Czwartek 14 Sierpnia 16:15 - przypomnialy mi sie lata 80-te.
Nagle w Pickeringu (to moje suburbs) wysiadl prad. Telefon od rodzicow, w Toronto tez nic nie dziala. Wlaczam radio w samochodzie i slysze ze w calej prowincji Ontario nie ma pradu. To samo w stanie Nowy Jork, Ohio, Michigan i Penslylwania. 50 mln ludzi jest bez swiatla. Widac "stopen zasilania dziesiaty".
Na drogach korki, nie dziala sygnalizacja, metro, kolejka podmiejska, bankomaty, ani stacje benzynowe. Hmm.... a wiec Y2K trzy lata pozniej.
18:00 - z poltora godzinnym opuznieniem odbieram moja zone z dworca. Pociagi czekaly az zaczna dzialac generatory awaryjne.
23:00 - siedzimy u sasiadow w ogrodzie przy swiecach. Pierwszy raz w miescie widze na niebie droge mleczna i Marsa. Poki co mamy wode w kranie, wiec idzie wytrzymac (piwo zaczyn sie robic cieple wiec trzeba je jak najszybciej wypic ).
Piatek, 15 Sierpnia, 6:40 dzwoni budzik, pradu dalej nie ma, metro ani pociagi dalej nie chodza. Wyglada ze wyjdzie z tego dlugi weekend. Idziemy dalej spac.
10:00 telefon od tesciowej, w jej czesci Toronto jest prad, to samo u moich rodzicow.
Czas wstawac, szybki prysznic i zjesc cos. Czesc zapasow z zamrazarki treba przewiesc do tescowej, czesc do moich rodzicow. Reszta do smieci.
W radiu premier Ontario mowi ze niektore obszary prowincji moga byc bez pradu nawet kilka dni. Reszta bedzie miala czesciowe przerwy w dostawie enrgi. Reaktory w elektrowniach zostaly automatycznie uniruchomione, a ponowne rozruszenie potrwa od kilku dni.
W mediach zaczyna sie obrzucanie blotem miedzy Ontario a Stanami.
Michael Bloomberg, burmistrz Nowego Jorku twierdzi ze to na pewno wina strony Kandyjskiej.
Burmistrz Torotno (Mel Lastman), odpowiada, ze prad w Nowym Jorku wysiadl dokladnie o 16-stej, u nas pietnascie minut pozniej, a wiec to napewno nie nasza wina. Poza tym "Amerykanie i tak nigdy nie przyznaja sie do czegokolwiek".
Zaczyna sie ciekawa pyskowka
W CNN Wolf Blitzer podaje ze w Toronto szaleja pozary i jest pelno grabierzy.
W rzeczywistosci na ulicach jest cisza i spokoj.
19:00 -w lokalnych wiadomosciach podaja ze we wschodniej czesic Toronto i w przyleglych suburbs jest juz prad. Wracamy do domu.
23:00 czas wlaczy komputer puki jeaszcze dziala i sprawdzic co nowego na FORUM.
Wysłany: 16-08-2003, 10:53
Jak tak zacząłeś opisywać to mi się przypomniał mój pobyt w Kingston w Kanadzie.
Miałem wtedy 19 lat i oglądałem swój ulubiony amerykański football. Jakaś 2 w nocy 18 czy 19 sierpnia. Przerwa na raklamy. Zaczynam przerzucać kanały i nagle słyszę:
- czołgi na ulicach
- pucz
- nie wiadomo gdzie jest Gorbaczow
- ostatni punkt oporu - parlament z Jelcynem sie bronią
Myślę sobie - jaja robią. Ale na następnym kanale informacyjnym to samo, i na nastęnym...budzę rodziców i do rana oglądamy.
Jeszcze trochę wcześniej. Miałem 9 lat. Byłem z rodzicami w SnataCruse - Klafornia. 13 grudnia 1981- ogłaszają stan wojenny. Gdy wsiadamy do samolotu 31 grudnia 1982 by wrócić do Polski stan wojenny jeszcze trwa. W połowie drogii pilot poleca obsłudze rozdać pasażerom cały alkohol jaki jest na pokładzie - stan wojenny zawieszony.
Po tych dwóch wydażeniach boję się pojechac za wielką wodę na dłużej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko