...i za takie prowadzenie rozmow to zaraz bana.
Kolego Orzech-CMAS, poza tym ze czasem Caps-Lock Ci sie zacina,
to od poczatku niską kulturą sie wykazujesz. Choc może lepiej jesli tu na
forum się wyżyjesz niż gdzieś w realu na słabszych;)
Kupowałem lub używałem testowo praktycznie wszystkie możliwe gadżety jakie tylko były w zasięgu ręki (w większości wypadków w maksymalnych opcjach), łącznie z takimi wbudowanymi w samochody i !@#$%^.
Mam następujący wniosek: znalezienie dobrej nawigacji jest niemożliwe
Natomiast najlepszą opcja jaką mam i obecnie używam to AutoMapa Europy (czyli Automapa XL w wariancie na Europe) plus palm z sirf III.
Taki wariant wymaga kart 2 GB (po zainstalowaniu zajmuje ~1,8 GB). Obsługa Automapy wymaga "przetrenowania" parametrów ale daje się ją ustawić (chodzi o parametry obliczania "optymalnej" trasy).
Tak więc odpowiadając na pytanie Urwisa zainstalowanie "pełnej" Automapy i "pełnego" Destinatora 6 nie jest możliwe na karcie 2GB. Natomiast obydwa programy mają opcję "przycięcia" wczytywanego obszaru i wtedy nie ma większych problemów, żeby się ograniczyć do 2 GB.
A co do wysyłania w maliny, "głupich" nawrotów itd.- to niestety standard.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 27-11-2007, 21:11
RTW napisał/a:
łącznie z takimi wbudowanymi w samochody
Alez to zupelnie inna liga
Jednostki "on board" (czyli sprzedawane w pakiecie z samochodami) maja poza dostepem do GPS'a dojscie do CAN'a a razem z tym pare dodatkowych informacji typu sygnaly z ABS, kat ustawienia kierownicy, aktualny bieg... Z tym zdecydowanie latwiej ustalic gdzie jestesmy - nawet gdy brakuje GPS'a.
Ja w tej chwili mam lekko zmodyfikowana EHU4a (nazwa handlowa u naszego klienta Navi 100 DVD) - w zasadzie w momencie gdy zsychrnoizje mape z wlasna pozycja prowadzi calkiem niezle (pomijajac pare durnych strategii wprowadzonych na zyczenie klienta).
RTW napisał/a:
A co do wysyłania w maliny, "głupich" nawrotów itd.- to niestety standard.
Jesli chodzi o jednostki "off-board" zgodze sie w pelni z toba, myla sie czesto. Jednostki onboard sa duzo lepsze, jednak czasami trafiaja na granice algorytmow - a pozatym nie zawsze to co ty oceniasz jako optymalne jest tez tak oceniane przez algorytm.
Tak testowałem iGO (nie jestem przekonany, czy dokładni taką wersję) ale pozostałem przy Automapie ma moim zdaniem najdokładniejszą mapę Polski i paru innych krajów Europy Centr.
Niemniej faktycznie przyznaję, że iGO jest b. dobra moim zdaniem jest dużo dokładniejsza od Destinatora i Tom Toma
Co do popularności to najnowsza AM Europy jest dostępna (z Chorwacją, Słowenią itd.) stosunkowo niedawno- pojawiła się jakoś po wakacjach stąd nic dziwnego, że jest mało popularna.
Pozdrawiam
RTW
P.S. Nie mam nic wspólnego z producentem lub jakimkolwiek dystrybutorem AM, a swoją za kilkaset złotych kupiłem (a nie dostałem do testowania czy tym podobne...). To taki disclaimer na wszelki wypadek
[ Dodano: 27-11-2007, 21:28 ]
martin napisał/a:
jednostki onboard sa duzo lepsze
Martin może są
ale:
Audi, Mercedes , BMW, VW... maja kichę nie nawigację- może przez rok coś poprawili (ale naprawdę wątpię). Wiem, że na zach. onboard dobrze działa, niemniej żadna fabryczna nawigacja nie jest w stanie poprowadzić mnie z Wrocławia, przez Wiedeń do Chorwacji i tam wskazać poprawnie drogi na nury
I na tym tle--> mam w nosie, że może i jest idealna w Monachium i czy gdzie tam dobrze działa jak dla mnie za ok 20k PLN dostaje sie kolorowy wyświetlacz
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 27-11-2007, 21:41
RTW napisał/a:
Audi, Mercedes , BMW, VW... maja kichę nie nawigację
Zgadza sie. Wszystko produkty konkurencji . Proponuje uzyc produktu z naszej stajni, przekonasz sie ze moze byc lepiej (SCNR)
RTW napisał/a:
żadna fabryczna nawigacja nie jest w stanie poprowadzić mnie z Wrocławia, przez Wiedeń do Chorwacji i tam wskazać poprawnie drogi na nury
Tyle ze to nie jest sprawa navigacji a map ktore jej serwujesz. Polska niestety nie jest zbyt dobrze zdygitalizowana, Chorwacja tez jest w powijakach. Austria (z doswiadczenia) powinna byc ok, Niemcy sa znosne.
BTW:Francja jest chyba najglupiej zdygitalizowanym krajem
W czym dokladnie byly problemy?
RTW napisał/a:
że może i jest idealna w Monachium
Nie tylko w Monachium - ostatnio testowalem na drodze Nürnberg > Krakow - pracujac z aktualnym DVD Nateq nie mialem zadnych zastrzezen, nawet przez polske (mimo ze czesto zdazaly sie "biale" obszary).
1. Automapa XL (wersja 3.x) i Automapa 4.x - absolutnie nie do pobicia w Polsce. Jako jedyne posiadają prawidłową lokalizację pojedynczych budynków. Zagranicą jeszcze nie testowałem, ale pierwsze testy z planowaniem tras i pochodzenie map (Teleatlas) jest zachęcające.
2. TomTom - nowsze wersje całkiem dobrze spisują się w Polsce, nawet zaskakująco dobrze pomijając adresację. Zdecydowanie najlepsza nawigacja w Austrii, jako jedyna sensownie prowadzi przez Wiedeń Całkiem ciekawie robiło się na Bałkanach: pokazywał drogi i linie kolejowe zniszczone przez Niemców w czasie II Wojny Światowej W Pribałtyce prowadził rewelacyjnie, znakomita dokładność i pokrycie.
3. iGo - w Polsce nieźle, ale gorzej niż nowe TomTom'y. Fatalna obsługa adresów, wyznaczanie nieistniejących tras w Warszawie, w Warszawie błędy sięgające 20m w przypadku głównych ulic. Z zalet bardzo szybkie przeliczanie tras. Trasa Polska-Austria wyznaczona i przeprowadzona poprawnie, aczkolwiek w Wiedniu zafundował nam zwiedzanie centrum... Pribałtika tragiczna, totalna żenada!
4. Destinator - używałem tylko przez 2 tygodnie na trasie PL-Austria. Nieźle, ale jakoś nie zapadł mi w pamięć.
Na Twoim miejscu zainwestowałbym w Automapę. Nie jest idealna, ale popełnia najmniej błędów.
Wysłany: 28-11-2007, 08:02
W Polsce najlepsza Automapa. W Angli używałem Destinatora i prowadził bezbłędnie.
Z urządzeń polecam MIO A 701 - całkowicie zastępuje laptopa, mam bezpośredni dostęp do sieci.
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 28-11-2007, 08:38
A ja sobie używam GPMapy na Garminie i jest OK
Myślę, że zdanie się całkowicię na GPS bez używania głowy bez wzgledu na mape może wprowadzić w maliny.
Wysłany: 28-11-2007, 09:06
mysiar napisał/a:
Myślę, że zdanie się całkowicię na GPS bez używania głowy bez wzgledu na mape może wprowadzić w maliny.
Powiem więcej - zdanie się na GPS bez posiadania mapy papierowej też może wprowadzić w maliny. Elektronika ma niestety to do siebie, że pada w najmniej odpowiednim momencie.
Obowiązuja te same zasady, co w nurkowaniu - backup jest niezbędny
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 29-11-2007, 09:27
Witam
Moje przygody z nawigacją rozpoczął telefon nokia 6600 i nadajnik po bluetooth, program nawigacyjny TomTom 5, po kilku miesiącach zmiana telefonu na telefon z symbianem 6 v3 i TomTom 6 - jako nawigacja przelotowa całkiem OK, prosty w obsludze ale niestety w większości przypadków pod drzwi nie zaprowadzi. Po roku przyszła kolej na PPC moje pierwsze Mio 169 i oprogramowanie MioMap v3 i (na europę) automapa (na polskę), dokładność obu programów podobna niestety automapa na europę się nie sprawdza. Wczoraj (28-112007) zakupiłem asusa a696 i walczę ze zdobyciem dobrego spolszczenia dla systemu WM 6.0. Po skonfigurowaniu zainstaluję oprogramowanie nawigacyjne jak wyżej.
Wiek: 77 Dołączył: 25 Mar 2002 Posty: 1194 Skąd: Szczecin/Karpacz
Wysłany: 30-11-2007, 16:17
Ja po burzy mózgu zdecydowałem się na Garmina 660 wraz z CNE NT 9 i GP mapą
Przygoda ta rwa już rok i jak narazie nie mam większych zastrzeżeń co do map.
Na Bornholmie spisywała się super gorzej było ostanio na Słowacji.
W Polsce używam GP Mapa 5,0 - a2 ma pewne niedoskonałości, ale ogólnie dobrze sobie radzi.
Wysłany: 22-10-2008, 13:45
Od mojego ostatniego postu minął rok, więc pozwolę sobie na lekkie uaktualnienie:
1. Automapa Europa w wersji 5.x - generalnie od pojawienia się wersji 4.0 jakoś nie do końca mogę dojść do porozumienia z algorytmem wyznaczania tras. A to sugeruje jazdę po polnej drodze, a to każde bezsensownie nadkładać drogi. Wydaje mi się, że algorytmy w 3.x działały lepiej. Tym niemniej cały czas prowadzi "bezbłędnie" do celu i cały czas jako chyba jedyna nawigacja ma poprawnie działającą wyszukiwarkę podchwytliwych adresów. Po Niemczech w ogólności i Berlinie w szczególności prowadziła idealnie.
2. iGo 8 - miałem przyjemność używać w zeszłym tygodniu. Rewelacyjny interfejs, rewelacyjna szybkość działania w tym wyznaczania nowej trasy po zjechaniu z wyznaczonej). Całkiem dobre pokrycie Polski, duża poprawa od wersji, której kiedyś używałem, usunięto błędy z przesunięciem mapy względem rzeczywistej pozycji.
Niestety cały czas ma problem z numeracją budynków i cały czas wyznacza nieistniejące dojazdy do niektórych miejsc (przynajmniej w Warszawie). Mimo to jestem pod dużym wrażeniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko