Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Efedryna podczas nurkowania
Autor Wiadomość
golbut
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2007, 20:15   Efedryna podczas nurkowania

Czesc. Chcialbym rozpoczac swoja przygode z nurkowaniem lecz mam klika watpliwosci ktore mnie drecza. Najwazniejsza to taka ze mam krzywa przegrode nosowa. Podczas stanu spoczynku prawa przegroda jest zazwyczaj slabu udrozniona(czasami calkowicie zapchana jak bym mial katar) jednak podczas aktywnosci fizycznej np. bieganie moge spokojnie wciagac powietrze nosem i prawa komora staje sie wtedy "odetkana". Pomyslalem ze moze niewielka dawka efedryny mogla by pomoc podczas nurkowania. Dzilania efedryny to miedzy innymi "efedryna zwiększa przepływ krwi przez serce, polepsza skurcze mięśni, podnosi poziom cukru we krwi i ułatwia oddychanie". Pozostale
-podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi (skurcz naczyń oporowych) - stosowana w leczeniu niedociśnienia
-zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego
-przyśpieszenie akcji serca
-rozszerzenie oskrzeli (rozkurcz mięśni gładkich oskrzeli)
-pobudzające ośrodkowy układ nerwowy
-zwiększenie przepływu krwi przez tętnice wieńcowe, mózgowe i zaopatrujące mięśnie prążkowane
-zmniejszenie przepływu przez tętnice trzewne oraz zaopatrujące skórę

mikewroc 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-12-2007, 22:04   

a nie prościej wyprostować przegrodę?

MARKUS5 

Stopień: TMX TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-12-2007, 23:04   

ale to kosztuje i całkiem nie mało

mikewroc 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-12-2007, 23:17   

można zrobić na kasę chorych, ale nie polecam. Ile kosztuje napiszę w styczniu bo mnie czeka właśnie taki zabieg...

squbel 

Stopień: OWD
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 01-01-2008, 00:07   

Dlaczego krzywa przegroda ma byc przeciwwskazaniem do nurkowania? Jesli nie masz problemu z zatokami, sama niedroznosc po jednej stronie nie powinna sprawiac klopotow przy zanurzaniu/wynurzaniu. Cisnienie w masce spokojnie wyrownasz z jedna drozna dziurka.
Co do efedryny to w podreczniku OWD jest napisane ze uzywanie lekarstw anemizujacych sluzowke moze spowodowac klopty z wyrownywaniem cisnienia w uszach podczas wynurzania. Jesli bowiem lek przestanie dzialac (zmniejszy sie jego stezenie we krwi) w trakcie nurkowania, to moze sie okazac ze sluzowka w trabce eustachiusza bez wspomagnia efedryny/pseudoefedryny jest napuchnieta i blokuje przewod laczacy ucho srodkowe z gardlem.
Pozdrawiam

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 01-01-2008, 10:14   

golbut napisał/a:
Dzilania efedryny to miedzy innymi

podwyzszone ryzyko ataku toksycznosci tlenowej przy cisnieniach parcjalnych O2 "uznawanych" za graniczne bezpieczne

boozy 

Stopień: Adv.Rec.Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-01-2008, 13:09   

ja robie zabieg na kase chorych :)

Rafal oPALUCH 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-01-2008, 16:04   

Efedryna, jest to lek który stosowało się w leczeniu astmy.
Musisz pamiętać ze Efedryna jest pochodną amfetaminy i daje podobne efekty.
Efedryna podnosi aktywność centralnego układu nerwowego, podnosi również temperaturę ciała a co z tym idzie w parze przyspiesza metabolizm. Efedryna może powodować rożne skutki uboczne takie jak drgawki, zawroty głowy, poczucie niepokoju itp. Więc Sam chyba widzisz że jak masz zamiar brać efedrynę i nurkować to robisz to na własne życzenie, a konsekwencje tego mogą być rożne. Żeby brać efedrynę Musisz mieć zdrowe serce mam nadzieję że Jesteś tego Świadomy?

squbel 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 01-01-2008, 17:54   

Nie no juz nie straszcie sercem! Nie wiem od jakich glebokosci nurkowan "tksycznosc tlenu" (wywolywanie drgawek) ma znaczenie ale chyba nie chodzi tu o nurkowania rekreacyjne?
Pseudoefedryna (ktora ma podobne dzialanie udrazniajace nos) dostepna jest powszechnie chociazby w preparatach typu Gripex i jako lek OTC nie wymaga recepty. Mysle ze w takich dawkach jak i dawkach laryngologicznych nie byla by niebezpieczna w rekreacyjnym nurkowaniu. Problemem niestety moze byc "zatkanie" ucha gdy lek przestaje dzialac i problem z wyrownywaniem opisany powyzej.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-01-2008, 19:20   

squbel napisał/a:
"tksycznosc tlenu" (wywolywanie drgawek) ma znaczenie ale chyba nie chodzi tu o nurkowania rekreacyjne?

Chodzi....
Ostatnio zmieniony przez wiesiek01 01-01-2008, 19:21, w całości zmieniany 1 raz  

Mateusz 

Stopień: Tec 45
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-01-2008, 19:34   

Ja nie rozumiem "krzywa przegroda" moim zdanie to nie jest problem ja nurkuję od ponad 3 lat i żadnych problemów przy zanurzaniu/wynurzaniu nie mam a też mam krzywą przegrodę

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-01-2008, 19:41   

Tez mam krzywa przegrode i podobne objawy - czyli taki lekki "katar" w zasadzie caly czas. I jakos mi nie przeszkadza w nurkowaniu.

Mania

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-01-2008, 20:25   

Ja nie doradzę, jaki lek jest dobry jaki zły, bo proponuję Ci kontakt z dr. Krzyżakiem. Jest zarejestrowany na forum. Powinien pomóc Ci odpowiedzieć na ww pytanie.

Tu masz LINK
Ostatnio zmieniony przez dzinks 01-01-2008, 20:27, w całości zmieniany 1 raz  

squbel 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 01-01-2008, 20:49   

Wiesiek01:

Czyli w/g Ciebie toksycznosc tlenu jest problemem przy nurkowaniach do 30 metrow z powietrzem?

Stanowisko lekarza ze strony http://www.scubamed.com/divmed.htm (wiarygodnosc zrodla pozostawiam samodzielnej ocenie)

Decongestants and Antihistamines

Probably the most common drug that divers use is some form of decongestant. Ear equalization is the most common problem we all have when diving. If allergies or a cold have been present, the upper airways, the Eustachian tube and sinus openings may be swollen. A decongestant, cautiously used, can make a dive trip successful by preventing ear or sinus squeeze. These medications often contain several drugs which have differing actions on the membranes of the nose and throat. They usually contain an antihistamine, and a drug from the adrenaline family. Both types of drug shrink the swollen membranes of the nose and throat, and allow better ear and sinus clearing while diving. The antihistamines can cause sedation, and patients are usually advised to avoid driving a car while taking these drugs, because of the risk of falling asleep at the wheel, or losing proper judgment and reflexes. Similar concerns are present when diving. Sedation can blunt judgment, and mistakes which compromise safety are more likely. As with the tranquilizers, there may be an additive effect with nitrogen, and narcosis may be more severe.

The adrenaline family of drugs may cause an increase in heart rate, and elevated blood pressure, but these effects are usually mild and produce no problem with diving.

Gosc nie wspomina o nowych lekach antyhistaminowych ktore w bardzo niskim stopniu penetruja do CUN i rzadko wywoluja sennosc.
Ostatnio zmieniony przez squbel 01-01-2008, 20:49, w całości zmieniany 1 raz  

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-01-2008, 21:01   

squbel napisał/a:
Czyli w/g Ciebie toksycznosc tlenu jest problemem przy nurkowaniach do 30 metrow z powietrzem?

Nurkowania rekreacyjne to również, a ostatnio coraz częściej, nitrox i np. przy EAN36 graniczną głębokością (PPO2 1.4) jest 28 metrów.
Nurkowania rekreacyjne to coraz częściej AEAN, gdzie graniczna (PPO2 = 1.5) głębokość to 20 metrów.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-01-2008, 21:31   

squbel napisał/a:
Wiesiek01:

Czyli w/g Ciebie toksycznosc tlenu jest problemem przy nurkowaniach do 30 metrow ...

Tak i Waldo odpowiedział. Poczytaj coś na temat "Enriched Air Diving" a jeszcze lepiej zrób kurs.

squbel 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 01-01-2008, 21:53   

No a ja zamiast kursow nurkowania polecam czytanie ze zrozumieniem.
Jak w cytacie stalo pytalem o _powietrze_. Nie sadze ze golbut chce rozpoczynac swoja przygode z nurkowaniem od nurow z Nitroxem.

Ale zgadzam sie ze przy nurkowaniu rekreacyjnym ze wzbogacana mieszanka kestia toksycznosci zaczyna grac role.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-01-2008, 22:19   

squbel napisał/a:
No a ja zamiast kursow nurkowania polecam czytanie ze zrozumieniem.

Czytałem ze zrozumieniem, ale nie widziałem konieczności cytowania z różnych Twoich postów.

Tak więc dla jasności cytuję :

squbel napisał/a:
Nie wiem od jakich glebokosci nurkowan "tksycznosc tlenu" (wywolywanie drgawek) ma znaczenie ale chyba nie chodzi tu o nurkowania rekreacyjne?
Ostatnio zmieniony przez waldo 01-01-2008, 22:20, w całości zmieniany 1 raz  

Pflezzz 

Stopień: ABC
Wysłany: 01-01-2008, 23:36   

Polecam prostowanie przegrody dla samego komfortu oddychania. Katar jak ręką odjął. Przez jakiś czas miałem problem z drożnością kanału nosowo-łzowego,
kłucie w kąciku oka, trochę jeszcze zapalenia spojówek, ale po pól roku wszystko wróciło do normy.

TURBISS 

Stopień: Szuwarowiec
Kraj:
Vatican

Wysłany: 02-01-2008, 07:42   

squbel napisał/a:
Dlaczego krzywa przegroda ma byc przeciwwskazaniem do nurkowania? Jesli nie masz problemu z zatokami, sama niedroznosc po jednej stronie nie powinna sprawiac klopotow przy zanurzaniu/wynurzaniu. Cisnienie w masce spokojnie wyrownasz z jedna drozna dziurka.

Mania napisał/a:
Tez mam krzywa przegrode i podobne objawy - czyli taki lekki "katar" w zasadzie caly czas. I jakos mi nie przeszkadza w nurkowaniu.

Problem z skrzywieniami przegrody jest taki ze strasznie trudno cokolwiek generalizować niektóre skrzywienia mogą być przeciwwskazaniem do nurkowania zależy to od stopnia obturacji przewodów nosowych jakie to skrzywienie powoduje
Skrzywienie przegrody może powodować (lub nasilać ) przewlekły nieżyt błony śluzowej nosa ---który też może być względnym przeciwwskazaniem do nurkowania

mikewroc napisał/a:
można zrobić na kasę chorych, ale nie polecam.

czy mozesz powiedzieć dlaczego z jakiego powodu nie polecasz ??????

squbel napisał/a:
he antihistamines can cause sedation, and patients are usually advised to avoid driving a car while taking these drugs, because of the risk of falling asleep at the wheel, or losing proper judgment and reflexes.

nie mam bladego pojęcia z którego roku jest ta wypowiedź ale obecnie używana generacja leków p/histaminowych nie daje sedacji a niektóre preparaty mają dopuszczenie FDA do stosowania przez pilotów lecz niestety oczekiwany anemizujący wpływ na śluzówkę rzadko jest obserwowany

i jesszzcze na koniec ephedryna jest lekiem obecnie bardzo rzadko stosowanym właściwie stosowany jest Peudoephedrini hydrochloridium jako lek objawowy łagodzący katar --- lecz jest spora grupa osób która nie toleruje tego preparatu

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu