Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
kurs za 350 zł
Autor Wiadomość
wiolka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-12-2007, 14:11   kurs za 350 zł

Witam jestem mieszkanką Wodzisławia Śląskiego i jeden z lokalnych instruktorów nurkowania ogłasza się że robi kursy SSI i CMAS za 350 zł czy może to być prawda?? Bo jakoś tanio mi się wydaje ?? Wiem że kursy w innych szkołach wachają się w granicach 900 zł a tu aż 350 zł. Może Pan instruktor oszukuje ??

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-12-2007, 14:47   

A może po prostu jest to cena szkolenia (netto), a wszystkie koszty pokrywają kursanci ?

wiolka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-12-2007, 14:58   

Tak pytałam o to ale Pan M.B. stwierdził że jest to cena brutto i że w cenie są wszystkie materiały. Dlatego mi to nie pasuje?? A wiem że każdy instruktor nurkowania musi dla każdego zakupić tzw. pakiet startowy i czy cena takiego pakietu nie jest większa niż 350 zł ?? ( przy najmniej w CMAS i SSI )

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-12-2007, 15:37   

Może zle spojrzałaś i zauważyłaś cenę np. specjalizacji?Wtedy cena byłaby ok.Jestes pewna ,ze jest to cena kursu podstawowego?

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-12-2007, 15:41   

Zdarza się że tak niskie opłaty są brane wyłącznie za część basenową.

marekhtk
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2007, 16:01   

Dokładnie tak jak kolega wyżej mówi wydaje mi się że jest to opłata za basen. Kolega instruktor w trakcie kursu pewnie zakomunikuje Ci że musisz jeszcze dopłacić .

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-12-2007, 19:13   

marekhtk napisał/a:
Kolega instruktor w trakcie kursu pewnie zakomunikuje Ci że musisz jeszcze dopłacić .

Kiedys publicznie (na sekcie) zaproponowalem kurs PADI AOWD za 100 zl + 100 zl podrecznik + 100 zl certyfikat, w tym byly gazy instruktora.
Nie bylo chetnych, co wyraznie mi pokazalo, ze nie cena ma znaczenie.

A moze ten instruktor tak jak ja ma w nosie "ceny rynkowe" i szkoli dla swojej wlasnej przyjemnosci?

~BitPump

behe 

Stopień: NAUI Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-12-2007, 23:19   

szkoda ze tak tanich nie ma... a zeby jeszcze za ta cene dobry poziom byl :)

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2007, 10:38   

Witam
Przesyłam poprawne namiary na SSI w Polsce
SSI Poland Area Office Jurek Mika
UL. ZEROMSKIEGO 4
74-503 Moryn

Tel.: +48 (0) 91 - 4146444

Email:poland@ssieu.com

Szkoleniem instruktorów nadal zajmuje się Jacek Lubowiecki z www.scubatraining.com.pl

MARKUS5 

Stopień: TMX TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-12-2007, 23:52   

ale taniocha jeśli to prawda to wal na ten kurs

Dany 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-01-2008, 01:01   

Ja wywaliłem 1000 zł za OWD jak tak tanio to popieram MARKUSS-a

[ Dodano: 01-01-2008, 01:02 ]
wazne byś się czegoś nauczył

[ Dodano: 01-01-2008, 01:03 ]
ważna jest wiedza jaką zdobędziesz

Jaromir 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2008, 15:29   

Ukończyłem w ubiegłym roku kurs AOWD u instruktora o którym mowa w tym temacie.
Nie wiem czy OWD można mieć za 350,ale u mnie stosunek ceny do jakości był zadowalający.Jak ktoś "psuje" ceny na rynku zawsze może liczyć na ataki .Pozdrawiam :pa:

Łukasz M. 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2008, 15:48   

Jaromir napisał/a:
Jak ktoś "psuje" ceny na rynku zawsze może liczyć na ataki

To się nazywa nieuczciwa konkurencja ...

behe 

Stopień: NAUI Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2008, 22:59   

nie rozumiem w takim wypadku stwierdzenia "nieuczciwa" ... dla mnie to po prostu konkurencja.

Dany 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-01-2008, 23:27   

Uczcie sie za wszelką cenę nawet za trzy i pół stówki

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2008, 23:58   

Przy okazji tego wątku pomyślałem o rzeczywistych kosztach prowadzenia takiego kursu (koszty jawne i ukryte) :

- certyfikat
- powietrze dla kursanta
- powietrze dla instruktora
- wypożyczenie lub amortyzacja kompletnego sprzętu kursanta
- amortyzacja sprzętu instruktora
- wejściówki na basen
- wejściówki nad akwen
- koszty dojazdu instruktora
- ubezpieczenie kursanta
- ubezpieczenie instruktora
- podnoszenie kwalifikacji instruktora
- dopisać, jeżeli o czymś zapomniałem :)

Biorąc pod uwagę, że czas trwania kursu wynosi minimum 5 dni (absolutne minimum szkoleniowe to 4 dni) pracy od rana do wieczora, to jaka powinna być stawka godzinowa dla instruktora prowadzącego ?

Jak więc powinna wyglądać ucziwa cena kursu OWD (absolutne minimum 5 x basen + 4 x wody otwarte ) ?

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2008, 07:31   

waldo napisał/a:
Biorąc pod uwagę, że czas trwania kursu wynosi minimum 5 dni (absolutne minimum szkoleniowe to 4 dni) pracy od rana do wieczora, to jaka powinna być stawka godzinowa dla instruktora prowadzącego ?

Zapytam może inaczej, czy ma być to stawka która wynika z :
- Kwoty którą chciałby otrzymywać instruktor
- "wartości" instruktora tzn. ile czasu i pieniędzy musi zainwestować aby zostać instruktorem ( np. kilka lat nauki, dziesiątki tysięcy wydanych złotych itp)
- zapotrzebowania na rynku pracy w Polsce
- odniesienia do stawek np. europejskich.
- odniesienia do stawek w Polsce

A tak naprawdę to stawka roboczogodziny instruktora jest tyle warta ile przyszli kursanci są skłonni za nią zapłacić.

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 09-01-2008, 07:40, w całości zmieniany 1 raz  

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2008, 10:12   

waldo napisał/a:
Przy okazji tego wątku pomyślałem o rzeczywistych kosztach prowadzenia takiego kursu (koszty jawne i ukryte) :

- certyfikat
(...)

Jak więc powinna wyglądać ucziwa cena kursu OWD (absolutne minimum 5 x basen + 4 x wody otwarte ) ?

A dlaczego nie bierzecie dodatkowych możliwości?
Np. instruktor "zbiera" liczbę wystawionych certyfikatów danego poziomu, aby móc uczestniczyć w kursie instruktorskim wyższego poziomu (TDI). Albo instruktor "zbiera" certyfikaty, aby przejść na wyższy poziom instruktorski OWSI -> MSDT (PADI), co umożliwi mu dostanie lepszej (lepiej płatnej) pracy np. w Egipcie.

Przez kilka kursów on po prostu inwestuje. Dlaczego robienie sobie reklamy robiąc kursy tanio jest złe, ale robienie ich drogo, a za to wydawanie pieniędzy na reklamy w prasie, www, ulotki, itp. jest OK ?

Może być jeszcze inna opcja. Instruktor załamany poziomem wyszkolenia w kraju ma misję dziejową, aby dobrze szkolić osoby uboższe. Ustawia więc ceną na tyle niską, aby uboższego było stać, ale na tyle wysoką, aby nie przychodzili ludzie realnie niezainteresowani podwyższaniem swoich umiejętności. W ten sposób niesie "kaganek oświaty".

Jakoś nikt nie ma pretensji do dr Krzyżaka, że prowadzi niezwykle interesujące wykłady o medycynie dla nurków za darmo!

~BitPump

~BitPump

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 11-01-2008, 08:48   

BitPump - oburącz podpisuję się pod Twoim postem - masz 100 % racji.

Każdy może robić co chce- bez względu na motywy i nie można poddawać w wątpliwość jego kwalifikacji lub jakości pracy ze względu na niską cenę.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2008, 09:55   

BitPump napisał/a:
robiąc kursy tanio jest złe
Na tym Forum panuje zasada że musi być drogo, informacja o czymś tanio zdobytym budzi złość (zwykle kilka stopni więcej, na emocjonalnej skali). Dlatego że nie ma aż tylu chętnych, żeby wszystkim instruktorom żyło się dostatnio, w świecie tylu pięknych zabawek na które nie bardzo stać.
Do śmiechu doprowadzają mnie pytania instruktorów, "gdzie w jakimś regionie jest sprężarka, bo robią kurs a nie posiadają własnej".
Dlatego każda informacja podrzynająca cennik, budzi ludzkie emocje (agresja, kasowanie postów, itp.)

pozdrawiam rc

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu