ciemności na czuja wiem, w którym kierunku mam sie posuwać do wyjścia.
Co ciekawe, nie trzeba liczyć ręką węzłów. Wystarczy wyczuć, czy jest ich dużo czy mało i to już daje mi pojecie o odległości.
Węzły bez problemu przechodzą przez wodzik kołowrotka.
Dla przykładu ----++++-+----- oznacza, że wyjście jest 50 m w prawą stronę.
Ja po swoich niezbyt miłych doświadczeniach, używam wyłącznie mokrych rękawic tak, że wyczucie węzłów nie stanowi kłopotów. Poza tym zawsze mogę jednym ruchem zdjąć rękawiczkę. Koledzy w suchych też twierdzą, że nie mają problemów z wyczuciem węzłów.
Pozwolę sobie jeszcze raz podkreślić bezwzględną konieczność zapoznania partnera ze stosowanym sposobem oznaczania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko