Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Płetwy do szybkiego pływania
Autor Wiadomość
wiolka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-01-2008, 12:35   Płetwy do szybkiego pływania

Witam
W świecie nurkowym stawiam dopiero pierwsze kroki, pomimo tego jestem również ratowniczką. Chcę kupić płetwy do szybkiego pływania może ktoś z szanownych kolegów nurków poleci mi jakiś model w miarę dobry i nie drogi. Nadmieniam że nie będę używała tych pletw do nurkowania ponieważ płetwy do nurkowania już mam. Pozdrawiam

Gryzli 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-01-2008, 20:35   

Wiolka.... jesteś ratowniczką, zatem o Twoją kondycję jestem raczej spokojny. :marl: :-D Może warto zatem zwrócic uwagę na długie płetwy do freedivingu/ szybkiego pływania. Jeśli taka opcja wchodzi w grę polecam nieśmiertelne Cressi Gara (w różnych wersjach twardości- kto co lubi) albo coś ze stajni Beucheata (np. Mundial). W chwili obecnej osobiście używam płetw Ommersub Millennium. I to jest chyba mój ostateczny wybór.
Pozdrawiam.

Puszor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-01-2008, 20:57   

Witam,

zastanawiam się czy aby na pewno długie płetwy są najlepsze do szybkiego pływania... Na pewno sa najlepsze do freedivingu. Dawno temu moj instruktor ratownictwa polecał małe, krótkie i cholernie twarde płetwy - technisub bodajże -rapid czy jakoś tak? I takie chyba są najlepsze do szybkiego pływania.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 20-01-2008, 21:09   

Fajny temat - co to znaczy szybka pletwa?

Dla mnie nie istnieje cos takiego. Płetwa wspolpracuje z nogami. W zalezności ile mam sily - tak szybko poplyne. Jesli mam bardzo silne nogi wybieram pletwy o jak najwiekszej powierzchni i sztywności. Najczesciej jednak optymalny dobor nie jest latwy. Dlatego proponuje przetestowac co ci najlepiej pasuje.

Puszor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-01-2008, 21:13   

Andrzej Minorczyk napisał/a:
Fajny temat - co to znaczy szybka pletwa?

to slang - płetwy do startów ratowniczych - pływanie po powierzchni

Dany 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-01-2008, 21:14   

Jesli mam bardzo silne nogi wybieram pletwy o jak najwiekszej powierzchni i sztywności

Zgadzam się z tobą Andrzejku w 100 %

Gryzli 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-01-2008, 22:10   

Dany napisał/a:
Jesli mam bardzo silne nogi wybieram pletwy o jak najwiekszej powierzchni i sztywności

I właśnie dlatego zaproponowałem długie płetwy. Z wypowiedzi forumowej koleżanki niekoniecznie wynika, że poszukuje płetw do startów ratowniczych. ja wywnioskowałem, że chce troszkę potrenowac, a że przy okazji jest ratowniczką.... Zatem..... taka długa płetwa doskonale trenuje nóżki... zwłaszcza kobiece/dziewczęce. :laska: Na początku jest dośc ciężko, ale szybko pływanie w takich płetwach uzależnia! :trawa: :lol:

Puszor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-01-2008, 22:17   

wiolka napisał/a:
Nadmieniam że nie będę używała tych pletw do nurkowania ponieważ płetwy do nurkowania już mam.

Gryzli 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-01-2008, 22:37   

Puszor napisał/a:
wiolka napisał/a:
Nadmieniam że nie będę używała tych pletw do nurkowania ponieważ płetwy do nurkowania już mam.

Tak, zgadza się..... dalej myślę, że chodzi o trening.

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-01-2008, 10:24   

A może chodzi o tzw.monopłetwę? Pływanie szybki odbywa sie tylko w takich-styl pływania podobny do delfina,troche inna fajka(nie boczna)
Predkość daje toto potężną,ale kondycje do tego trzeba mieć...

TURBISS 

Stopień: Szuwarowiec
Kraj:
Vatican

Wysłany: 21-01-2008, 10:38   

Andrzej Kosko napisał/a:
ale kondycje do tego trzeba mieć...

racja racja po stu metrach można płuca wypluć ( jeszcze sporo zależy od twardości monopłetwy )

$$
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2008, 10:55   

Jedyne płetwy które spełniają te założenia to Rondine PRO Rubber, dosyć długie mocna konstrukcja trzymania stopy, 3 dźwigar. Ponieważ płetwa jest gumowa to ma olbrzymi zakres prędkości pływania. R Gałach (można je zobaczyć w jego muzeum) jak zaczął pływać w nich to się nie rozstawał, są dużo doskonalsze od legendarnych Rondine L.

pozdrawiam rc

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2008, 14:17   

Gryzli napisał/a:
Dany napisał/a:

I właśnie dlatego zaproponowałem długie płetwy:

Błąd. W akcji ratunkowej ważna jest wytrzymałość ratownika. Co z tego że twarde płetwy dadzą Tobie porządnego kopa na poczatek, to nie freediving, że musisz jak w najkrótszym czasie wysokoczyć z pkt. A do B. Wyobraź sobie długie płetwy w przyboju. jak startujesz z brzegu, albo podczas biegu.

Płetwy do takiego pływania (biorę pod uwagę akcje ratownicze), musza być sztywniejsze, ale nie koniecznie o jak największej powierzchni. (mnie się świetnie sprawdzały płetwy NASA technisuba - ale to też indywidualne odczucia)

Co innego płetwy do treningu, tu można sobie pozwolić na inne obciążenia.
Monopłetwa jest szybka, ale technika ich używania wyklucza ją z akcji ratowniczych, gdzie płynąc należy w miarę możliwości obserwować tonącego.

tak więc pytanie do Wiolki ? w jakim celu szybkie pływania: pokonywanie odległości?, sprint na krotki dystans, czy akcje ratownicze ?
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 21-01-2008, 14:18, w całości zmieniany 1 raz  

Gryzli 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-01-2008, 20:27   

Nuroslaw napisał/a:
Błąd. W akcji ratunkowej ważna jest wytrzymałość ratownika. Co z tego że twarde płetwy dadzą Tobie porządnego kopa na poczatek, to nie freediving, że musisz jak w najkrótszym czasie wysokoczyć z pkt. A do B. Wyobraź sobie długie płetwy w przyboju. jak startujesz z brzegu, albo podczas biegu.

Zatem powtarzam jeszcze raz. Koleżanka nigdzie nie napisała, że chodzi o wykorzystywanie tych płetw przy akcjach ratowniczych. Moim zdaniem chodzi o trening.

Puszor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-01-2008, 21:52   

Nikt nie pisze, że ma startować w zawodach. W takich płetwach też się trenuje. Ratownicy porzynajmniej tak robią.

Ale co najśmieszniejsze to że autorka tematu wogóle się nie wypowaida a my tu próbujemy się nawzajem przekonywać :ping: Jak to na forum....

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu