Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
cisnienie krwi a saturacja/desaturacja
Autor Wiadomość
Mina 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 29-01-2008, 10:33   cisnienie krwi a saturacja/desaturacja

Witam.

Mam pytanie w sumie jak w temacie . Jaki jest i czy istnieje zwiazek pomiedzy Cisnieniem krwi a saturacja desaturacja tkanek?? wiem ze nadcisnienie jest bardzo niekorzystne ale jak to sie ma do niiskiego cisnienia dla przykladu 100/55 . Pytanie moje wiaze sie z tym ze krew transportuje "pecherzyki" gazow obojetnych oraz tlenu wiec logiczne jest ze mniejsze cisnienie powoduje wolniejsze nasycanie / odsycenie wiec zastanawiam sie czy bardziej prawidlowym nie bylo by liczenia dekompresji wlasnie do Cisnienia krwi . Ale znajac zycie sie myle :hihi-: . Prosze osoby kompetentne o wypowiedzenie sie w Tym Temacie .

$$
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2008, 11:22   

Mina napisał/a:
wiec logiczne jest ze mniejsze cisnienie powoduje wolniejsze nasycanie / odsycenie
Zmiany ciśnienia krwi nurka są dużo mniejsze niż poziom ekspozycji hiperbarycznej.

pozdrawiam rc

Mina 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 29-01-2008, 11:25   

$$ napisał/a:
Zmiany ciśnienia krwi nurka są dużo mniejsze niż poziom ekspozycji hiperbarycznej.

Wiec z Tego co rozumiem to Cisnienie krwi jakotakie nie odpowiada za poziom nasycenia tkanek pod danym Cisnieniem ??

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 29-01-2008, 11:32   

Mina napisał/a:
Ale znajac zycie sie myle...

Raczej tak.

Wprawdzie cisnienie cieczy ma wplyw na zdolnosc rozpuszczania sie w niej gazow, ale jest to zauwazalne dopiero dla wysokich cisnien. Roznica cisnien miedzy niskim i wysokim cisnieniem krwi jest tak niewielka, ze ten czynnik mozna spokojnie ominac.

Mina 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 29-01-2008, 11:36   

martin napisał/a:
cieczy ma wplyw na zdolnosc rozpuszczania sie w niej gazow, ale jest to zauwazalne dopiero dla wysokich cisnien

Martin dla jak wysokich Cisnien ??

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 29-01-2008, 11:38   

Podejrzewam ze paredziesiat bar - trzeba by bylo spojrzec w jakies tabelki.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2008, 14:30   

martin napisał/a:
Podejrzewam ze paredziesiat bar - trzeba by bylo spojrzec w jakies tabelki.
Dla azotu rozpuszczonego w wodzie dla temp 25-50st C odstępstwo od liniowości rozpuszczania jest na poziomie 200at.
Dla wodoru w wodzie powyżej 300at zaczyna się odstępstwo od liniowego rozpuszczania gazu w funkcji ciśnienia.

pozdrawiam rc

TURBISS 

Stopień: Szuwarowiec
Kraj:
Vatican

Wysłany: 29-01-2008, 16:13   

Mina napisał/a:
czy bardziej prawidlowym nie bylo by liczenia dekompresji wlasnie do Cisnienia krwi

Sytuacja niestety jest ciut bardziej skomplikowana gdyż u osób zdrowych fizjologiczny rytm dobowy ciśnienia tętniczego jest zmienny do tego mamy bardzo indywidualna zmienność ciśnienia wywoływaną przez bodźce zewnętrzne od „odruchu nurkowania ” poprzez pionizacje wysiłek fizyczny czy stres emocjonalny czyli liczba zmiennych zaczyna nam się wydłużać i jeszcze problem pomiaru wartości ciśnienia podczas nurkowania --- czyli wartości ciśnienia tętniczego zmieniają się często

Mina napisał/a:
Pytanie moje wiaze sie z tym ze krew transportuje "pecherzyki" gazow obojetnych oraz tlenu wiec logiczne jest ze mniejsze cisnienie powoduje wolniejsze nasycanie / odsycenie

Drugi problem to wartości ciśnienia tętniczego gdy ciśnienie tętnicze spada znacznie poniżej 115/65 (w ciągu dnia u mężczyzn) to organizm włącza mechanizmy obronne polegające na zachowaniu krążenia w mózgu i sercu a ograniczeniu w innych narządach a gdy ciśnienie spada poniżej 65 mmHg spada przepływ przez mózg mogąc prowadzić do utraty przytomności

Nie znalazłem badań mówiących o tym że wahania ciśnienia tętniczego w „zakresie normy ” mogą wpływać znacząco na saturacje tkanek gazami obojętnymi

A obniżenie wartości ciśnienia poniżej wartości „normy” spowoduję wręcz działania niepożądane patrząc na nurkowanie
Ostatnio zmieniony przez TURBISS 29-01-2008, 16:20, w całości zmieniany 1 raz  

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2008, 16:18   

TURBISS napisał/a:
obniżenie wartości ciśnienia poniżej wartości „normy” spowoduję wręcz działania niepożądane patrząc na nurkowanie

Mniej sie chce sikać ? :ping:
A poważnie, to parametrem mającym bezpośredni wpływ na nasycanie i odsycanie jest przepływ krwi. Młoda osoba o elastycznych naczyniach może mieć niskie ciśnienie i nic złego z tego nie wynika. Ja - w wieku średnim - mam przeciętnie ciśnienie rzędu 110/70 i jakoś się nie martwię :)

TURBISS 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 29-01-2008, 16:28   

TomM napisał/a:
am przeciętnie ciśnienie rzędu 110/70 i jakoś się nie martwię :)

szanowny kolego --napisałem o wartościach średnich przyjętych w pracy Owensa i O Briena
służę literaturą

i że zacytuję :
TomM napisał/a:
Nie udawaj
:ping: :ping: :ping:

TomM napisał/a:
Mniej sie chce sikać ?

myślę ze spadek (a nie zatrzymanie ) diurezy to ciut mniejszy problem przy hipoksji mózgu :ping:

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2008, 16:29   

TomM napisał/a:
Młoda osoba o elastycznych naczyniach może mieć niskie ciśnienie i nic złego z tego nie wynika

Hmm, ani ja juz specjalnie mloda (buuuuu) ani nic takiego, a cisnienie mam podobno wrecz za niskie
:D

Mania
PS. Jak pare lat temu nie bylo mojego doktora i jakis inny mnie badal, to 2 razy mierzyl to cholerne cisnienie bo byl przekonany, ze aparat sie zepsul. A potem sie mnie spytal jak jak funkcjonuje? to odpowiedzialam zgodnie z prawda, ze rano slabo :D

Mina 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 29-01-2008, 16:42   

TomM napisał/a:
Mniej sie chce sikać ?
A poważnie, to parametrem mającym bezpośredni wpływ na nasycanie i odsycanie jest przepływ krwi. Młoda osoba o elastycznych naczyniach może mieć niskie ciśnienie i nic złego z tego nie wynika. Ja - w wieku średnim - mam przeciętnie ciśnienie rzędu 110/70 i jakoś się nie martwię

I Tom Trafil w sedno .

Moje standardowe Cisnienie to 100/55 , Wszyscy sie dziwia ze mam az tak niskie. kiedys najnizszy pomiar wyszedl mi 90/45 i od razu na jakies badania mnie wysłać chcieli a ja mowie ze co oni świruja ja sie dobrze czuje, ale teraz gdy chcem zaczac robic troszke powazniejsze nurkowania z "formalna" Dekompresja doszedlem do wnisku ze jednak moze miec to jakis wplyw. Troche sie uspokoilem Waszymi odpowiedziami ale bardzo chcialbym poznac zdanie dr. Jarosława Krzyżaka na ten Temat.

p.s. Dzieki Tym co sie udzielili za niezrobienie z tego Tematu kolejnego wątku z bezsesownymi klutniami i pyskowkami .
Ostatnio zmieniony przez Mina 29-01-2008, 16:44, w całości zmieniany 2 razy  

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2008, 17:12   

Mina napisał/a:
najnizszy pomiar wyszedl mi 90/45

A robi sie słabo po zmianie pozycji ciała z leżącej na stojącą (ortostatycznie)?
Rano słaby człowiek? Jak Mania?
Bo ja świtem sobie nie krzywduję :ping: chociaż cisnienie niskie, kawy unikam, słabo to mi sie trochę robi jak jestem skrajnie zmęczony i mam 90/60.
Jak nie masz żadnych "jazd", a zwłaszcza "mroczków" - to się nie przejmuj i żyj sobie zdrowo :) Teoria teorią, a niejaki Bjoern Borg (tenisista) budził swego czasu sensacje, bo w czasie pięciosetówki miewał tętno na poziomie rytmu komorowego (bardzo niskie), co nie przeszkadzało mu zmiatać przeciwników z kortu. Jakie miał ciśnienie nie pamiętam :)

TURBISS napisał/a:
spadek (...) diurezy to ciut mniejszy problem przy hipoksji mózgu

:ping: W pewnym wieku nic nie jest tak ważne jak siku i kupę. A dziury w mózgu i tak nie pozwalają stwierdzić hipoksji :ping:
Ostatnio zmieniony przez TomM 29-01-2008, 17:15, w całości zmieniany 2 razy  

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2008, 17:15   

Mina napisał/a:
Cisnienie to 100/55

Kochany to masz wysokie
:D :D :D

Moj standard to 80/60. A zdarzalo sie nawet mniej....

Mania
PS. Do TomM - rano nie zyje, miewam mroczki przy zmianie pozycji, rano potrafi mi sie zrobic slabo jesli po zawiazywaniu buta zbyt gwaltownie sie wyprostuje. Potem pije 2x super hiper mocne esspresso i jade do prozdu. I sobie nie krzywduje. No i nie mam problemow ze spaniem.
Ostatnio zmieniony przez Mania 29-01-2008, 17:16, w całości zmieniany 1 raz  

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2008, 17:18   

Mania napisał/a:
rano nie zyje

Ehmm.... Są pewne metody na poranne podwyższenie ciśnienia... :sex:

Mania napisał/a:
miewam mroczki przy zmianie pozycji

A nie mówiłem :swi:

Sorry za OT :)

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2008, 17:19   

Mina
wybacz ten off topic, ale nie moge sie powstrzymacz.
TomM napisał/a:
Są pewne metody na poranne podwyższenie ciśnienia...

buahahahahahahahahaha....

Swoja droga masz racje - to dziala

Mania

TURBISS 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 29-01-2008, 19:47   

TomM napisał/a:
Młoda osoba o elastycznych naczyniach może mieć niskie ciśnienie i nic złego z tego nie wynika.

nie jestem pewien czy raczej nie mamy ty do czynienia z wpływem pulsacyjności przepływu krwi na wydzielanie przez śródbłonek takich substancji wazoaktywnych, jak: prostacyklina i tlenek azotu czy endotelina -- ale pewnie ta dyskusja lepiej pasuje na priv :bee;

TomM napisał/a:
Ehmm.... Są pewne metody na poranne podwyższenie ciśnienia... :sex:

Myslę że ta terapia może cieszyć się wielkim " komplajansem " szczególnie u .............. nurków

rozumiem że zalecasz ją ..................... z dobrym skutkiem :bee; :bee;
Ostatnio zmieniony przez TURBISS 29-01-2008, 19:49, w całości zmieniany 2 razy  

Mina 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 29-01-2008, 22:29   

TomM napisał/a:
A robi sie słabo po zmianie pozycji ciała z leżącej na stojącą (ortostatycznie)?
Rano słaby człowiek? Jak Mania?

Wlasnie nie , Czuje sie dosc Dobrze , generalnie prowadze dosc aktywny tryb Zycia i nie czuje jakis takich rzeczy . Czasem faktycznie po wyilku jak wstane to mnie lekko zamroczy ale bardzo rzadko.

Mania napisał/a:
Kochany to masz wysokie

Moj standard to 80/60. A zdarzalo sie nawet mniej....

Mania a czy zauwazylas kiedys jakikolwiek zwiazek tego z nurkowaniem ??

TURBISS napisał/a:
TomM napisał/a:
Ehmm.... Są pewne metody na poranne podwyższenie ciśnienia...

Myslę że ta terapia może cieszyć się wielkim " komplajansem " szczególnie u .............. nurków

rozumiem że zalecasz ją ..................... z dobrym skutkiem

Raczej po Tym To sie Czlowiek Senny Staje :D :D :P

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2008, 22:32   

Mina napisał/a:
Mania a czy zauwazylas kiedys jakikolwiek zwiazek tego z nurkowaniem

Poza tym, ze mi sie ciagle spac chce, to nie

A na powaznie - nie zauwazylam, ale tak na wszelki wypadek staram sie nie wlazic do wody natychmiast po obudzeniu sie. Ale na szczescie tak generalnie nie ma i zanim wleze do wody to juz sie zdolam obudzic.

Mania

[ Dodano: 29-01-2008, 22:34 ]
Mina napisał/a:
Raczej po Tym To sie Czlowiek Senny Staje

faceci moze tak, ale kobitki raczej nie
:P

Mina 

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 30-01-2008, 13:01   

Mania napisał/a:
A na powaznie - nie zauwazylam, ale tak na wszelki wypadek staram sie nie wlazic do wody natychmiast po obudzeniu sie. Ale na szczescie tak generalnie nie ma i zanim wleze do wody to juz sie zdolam obudzic.

Mania

Mania to mnie troche uspokoilas , ja generalnie tez przed tym jak wejde do wody jestem z 3-4 godziny "Żywy" i nie zauwazylem nic zlego w swoim organizmie nawet na glebszych nurkowniach.

Mania napisał/a:
Mina napisał/a:
Raczej po Tym To sie Czlowiek Senny Staje

faceci moze tak, ale kobitki raczej nie

Zalezy jakie Kobitki :D :D :D bo niektore to wrecz usypiaja :P :D Nawet w Trakcie :D ( znam z opowiadan nie z autopsji) zwie sie to " na Śpiocha" :D

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu